tisdag, januari 31, 2006

Frukost

I Sverige får man ständigt höra och läsa att frukosten är dagens viktigaste mål. Man ska äta en rejäl frukost så man står sig fram till lunch och inte blir så hungrig att man på förmiddagen vräker i sig en stor chokladkaka, bullar eller annat onyttigt. Själv har jag alltid haft svårt för frukost. Beror nog på att jag haft svårt för att göra något annat än sova på morgonen. Tyvärr har föräldrar, skolan, jobb, barn och annat under hela min livstid tvingat upp mig ur sängen på morgonen.
Här i Spanien har man än helt annan syn på frukost. Väldigt många nöjer sig med en kopp cafe con leche dvs. kaffe med varm mjölk som gärna intas stående vid någon bardisk på väg till jobbet. Eftersom en mycket stor andel spanjorer röker blir det kaffe och cigarett för många. "Matvraken" kanske tar en toastada dvs. rostat bröd ofta rostad baguette eller en croissant.
Så den som tänker turista i Spanien får nog klara sig utan fil, fiberbröd, gröt och müsli
Senare på förmiddagen äter man ofta något mellanmål. Lunchen äts tidigast klockan 14 , oftast senare , och brukar vara dagens huvudmål

måndag, januari 30, 2006

Nu har snön som kom för ett dygn sen smält bort. Ikväll lovade TVmetrologen också varmare väder och sol. Jag tycker det känns ganska skönt för jag är inte särsklit förtjust i snö eller kyla. Fick nog av det under min uppväxt på nordliga breddgrader. På senare år har jag försökt tillbringa någon del av vintern på sydligare breddgrader. Sporter som skidåkning och skriskor är inte heller några favoritet varken att titta på eller utöva. Är inte heller så förtjust i bandy för när man tittar på det på TV se man inte bollen och går man och tittar på det "live" fryser man. Första dagen i Madrid blev jag förresten utfrågad om bandy av min spanska hyresvärd som sett det på TV och undrade om regler och om det var populärt i Sverige och annat jag inte kunde svara på.
Hoppas det här blir all snö jag får tampas med i vinter. Enligt grannarna kommer det inte snö varje år.
Så här såg Santiago Bernabéu stadion där Real Madrid spelar ut tidigare idag.

bilden är från El Mundo

ö-temat fortsätter

Jag fortsätter med ö-temat. Någon som känner sig sugen på att besöka dom här? Själv har jag tyvärr inte besökt någon av dom. Fler öar jag skrivit om tidigare finns här öar

Tristan da cunha

Officiell hemsida
Brittisk besittning i sydatlanten kallas världens ensligaste ö. Här bor cirka 300 personer varav dom flesta heter Glass eller Green i efternamn. Enda staden heter Edinburgh of the seven seas. Man har en kyrka, en skola, ett bibliotek, en affär och en pub (Albatrossen). Hit kan man bara ta sig med båt. RMS St Helena som går mellan England , Santa Helena och Kapstaden 6 gånger om året gör vid varje besök på Sankta Helena en avstickare till Tristan da Cunha och ön Ascension. 1961 hade vulkanen på ön ett kraftigt utbrott så hela befolkningen evakurades till Storbrittanien och återvände inte förrän 1963

notera att öns enda samhälle syns nere till vänster


Tahiti
Tahiti turism
Största ön i franska polynesien, här här bor 170000 personer varav 125000 i huvudstaden Papetee. Populärt men dyrt tursitmål känt för sina fina stränder. Franska polynesien har också blivit känt för dom kärnvapenprov franska staten genomförde på atollen Mururoa vilket har lett till en betydligt högre andel lekumifall hos befolkningen på öarna än i andra delar av världen. Är en bit av Frankrike i tropikerna, här kan man dricka rödvin och äta baguetter, bouillabaisse och gåslever. Men här bor förutom polynesier, européer också en stor grupp kineser. Kineserna utgör cirka 8% av befolkningen och många har bott här i flera generationer. Tahiti var tidigare känt under namnet Otaheite vilket gav upphov till uttrycket "i Tjottahejti" på svenska för något som låg väldigt långt bort.

Papeete från luften


Palau
Visit Palau
Örepublik bestående av mer än 300 öar i västra Stilla havet. Blev självstädig från USA 1994. Här bor cirka 20000 personer varav drygt hälften i huvudstaden Koror. Palau anses av många dykare vara världens bästa ställe för den som vill se mycket marint djurliv. Jag vill absolut hit och dyka någon gång. Flaggan är blå med en gul ifylld cirkel som ska symbolisera fullmånen. I gamla traditioner på öarna spelar fullmånen en stor roll till exempel ska viktiga beslut enbart fattas vid fullmåne



Wallis och Futuna

Bilder från Wallis och Futuna (rekommenderas, kolla kyrkan som ser ut som en riddarborg)
Wallis och Futuna öarna är en fransk besittning i sydvästra Stilla havet. Här bor cirka 15000 människor, huvudorten heter Mata-Utu. Wallis är den större av öarna och består av 22 små vulkanöar på revet och i lagunen. Futuna utgörs av en brant kust, slättlandskap och många källor. Precis som Tahiti en bit av Frankrike i Söderhavet där man kan äta och dricka fransk mat och franska drycker.

Wallis från luften

Niue
sida om Niue
Niue är en ö i Stilla havet som är ett självstyrande territorium under Nya Zeeland. Här bor cirka 2100 människor. Huvudorten heter Alofi. Toppdomänen är .nu som blivit väldigt populär inte minst i Sverige. Ön är populär bland snorklare och dykare men turismen är inte så stor som på många andra söderhavsöar. Exporten består främst av exotiska frukter men här sys även fotbollar.



Norfolk Island
officiell sida
Liten ö i Stilla havet norr om NyaZeeland, tillhör Australien. Här bor cirka 1800 personer varav en är författaren Colleen McCullough som skrivit bland annant Törnfåglarna och bokserien Masters of Rome. Många av innevånarna är ättligar till myteristerna på Bounty som slog sig ner på Pitcairn. Ett antal av myteristernas ättlingar lämnade på 1800-talet Pitcairn och flyttade till Norfolk. Huvudstaden heter Kingston men största staden är Burnt Pine. Storbritannien anlade en straffkoloni på ön 1788 men denna stängde 1814 då den inte gick att göra självförsörjande. Straffkolonin öppnade på nytt 1825 och stängde 1855. Det har påståtts att denna var så avskräckande att dödsdömda hellre blev avrättade än skickade till Norfolkön.



Påskön
En svensk guide om Påskön
Ligger i Stilla havet , tillhör Chile och har cirka 2000 innevånare varav dom flesta bor i huvudstaden Hanga Roa. Påskön är känd över hela världen för sina stora stenstyer som kallas moai. Det finns över 600 stycken på ön och dom är tillverkade för mer än 1000 år sen.Man vet inte särskilt mycket om varför statyerna tillverkades och vilken funktion dom fyllde. Stenbrottet där verkar ha övergivits i en hast, eftersom det finns halvfärdiga statyer kvar i klipporna. Påskön ligger verkligen isolerat för närmaste bebodda ö är Pitcairn 2000 kilometer bort. Ön har fått sitt namn för att en holländaren Jackob Roggeveen som första europe kom hit på påskdagen 1722 Det polynesiska namnet är Rapa Nui som betyder världens navel


Mina egenheter

Jag har blivit utmanad av El Mango att lista fem egenheter jag har. Så håll till godo

1. Jag sover alltid med öronproppar. Skulle göra det även om jag sov ensam i ett ljudisolerat rum. Kan inte somna ordentligt om jag inte "pluggat igen öronen"

2.Jag mår dåligt får kväljningar och gåshud av ljudet från frigolit. Vet inte varför men det är medfött. Har träffat en till som hade samma problem och läst i någon tidning att även artisten Peter LeMarc har det.

3. Är vegetarian (äter inte kött, fisk eller ägg) sen jag som 16 åring hade ett kort sommarjobb på en ägg/höns fabrik utanför Uppsala.

4. Jag har lättare insektsfobi. Klarar av insekter ute i naturen men vill inte ha dom på mig och klarar inte av att se förstorade foton eller filmer med insekter i närbild.

5. Jag är bokmal och kartofil. Köper mer böcker än jag borde och egentligen har råd med. Har alltid en trave böcker som jag läser samtidigt, varvar dom och sitter och glor på kartor dagligen. Går jag in på ett bibliotek eller bokaffär glömmer jag tiden och blir alltid kvar för länge.

Den sista hjälpte maken mig med. Det var inte kul att flytta senast med stora tunga boklådor. Jag har väl andra små egenheter som att jag är tidsoptimist, morgontrött, kvällspigg mm.

Vet inte vem eller vilka jag ska utmana men den som känner sig manad att i sin blogg lista sina egenheter efter det här kan väl göra det och meddela mig.

Den helige Thomas av Aquinos dag

Snön som kom igår kväll ligger kvar så vi har varit ute och lekt i snön. Barnen är överlyckliga. Själv är jag måttligt entusiastisk inför snö och kyla.
Idag firas den helige Thomas av Aquinos dag här i Spanien. Det innebär en ledig dag för dom flesta, skolor och affärer håller stängt.Det är jätteskönt att få en extra ledig dag och bara vara hemma och ta det lugnt. Att det är en måndag så det blir en långhelg gör det inte sämre Jag har inte märkt eller hört att det firas på annat sätt än att man är hemma och tar det lugnt. Dom som är troende går kanske i kyrkan.

Thomas av Aquino föddes i Aquino 1225 och levde i Köln, Paris och några ställen i Italien. Han kom från en mycket rik och förnäm familj. Han blev som 16åring dominikanermunk och han skrev 23 verk med kommentarer till bland annat Aristotelse, Nya och Gamla Testamentet. Han anses vara en av 1200-talets stora tänkare och hans verk har haft stor betydelse inom katolska kyrkan

Thomas av Aquino bilden är från Wikipedia

söndag, januari 29, 2006

snö

Kan rapportera att nu snöar det i den spanska huvudstaden. Tydligen något som inte händer varje år. Mina barn är överlyckliga och vill ut och leka i snön istället för att lägga sig.

Det har varit rejält kallt och nollgradigt hela dagen. så buschafförern drog upp temperaturen inne i bussen till 40 grader. Det finns en display längst fram i bussen som visar utomhus och "inombuss" tempraturen. Alla i bussen var ju rejält påpälsade så det blev svettigt.

Museo Arqueologico Nacional

Eftersom jag är historienörd lämnade jag idag man och barn hemma och gick på Museo Arqueologico Nacional Spanska museum har ofta gratis inträde en eller ett par dagar i veckan det här muséet har gratis inträde lördagar och söndagar. Det kända konstmuseumet Prado har gratis inträde på söndagar. Vissa museum är bara gratis för EU-medborgare och ibland betalar EU-medborgare lägre inträdesavgift.
Att ta sig en på muséet var som att gå på ett flygplan ifråga om säkerhet. Fickorna kollades, man var tvungen att passera en metalldetektor och man fick lägga sin väska på ett sånt där band dom har på flygplatser och någon sitter och kollar väskans innehåll på en TVskärm. Inne på muséet var det också mycket vakter. Jämfört med Sverige är det mycket vakter och säkerhetstänkande överallt. Det har väl dels med att man länge levt med terroristorganisationen ETA och dels med attentatet som islamistiska terrorister genomförde 11 mars 2004 då två pendeltåg sprängdes på stans största tågstation och 201 människor dog.
Det fanns en rolig konstgjord grotta som skulle vara en kopia av den berömda Altamiragrottan med sina berömda grottmålningar. Eftersom så många folk varit i Spanien fanns fynd från bland annat fenicierna , Tartessos , romerska riket , Västgoter , Vandaler , Morerna benämning på dom araber som koloniserade nästan hela Spanien från 700-talet fram till 1492. Madrid grundades förresten av morer på 800-talet.

Det var väldigt mycket folk och många barnfamiljer där mest spanjorer men även en och annan utländsk turist. Eftersom det är nationalmuseum för spansk historia kommer säker en och anna turist dit. Konstigt nog finns ingen information på engelska utan bara på spanska. Även i muséeshopen var det ont om engelskspråkiga böcker. Visst är spanska ett stort världsspråk och själv har jag inga problem att klara spanskan men på typska turistställen borde man ju kunna varva med engelska.
En annan märklig sak var att säkert en tredjedel av böckerna som såldes i muséeshopen handlade om det gamla Egypten men det fanns inget om Egypten inne på muséet. Jag var förresten lite sugen på att köpa en cd-skiva med antik grekisk musik men gjorde inte det.
En favorit var en dam från 400-talet som hittats i Elche som ser ut att ha enorma hörlurar på sig. Det finns flera likande damer från samma epok med Dama de Elche är mest känd. Troligen en prästinna eller drottning påstår dom på muséet men ingen vet egentligen

Dama de Elche

öar

Jag har en fascination för öar. Vet inte varför men det är något med öar. Tyvärr har jag ännu inte varit öbo. Men jag är född på ön Södermalm fast det känns inte riktigt som en ö inte heller känns öarna Kungsholmen eller Hisingen så ö-aktiga. Mer spännande känns det med avlägsna öar som det är lite knepigt att ta sig till. Här kommer ett smakprov för den reslystne ö-entusiasten som vill hitta ett resmål där få i bekantskapskresten varit. Själv har jag tyvärr inte heller besökt någon av dom här öarna

Pitcairn
Officiell hemsida
Isolerad ö i södra Stilla havet. En brittisk koloni med cirka 50 innevånare som nästan alla härstammar från myteristerna på Bounty. Alla Pitcairnborna tillhör Sju dagars adventisterna och religonen är ett viktigt inslag i ölivet. På ön finns ingen flygplats så det går bara att ta sig dit med båt. Några regelbundan båtturer går inte utan man får försöka hitta en fraktbåt som ska dit eller åka på en dyr söderhavskryssning eller segla själv. Ön har 6.5 km grusväg , inga asfalterade vägar. Den enda staden på Pitcairn heter Adamstown, här finns en kyrka, en affär , en skola och en läkar/tandläkar station som periodvis är obemannad. För den som vill läsa om Pitcairn rekommenderas Anders Källgårds bok "På Pitcairn"


Tuvalu
Officiell hemsida
Ögrupp och självständig stat som i sydvästra Stilla havet och har 11600 innvånare. Består av nio atoller och var fram till 1978 brittisk koloni.Var en Högsta punkten är bara 5 meter över havsytan så öborna är mycket oroade för att den globala uppvärmningen ska leda till att polarisarna smälter och havsvattnet stiger så deras öar försvinner. Hit kan man flyga från Fiji och Nya Zeeland. Turismen är inte särskilt väl utbyggd i huvudstaden Fongafale finns bara två hotell. År 2000 förhandlade den tuvaluiska staten fram ett kontrakt där man under 12 år hyr ut sin toppdomän .tv för 50 miljoner USD.

ön Funafuti där huvudstaden Fongafale ligger

Nauru
Sida om Nauru
Ett självständigt land som består av en enda ö precis söder om ekvatorn i västra Stilla havet cirka 12000 innevånare. Tidigare levde man på fosfat som bröts i det inre av ön så ön är urgröpt som en skål. Det gjorde landet väldigt rikt så man har söderhavets högsta andel typ 2 diabetes, övervikt och andra vällevnadssjukdomar.Pengarna som landet drog in på fosfaten gick delvis till vansinnes projekt som var tänkt att ge vinst men blev förlustaffärer bland annat husköp och en storslagen teateruppsättning i London.Nu har man gjort ett misslyckat försöka att göra landet till ett skatteparadis. Man har även en flyktignförläggning där man mot betlaning tar emot flyktingar från Australien medan Australien utreder om dom ska få uppehålls tillstånd eller inte. Huvudstaden heter Yaren. Hit går att flyga med landets egna flygbolag Air Nauru


Kiribati
Sida om Kiribati
Uttalas kiribass är en självständig stat som består av 33 korallrevsatoller varav 21 är bedodda. Atollerna ligger spridda på en mycket stor yta i Stilla havet. Kiribati har cirka 100000 innevånare vara 29000 bor i huvudstaden Tarawa. Man lever främst på turism och bistånd ändå är inte turismen så utbygd som på stillahvasöar som Hawaii, Fiji och Tahiti. Kiribati är också känt för sina sjömän, en stor del av landets BNP består av pengar dom skickar hem. I Tarawa finns en sjömansskola med gott internationellt rykte. En av öarna i ögruppen heter Kiritimati på kiribati (språket heter likadant som landet) och Christmas Island på engelska för kapten James Cook upptäckte den 24 december 1777

Tarawa från luften

Santa Helena
Officiell hemsida
Santa Helena turism
Ö i sydatlanten mest känd för att Napoleon tillbringade sina sista år här. Efter han förlorat slaget vid Waterloo och hamnat i englsmännens fångenskap blev han deporterad till den här brittiska kolonin. Öns största turistattraktion är huset där Napoleon bodde samt hans grav som numera är tom, efter några år grävdes han ju upp och fraktades till Invaliddomen i Paris. På Santa Helena bor cirka 7500 människor. Hit går det inte att flyga men en kombinerad frakt och passagerarbåt, RMS St Helena gör resan Portland, England - Teneriffa- Santa Helena-Kapstaden, Sydafrika 6 gånger per år. Brittiska regeringen har nyligen beslutat att en flygplats ska byggas och vara klar 2010. I huvudstaden Jamestown som ligger i en trång dal skryter man med att man har världens längsta trappa Jacobs ladder på Ladder hill har 699 trappsteg. Vid Plantationhouse som är den brittiska guvernörens residens bor en jättesköldpadda som heter Sam och sägs ha varit där redan på Napoleons tid

Jamestown från Jacobs ladder


lördag, januari 28, 2006

kylslaget

Det verkar vara ovanligt kallt i hela Europa. Igår visade nyheterna på TV att det snöade rejält i Barcelona och Bilbao. Spanjorer som i princip aldrig kör i snö på slitna sommardäck så inte ut som några jag vill möta på vägarna. Läste också i tidningen att man haft -14 mitt på dagen i München i sydtyskland , snö i Italien och Grekland och allmänt kallt över hela Europa. I Madrid har vi inte sett till snö fast tidningarna hotade med det men kallare än vanligt har det varit dom senaste dagarna.
Men det finns ett undantag, ett ställe där man har försommarväder nämligen på Svalbard i nordatlanten. Medeltemperaturen i januari i år har varit -1.8 grader vilket är 13.1 grader mer än det normala för årstiden. I måndags kunde innevånarna i den största staden Longyearbyen njuta av plus 7.9 grader och sol enligt vad jag läst mig till på Expressen

hyra video

Jag har tidigare skrivit om affärernas öppentider här i Spanien. Även videouthyraren (okey nu är det väl mest dvd men jag säger ändå videouthyrare) i mitt kvarter har aldrig öppet då man är sugen på att hyra film som kvällar, lördag eller söndag eftermiddag. Han öppnar 9.30 på vardagarna och har öppet till 14 sen stänger han för siesta som alla småbutiker här gör 17.30 öppnar han igen för att stänga 20. Lördagar och söndag är det inte öppet alls. Inte så vanligt man hyr en film mellan halvtio och två en vardag speciellt inte om man jobbar och har barn som ska lämnas på dagis och i skolan. Så det gäller att planera sitt dvdtittande iallfall på ett annat sätt än i Sverige. Videouthyraren är en renodlad videouthyrare, inget lösgodis (finns inte här alls), chips eller läsk. På hyllorna finns lite filmer men det är väldigt glest. Först tyckte jag utbudet var fruktansvärt dåligt och blev lite förvånad över en videouthyrare som bara hade cirka 50 dvd-filmer. Men då visade det sig att det mesta fanns inne på lagret, man får bläddra i kataloger och välja.
Skulle man känna för att hyra film dygnet runt finns en del filmomater" (återigen är det dvd det handlar ) men jag har inte studerat dom närmare så jag vet inte riktigt hur det fungera. Har sett det i andra länder också du väljer film på en skärm och du stoppar in ditt VISA , Mastercard, American Express eller vad du nu har för kort och betalar och får ut filmen. Jag har tyvärr ingen inom gångavstånd men det finns ett köpcenter en kort busstur härifrån där det finns en sån automat. Jag får prova någon gång. Är sugen på att se Liftarens guide till galaxen som jag missade i somras när den gick på bio.

Som kontrast till dom spanska öppentiderna kan jag nämna Hong Kong där jag var i höstas. Där var det vanligt att videouthyrare, mataffärer, restauranger, klädaffärer, frisörer, ja det mesta var öppet dygnet runt eller nästan dygnet runt. Har hört av japanska vänner att det ska vara så i Tokyo också men där har jag tyvärr aldrig varit. Men hoppas att min nästa längre resa ska gå dit. Vet att min nästa utlandsresa går till Sverige i vår

fredag, januari 27, 2006

Geografiska namn

När jag skrev om att spanjorerna ändrar människors tilltalsnamn så att det blir spanskt skrev>El Mango om geografiska namn i en kommentar.
Jag tror att geografiska namn ändras mer eller mindre i alla språk. Minns att Fredrik Lindström i sitt TVprogram värsta språket pratade med en man som tyckte att man alltid skulle använda det namn som folket som bodde på en viss plats använde. I så fall skulle vi sluta säga Tyskland och istället säga Deutschland. Känns kanske en aning konstigt men tanken är inte helt idiotisk. Jag är inte förtjust i att ändra personnamn så egentligen borde samma sak gälla med geografiska namn. Skillanden är nog att man är mer van att höra andra varianter på geografiska namn.
En annan sak med geografiska namn som jag funderat över är varför säger vi New York och New Orleans men Nya Zeeland och Nya Guinea?
När jag läste nationalekonomi fick vi läsa ett antal EU-fördrag och där fanns ett land som hette Förenade Kungariket. Först blev jag en aning förbryllad innan det gick upp för mig att det var United Kingdom det vill säga Storbrittanien
På spanska säger man Nueva York. Andra städer man ändrar namn på är Estocolmo (Stockholm), Londres (London) och Ginebra (Genève) däremot säger inte spanjorerna Gotemburgo som det ibland står i spanska läroböcker och lexikon. Här säger man Goteborg och på spanska kartor står det Göteborg.
Även engelsmännen har sina ändringar som t.ex Vienna (Wien) Munich (München)
Jag vet inte hur lätt det skulle vara att få människor att uttala korrekta lands och ortnamn i vissa afrikanska och asiatiska länder. Det finns ett system som kallas pinyin som används för att skriva kinesiska (mandarin är mer korrekt än kinesiska) ord med våra västerländska bokstäver. Det här systemet ändrades för ett antal år sen så att uttalet skulle bli mer korrekt det var då Peking blev Beijing och Mao Tse Tung blev Mao Zedong. Men eftersom jag inte kan mandarin har jag ingen aning om hur nära uttalet det korrekta uttalet det ligger.
Ofta brukar namn på länder och städer ligga ganska nära varandra på olika språk iallafall på dom vanligaste västeuropeiska språken.. Ett undantag är Tyskland som dom själva kallar Deutschland som på engelska bli Germany och på spanska Alemania

dubbelsvensken

Satt idag och pratade med några andra svenskar som bott och arbetat i Madrid en längre tid. Det är lustigt hur olika folk blir av att ha haft en viss distans till Sverige. Om man vill generalisera, och det är ju kul att göra ibland, finns en grupp som blir mer och mer "svensk" och har svårt att se något dåligt med Sverige. Så finns det en annan grupp som dom flesta verkar tillhöra och det är dom som ständigt hittar fel och klagar på fosterlandet. Skattetrycket, bidrags-Sverige, tråkigt, likriktat, fyrkantigt och så vidare i oändlighet. Känns många gånger ganska tjatigt.
Jag hoppas att jag hamnar någonstans mellan dom där kategorierna men jag är nog närmanre gruppen som aldrig klagar på Sverige än den andra.
Visst finns det mycket som jag skulle vilja ändra på i Sverige men på det hela taget gillar jag fosterlandet men jag ogillar klimatet.
På grund av klimatet är även svenskarna som bor i Sverige två olika personer, sommarsvensken och vintersvensken. En januarieftermiddag när det är mörkt och kanske tio minusgrader eller alternativt snöslask ser inte folk på gatorna så muntra ut. Samma gata en strålande solig julidag då folket har bytt tjocka tröjor , jackor, mössor till sommarklänningar och shorts är det en helt annan muntrare stämning. Man pratar mer med varandra och är gladare och öppnare. Det är en helt annan mentalitet och livsstil på sommaren än på vintern.

vart flyttar framtidens pensionärer?

Vi bor bara tillfälligt i en lägenhet och om en och en halvmånad måste vi ha hittat något. Helst ett ställe där vi känner att vi vill stanna dom två år vi ska vara här. Det är väldigt tidskrävande att leta lägenhet i Madrid. Det finns ingen allmännytta eller bostadsförmedling dit man kan ringa utan man får ringa på annonser eller gå via mäklare. Fördelen med att gå via mäklare är att du slipper sitta och ringa så mycket, nackdelen är att det blir dyrt. Oftast ska du betala en eller två månadshyror i deposition när du flyttar in, ordnar du kontrakten via en mäklare ska den också ha en månadshyra. Hyrorna här är hysteriskt höga så för att få fram tre månadshyror behöver man ha en sparad slant. Det känns också som om man kan ha roligare för sina sparade slantar än att ha dom liggande som deposition hos någon hyresvärd.
Utöver det vill dom flesta ha aval bancario det vill säga bankgaranti ibland upp till sex månader. Har du inte ytterligare sex månadshyror att låsa på ett bankkonto så får du ta ett lån som du inte kan röra. Skulle du slarva med hyran betalar banken hyresvärden från bankgarantin

Vill man istället köpa något så är det fruktansvärt dyrt. En lägenhet i Stockholms innerstad framstår som ett kap.
Undrar om framtidens pensionärer som vill tillbringa hela eller delar av året kommer att välja Spanien eller franska rivieran. Nu vet inte jag hur priserna där ser ut men kan inte tänka mig att spanska solkusten eller franska rivieran skulle vara billigare än Madrid. Kanske kommer pensionärerna att köpa hus i andra länder vid Medelhavet eller längre bort. Thailand har blivit mer och populärt har jag läst. Nackdelen är att det är ganska långt bort. Länder som Kroatien eller Turkiet lär nog komma. Kanske på sikt även Egypten, Marocko och Tunisien.
Eller så har framtidens pensionärer inte råd eller lust att flytta någonstans. Men jag tror nog snarare det kommer att öka än minska och framtidens pensionärer är i allmänhet både mer resvan och språkkunning så många fler kommer nog att välja mer exotiska och "udda" platser att tillbringa hela eller delar av året.

torsdag, januari 26, 2006

dagis

Idag lämnade jag dottern för första gången en hel dag på dagis. Kändes verkligen jobbigt trots att vi haft en lång inskolning och hon har varit på dagis i Sverige innan vi flyttade hit. Hon däremot verkade inte alls tycka det var jobbigt att mamma gick utan satt och pysslade med dom andra. Jag åkte iväg och handlade och fikade och gjorde lite ärenden men kunde inte låta bli att hela tiden kolla mobilen och fundera hur hon hade det. När jag några timmar senare kom tillbaka kom hon fram och sa "Hej mamma, nu måste jag leka lite" och sprang iväg till sina kompisar. Vad fånigt pjåskig jag kände mig. Känns jättebra att hon trivs så bra på dagis.
Misstänker att det ofta kan kännas värre för föräldrarna än barnen när man lämnar dom på dagis, skola , hos barnvakten eller något.

onsdag, januari 25, 2006

bankomater igen

Sedan några år tar inte svenska banker någon avgift om man tar ut i bankomat i ett annat EU-land. Utanför EU brukar avgiften vanligtvis ligga på 35-40 kronor per uttag. Hörde att det hade bestämts centralt i EU så det var bara för bankerna att rätta sig efter det. Så när jag stoppar in mitt SEB-kort i bankomaten här i Spanien slipper jag avgift. Stoppar jag däremot in mitt spanska bankkort i en automat dras alltid en avgift om det är en annan banks automat. Ibland kanske bara 50 cent men ibland så mycket som 4.5€ beroende på vilken bank det är. Borde inte spanska banker även i Spanien också vara tvugna att rätta sig efter ett sånt beslut som har fattats i EU?

Euskadi

Spanien är indelat i 50 provinser grupperade i 17 autonoma regioner och två autonoma städer (Ceuta och Melilla) med hög grad av självständighet.
En av dessa regioner som skiljer sig mycket från övriga Spanien är Baskien eller Euskadi som provinsen kallas på baskiska men även på spanska för man använder alltmer sällan det spanska namnet Pais Vasco. Baskien består av dom tre spanska provinserna Álava, Guipúzcoa och Viscaya samt dom två franska provinserna Labourd och La Soule.Dessutom hävdar baskiska nationalister att även det gamal kungadömet Navarra ska räknas till det historiska Baskien eftersom det var förenat med Baskien fram till 1512 då det erövrades av kung Ferdinando av Aragonien. Senare delades Navarra i två delar den del som idag ligger i Spanien och är provinsen Navarra och den idag franska provinsen La Basse Navarre


Längst här uppe i det nordöstra hörnet av den iberiska halvön, i skydd bakom en ogenomtränglig bergskedja lyckades baskerna slå tillbaka alla inkräktare och var alltså inte ocksuperat av romare, morer, goter eller andra folk. Eftersom havet var det som förenade folk i forna tider hade baskerna istället sina viktigaste kontakter norrut mot England och Frankrike

Baskierna har ett mycket säreget språk. Av lingvister ses det vanligen som obesläktat med något nu levande språk. Den vanligast teorin om ursprunget är att det är ett språk som talades på den iberiska halvön innan romarna kom med latinet som sen utvecklades till spanska och katalanska. Det har lagts fram teorier om att basksiska skulle vara släkt med kaukasiska språk och även så avlägsna språk som japanska
Gu ez gaitukespainolak, gu euskaldunak gaituk
(
Vi är inte spanjorer, vi är basker)

Baskiska nationalister hävdar också att baskerna är släkt med dom första innevånarna på den iberiska halvön. Bland annat sägs dom ha en annan blodgruppssamansättning än övriga spanjorer och dom påstår att dom ser annorlunda ut t.ex kortare och med trubbigare ansiktsdrag men också bäst och vackrast.
Baskien har en uppsjö av egna sporter som är hårda och kraftfulla. Man tävlar i att lyfta tunga stenar, hugga ved och dragkamp den baskiska bollsporten pelota som också kallas jai alai är världens snabbaste bollsport och spelas med specialtillverkade racket , i den tuffaste varianten används bara händerna och spelarna brukar lämna planen med blödande händer.
Fotboll är precis som i övriga Spanien stort och dom två mest kända lagen är Atletico Bilbao från Bilbao och Real Socidad från San Sebastian. I baskiska fotbollslag får bara basker och utlänningar spela inga spanjorer.


På alla kartor och vägskyltar i Baskien finns två namn, det baskiska och det spanska. Den vackra staden San Sebastian heter Donostia , staden Vitoria heter på basksiska Gasteiz och Bilbao heter Bilbo. Som en lite rolig kuriositet kan jag nämna att J.J.R Tolkien besökt och blivit förtjust i Bilbao/Bilbo precis innan han började skriva boken om hoben Bilbo. Bilbao är idag mest känt för sitt Guggenheimmuseum. Tidigare var det centrum i ett område av tung industri och gruvdrift men nu är det mesta av gruvorna och den tunga industrin borta och istället satsas här på annan tillverkning och högteknologisk industri.

Guggenheim Bilbao

En annan känd baskisk stad är Guernica, Gernika på baskiska. Guernica ligger mellan San Sebastian och Bilbao och har sen långt tillbaka i historien varit den baskiska kulturens centrum. Här vid baskernas heliga ek svor de spanska kungarna, sedan Baskien 1512 blev en del av Spanien, en ed att dom skulle respektera de baskiska privilegierna. 26 april 1937 bombades Guernica totalt sönder och samman av Hitler som ville hjälpa Franco att kväsa baskerna och testa sitt nya Luftwaffe. Under en förmiddag vräktes över 50000 splitterbomber, som dödade över 1000 av Guernicas 7000 innevånare, ner över stan. Ännu fler skadades och lemlästades. Guernica brukar kallas den första terrobombningen mot civila i historien , men tyvärr inte den sista. Pablo Picasso fick höra talas om Guernica när han befann sig i landsflykt i Paris och måladen sin berömda tavla med samma namn som ett manifest över krigets vanvett och grymhet.


Under Francos diktatur var baskiska språket och den baskiska flaggan , lokala fester och folkdanser förbjudna. I Baskien fanns bland det hårdaste motståndet mot diktaturen.

baskisk flagga

Staden San Sebastian nära gränsen till Frankrike ligger underbart vackert runt Bahía la Concha och dess vackra strand. I slutet på 1800-talet började spanska och franska sociteten åka hit på semester och den blev då en populär semesterort. Staden är också känd för sin goda mat, Baskien anses vara det bästa köket i Spanien och är strakt influerat av det franska köket. Den gamla stadskärnan är enligt turistbroschyrer det bartätaste området i världen. Här är det ett nöje att gå från bar till bar och äta "pintxos" baskernas motsvarighet till tapas, små läckra aptitretare ofta serverade på en brödbit. På barerna får gästerna fritt förse sig från faten sen när man ska gå berättar man vad man har ätit och druckit och betalar. Väldigt sympatiskt.

San Sebastian

Egentligen är det väkldigt svårt att skriva om Baskien utan att nämna ETA. Jag har avsiktligt valt att låta bli. Det här inlägget blir väldigt långt ändå och skulle jag skriva om ETA skulle det bli minst dubbelt så långt. Kanske skriver jag något om ETA vid något senare tillfälle. Nu ville jag bara peka på en intressant , säregen och relativt okänd del av Spanien





Negativa kommentarer

På bloggtoppen har Kalle kommenterat min blogg så här "En alltför negativ blogg för mitt tycke och smak, varför göra sig rolig över tex varför vissa går med i olika klubbar, marsvinsägare eller ej. Jag vet massor av människor som intresserade av olika saker men för den skull inte är utövare."
Antar att det syftar på när jag skrev om föreningen svenskar i världen. Känns som om det hade varit bättre att kommentera under inlägget.
En annan kommentar jag fick av en anonym när jag skrev om spansk mat var " Jo Spanien är fattigt och du är visserligen inte vegan, men dock vegetarian - vilket i princip är lika vedervärdigt" Kändes väldigt mycket som ett personligt påhopp, någon anonym som förmodligen inte känner mig har synpunkter på vad jag äter och inte äter.
Jag är väl inte härdad på bloggandets område eller nåt för jag blir både ledsen och sur. Extra sur blir jag för att ja tycker att kommentareran är felaktiga. Jag har inget emot att ta konstruktiv kritik.
Jag började inte blogga för att bli "känd bloggare" utan för att jag och familjen flyttade utomlands och då var det ett sätt för släkt och vänner att kunna följa vår tillvaro i Spanien. Men när jag började blogga började jag också läsa andra bloggar och skriva kommentarer. Upptäckte själv hur roligt det var att få kommentarer och bli läst. Alla kommentarer utom dom här två har varit snälla så jag ska nog vara ganska nöjd ändå. Ju mer läst man blir desto fler både snälla och elaka kommentarer får man antar jag. Jag vill gärna att många ska läsa och kommentera, men helst snälla kommentarer eller konstruktiv kritik.
Förstår inte hur dom som alltid får en massa elaka kommentarer står ut med att fortsätta blogga eller skriva böcker eller vad det nu är. Tänker på Herman Lindqvist när han började skriva böckerna om Sveriges historia för 14 år sen. Vad mycket skit han fick från alla håll för att han inte var historiker och vad det letades fel i hans böcker. Herman verkar ha tystat sina kritiker med att fortsätta skriva. Hermans historia är lite för kungafixerad i min smak och det jag har läst av böckerna känns mycket som ett hastverk, där saker upprepas och personer jämförs med nutida personer. Vet att någonstans i Hermans historia står "Han var sin tids Loket Olsson" känns inte så aktuellt idag. I upplaga av Sveriges historia drogs ju in för att han pekat ut en nu levande anti-nazist som nazist under ett nazi-studentmöte i Uppsala, det ger en bild av att han inte kollar källorna utan har lite bråttomMen bara för att han inte är historiker så har han väl rätt att skriva böcker om historia och många vill ju läsa hans historia.
Förutom alla snälla kommentarer har Ulrika kallat min blogg för favvoblogg i sin suveräna blogg. Då blev jag både rörd och glad. Tack Ulrika det värmde!

Bankomater

Sverige är det enda land där jag tagit ut pengar i bankomat där man stoppar in sitt bankkort upp och ner i maskinen. I alla andra länder där jag tagit ut pengar i bankomat har man framsidan uppåt när man stoppar in kortet i automaten. Varför är det så här egentligen?

tisdag, januari 24, 2006

Det kom ett paket

Hurra! Idag kom en leverans från Sverige med svenskt godis. Vi har haft en riktig saltlakritsfrossa här. Konstigt egentligen när jag pratar med andra svenskar i utlandet är det oftast saltlakrits som dom flesta saknar mest från Sverige, ja förutom vänner, familj och släktingar förstås. Men varken jag eller någon annan jag pratat med har varit några storkonsumenter av saltlakrits när vi bodde i Sverige.
Nu har jag iallfall fyra påsar saltlakrits. Får se hur länge dom räcker men nu är mitt sug för några månader eller iallfall några veckor framåt botat.
Finns mycket god mat och dryck här i Spanien och i andra länder men blott Sverige svenskt godis har. Här är dom väldigt duktiga på goda bakverk och god choklad men mindre duktiga på godis.

Ni

I Sverige har det på senare år blivit vanligt att unga tilltalar folk med Ni för att vara artig. Då och då har jag blivit "Niad"av kassörskor, caféanställda, servitriser och annan servicepersonal. Troligen är det här ett inflytande från främmande språk som unga läser i skolan för det har inte funnits i Sverige tidigare. I spanskan , franskan, italienskan , tyskan och flera språk duar man inte folk hur som helst. Här i Madrid används Usted som betyder Ni mest i affärer, på restauranger, taxi och likande, vanligen inte när man blir tilltalad på gatan eller i tunnelbanan. Ganska ofta blir man även duad på restauranger och i affärer. Äldre människor använder det mer än yngre och i mindre städer används det mer än i stora. Har också flera gånger hört att man är mer nog i Andalusien i södra Spanien. Det skiljer antagligen en del mellan olika grupper hur mycket man använder Ni eller du, jag har hört historier om spanska finare adliga familjer där barnen "Niar"föräldrarna. Usted och Ni motsvaras i franskan av Vous. Fransmän är mer noga än spanjorer med att använda Ni. I Frankrike används knappast alls du som tilltal mellan två personer som inte känner varandra. Har hört historier att det lär förekomma i "finare" franska familjer att barnen "Niar" sina föräldrar även upp i vuxen ålder. Eftersom jag varken umgås med spansk eller fransk adel kan jag inte bekräfta att det stämmer utan det är bara hörsägen

I Sverige har aldrig Ni använts som tilltal före den så kallade "du-reformen". Istället använde man olika titlar som doktorn, professorn, majoren, direktörn och frun fick sin mans titel i en feminin form som doktorskan, professorskan, majorskan, direktörskan. Kände man inte till en persons titel så sa man helt enkelt herr, fru eller fröken.
Pigor, drängar och tjänstefolket titulerades inte men duades inte heller utan man sa helt enklt förnamnet "Vill Karin vara snäll och hämta kaffet" "Vill Olof vara så vänlig att hämta lien"
Fredrik Lindsröm berättade om det här på ett förträffligt och underhållande sätt i TVprogrammet "Värsta språket" för något år sedan.

måndag, januari 23, 2006

Att göra namn spanska

Spanjorerna har en vana att ändra folks namn så dom låter spanska. Jag som heter Thérèse blir alltid kallad Teresa. Kristin och Karolin skulle bli kallade Cristina och Carolina. Det här är inget som enbart sker i talspråk utan även i böcker, tidingar, TV och i princip överallt. Svenska kungen kallas här Carlos Gustavo och prinsessan Madeleine blir Magdalena och Carl Philip kallas alltid Carlos Felipe. Den engelska prins William och den schweiziska bågskytten och sagofiguren William Tell kallas här Guillermo. Peter och John eller Johan blir Pedro och Juan. Karl Marx kallas här Carlos Marx.
Som svensk tycker jag det är en smula märkligt. Vi brukar alltid vara noga med att använda personers "dopnamn" så att säga oavsett var dom kommer ifrån och inte försvenska det.
I några få situationer förekommer det att historiska personer har försvenskade namn. Solkungen (Le Roi Soleil) Ludvig XIV hette egentligen Louis precis som ett flertal andra franska kungar vi kallar Ludvig. Ett antal engelska kungar kallas också Henrik i Sverige men hette egentligen Henry.
Vad det här beror på vet jag inte riktigt men en teori jag har är att spanjorer i allmänhet är väldigt dåliga på främmande språk. TV och bio är alltid dubbade och man lyssnar mycket på spansk musik, många amerikanska artister som vanligen sjunger på engelska brukar göra spanskspråkiga varianter av sina skivor som släpps i Spanien och Latinamerika. Spanjorer verkar förvänta sig att utlänningar kan lite spanska precis som britter förväntar sig att turister ska kunna engelska. Kan man ingen spanska är det ingen katastrof för folk är ofta väldigt hjälpsamma och vill försöka förstå men ett lexikon och en parlör underlättar en hel del. Spanskan är världens tredje mest talade språk efter mandarin (kinesiska) och engelska

homodebatt

Hittade den här insändaren på nätet och kunde inte låta bli att länka. Hade varit intressant att läsa en prästs svar också men det har jag inte lyckats hitta
Insändare

söndag, januari 22, 2006

Adolf och Bert

Var inne och tittade på sidan Svenska namn och funderade över hur någon efter 1945 kan kalla sitt barn för Adolf. Det är ju så extremt förknippat med en viss mustaschprydd tysk nazist. Senast någon fick det som tilltalsnamn var 1996 och den pojken var den enda på hela 90-talet som fick det. Man blir onekligen lite nyfiken på vilka hans föräldrar är. Som andranamn verkar det inte heller överdrivet populärt 2003 fick 5 pojkar heta det i andranamn.

Inte heller Bert verkar vara ett populärt namn idag. Inte på hela 90-talet har någon fått det som tilltalsnamn men 2000 var det en stackars pojke som fick det. Det var senast. Om det beror på Skara, Schlager och Ny Demokrati -Bert vet jag inte.

Svenkar i världen

Var inne och tittade på föreningen Svenskar i världen på förmiddagen idag. Där finns en community som den som har lust kan registera sig på och logga in och över webben träffa och diskutera med andra utlandssvenskar. När jag var inne var vi 9 stycken inloggade, jag var den enda som inte bodde i Sverige. Dom flesta skriver en liten presentation av sig själva och slänger in en eller ett par foton. Så jag tittade på dom andra som var inloggade och ingen hade bott utomlands eller var på väg utomlands. En tyckte det var spännande att träffa nya människor, en brukade åka på semester till Grekland varje år, en gillade att rida och segla och en annan hade nyss varit i Kanada på semester. Så var även föreningens ordförande den gamle moderaten Ulf Dinkelspiel inloggad och han bor i Stockholm nu och jag vet inte om han har bott utomlands. Kollade på hemsidan vad som krävdes för medlemskap och det finns inget krav på att man ska bo eller ha bott utomlands eller vara på väg att flytta utomlands. Visst får folk gå med i vilken förening dom vill för mig men jag som inte har marsvin skulle knappast gå med i en marsvinsklubb.
Tittade också på en förening för svenska kvinnor i världen SWEA där krävdes att man skulle vara permanent boende utomlands eller ha bott utomlands oavbrutet i minst 12 månader. Verkar vara en lustig förening för här är reglerna för att få bli medlem

  • vara svenska eller svensktalande (behärska svenska språket) kvinna över 18 år
  • vara villig att verka för SWEAs ändamål
  • vara av god vandel ("good character")
  • vara på orten bosatt - d v s ha sin fasta bostad inom lokalföreningens geografiska område p g a permanentboende, långtidsanställning eller utbildning
  • att bli medlem i någon av Sverige-avdelningarna, krävs dessutom att man bott utomlands oavbrutet i minst 12 månader

Vara av god vandel? Vad betyder det och vem bestämmer vem som är av "god vandel"?Finns det någon människa som använder det uttryckt? När jag kollade bilder på sidan får jag intryck av pensionärsorganisation. Tydligen är drottning Silvia medlem för hon bodde ju utanför Sverige innan hon gifte sig med Carl Gustaf.
Även punkten vara villig att verka för SWEAs ändamål förbryllar för på hemsidan lyckades jag inte luska ut vilka ändamål dom hade.

Själv har jag ingen bra koll på någon organisation för svenskar här i Madrid och har inte känt något behov av det heller. Men av en händelse fick jag höra att det finns en Skandinavisk förening med ett stort bibliotek. Så jag har tänkt att jag någon gång ska ta mig dit och kolla utbudet och om man kan låna. Har mest blivit bokläsande på engelska och lite spanska så jag saknar böcker på svenska. Har köpt några på nätet så jag går och väntar på en leverans.

lördag, januari 21, 2006

snökaos

Ikväll har spansk TV visat att ni har "snökaos" hemma i Sverige! Här har vi kanske inte någon tropisk värme men heller ingen arktisk kyla och det är soligt och fint

mera kungligt

För den som inte har läst det kan jag rekommendera Staffan Heimerssons krönika i Aftonbladet idag Staffan Heimersson

Olmeker

Dom flesta känner till mayaindianerna och lämningarna efter deras kultur som finns i södra Mexico och Centralamerika. Ruinstäder som Tikal i Guatemala, Copan i Honduras, Chichén Itzá, Palenque och Tulum i Mexico. Även aztekerna som hade sitt centrum runt nuvarnade Mexico City/Ciudad de Mexico är välkända för dom flesta.
Däremot är det få som känner till olmekerna.Olmekerna räknas som det första kulturfolket i Mellanamerika. Från 1500-1200-talen f.Kr. fram till 400-talet varade en hög civilisation som anses ha givit impulser till de övriga kulturfolken i Mellanamerika. Olmekernas centrum låg i nuvarande delstaterna Veracruz och Tabasco
I staden Villahermosa i delstaten Tabasco ligger en park som heter La Venta som är väl värd ett besök. Den ligger vackert vid en sjö straxt utanför staden. Parken består dels av en djurpark med djur och fåglar från traktens djungel och en park där man har ställt upp olmekstatyer i ett vackert djungellandskap med lianer och tät vegetation. I parken strövar också en del djur fritt omkring, när vi tog upp ett paket kex fick vi genast sällskap av en stor flock näsbjörnar som inte ville lämna oss.
Olmekerna hade inget skriftspråk och har lämnat efter sig få föremål så man vet mycket lite om dom. Mest känt är de gigantiska huvuderna, upp till fyra meter öga uthuggna ur ett enda stenblock. Man har också kunnat visa att dessa enorma stenar har fraktats långa sträckor genom djungeln och på floder. Exakt hur det har gått till vet vetenskapsmännen inte. Man gissar att dom stora huvuderna föreställer kungar eller gudar. En hel del av statyerna föreställer varelser som är till hälften människa och hälften djur








fredag, januari 20, 2006

Antigua och Antigua

För några år sen reste vi runt i Mexico och centralamerika i nästan 3 månader besökte mayaruiner i djungeln , enorma storstäder, var uppe i bergsbyar, vid tropiska kuster och badade och hade det allmänt trevligt. Två svenska vänner skulle också resa i samma område, dom skulle börja sin resa med spanskastudier i den lilla staden Antigua i närheten av Guatemalas huvudstad Ciudad de Guatemala eller Guate som alla säger. Så vi bestämde tid och plats då vi skulle mötas på torget i Antigua. Vi tog oss ner från Ciudad de Mexico/Mexico City längs den karibiska kusten ,via Yucatanhalvön och det lilla landet Belize. Belize är en före detta engelsk koloni så det skiljer sig en hel del från sina grannländer, engelska och inte spanska är officiellt språk och man talar med en karibisk "jamaica-dialekt." Vi stannade även till i Tikal den största mayastaden i norra Guatemalas djungler, helt fantastiskt precis som i djungelboken. Men jag får skriva mer om Belize och Tikal vid ett annat tillfälle.
På utsatt dag var vi då framme i Antigua. Guatemala är ett litet land men bussresorna tar en förfärlig tid, bussarna är gamla, vägarna dåliga och man stanna nästan hela tiden, flera gånger var vi med om att bussen fick stanna för att göra någon provisorisk lagning i motorn.
Vi hittade ett litet mysigt guesthouse med takterass och lite kök där man kunde laga sin egen mat. I tre dagar hängde vi omväxlande på torget och omväxlande på internetcafé och letade efter våra vänner, vi mailade utan att få svar. Vi började bli riktigt orolig, vi visste att planet skulle gå via London så vi kollade efter flygolyckor, strejker, kraftiga förseningen, kapningar och annat på nyheterna som kunde ge någon förklaring. Ingenting! Även dom som bodde på vårat guesthouse var involverade i gissningar kring vad som hade hänt våra vänner.
Så till slut kom ett kort mail "det blev lite fel vi ses imorgon"
Nästa morgon väcktes vi av att våra vänner kom inrusande i vårat rum (vi hade mailat namn och adress på guesthouset)
Dom hade när dom köpte sin flygresa till Guatemala frågat "Måste man flyga till Guatemala City/Ciudad de Guatemala eller kan man flyga direkt till Antigua?" Resebyrån svarade att visst det gick bra att flyga direkt till Antigua så dom köpte biljetter dit. Från London flög dom till Miami och sen ut över Karibiska havet men inte mot väster , Centralamerika och Guatemala utan åt andra hållet,åt öster. Vilket dom själv kunde se på kartan i planet som visade var dom befann sig. Antigua är nämligen en av öarna i det lilla karibiska öriket Antigua och Barbuda. Ruskigt dyrt ställe där dom rikaste rika semestrar. Våra backpackervänner trivdes visserligen gott i det tropiska klimatet men kände att dom var på fel ställe. Efter långa diskussioner med flygbolaget lyckades dom till slut efter några dagar får en biljett till Guatemala och vi kunde ses.Anledning till att vi inte fått mail var att dom inte hade hittat några internetcaféer på Antigua.
För kartfanatsten och den som bara vill se var Antigua och Guatemala (tyvärr står inga städer med på kartan men Antigua ligger i bergen i södra Guatemala ) lägger jag in en karta uppe i högra kanten finns ön Antigua och nere i vänstra kanten hittar ni Guatemala

Blodgivning

Läste hos Maleandro som hade länkat från länk (som verkligen rekommenderas att gå in och läsa!) att homosexuella män inte får ge blod. Det är en gammal regel som jag sen länge känner till. Konstigt nog är det inte så mycket protester kring det här. Vore intressant om det skulle prövas i domstol om det är diskriminering. För det är helt sjukt och jag kan inte se någon medicinsk relevans med det. Allt blod såväl hetero- som homo-blod testas ju innan någon får det. Har man haft en ny sexpartner ska man vänta 3 månader, har man haft sex med någon som kan ha någon blodsmitta ska man vänta 6 månader sen är det fritt fram att ge blod. Så att två gånger om året åka till Thailand och besöka prostituerade är helt okey. Men en bög som varit gift och trogen i 25 år får inte ge blod.

maneter

Eftersom jag dyker, även om det nu var ett tag sen, så blir jag alltid fascinerad av häftiga undervattensbilder och varelser under vattnet. Nu tror jag inte jag skulle vilja dyka med dom här maneterna men jag gillade bilderna som jag snott från gårdagens Expressen

En historia från Sydkina

Såg på svenska tidningarns webbsidor och el mangos blogg att det visats en dokumentär på TV om J-O Waldner. Som gammal hobbypingisspelare hade jag gärna velat se programet men tyvärr kunde jag inte det. Han har spelat pingis i världstoppen i sen han var 16 år, idag är han 41 tror jag. Pingis är nationalsport i Kina så han är otroligt stor där.
Hösten 2004 satt jag på en båt från Hong Kong till Macao och bredvis mig satt två medelålders kinesiska herrar. Vi började prata. Jag kan ingen kinesiska och deras engelska var så gott som obefintligt kanske kunde dom ca 10-15 ord. Men vi ritade och visade med händerna och var kreativa så jag fick reda på att herrarna var på semester och skulle till Macao och gå på kasino. Den gamla portugisiska kolonin Macao är Asiens Las Vegas, det kryllar av kasinon. Till vardags bodde dom i Beijing och arbetade inom stål- och cement-industrin som ingengörer. Dom hade läst på universitetet i Beijing för över 20 år sen.
När dom till slut fattade vilket land jag kom från utropade dom med en gång förtjust "Wåldernör" som Waldner uttalas på kinsiska. I Kina kallas han också Lao Wa - det evigt gröna trädet. Den som besöker Beijing kan äta svensk mat tillagad av kinesiska kockar på Waldners egen restaurang där menyerna ser ut som pinigsracket

kvotering

Jag har fått en kommentar av "Han på Hatten"som förtjänar att lyftas upp på bloggen.
Jag har hört det här förut så citatet är några år gammalt

"Personligen skulle jag vilja få ett jobb på grund av min kompetens"
/Victoria Bernadotte uttalar sig om kvotering av kvinnor till vissa jobb

torsdag, januari 19, 2006

Republik

Igår i Aftonbladet skrev Ann Svanberg en i debattartikel att hon ville gå ur monarkin. Det gick ut på att man skulle kunna välja om man vill betala skatt till kungahuset eller inte på ungefär samma sätt som man kan välja att tillhöra och betala till kyrkan eller inte tillhöra och låta bli. Aftonbladet slängde in frågna vill du betala för monarkin, när jag kollade nyss hade 139932 personer varit inne och röstat av dom säger 63.6 % nej och 32.5% ja.
Tycker det låter som ett jäkligt mesigt förslag. Varför ska vi överhuvudtaget ha ett kungahus? Hur kan ett modernt , demokratiskt land ha ett ämbete som man föds till? Ruskigt sjukt. Visst kan vi ha en kung eller drottning men han eller hon bör väljas och inte födas till sitt jobb. Jag kan även tänka mig en president eller inget alls det vill säga systemet ser ut som idag och man tar bort kungen.
"Men kungafamiljen representerar Sverige och gör sån pr utomlands, öppnar dörrar för näringslivet" är en vanlig invändning. Skulle ett svenskt företag hellre göra affärer med ett företag i Belgien än Frankrike för att Belgien har ett kungahus? Väljer man att turista i Spanien heller än i Italien för att Spanien är en monarki?
Att kungen , drottningen ,prinsessorna och prinsen skulle vara så väldigt kända utomlands är också en myt. Visst skrivs det om dom i europeiska skvallertidningar men alla läser inte såna tidningar. Hur många svenskar vet vem som är drottning i Holland eller Belgien eller kan namnet på den japanska kejsaren?
Det finns andra svenskar som är mycket mer kända i utlandet än kungafamiljen. I Kina är till exempel J-O Waldner hysteriskt känd och populär men jag skulle tro att ytterst få känner till vårt kungahus. Det finns många exempel på idrottsmän/kvinnor, artister, författare, vetenskapsmän och andra som är mer kända och skapar mer intresse för Sverige utomlands än kungafamiljen.
Att det skulle vara en gammal tradition känns också som ett uselt argument för monarki. Är alla gamla traditioner nödvändigtvis bra och allt nytt dåligt? En gammal tradition som tillämpades före Gustav Vasa var att man valde sin kung.
Jag hittar inga bra argument för att man ska födas till ett ämbete och tycker det är pinsamt att Sverige fortfarande är en monarki.
Kan rekommendera följande länkar
repulik
knugahuset

onsdag, januari 18, 2006

Hyra

Vi har bara en tillfällig bostad, så i mitten av mars ska vi vara ute ur den här lägenheten. Nu ringer vi som galningar på annonser och besöker bostadsförmedlare. Vi vill hyra ett hus eller en lägenhet och vi vet väl ungefär vilken del av stan vi vill bo. Här finns ingen allmännytta så man hyr direkt av privata värdar och dom vill i princip ha en, två eller flera hyror i deposition. Har inget gått sönder får du tillbaka depositionen när du flyttar. I en del annonser kräver dom sjukt mycket i deposition, såg en lägenhet där månadshyran var 900€ och depositionen 6000 €. Systemet med deposition är ganska vanligt i många länder och det har vi betalat för den här tillfälliga lägenheten och jag betalde det när jag pluggade i Cadiz i tre månader.
Fixar man bostaden via en förmedling ska dom i allmänhet ha minst en månadshyra.
Förutom deposition kräver dom flesta aval bancario kanske kan översättas till banksäkerhet. Banken går i borgen för att du ska betala hyran och om du inte gör det så betalar banken hyresvärden och kräver dig på pengar. Naturligtvis gör banken en vanlig hederlig kreditupplysning men utöver det kräver den att det ska finnas ett belopp på ditt konot som aldrig får understigas, så det sätts någon spärr på ditt kort att du inte kan ta ut mer när du bara har det beloppet kvar. Beloppet kan vara allt från några hundra till tusen euro beroende på hyran.
Dyrt sätt att skaffa sig en första lägenhet. Här är många jobb inte heller lika välbetalda som i Sverige (medans vissa kan tjäna mycket bättre än i Sverige för samma jobb) men hyrorna är värre än dom svenska. Räkna med nästan dubbla Stockholms/Göteborgs hyror ungefär. Säkert inte så kul att lämna sina sparpengar i deposition eller ha dom sitta låsta på ett konto.
Jag känner mig helt ovan med det här systemet och det är verkligen ett heltidsjobb att leta någonstans att bo här. Fördelen är att har man inga speciella krav och är villig att betala en del kan man hitta något på direkten. Men eftersom vi är här med barn så känner vi att vi vill vara lite kräsna.

tisdag, januari 17, 2006

väderrapport från utlandet

När man vistas utomlands och pratar med folk i Sverige är en av de första frågorna man får "Vad har ni för väder?" Särskilt från något äldre personer såsom 40-talister och äldre. Herman Lindqvist skrev en gång för några år sen något träffande och roligt om detta. Eftersom jag inte kom ihåg var jag läste det så blir det lite fri tolkning av Herman. En del personer är så kallade väderpatrioter som vill höra att det är 7 grader och regn i utlandet för att genast säga "jasså, här i Uppsala har vi minsann 8 grader och sol" Mina föräldrar är såna. När jag mitt i vintern har varit i tropikerna har det minsann varit väldigt varmt och skönt även i Uppsala i januari, februari något det aldrig var dom år jag bodde där. Idag har vi haft 15 plusgrader och halvklart i Madrid så i Uppsala är det nog 16 grader och strålande sol om jag skulle fråga min mamma.
Andra personer är så kallade vädermasochister. Dom vill alltid att det ska vara kallast, tristast och djävligast väder just där dom befinner sig. Dom vill höra att det i utlandet är 25 grader och strålande sol för att genast säga "Här i Jönköping har vi 5 grader och regn"

San Antón

Idag är det San Antóns dag för katoliker. Den helige Anton var en munk som levde i Egyptens öken på 300 eller 400 talet efter Kristus. Han värnade om djur så mycket att han kallas djurens skyddspatron. I Madrid har han en egen kyrka dit man idag kan gå med sitt husdjur och få det välsignat av en präst. På kvällen ska det visst vara någon parad med djur och helgonbilder läste jag i Metro idag

bilderna kommer från BBC


McDonalds

Sverige är det land i Europa (hela världsdelen inte bara EU) som har flest McDonalds"restauranger" per innevånare. En svensk barnfamilj besöker i genomsnitt McDonalds två gånger i månaden
Detta har etnologen Helene Brembeck kommit fram till i sin senaste forskning "McDonalds som familjeritual"

måndag, januari 16, 2006

Barn i grupp

Håller på att skola in min dotter på dagis. Var med hela förra veckan och ska vara med den här också och kanske nästa. Vi har bara varit med halva dagen, efter lunchen har vi åkt hem. Men jag blir helt slut. Vilken ljudnivå! Förstår inte att jag själv efter gymnasiet orkade jobba ett år på dagis. Minns också att jag tyckte det var väldigt kul. Dagiset här har mindre inomhus lokaler men en härlig gård och dom är ute mycket. Man ska se till att barnet har med solkräm med hög skyddsfaktor. Fast det är inte precis aktuellt nu. Idag har det varit ovanligt dåligt väder bara 5-6 plusgrader och regn, som Göteborgsvinter. Idag hade dagisfröken med en skål snö och visade och barnen fick känns. Nu tror jag inte det är så fasligt exotiskt för även om snö i stan Madrid är ovanligt har bergen norr om stan snötäckta toppar och dom ser man från dom norra utkanterna stan.

Utlandssvensk

I presentationen på bloggen kallar jag mig utlandssvensk , i brist på ett bättre ord. Egentligen får jag lite rysningar av ordet utlandssvensk. Jag tänker på en förmögen golfspelare i rutigabyxor på någon sydlig destination som pratar illa om skatter och bidrag i Sverige, röker cigarr och dricker drinkar. En person som inte flyttar till någonting utan flyttar från någonting. Visst vet jag att många svenskar flyttar för att jobba, många som både maken och jag har pluggat med har sökt och fått jobb utomlands för att dom inte lyckats få ett jobb inom sitt område i Sverige. Då handlar det om unga människor som jobbar istället för att spela golf och inte nödvändigtvis bor vid en soldränkt kust utan oftare i en större stad. Här i Madrid har jag träffat en hel del svenska/skandinaviska småbarnsföräldrar som har en vardag som på många sätt liknar den i Sverige med hämta och lämna på dagis och jobba och inte särskilt mycket golf på fritiden. Många som pluggar på universitet åker utomlands en eller flera terminer och dom lever ju inte heller upp till min fördom om utlandssvenskar . Det finns även en hel del svenskar som jobbar längre eller kortare tider med olika biståndsprojekt och det är knappast glassigt eller välbetalt.
Men jag kan liksom inte släppa dom dåliga vibbarna jag får av ordet utlandssvensk. Ändå fortsätter jag kalla mig det i brist på bättre. Kanske är det bara en noja hos mig, jag vet egentligen inte om andra känner likadant.
Vem är då utlandssvensk? Hur länge ska man vara borta och måste man bo och arbeta eller plugga någonstans? Kan man kalla sig utlandssvensk om man reser runt några veckor, månader, år? Är man utlandssvensk om man jobbar eller pluggar en sommar eller en termin i ett annant land eller ska man vara borta 1 år, 5 år 10 år? Förmodligen finns ingen definition så man får nog avgöra själv vad man vill kalla sig eller inte.

Trots att jag får negativa vibbar av ordet utlandssvensk så trivs jag väldigt bra som svensk i utlandet. Även om jag inte bott i Madrid så länge än och kanske flyttar här i från i framtiden har jag svårt att tänka mig att flytta till Sverige på länge, men man ska väl aldrig säga aldrig och jag gillar Sverige men ogillar i högsta grad det svenska klimatet speciellt vintertid

söndag, januari 15, 2006

Mera gamla kläder

Idag åkte jag och dottern till en loppmarkand som tydligen ska vara ganska känd och dessutom Spaniens största. Sonen och maken var hemma och fikade och med en japansk kollega och kompis till maken.
Vi begav oss med tunnelbana till La Latina och det var vi absolut inte ensamma om. Loppmarkaden hade spritt sig på många gator i ett stort område och det var packat med folk. Även affärer och barer i området var öppna. Det var inte alls så sunkigt som rasto Sevilla på söndagar vid Alameda de Hercules eller Skärholmens eller Kvibergs loppmarknader. Det var mycket kläder och då "indisk, batik -stil", hårdrockströjor, "I love Madrid-tröjor" och tröjor med lustiga tryck.
Kopior på dvd-filmer , cd, klockor som falska Rolex och likande, märkeshandväskor mm.
Äkta parfymer och mobiler såldes mycket billigare än i affärer, hm kan det kanske varit stöldgods?
Lokala konstnärer att och sålde sina tavlor på en del av en gata. Riktigt pekorala och gräsliga saker som dessutom var dyra. 80-90 € för tavlor som får "Hötorgskonst" att framstå som kvalitativ konst.Det var mycket blommor, landskap och Madridmotiv.
Fåglar, krukväxter, husgeråd, leksaker, möbler, smycken och mycket annat fanns att köpa. Många besökare köpte också vin eller öl på barerna och gick runt med plastglas eller flaskor. Här får man ta med sig sin dryck ut om man tar den i ett plastglas, när krogar stänger får gästerna med sig drickat dom inte druckit upp i plastglas. Många som gick och sög på en öl såg rejält bakis ut.
Hare Krisna-gänget var också där. Till skillnad från svenska Hare Krisna som sitter i ett hörn och spelar dansade dom här fram i ett tåg i en blandning mellan spansk karneval och hinduisk hängivelse sjungande "Hare Krisna, Hare Rama" Fast dom hade samma instrument som dom brukar ha i Sverige. Ett gäng hippies och gamla hippies som var med redan på 60-70-talet trummade på trummor och dansade vid en trappa. Samtidigt flanerade familjer och pälsklädda äldre damer och kostymherrar förbi. Päls är väldigt vanligt här i Spanien speciellt på äldre damer. Ett storband med saxofoner och andra blåsinstrument spelade något jazzlikande. En gumma i påskkärringshuckle satt och vevade på ett positiv. Några spanska ungdomar stod och sjöng Pink Floyds "We don`t need no education" Eftersom dom inte verkade vara några stjärnor på engelska sjöng dom engelskan på spanska medan skivan med "riktig engelska" rullade i bakgrunden. Inte njutbart men ganska vanligt här i landet. Folk är riktigt usla på engelska och förväntar sig att tursister kan lite spanska, men det är ingen fara att komma hit utan spanskakunskaper för folk är väldigt hjälpsamma och försöker förstå.
Dottern och jag tittade ganska länge och köpte en leksak till henne och en till sonen. Allt var mycket billigt. Såg dotterns skolväska (hon är fyra år och har just börjat dagis i Madrid så egentligen ska det väl vara dagisväska om man är petig ) som vi köpte för 24€ på Hello Kittyaffären i ett köpcentrum i fredags på marknaden för 9€.
Sen gick vi in på en bar och åt tapas, jag åt patatas ali-oli och dottern åt en kyckling som luktade vidrigt och var bara ben och halsar i en mysko sås, gick knappt att få loss nåt kött.
I samma kvarter som loppmarknaden låg många kinesiska och japanska affärer som sålde mat, dryck, kläder och annat från Kina och Japan. Så jag köpte lite soya, kryddor, nudlar och annat gott. Hoppas kunna få lite hjälp att lära mig laga sushi av makens japanska kompis. Han varnade förresten för många sushiställen i Sverige för dom drivs av koreaner, enligt honom kan inte en korean göra sushi så kolla alltid att kocken är japan rådde han mig.
Jag kan verkligen rekommendera Madrid Rastro även för den som inte vill köpa nåt för det är kul folkliv och vill man handla kan man hitta väldigt billiga grejer.


Spaniens statminister

Visst är han lik mr Bean , Spaniens statminister Luis Rodríguez Zapatero? Det är den spanska statsministerna som är på översta bilden


Hälften av världsdelens befolkning måste försöka klara sig på fem kronor om dagen - omkring en femtedel av vad ett europeiskt kreatur får i EU-subvention.




Bilderna är från Sverige Radio

fredag, januari 13, 2006

Lavado de mascota

Här i trakten av Madrid är det vanligt att mackar inte bara har bensin, biltvätt, säljer godis och tidningar utan även har "lavado de mascota" det vill säga husdjursbad på svenska. Så när man åker och tankar eller tvättar bilen kan man bada sin hund, katt, kanariefågel, hamster, sköldpadda, ko eller vad man nu har för husdjur. "Lavado de mascotas" har alltid hundar målade på, åtminstone har jag aldrig sett någon annan med annat motiv. Jag har inte sett någon bada sitt husdjur heller, men jag kanske bara har haft lite otur

torsdag, januari 12, 2006

Gamla kläder

Eftersom jag förut skrev om spansk mat tänkte jag slänga in ett recept till den här gången på ropa vieja som betyder gamla kläder. En sorts pyttipanna från Kanarieöarna som jag aldrig har ätit. Många svenskar som besökt Kanarieöarna har kanske provat annars är den känd från filmen Sällskapsresan. Sivan blir ju utbjuden av José med pizzaracern ("Vi kunde gå på kvällen och äta någoting en äkta spansk restaurang") som hon träffar på planet . Han som säger "Jag ska inte bort jag ska hem" Dom går iallfall på "Ett ställe dit inga turister komma" José släpar med sig morsan till träffen och domn äter gamla kläder som är dåligt kryddade


Det här behöver du för 6 personer:

  • Köttbitar från gårdagens gryta, 1 kg
  • Tjocka skivor färsk chorizo, ca 8 stycken
  • 200 gram kikärtor (Dessa skall blötläggas i vatten med lite salt under ett dygn om du inte har färdigkokta)
  • 4 tomater, finhackade
  • 2 gröna paprikor, finstrimlade
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 3 vitlöksklyftor
  • 6 matskedar olivolja
  • 1 matsked sött paprikapulver
  • 1 gram saffran
  • 1 tesked timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 glas vitt vin
  • 6 svartpepparkorn
  • 1 bunt persilja, gärna bladpersilja, finhackad
  • 1 msk socker
  • salt
  • Friterad klyftpotatis, drygt 500 gram

Så här gör du:


Strimla vid behov köttbitarna och stek dem tillsammans med chorizon i lite olivolja i en stekpanna. Ta av värmen när köttet fått lite färg.

Vid sidan i om en större panna, sautera finhackad gul lök och vitlöksklyftorna på låg värme i lite olivolja.
Tillsätt sedan de finhackade tomaterna och de strimlade paprikorna. Sedan kryddorna; pepparkornen, timjan, saffran, lagerbladet, persiljan och paprikapulvret.
Tillsätt vinet och sedan köttet och chorizon och till sist ärtorna och potatisen. Fyll på med vatten tills ingedienserna precis täcks.

Låt skjuda på låg värme tills vattnet försvinner och kikärtorna är mjuka.



Bilden är tagen från filmen sällskapsresan

Häftapparat?

Dagstidningar utanför Skandinavien har sällan sidorna ihophäftade utan man bara viker ihop bladen och lägger dom i varandra. Om det inte var begripligt så är det som en svensk tidning fast där häftklamrarna skulle suttit finns ingenting. Väldigt opraktiskt, tidningarna har en tendens att falla sönder och sidorna glider iväg. Tidskrifter världen runt är iallmänhet häftade så varför kan dom inte häfta tidningar?

Ett recept

I Sverige är vi väldigt pigga på att prova nya maträtter från hela världen. I vilken vanlig ICA eller Konsum som helst kan man köpa mer eller mindre exotisk mat, ingredienser oc kryddor. Så är inte fallet i Spanien här är man otroligt matkonservativ och håller fast vid sin husmanskost som i Sverige brukar kallas medelhavskost. Här i Spanien kan man säga att medelhavskosten består alltid av olivolja, mycket nybakat bröd , vitlök men sällan starka eller utpräglade kryddor , örtkryddor, fisk, skaldjur, kött som t.ex den berömda serrano-skinkan, mycket grönsaker och frukt. Man äter väldigt lite mjölkprodukter.
I Madrid är det inga problem att hitta restauranger från alla världens länder. Men det är dom små spanska tapasbarerna som är dominerande i stan. Annorlunda jämfört med Stockholm där det kanppt går att hitta en restaurang som serverar svensk husmanskost.
Mattiderna skiljer sig också väldigt åt. Här äter man lunch först 14-15-tiden på eftermiddagen och kvällsmålet intas inte förrän 21-22.
Dom olika regionerna i Spanien har lokala kök som skiljer sig mycket åt.
Här i Madrid lagar man mycket grytor av olika slag. Hittade ett recept på en gryta i Herman Lindqvists kåseribok om Spanien "Caramba säger dom aldrig" om ni känner er hågade att försöka tillaga en spansk gryta

  Man låter olivolja koka upp sen slänger man ner allt
möjligt man hittat, kört över på vägen eller på annat
sätt fått tag i. Lite kött, lite inälvor från diverse
djur. Fisk kyckling, grönsaker. Kanske en bit av en
ål, nejonögon, lövgrodor. Ja, det finns så mycket på
torg och i skafferier, några skålar med kalvhjärna
eller svinbräss, det går utmärkt. Grytan kan koka hur
länge som helst. Då och då slänger man i någon ny
ingrediens som man kommit över billigt, en korv eller
så. Huvudsaken är att vitlöken aldrig tar slut. Det
gör den aldrig. Till slut då gästerna är så hungriga
att de inte längre har någon motståndskraft slafsar
man upp grytan på tallrikar. Har man inga andra rätter
äter man spadet för sig som soppa och grytjoxet för
sig. Huvudsaken är att det går fort.

tisdag, januari 10, 2006

Vem vill bli miljonär?

hittade den här på Silverfisken och kunde inte låta bli att lägga in den här. Bilden är från Australiens version av Vem vill bli miljonär eller Postkodmiljonären som det heter nu.

Vikingar

Som historienörd kan jag inte låta bli att skriva om en kul sak jag hörde på radion nyss. Vikingarna på Gotland filade och färgade sina tänder för att göra sig vackrare. Något man hittills bara känner till hos nordamerikas indianer
För den som vill läsa/lyssna på inslaget Vikingatänder

Vikingarna var ju beresta och en del tog sig hit till Spanien. redan i mitten på 800-talet gjorde vikingar "affärer" med folk i norra Spanien och med morerna (muslimerna) i södra Spanien. Bl.a plundrades Cadiz och Sevilla av en stor vikingaflotta. Några vikingar blev så förtjusta i Andalusien i södra Spanien att dom slog sig ner där och började med får och boskapsskötsel och fick stora framgångar då man inriktade sig på att producera ost som såldes till innevånarna i Sevilla och Cordoba. I den mycket läsvärda boken "Röde Orm" skriver Frans G Bengtsson om orm och hans kamrater som blir fångar och tjänar kalifen al-Mansur i Cordoba. Boken är ingen faktabok med verkliga historiska personer men författaren gjorde nogranna historiska efterforskningar innan han började skriva. Även om inte Orm och Toke kanske har funnits finns en hel del verkliga historiska personer med.

I byn Catoira i Galicien ska en stor vikingaflotta ha övervintrat år 1107. Vikingarna ska ha kommit så väl överens med lokalbefolkningen att det senare föddes ovanligt många blonda och blåögda barn. Än idag påstår de flesta innevånarna i Catoira att dom är vikingaättligar och den kubanska presidenten Fidel Castros släkt härstammar från trakten så han kanske också är vikingaättling, vem vet?
Första söndagen i augusti firas en vikingafest i Catoira. Man klär sig i tidstypiska kläder, dricker och dansar på typiskt spanskt fiesta-maner. Höjdpunkten är när ett vikingaskäpp fullt med bärsärkar lägger till och anfaller byn. Det brukar vara en och annan skandinav som hittar hit varje år. Jag har tyvärr inte varit där själv, bara läst om det
Men hittade några bilder på www.asturiasverde.com