torsdag, januari 19, 2006

Republik

Igår i Aftonbladet skrev Ann Svanberg en i debattartikel att hon ville gå ur monarkin. Det gick ut på att man skulle kunna välja om man vill betala skatt till kungahuset eller inte på ungefär samma sätt som man kan välja att tillhöra och betala till kyrkan eller inte tillhöra och låta bli. Aftonbladet slängde in frågna vill du betala för monarkin, när jag kollade nyss hade 139932 personer varit inne och röstat av dom säger 63.6 % nej och 32.5% ja.
Tycker det låter som ett jäkligt mesigt förslag. Varför ska vi överhuvudtaget ha ett kungahus? Hur kan ett modernt , demokratiskt land ha ett ämbete som man föds till? Ruskigt sjukt. Visst kan vi ha en kung eller drottning men han eller hon bör väljas och inte födas till sitt jobb. Jag kan även tänka mig en president eller inget alls det vill säga systemet ser ut som idag och man tar bort kungen.
"Men kungafamiljen representerar Sverige och gör sån pr utomlands, öppnar dörrar för näringslivet" är en vanlig invändning. Skulle ett svenskt företag hellre göra affärer med ett företag i Belgien än Frankrike för att Belgien har ett kungahus? Väljer man att turista i Spanien heller än i Italien för att Spanien är en monarki?
Att kungen , drottningen ,prinsessorna och prinsen skulle vara så väldigt kända utomlands är också en myt. Visst skrivs det om dom i europeiska skvallertidningar men alla läser inte såna tidningar. Hur många svenskar vet vem som är drottning i Holland eller Belgien eller kan namnet på den japanska kejsaren?
Det finns andra svenskar som är mycket mer kända i utlandet än kungafamiljen. I Kina är till exempel J-O Waldner hysteriskt känd och populär men jag skulle tro att ytterst få känner till vårt kungahus. Det finns många exempel på idrottsmän/kvinnor, artister, författare, vetenskapsmän och andra som är mer kända och skapar mer intresse för Sverige utomlands än kungafamiljen.
Att det skulle vara en gammal tradition känns också som ett uselt argument för monarki. Är alla gamla traditioner nödvändigtvis bra och allt nytt dåligt? En gammal tradition som tillämpades före Gustav Vasa var att man valde sin kung.
Jag hittar inga bra argument för att man ska födas till ett ämbete och tycker det är pinsamt att Sverige fortfarande är en monarki.
Kan rekommendera följande länkar
repulik
knugahuset

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

*ser sig omkring* Var kan jag skriva under?

12:43 fm  
Anonymous Anonym said...

”personligen skulle jag vilja få ett jobb på grund av min kompetens”
– Victoria Bernadotte

7:52 fm  
Blogger Thérèse said...

Virvla: Tyvärr vet jag inte om det finns något ställe att skriva under kolla eventuellt www.republik.nu

Hatten: Haha fantastiskt citat, borde ha kommit med på bloggen

9:56 fm  

Skicka en kommentar

<< Home