fredag, januari 27, 2006

vart flyttar framtidens pensionärer?

Vi bor bara tillfälligt i en lägenhet och om en och en halvmånad måste vi ha hittat något. Helst ett ställe där vi känner att vi vill stanna dom två år vi ska vara här. Det är väldigt tidskrävande att leta lägenhet i Madrid. Det finns ingen allmännytta eller bostadsförmedling dit man kan ringa utan man får ringa på annonser eller gå via mäklare. Fördelen med att gå via mäklare är att du slipper sitta och ringa så mycket, nackdelen är att det blir dyrt. Oftast ska du betala en eller två månadshyror i deposition när du flyttar in, ordnar du kontrakten via en mäklare ska den också ha en månadshyra. Hyrorna här är hysteriskt höga så för att få fram tre månadshyror behöver man ha en sparad slant. Det känns också som om man kan ha roligare för sina sparade slantar än att ha dom liggande som deposition hos någon hyresvärd.
Utöver det vill dom flesta ha aval bancario det vill säga bankgaranti ibland upp till sex månader. Har du inte ytterligare sex månadshyror att låsa på ett bankkonto så får du ta ett lån som du inte kan röra. Skulle du slarva med hyran betalar banken hyresvärden från bankgarantin

Vill man istället köpa något så är det fruktansvärt dyrt. En lägenhet i Stockholms innerstad framstår som ett kap.
Undrar om framtidens pensionärer som vill tillbringa hela eller delar av året kommer att välja Spanien eller franska rivieran. Nu vet inte jag hur priserna där ser ut men kan inte tänka mig att spanska solkusten eller franska rivieran skulle vara billigare än Madrid. Kanske kommer pensionärerna att köpa hus i andra länder vid Medelhavet eller längre bort. Thailand har blivit mer och populärt har jag läst. Nackdelen är att det är ganska långt bort. Länder som Kroatien eller Turkiet lär nog komma. Kanske på sikt även Egypten, Marocko och Tunisien.
Eller så har framtidens pensionärer inte råd eller lust att flytta någonstans. Men jag tror nog snarare det kommer att öka än minska och framtidens pensionärer är i allmänhet både mer resvan och språkkunning så många fler kommer nog att välja mer exotiska och "udda" platser att tillbringa hela eller delar av året.

4 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Äh, själv planerar jag att ruttna bort en tredjehandsetta och bli upptäckt när grannarna känner liklukten. Nä, egentligen inte, ville bara sätta lite perspektiv. Inte många som kan tillbringa sin pensionärstid utomlands överhuvudtaget. Dessutom har jag druckit öl. :-)

7:29 em  
Blogger Thérèse said...

Fyrtiotalisterna har ju pengar som troll och ämnar inte spara till sina barn eller sin egen begravning utan ska bränna på resor och lyx;) sägs det iallafall. Men vi yngre får nog ruttna i en tredjehandsetta...

9:22 em  
Anonymous Anonym said...

Madrid har ju en av europas högsta kostnader för bostäder. På solkusten så hyr man inte lika mycket lägenheter (som dock är mycket billigare än i Madrid), utan köper hus. Som förvisso kan kosta en hel del. Dom som är smarta köper dock ett fallfärdigt ruckel, och "renoverar" det till modern standard. Huxflux så har du för halva kostnaden ett modernt hus jämnfört mot att köpa ett nytt. Dessutom så sparar man pengar på massvis av markbyggnadstillstånd etc..

3:49 em  
Blogger Thérèse said...

Christopher: Jaha, jag tog för givet att det var minst lika dyrt att bo på solkusten som här. Men nu när jag läste ditt inlägg kom jag på att jag i höstas såg en lista på städerna med EUs dyraste bostäder 1. Paris 2.Madrid

Inte bara dyrt att bo här idag har vi snö och kallt också:(

4:41 em  

Skicka en kommentar

<< Home