onsdag, januari 25, 2006

Euskadi

Spanien är indelat i 50 provinser grupperade i 17 autonoma regioner och två autonoma städer (Ceuta och Melilla) med hög grad av självständighet.
En av dessa regioner som skiljer sig mycket från övriga Spanien är Baskien eller Euskadi som provinsen kallas på baskiska men även på spanska för man använder alltmer sällan det spanska namnet Pais Vasco. Baskien består av dom tre spanska provinserna Álava, Guipúzcoa och Viscaya samt dom två franska provinserna Labourd och La Soule.Dessutom hävdar baskiska nationalister att även det gamal kungadömet Navarra ska räknas till det historiska Baskien eftersom det var förenat med Baskien fram till 1512 då det erövrades av kung Ferdinando av Aragonien. Senare delades Navarra i två delar den del som idag ligger i Spanien och är provinsen Navarra och den idag franska provinsen La Basse Navarre


Längst här uppe i det nordöstra hörnet av den iberiska halvön, i skydd bakom en ogenomtränglig bergskedja lyckades baskerna slå tillbaka alla inkräktare och var alltså inte ocksuperat av romare, morer, goter eller andra folk. Eftersom havet var det som förenade folk i forna tider hade baskerna istället sina viktigaste kontakter norrut mot England och Frankrike

Baskierna har ett mycket säreget språk. Av lingvister ses det vanligen som obesläktat med något nu levande språk. Den vanligast teorin om ursprunget är att det är ett språk som talades på den iberiska halvön innan romarna kom med latinet som sen utvecklades till spanska och katalanska. Det har lagts fram teorier om att basksiska skulle vara släkt med kaukasiska språk och även så avlägsna språk som japanska
Gu ez gaitukespainolak, gu euskaldunak gaituk
(
Vi är inte spanjorer, vi är basker)

Baskiska nationalister hävdar också att baskerna är släkt med dom första innevånarna på den iberiska halvön. Bland annat sägs dom ha en annan blodgruppssamansättning än övriga spanjorer och dom påstår att dom ser annorlunda ut t.ex kortare och med trubbigare ansiktsdrag men också bäst och vackrast.
Baskien har en uppsjö av egna sporter som är hårda och kraftfulla. Man tävlar i att lyfta tunga stenar, hugga ved och dragkamp den baskiska bollsporten pelota som också kallas jai alai är världens snabbaste bollsport och spelas med specialtillverkade racket , i den tuffaste varianten används bara händerna och spelarna brukar lämna planen med blödande händer.
Fotboll är precis som i övriga Spanien stort och dom två mest kända lagen är Atletico Bilbao från Bilbao och Real Socidad från San Sebastian. I baskiska fotbollslag får bara basker och utlänningar spela inga spanjorer.


På alla kartor och vägskyltar i Baskien finns två namn, det baskiska och det spanska. Den vackra staden San Sebastian heter Donostia , staden Vitoria heter på basksiska Gasteiz och Bilbao heter Bilbo. Som en lite rolig kuriositet kan jag nämna att J.J.R Tolkien besökt och blivit förtjust i Bilbao/Bilbo precis innan han började skriva boken om hoben Bilbo. Bilbao är idag mest känt för sitt Guggenheimmuseum. Tidigare var det centrum i ett område av tung industri och gruvdrift men nu är det mesta av gruvorna och den tunga industrin borta och istället satsas här på annan tillverkning och högteknologisk industri.

Guggenheim Bilbao

En annan känd baskisk stad är Guernica, Gernika på baskiska. Guernica ligger mellan San Sebastian och Bilbao och har sen långt tillbaka i historien varit den baskiska kulturens centrum. Här vid baskernas heliga ek svor de spanska kungarna, sedan Baskien 1512 blev en del av Spanien, en ed att dom skulle respektera de baskiska privilegierna. 26 april 1937 bombades Guernica totalt sönder och samman av Hitler som ville hjälpa Franco att kväsa baskerna och testa sitt nya Luftwaffe. Under en förmiddag vräktes över 50000 splitterbomber, som dödade över 1000 av Guernicas 7000 innevånare, ner över stan. Ännu fler skadades och lemlästades. Guernica brukar kallas den första terrobombningen mot civila i historien , men tyvärr inte den sista. Pablo Picasso fick höra talas om Guernica när han befann sig i landsflykt i Paris och måladen sin berömda tavla med samma namn som ett manifest över krigets vanvett och grymhet.


Under Francos diktatur var baskiska språket och den baskiska flaggan , lokala fester och folkdanser förbjudna. I Baskien fanns bland det hårdaste motståndet mot diktaturen.

baskisk flagga

Staden San Sebastian nära gränsen till Frankrike ligger underbart vackert runt Bahía la Concha och dess vackra strand. I slutet på 1800-talet började spanska och franska sociteten åka hit på semester och den blev då en populär semesterort. Staden är också känd för sin goda mat, Baskien anses vara det bästa köket i Spanien och är strakt influerat av det franska köket. Den gamla stadskärnan är enligt turistbroschyrer det bartätaste området i världen. Här är det ett nöje att gå från bar till bar och äta "pintxos" baskernas motsvarighet till tapas, små läckra aptitretare ofta serverade på en brödbit. På barerna får gästerna fritt förse sig från faten sen när man ska gå berättar man vad man har ätit och druckit och betalar. Väldigt sympatiskt.

San Sebastian

Egentligen är det väkldigt svårt att skriva om Baskien utan att nämna ETA. Jag har avsiktligt valt att låta bli. Det här inlägget blir väldigt långt ändå och skulle jag skriva om ETA skulle det bli minst dubbelt så långt. Kanske skriver jag något om ETA vid något senare tillfälle. Nu ville jag bara peka på en intressant , säregen och relativt okänd del av Spanien