söndag, januari 29, 2006

Museo Arqueologico Nacional

Eftersom jag är historienörd lämnade jag idag man och barn hemma och gick på Museo Arqueologico Nacional Spanska museum har ofta gratis inträde en eller ett par dagar i veckan det här muséet har gratis inträde lördagar och söndagar. Det kända konstmuseumet Prado har gratis inträde på söndagar. Vissa museum är bara gratis för EU-medborgare och ibland betalar EU-medborgare lägre inträdesavgift.
Att ta sig en på muséet var som att gå på ett flygplan ifråga om säkerhet. Fickorna kollades, man var tvungen att passera en metalldetektor och man fick lägga sin väska på ett sånt där band dom har på flygplatser och någon sitter och kollar väskans innehåll på en TVskärm. Inne på muséet var det också mycket vakter. Jämfört med Sverige är det mycket vakter och säkerhetstänkande överallt. Det har väl dels med att man länge levt med terroristorganisationen ETA och dels med attentatet som islamistiska terrorister genomförde 11 mars 2004 då två pendeltåg sprängdes på stans största tågstation och 201 människor dog.
Det fanns en rolig konstgjord grotta som skulle vara en kopia av den berömda Altamiragrottan med sina berömda grottmålningar. Eftersom så många folk varit i Spanien fanns fynd från bland annat fenicierna , Tartessos , romerska riket , Västgoter , Vandaler , Morerna benämning på dom araber som koloniserade nästan hela Spanien från 700-talet fram till 1492. Madrid grundades förresten av morer på 800-talet.

Det var väldigt mycket folk och många barnfamiljer där mest spanjorer men även en och annan utländsk turist. Eftersom det är nationalmuseum för spansk historia kommer säker en och anna turist dit. Konstigt nog finns ingen information på engelska utan bara på spanska. Även i muséeshopen var det ont om engelskspråkiga böcker. Visst är spanska ett stort världsspråk och själv har jag inga problem att klara spanskan men på typska turistställen borde man ju kunna varva med engelska.
En annan märklig sak var att säkert en tredjedel av böckerna som såldes i muséeshopen handlade om det gamla Egypten men det fanns inget om Egypten inne på muséet. Jag var förresten lite sugen på att köpa en cd-skiva med antik grekisk musik men gjorde inte det.
En favorit var en dam från 400-talet som hittats i Elche som ser ut att ha enorma hörlurar på sig. Det finns flera likande damer från samma epok med Dama de Elche är mest känd. Troligen en prästinna eller drottning påstår dom på muséet men ingen vet egentligen

Dama de Elche