lördag, januari 28, 2006

kylslaget

Det verkar vara ovanligt kallt i hela Europa. Igår visade nyheterna på TV att det snöade rejält i Barcelona och Bilbao. Spanjorer som i princip aldrig kör i snö på slitna sommardäck så inte ut som några jag vill möta på vägarna. Läste också i tidningen att man haft -14 mitt på dagen i München i sydtyskland , snö i Italien och Grekland och allmänt kallt över hela Europa. I Madrid har vi inte sett till snö fast tidningarna hotade med det men kallare än vanligt har det varit dom senaste dagarna.
Men det finns ett undantag, ett ställe där man har försommarväder nämligen på Svalbard i nordatlanten. Medeltemperaturen i januari i år har varit -1.8 grader vilket är 13.1 grader mer än det normala för årstiden. I måndags kunde innevånarna i den största staden Longyearbyen njuta av plus 7.9 grader och sol enligt vad jag läst mig till på Expressen

3 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Det var alltså 23 grader varmare på Svalbard än i München!? Verkligen anmärkningsvärt, må jag säga. Är det månne växthuseffekten som fuckar upp klimatet i dessa fall också? Ta efter mitt exempel, sluta kör bil, åk kollektivt.

Att det snöar i Italien är annars inte lika anmärkningsvärt...om vi pratar om nordligaste Italien alltså. :-P

12:54 em  
Blogger Thérèse said...

Lite slarvigt att skriva Italien, det var Florens och inte uppe i alperna det hade snöat. Man får ju hoppas att det snöar i norra Italien för snart ska ju vinterOS gå där

4:40 em  
Anonymous Anonym said...

Jag törs påstå att även Sverige har haft varmare än "normalt" hittills i år.

SMHI skyller på nåt som kallas föhn och på varma atlantvindar som trycker ner kall luft från Ryssland över Centraleuropa.

Kreta har visst haft snöblandat regn och fyra grader...

6:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home