söndag, januari 15, 2006

Mera gamla kläder

Idag åkte jag och dottern till en loppmarkand som tydligen ska vara ganska känd och dessutom Spaniens största. Sonen och maken var hemma och fikade och med en japansk kollega och kompis till maken.
Vi begav oss med tunnelbana till La Latina och det var vi absolut inte ensamma om. Loppmarkaden hade spritt sig på många gator i ett stort område och det var packat med folk. Även affärer och barer i området var öppna. Det var inte alls så sunkigt som rasto Sevilla på söndagar vid Alameda de Hercules eller Skärholmens eller Kvibergs loppmarknader. Det var mycket kläder och då "indisk, batik -stil", hårdrockströjor, "I love Madrid-tröjor" och tröjor med lustiga tryck.
Kopior på dvd-filmer , cd, klockor som falska Rolex och likande, märkeshandväskor mm.
Äkta parfymer och mobiler såldes mycket billigare än i affärer, hm kan det kanske varit stöldgods?
Lokala konstnärer att och sålde sina tavlor på en del av en gata. Riktigt pekorala och gräsliga saker som dessutom var dyra. 80-90 € för tavlor som får "Hötorgskonst" att framstå som kvalitativ konst.Det var mycket blommor, landskap och Madridmotiv.
Fåglar, krukväxter, husgeråd, leksaker, möbler, smycken och mycket annat fanns att köpa. Många besökare köpte också vin eller öl på barerna och gick runt med plastglas eller flaskor. Här får man ta med sig sin dryck ut om man tar den i ett plastglas, när krogar stänger får gästerna med sig drickat dom inte druckit upp i plastglas. Många som gick och sög på en öl såg rejält bakis ut.
Hare Krisna-gänget var också där. Till skillnad från svenska Hare Krisna som sitter i ett hörn och spelar dansade dom här fram i ett tåg i en blandning mellan spansk karneval och hinduisk hängivelse sjungande "Hare Krisna, Hare Rama" Fast dom hade samma instrument som dom brukar ha i Sverige. Ett gäng hippies och gamla hippies som var med redan på 60-70-talet trummade på trummor och dansade vid en trappa. Samtidigt flanerade familjer och pälsklädda äldre damer och kostymherrar förbi. Päls är väldigt vanligt här i Spanien speciellt på äldre damer. Ett storband med saxofoner och andra blåsinstrument spelade något jazzlikande. En gumma i påskkärringshuckle satt och vevade på ett positiv. Några spanska ungdomar stod och sjöng Pink Floyds "We don`t need no education" Eftersom dom inte verkade vara några stjärnor på engelska sjöng dom engelskan på spanska medan skivan med "riktig engelska" rullade i bakgrunden. Inte njutbart men ganska vanligt här i landet. Folk är riktigt usla på engelska och förväntar sig att tursister kan lite spanska, men det är ingen fara att komma hit utan spanskakunskaper för folk är väldigt hjälpsamma och försöker förstå.
Dottern och jag tittade ganska länge och köpte en leksak till henne och en till sonen. Allt var mycket billigt. Såg dotterns skolväska (hon är fyra år och har just börjat dagis i Madrid så egentligen ska det väl vara dagisväska om man är petig ) som vi köpte för 24€ på Hello Kittyaffären i ett köpcentrum i fredags på marknaden för 9€.
Sen gick vi in på en bar och åt tapas, jag åt patatas ali-oli och dottern åt en kyckling som luktade vidrigt och var bara ben och halsar i en mysko sås, gick knappt att få loss nåt kött.
I samma kvarter som loppmarknaden låg många kinesiska och japanska affärer som sålde mat, dryck, kläder och annat från Kina och Japan. Så jag köpte lite soya, kryddor, nudlar och annat gott. Hoppas kunna få lite hjälp att lära mig laga sushi av makens japanska kompis. Han varnade förresten för många sushiställen i Sverige för dom drivs av koreaner, enligt honom kan inte en korean göra sushi så kolla alltid att kocken är japan rådde han mig.
Jag kan verkligen rekommendera Madrid Rastro även för den som inte vill köpa nåt för det är kul folkliv och vill man handla kan man hitta väldigt billiga grejer.


2 Comments:

Blogger MB said...

Missar alldid Rastro varje gång jag är i Madrid.....har hört att det skall vara helt fantastiskt

11:27 fm  
Blogger Thérèse said...

Ja, jättekul faktiskt ,missa inte den nästa gång! även om man inte köper något så är det kul folkliv och roligt att gå runt och titta och sen kanske smita in på en bar och äta en tapas eller två och dricka något gott

5:59 em  

Skicka en kommentar

<< Home