tisdag, januari 31, 2006

Frukost

I Sverige får man ständigt höra och läsa att frukosten är dagens viktigaste mål. Man ska äta en rejäl frukost så man står sig fram till lunch och inte blir så hungrig att man på förmiddagen vräker i sig en stor chokladkaka, bullar eller annat onyttigt. Själv har jag alltid haft svårt för frukost. Beror nog på att jag haft svårt för att göra något annat än sova på morgonen. Tyvärr har föräldrar, skolan, jobb, barn och annat under hela min livstid tvingat upp mig ur sängen på morgonen.
Här i Spanien har man än helt annan syn på frukost. Väldigt många nöjer sig med en kopp cafe con leche dvs. kaffe med varm mjölk som gärna intas stående vid någon bardisk på väg till jobbet. Eftersom en mycket stor andel spanjorer röker blir det kaffe och cigarett för många. "Matvraken" kanske tar en toastada dvs. rostat bröd ofta rostad baguette eller en croissant.
Så den som tänker turista i Spanien får nog klara sig utan fil, fiberbröd, gröt och müsli
Senare på förmiddagen äter man ofta något mellanmål. Lunchen äts tidigast klockan 14 , oftast senare , och brukar vara dagens huvudmål

13 Comments:

Anonymous Anonym said...

God morgon! När jag kommer till Belgien köper mina kompisar hem yoghurt och skrattar åt mina knasiga morgonvanor. Själva dricker de just kaffe med mjölk. De har dock problem med att få barnen att äta, t o m de chokladkex som anses vara en helt OK energikick på morgonen, att komma dragandes med yoghurt till dessa barn, ens fruktyoghurt är helt otänkbart.
Men de ser ju ut som jag och funkar som jag så helt fel kan det ju inte vara.

10:46 fm  
Anonymous Anonym said...

Ps. Snygg layout.

10:53 fm  
Blogger Thérèse said...

Just det, jag glömde chokladkex och bredbar choklad på smörgåsen till barn.
Frukosten ser nog lika torftig ut i hela central och sydeuropa, undantaget är väl England där man verkligen äter rejäl frukost, iallfall traditionellt. Själv har jag nog mer kontinentala frukostvanor men det beror på att jag är trött och inte funkar ordentligt på morgonen.

Ja jag ändrade layout för jag kunde inte få in "Previous Posts" i den andra och nu när jag lagt in så mycket foton ville jag ha en enkel vit bakgrund.

Den lilla resande koalan Blinky Bill är 4 åringa dotterns favorit så hon krväde att jag skulle ha med den. Eftersom jag inte gör mig bra på bild tänkte jag att den kunde passa. Får se om jag i framtiden blir så modig att jag sätter in ett foto. Använder iallfall mitt riktiga namn så jag är inte en helt anonym bloggare

10:58 fm  
Blogger Cliff Hanger said...

När jag var i Los Angeles bestod frukosten på det fyrstjärniga hotellet av bl a korv, potatisgratäng och kött.

Några dagar senare, på det en- eller tvåstjärniga hotellet i San Francisco, bestod frukostbuffén av croissanter, kakor, bullar och te eler kaffe.

11:13 fm  
Blogger Thérèse said...

Mango, vilka skräckfrukostar men jag skulle föredar nog den i San Fransisco.

Förresten la jag in alla länkar i bokstavsordning när jag ändrade sidan. Först bloggare jag gillar sen andra länkar. Sent blev det:( och i morse var jag uppe halvsju för barnen måste bege sig hemmifrån klockan halvåtta. Naturligtvis kräver jag att dom ska äta ordentligt frukost innan;)

11:17 fm  
Blogger Mjukispolacken said...

Den där Los Angeles-frukosten låter riktigt smaskig. Jag äter alltid en ordenligt frukost men jag börjar tröttna på fil eller gröt och mackor. Det går liksom inte att variera på särskilt många sätt.
På helgerna när jag sover lite längre käkar jag gäran varm mat till frukost.

4:35 em  
Blogger Thérèse said...

Mjukispolacken, jag kan gärna käka varm mat till frukost om jag sover länge och får vara uppe en stund. Gå från sängen direkt till matbordet funkar inte.Så en kombinerad frukost-lunch på helgen är inte alls dumt

5:12 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Kombinerad frukost-lunch - brunch alltså. Det är nice. Jag gillar rejäla frukostar.

Du får inte skriva det där om att sova lite p g a barnen, man blir ju nästan avkräckt från att skaffa egna.

6:10 em  
Blogger Thérèse said...

Nä Mango bli inte avskräckt nu sover jag mycket längre på morgonen än när dom var bebisar och det blir bättre och bättre. Det som är lite jobbigt är att sonen är kvällstrött och morgonpigg och dottern precis tvärtom.
Fast det positiva överväger. Klart du och Bionda ska skaffa småmangos!

7:26 em  
Blogger ninni said...

Jag har definitivt tagit med mig mina franska frukostvanor när jag flyttade hem till Sverige igen. När jag tänker efter har jag nog alltid fungerat på det viset: ingen eller ytterst lite frukost. För mig är middag huvudmålet och jag äter gärna sent. Idag blev det middag vid 21:30-snåret.

11:18 em  
Blogger Lilith said...

Ja, de suger något alldeles fruktansvärt. Ska iväg till Thailand och eventuellt kringliggande länder. Hur hittade du hit förresten?

12:39 fm  
Blogger Thérèse said...

Lilith, jag hittade nog dit när jag var inne och kommenterade hos Silverfisken

12:56 fm  
Anonymous Anonym said...

Touché! Jag vågar inte vara oanonym ännu. Vi får väl se... :-)

9:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home