onsdag, december 06, 2006

uppackning och julkalendrar

Jag kan vara ganska slö och lat ibland. Jag känner att jag har blivit ännu slöare och latare av att inte ha något att göra. Visst kan jag också vara effektiv och få mycket gjort på kort tid men det är mer om jag måste göra saker som när man jobbar eller pluggar eller har lovat att fixa något. Alltså bor jag fortfarande i ett kaos bland flyttkartonger fast jag flyttade in för en månad sen. Jag får väl skylla på att jag letar jobb , är med barnen , pratar mycket i telefon och ibland känner mig lite orolig och nere. Det är värre än vad jag trodde att vara utan jobb och definitivt att vara utan en lön.

Pratade häromdagen med en kompis som precis har köpt hus och ska bli sambo. Hon har tidigare när hon har flyttat också levt i ett stökigt kaos med flyttkartonger överallt. Nu upptäckte hon till sin förvåning att blivande sambon är otroligt effektiv när det gäller uppackning och att komma i ordning. Det låter ju som en dröm.
Nu har jag inga planer på att låna kompisens sambo eller skaffa någon egen sambo men jag skulle gärna ha någon som tog tag i uppackning här. Mina barn kunde gärna få vara roade av sånt men tyvärr verkar det inte så.
Varför ska det vara så ohyggligt tråkigt att packa upp, städa och komma i ordning ? Man vet ju att det är så skönt och trevligt när man har kommit i ordning.

Jag skrev ju förut om julkalendern. Nu har jag sett några avsnitt och personligen tycker jag handlingen verkar ganska tråkig men miljöerna är väldigt mysiga. Mina barn tycker den är jättebra och inte det minsta tråkig. Det är väl egentligen dom och inte jag som är målgruppen.
Adventskalendrar blev stort i Sverige efter andra världskriget. Seden kommer från England och Tyskland. TV sände sin första jukalender 1960.
Här finns en lista över alla TVs jukalendrar och vilket år dom har sänts. Det går också att klicka på om olika julkalendrarnas titlar och läsa om handlingen ,medverkande skådespelare och annat.
Som så många andra måste jag nog säga att Trolltider är min personliga favorit. Jag var redan som liten mycket intresserad av historia så Stjärnhuset med Sif Ruud och Johanes Brost från 1981 som handlade om grekisk mytologi var också en favorit. Så gillade jag faktiskt Staffan Westerbergs Lilla Luj och Ängaljus i strumpornas hus från 1983 , en Staffan Westerberg i högform med raggsockor. Mysteriet på Greveholm som sändes 1996 och Kaspar i Nudådalen från 2001 är två andra som jag har gillat. Jag har också för mig att Julstrul med Staffan och Bengt från 1984 ska ha varit bra men jag minns faktiskt ingenting av den.

18 Comments:

Anonymous Robban said...

Ahh julkalendern, vi har också börjat följa den på nätet(i varje fall Sofia), även om jag tjuvtittar lite emellanåt. Roligt hur vissa saker blir viktigare när man är längre ifrån dem. Har inte följt en julkalender på tio-femton år men nu är man uppdaterad. Oeffektiviteten känns också igen med prylarna, Sofia har infört fem minuter organisering av saker innan vi går och lägger oss och det funkar ok!

5:38 em  
Blogger Thérèse said...

Robban - Mina barns pappa som är kva i Madrid följer också julkalendern på nätet. Fast som pappa har han ju tittat lite dom senaste åren.
Vilken bra idé med 5 minuters oranisering innan läggdags varje dag. Det ska jag försöka införa här också.

5:44 em  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Tacka vet jag gamla tiders julkalendrar!

Min egen favorit var "Det blir jul på Möllegården" från 1980.

Handlingen var bra och kalendern visade hur det gick till förr i tiden. När saker gjordes ordentligt - och för hand! Jag minns att den största behållningen var slaktscenerna, som var något alldeles extra!

5:59 em  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Sämst var julkalendern "Marias barn", som var helt djävla värdelös.

6:00 em  
Blogger Thérèse said...

Niklas - jag minns Det blir jul igen på Möllegården som en otroligt seg och tråkig kalender. Kanske var jag för liten för at uppskatta den eller så minns jag fel. Slaktscener låter äckligt men skulle säkert driva stora skaror av svenska barn till vegetariskt leverne. Det vore ju bra. Jag minns inte Maias barn , men det låter som nåt kristet. Kanske inte riktigt min grej

6:05 em  
Blogger becka said...

Trolltider var ju helt outstanding! Gillade även Toffelhjältarna, Albert och Herbert och Staffan och Bengt. Den konstiga astrologikalendern (vet inte vad den hette)var sämst. Et avsnitt av "Lillstrumpa och Syster Yster" var extra vidrigt. Staffan Weserberg satt på pottan (JA; en man i 40årsåldern!) och sjöng "Kiss i pottan och ha det bra, sitter här och funderar.........(minns ej vad han sjöng där)...jag tror jag kissar lite mera" BLÄ! Kram kram

8:40 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - Astrologikalendern är nog Stjärnhuset , en av mina favoriter. Toffelhjältarna var bra men det var ingen kalender utan gick som jullovsmorgon. Albert och Herbert är alltid bra. Staffan Westerberg på en potta hahaha det minns jag (tyvärr?) inte

8:50 em  
Anonymous barajagjohanna said...

Att packa upp är det absolut tråkigaste som finns, så jag har full förståelse för dig. Dessutom håller jag med om att man blir slöare och latare ju mindre man har att göra. Har man jobb och fullt upp, så blir mer saker gjorda, konstigt nog.

9:30 em  
Blogger Anna Malaga said...

Usch vad trist! Hâller med om att flyttkartonger är trâkigt. Sätt pâ nâgon bra musik och tänk dig att du ska försöka hinna sâ mycker som möjligt innan skivan är slut är ett annat tips.
Jag gillade ocksâ den om grekisk mytoligi. Och trolltider förstâs.

9:51 em  
Blogger Anna Malaga said...

Vi âker förretsen till Madrid tidigt i morgon. Hoppas pâ bra väder.

9:51 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - ja visst är det märkligt att man får mindre gjort när man är arbetslös än när man jobbar. Men så är det.

Anna - åh vad mysigt att åka till Madrid. Synd att jag inte bor kvar för då hade vi kunnat dricka en cortado ihop. Jag har hört att dom senaste dagarn har varit ganska regniga och kalla Madrid. Hopas ni får bättre väder

9:59 em  
Blogger Ulrika said...

Vet inte hur pass bra du är på spanska och andra språk men om du är bra, varför inte skaffa en f-skattesedel och börja översätta åt t.ex. reseföretag och annat? Man tjänar rätt bra på det och dessutom är det roligt. Har för mig att du är språkbegåvad så det kanske vore något?

11:21 em  
Anonymous barajagjohanna said...

Förresten måste jag säga att Sunes Jul är den klart bästa julkalendern på TV... :)

8:07 fm  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - jag har faktiskt tänkt på det. Min spanska är väldigt bra så det skulle inte vara några problem. Skulle kanske klara något mer språk också. Fast tar man inte helst auktoriserade övesättare till sånt?

Johanna- jo den var bra men abolut inte lika bra som Trolltider

3:51 em  
Anonymous Anna said...

Hur många gånger ska det här med kött vs veg mat ältas. Kan du inte bara släppa det och gå vidare, Niklas? Du klarar det, jag lovar.

6:09 em  
Blogger Ulrika said...

Therese: kan inte tala för alla men vi har gett upp "proffsen", d.v.s. översättningsbyråer och tar vanliga människor. Problemet är att byråerna:
1. Använder program för att översätta, texten får därför rätt dåligt sammanhang.
2. Inte ser till kontexten, än en gång: texten får inget sammanhang om det inte sätts in i en kontext.
3. Byråerna har ofta ett väldigt, väldigt byråkratiskt språk. För byråkrati och formella sammanhang är det utmärkt, för oss som resebyrå är det döden. Vi vill ju att kunder ska lockas till att handla, inte somna.
4. Det tar så sjuuuukt lång tid. Runt en vecka oavsett om man skickat in en halv sida eller 15 sidor.
5. Det är fruktansvärt dyrt. En sida går på ungefär 3000 spänn på en översättningsbyrå.

Om inte kan du ju alltid använda det här som argument för att du ska få översätta:)

10:00 em  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Anna: Njae, jag vet inte om jag vare sig vill eller kan släppa den ibland uppstormande debatten kring kostval. Att ge efter vore ju att kapitulera... - och det gör aldrig en köttätare.

;)

5:02 em  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - ha ha vad bra , ska kanske göra det. Har ju tänkt på det en del och nu hr du gett mig en lista med argument också

7:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home