torsdag, november 23, 2006

El Escorial

För den historieintresserade som besöker Madrid kan jag rekomendera ett besök till slottet El Escorial som ligger i bergen 49 kilometer nodväst om Madrid. Hit kan man ta sig med Renfe från Atocha till Escorial , sen går det buss därifrån till slottet. Resan kostar ungefär 5-6 € tur och retur. Det är billgt att åka tåg och buss i Spanien.

Slottet som är byggt på 1500-talet är otroligt stort och välbevarat. Vid området finns också en stor park och många restauranger och kaféer. Det är otroligt mysigt och vackert ställe omgivet av höga berg.

I kryptan i slottskyrkan är många av Spaniens kungar och drottningar begravda. Här ska nuvarande kungen Juan Carlos och drottning Sofia begravas men sen är det tydligen fullt så var nuvarande kronprinsen en gång ska begravas vet man inte.

I närheten av El Escorial ligger också Valle de los Caidos där general Franco är begraven i kryptan i kyrkan som är uthuggen i berget under det 46 meter höga korset.


El Escorial


El Escorial


Del av parken med bergen i bakgrunden


Biblioteket som rymmer flera tusen böcker. Alla böcker står med ryggarna inåt i bokyllorna så man kan inte läsa titlarna. Det sägs att den som tar ut eller vänder böckerna ska drabbas av en förbannelse och dö inom en snar framtid.


Också del av biblioteket


Felipe Vs sovrum


Valle de los Caidos

2 Comments:

Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Jag vill inte se bilder på byggnader.

Jag vill se bilder på kött!!!

11:34 em  
Blogger Thérèse said...

Niklas - du kan gå in här om du vill kika på bilderpå kött som jag publicerat på bloggen

1:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home