Pinochet
Men Augusto Pinochet hade och har också stöd i vissa kretsar i Chile. Bland annat skedde en snabb ekonomisk tillväxt i landet under hans år vid makten. Ekonomisk utveckling får naurligtvis aldrig ske till priset av mänskliga rättigheter.
Läs vad Nadia som befinner sig i Chile skriver om vilkt delat land Chile är.
Det finns faktiskt en hel del paralleller med Spanien. Också där störtade en militär en folvald regering och en Francos diktatur hade makten i landet under många år. Efter den spanska militärkuppen på 30-talet följde ett tre år långt och mycket grymt och blodigt inördeskrig som diktatorn Francos trupper gick segrande ur. Många spanjorer fängslades , torterades , avrättades och försvann , andra flydde och levde många år i exil.
Än idag så långt efter inböreskriget är det här ett oläkt sår i Spanien. Varje plats och varje familj har sina hemska minnen.
Idag i Spanien finns det knappast någon som önskar sig tillbaka till tiden då Franco styrde landet. Stödet för hans gamla parti är väldigt litet och patiet har idag färre än 3000 medlemar (en siffra jag läste i en större spansk dagstidning för drygt ett år sen)
Precis som Spanien är Chile idag en modern demokrati med allmäna val och åsiktsfrihet. Chiles president Michelle Barcelet är en av dom som torterades under Pinochets tid vid makten.
Som sagt jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här men jag uppmanar istället alla att gå in och läsa Nadia som är på plats i huvudstaden Santiago och har skrivit ett långt och välformulerat inlägg.
Militärkuppen som leddes av Augusto Pinochet och som störtade den folkvalada presidenten Salvador Allende inträffade 11 september 1973. Först 1990 fick Chile åter en folkval president.
30 Comments:
Parallellerna mellan Chile och Spanien är många. Den främsta gemensamma nämnaren mellan de bägge länderna är en kulinarisk sådan; nämligen den höga köttkonsumtionen!
Uppenbarligen är såväl chilenare som spanjorer gourméer!
Jag pratade med min mor igår som berättade att hon hade hört på radio (tror jag) att man i Spanien och Chile har undersökt vad människor anser 15 år efter
diktaturens fall. Påverkar den fortfarande livet? I Spanien svarade ca 25% ja på frågan. I Chile var motsvarande siffra hela 75%.
Det är skrämmande att se hur många i Chile som rättfärdigar och försvarar diktaturen.
Niklas - man äter även mycket grönsaker i både Chile och Spanien
Nadia - Jag förstår inte heller varfr så många i Chile verkar rättfärdiga och försvara diktaturen. Jag ha aldrig variti Chile men jag har känslan av att Pinochet-anhängare inte är så ovaligt. I Spanien får du leta ganska länge för att hitta någon som tycke "Det var bättre på Francos tid"
Framförallt tror jag att de i Spanien har en sundare inställning till vad en diktaur är. Eller rättare sagt; de har förmågan att skilja en diktatur från en demokrati. Dessutom är det ändå lite tabu att säga att man gillar Franco i Spanien. Här i Chile ser över hälften av befolkningen inte ens Pinochet som en diktator utan som en president vilken som helst.
Vi får väl göra som dom gjorde i kollektivet "tillsammans" när radionyheterna nåde dom att Franco var död -Franco är död! ropade alla glatt och det blev fest i kollektivet
Nadia - jag tror du har helt rätt. Det känns ju lite skumt att höra människor kalla Auguso Pinochet för "El Padre de la Patria"
Per - fast fira att någon dör känns inte helt okey även om det är en diktator med mycket blod på händerna. Fast Exilchilienare firade på Sergels torg och andra ställen runt om i världen i går.
Han var väl redan passé nu när han dog iofs. Det hade ju varit mer att fira om han dog genom folklig omstörtning och folket blev fria när han dog. Nästan så var det ju med Franco (som visserligen dog på sjukhuset La Paz i Madrid), fast kungen tog över en sväng innan han överlämnade makten.
Skrev en liten text om Pinochets död.
För övrigt var vi knappt tusen på Plattan i Stockholm som firade gubbjävlens död igår måndag.
Min rubrik är "Pinochet är död - begrav hans politik!".
Per - jo det stämer han var "passé" när han dog. Franco hade ju iallafall formellt makten framtill sin död. Sen visste säkert alla spanjorer att Spanien skulle lämna diktaturen. Tros en kupp och lite oroligheter ledde Francos död ganska omgående till demokrati. Pinochet var ju sen länge borta från makten fast han hade/har fortfarande ett visst stöd i Chile. Länge förbereddes också ett åtal mot honom som aldig hann genomföras.
Erik - knappt tusen som firade är ändå ganska många en kylig decemberkväll och på så kort tid. Jag ska kika på din text. Klart hans politik ska begravs.
Visst är det så att Pinochet förde an avskyvärd politik. Han var dock inte ensam i världen om att göra detta, utan delade diktatorepitetet med vissa andra statshuvuden i andra länder.
Personligen tycker jag en diktatur är lika vidrig - oavsett om den är höger- eller vänsterbetonad.
Varför rackar du bara ner på högerdiktaturer, Therese?
Argumenten mot en diktatur blir lättsamma när den egna politiska färgen avgör vilka despoter som utväljs att förfasas över.
P.S.
Kött är bäst
- veg är pest!
Jag tror att det är stor skillnad. Minnen av diktaturen är nästan utsuddad i dagens Spanien, och Francos skugga blir blekare för varje âr som gâr. Visst finns det en extrem höger, men inte ens den kan sägas vara francoanhängare.
Niklas - Jag hâller med om att all diktatur är av ondo. Men situationen i olika länder kan inte jämföras, och det har ofta inte sâ mycket med själva diktatorn att göra utan med samhället i övrigt, dess historia, politik osv. Det är omöjligt att likställa Kuba, Chile, Uganda, Nigeria, Marocko, smâ kundadömen i Söderhavet osv med varandra.
Däremot tycker jag att tortyr är lika fruktansvärd vem som än utövar den och vem som än är offer.
Niklas - Spanien är ingen stor köttkonsument. Har du förresten missat artikeln i Times om att nordbor har högre IQ pga sin höga köttkonsumtion. Dâligt av dig - iväg och goggla nu!
Anna: Givetvis kan man inte likställa länder - varje land är unikt! Vad man däremot kan göra är att fråga sig om landet är en diktatur eller ej.
Jag tycker det är patetiskt om man förfasar sig över Pinochets politik, samtidigt som man - exempelvis likt anställda på "Proletären" gjort - åker på studiebesök till Nordkorea...
Så pinsamt lågt...
AVSKYVÄRT.
Apropå artikeln, så skall jag absolut avnjuta den!!! Tack för tipset!!!
haha, här fâr du lite hjälp av mig:
""The main environmental influence on IQ is diet, and people in southeast Europe would have had less of the proteins, minerals and vitamins provided by meat which are essential for brain development.” ""
Nu blir jag portad av Therese! ;-)
Fast jag tror nog att mjölken är den största skillnaden, faktiskt.
Anna: Tack - trevlig läsning! Men jag måste erkänna att jag (faktiskt) inte vågar förlita mig på rapporten... åtminstone inte dra alltför många eller långtgående slutsatser av den.
Kanske att Therese portar dig - men min dörr står på vid gavel för dig; "mi casa - su casa". ;)
Apropå mjölk, förresten! Vet du vad de spanska kvinnorna konsumerar mest av i hela Europa?
Tro´t eller ej - men det är faktiskt mjölk...
Niklas - jag har inte rackat ner på någora ndra diktaturer än Pinochets Chile och Francos Spanien. Visst båda var högerdiktaturer men naturligtvis är brott mot mänskliga rättigheter lika avskyvärt om det utförs av en diktatur eller en demokrati och den politiska färgen på dom ansvariga spelar vä ingen roll. Jag tycker inte att nordkorea verkar vara ett särskilt trevligt land men jag kan så lite om landet att jag inte känner att ja skulle kunna skriva ett bra inlägg. Jag var inte ett dugg ledsen när Sovjetunionen brakde samman , jag gillar inte att Kina har världsrekord i avrättningar mm. Håller också med om att viss delar av den svenska vänstern har hyllat olika diktaturer på ett smaklöst sätt. Jag tillhör inget parti och ställer mig inte bakom någon hyllnig av någon diktator.
Håller med Anna att det är svårt att jämföra olika länder. Jag har inte tänkt skriva så mycket politik här på bloggen heller men samtidigt skriver jg det jag just dåkänner för. Hade precis läst Nadias ilägg som jag länkar till i inlägget.
Anna - det jag mende var att situationen då det blv diktatur och diktaturerna påminner lite om varandra. Idag finns få spår av Franco i Spanien och hans politik har inget stöd bland dagens spanjorer.
Självklart bir varken du eller Niklas portade ;)
Jag gillar er som är flitiga med att kommentera.
Niklas - jag har för mig att det är skandinaviska kvinnor som konumerar mest mjölk i Europa. I Spanien dricker aldrig vuxna människor mjölk till maten. Något som ju inte är ovanligt i Sverige.
Fast som sagt ja kan ha fel , har ara för mig att jag har hört det någon gång
Hmmm...jag tycker ocksâ det verkar mysko att spanska kvinnor skulle vara mjölkkonsumenter. Jag har aldrig sett nâgon dricka mjölk här. Mjölk i kaffet har de däremot.
Barnen dricker mycket mjölk, men bara med nâgot i: Oboy, jorgubbspulver eller nâgot annat.
Förresten: som du säger skriver Nadia väldigt bra om Chile. Jag har försökt kommentera inlägget där, men blev utslängd ;-)
Anna - Haha jag blev också utslängd när jag försökte kommentera hos Nadia.
Jag håller helt med om att man inte dricker mycket mjölk i Spanien. Det man dricker har man Cola Cao eller lkande i. Mest arn dricker även om det inte är ovanligt att vuxna dricker coolate och äter churros. Så har nästan alla i Spanien mjölk i kaffet. Men i matlaning är nog mjölk anligare i Svrige än i Spanien
Beträffande mjölkkonsumtionen: Jo - spanjorskor dricker mest mjölk i hela Europa!
Tilåt mig hänvisa:
http://www.mjolkframjandet.se/faktabank/fakta_om_mjolkprodukter/konsumtion/studie_om_konsumtionen_av_mjolk_och_mjolkprodukter_i_europa
En köttätare har aldrig fel...
Niklas - Du verkar ha rätt. Citat från sidan du hänvisar till "Spanska kvinnor dricker mest mjölk i Europa och väsentligt mer än svenskor, som inte utmärker sig för ett högt mjölkdrickande. Spanjorskornas konsumtion var också högre än de undersökta männens."
Fast jag tcker inte att vuxna människor i Spanien dricker mjölk men det är tydligen fel
Såklart att jag har rätt - jag äter ju kött!
Anna: Med anledning av ovan associerar jag osökt till ditt inlägg angående artikeln från The Times...
Niklas - Nu påminner du om min kusins före detta pojkvän. Han brukade tjata om att köttätare var inelligentare än växtätare. Han hade diverse konstiga "bevis" för det också. Ja , han var allmänt knepig,
Hoppsan, där ser man! De kanske badar i mjölken, som Cleopatra.
Men kom igen, Therese. Visst var det en snygg passning att koppla ihop tidigare kommentarer från Anna.
Och du, "inelligentare"???
Therese, det stavas INTELLIGENTARE.
Ät kött så blir du bättre på att stava.
Anna - troligen för man ser dom sällan dricka den.
Niklas - på sant vegetariskt manér gjorde jag ett felslag på tangenterna. Min dator krångla en del och vill inte alltid skriva den bokstav jag vill att den ska skriva.
"Erik - knappt tusen som firade är ändå ganska många en kylig decemberkväll och på så kort tid. Jag ska kika på din text. Klart hans politik ska begravs."
Ja alltså jag känner inte till någon politisk organisation i Sverige som kan få ihop knappt 1000 pers på en dag. De chilenska nätverken (politiska och sociala) är mycket starka.
PÅ Allendes tid var det omöjligt att få fast arbete om du inte var medlem i kommunistpartiet.
Utfrysning av "oliktänkande" var vardag, mina föräldrar flyttade till Europa för att kunna försörja sig och oss barn, inför hotet om att Allende skulle förstatliga privata tillgångar gjordes en kupp, många inom militären tillhörde välbärgade familjer så det var inte så konstigt att det blev som det blev. Chile har alltid haft mycket influenser från Europa (Tyskland, Frankrike) Men efter Allende så blev det mest USA... Efter Allendes fall var det mycket oroligheter och sprängdåd från vänsterfolk, dessa jagades med blåslampa och som vanligt var det många som blev utfrågade om vad de visste och vem de kände.. Högskolor & Universitet infiltrerades då dessa var grogrunder för vänstersympatisörer. Många kommunister flydde utomlands en bråkdel dock till de länder som hade samma ideologi som dem, ex CUBA; SOVJET etc istället kom dom till ett socialistiskt Sverige med en välfärd som inte gick att jämföra med något land i Sydamerika. Sant är nog att Chile inte hade varit den utan jämförelse i Sydamerika,utvecklade Republik som den är idag, ej heller att förglömma att Mr P. avgick självmant.
/Gus
Erik - Ja , det är imponerande
Gus - jag borde ha skrvit att Pinochet avgick självmant. Visst var detmycket oroligheter innan militärkuppen och det fanns ju både ett starkt töd och ett start motstånd mot Allendes parti och politik.
Det du skriver om utfrysningen av oliktänkande under Allende var något nytt för mig oh säker många andra svenskar. Det är ju alltid fel oavsett färgen på regeringen.
Jag har precs som du känslan av att många kommunister som flytt sina hemländer av politiska skäl sällan tog sig till kommunistländer utan till Västeuropa eller USA. Men det kanske är elaka fördomar för jag har inte undersökt sake och har inget beägg för det.
Hade en klasskompis från Iran när jag plggade som hade vart med i ett iranskt kommunistparti och flytt till Moskva. Gllade inte livet i Moskva utan tog sig till Spanien och sen till Sverige
Skicka en kommentar
<< Home