onsdag, november 01, 2006

snö

I måndags fick jag ta fram isskrapan och skrapa bilrutorna. I tisdags pratade jag med en kompis som bor i Dalarna och då hade det snöat hela dagen och kommit mer än en decimeter. I morse när jag vaknade blåste det och snön vräkte ner. Nu är det hur mycket som helst här utanför huset. Mina barn blev överlyckliga och var ute och lekte länge i snön.

Ringde Madrid och fick veta att det var 25 grader och sol och dom satt ute och fikade.

Jag avskyr verkligen kyla med eller utan snö. Naturligtvis visste jag att jag skulle bli tvungen att tampas med kyla både med och utan snö när jag valde att flytta från Madrid. Fast då när det var 30-40 grader varmt kändes inte tanken på svensk vinter lika läskig som när man är på plats. Jag hade inte räknat med att det skulle komma så här mycket redan 1 november. Känns inte kul.
Vintern i det här landet är alldeles för lång och kall. Jag får smått ångest av att tänka på det. Hur ska jag ta mig genom den?

Förresten har mina sömnproblem som jag skrev om helt försvunnit sen jag kom tillbaka till fosterlandet. Hoppas det håller i sig. Jag brukar kunna sova var som helst men det gick väldigt dåligt i lägenheten i Madrid

39 Comments:

Blogger Anna Malaga said...

Den första snön är ju urmysig!! Den nästsista och den sista är kanske inte sâ rolig ;-)
Jag älskar snö, men inte allt runt omkring: blöta vantar, halka, isiga rutor, krânglande bilar, domnande târ, smältande snö pâ stövlar i tamburen.... som du ser försöker jag fâ dig pâ gott humör :-D
Det är kanske elakt att säga att jag är trött pâ värmen, men det var 27º idag och jag svettades i jeans. Lite svalare fâr det gärna bli.

11:01 em  
Anonymous Anonym said...

Jag håller med dig, Thérèse, kylan är ingen hit! Men Anna har en poäng i att den första snön är speciell. Bara den försvann efter en månad eller två och det skulle vara vår sedan... Jag tycker att det är bra att det snöar lite för då är det inte lika mörkt.

Skönt att dina sömnproblem är över!

12:05 fm  
Anonymous barajagjohanna said...

Vad skönt att dina sömnproblem är borta! Jag sover också bättre, men drömmer otroligt mycket. Min kropp är nog lite orolig, men jag antar att det går över...

Jag är inte heller förtjust i snön som har kommit. Det är verkligen alldeles vitt ute och jag fick gå väldigt långsamt från bussen till jobbet, för det var halt! Och jag avskyr halkan, jag är livrädd för att ramla och slå mig. Usch. Jag förstår inte hur jag så sent som förra året verkligen älskade vintern?! Jag tyckte det var otroligt härligt de dagar vi hade minus 20 grader! Vad knäpp jag måste ha varit. Men snowboard är härligt. Det kommer dock inte bli någon snowboard för mig i år (operationen), men det kvittar.

8:27 fm  
Blogger Thérèse said...

Anna - tack för att du försöker få mig på gott humör :) Men nej första snön är inte mysig. Det är alltid för kallt. Fast jag kan tycka att snö är fint att ha utanför fönstret bara man slipper bege sig ut dit. Snön gör ju att det blir lite ljusare. Mannen i Madrid tyckte också det kunde bli lite svalare......

Pumans dotter - snö på jul och över nyår är mysigt och som det ska men sen får det gärna försvinna. Första snön 1 november är inte kul. Fast visst det blir ljusare och mörkret är inte heller kul.

Johanna - skönt att dina sömnproblem också har försvunnit. Jag har köpt en alldeles ny , ännu inte uppackad säng så jag kommer att sova hur bra som helst efter flytten i helgen.
Härligt med 20 minus och snö? Ja du var onekligen knäpp! Jag har tyvärr aldrig provat snowboard men skulle absolut kunna tänka mig att prova. Verkar kul. Vi har tydligen en slalombacke på Ekerö...

10:45 fm  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

När det är minusgrader kan man förvara en massa mat på balkongen -det är bra!

10:51 fm  
Blogger Thérèse said...

Niklas - när det är plusgrader växer en massa mat på åkrar och i trädgårdsland , det är ännu bättre

11:14 fm  
Anonymous barajagjohanna said...

Du tipsade mig om en tesort förut, som finns inne på teaffären (vad den nu heter) på Kupolen. Kommer du ihåg vad den hette? Jag minns att det lät gott (vad var det i?) och att jag ville köpa den. Var inne på den affären idag och tittade på titlarna men kunde inte komma på vilket det var...

4:22 em  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Du Therese! Den mat som växer på åkrar och i trädgårdar är avsedd för djuren...

5:09 em  
Anonymous Anonym said...

Du har verkligen rätt i att den svenska vintern är alldeles för lång och kall. För att överleva får man helt enkelt ta vara på de positiva ting som den trots allt för med sig; glada barn, mysbelysning i hemmet, pepparkakor och glögg...nä, nu skall jag inte fortsätta för jag blev nästam sugen på att åka hem.

5:20 em  
Anonymous barajagjohanna said...

Och en fråga till... hur fasen lägger man in bild på sin blogg på blogspot.com?? Hittar inte...!

7:29 em  
Blogger 70-tals Per said...

Åh jag längtar till snön! men när jag kommer över jul till Sverige är det väl 5 grader och grådask förstås. Det fins glögg att köpa här på IKEA, men det känns som om snö hade kunnat rättfärdiga glöggdrickandet på nåt sätt

9:10 em  
Anonymous Mimo said...

Skrapa rutor behöver man ju göra i Madrid också, inte ofta, men det händer.

Förstår precis hur du känner dig, inte kul när snön faller ymnigt här och var redan i början på november! Var i Sverige förra helgen och det "värsta" jag råkade ut för var stormvarning, något som rann ut i sanden där jag befann mig. Vi hade ändå bra "timing", eftersom vi åkte tillbaka till Madrid i måndags.

Tycker det är jättebra att du fortsätter ditt bloggande efter att du kommit tillbaka till Sverige. Förutom för dig själv, så kan kanske andra hemflyttande utlandssvenskar ha nytta av att läsa hur det känns.

Sköt om dig och de dina i snön! (och skriv gärna vidare när du hinner och har lust)

Mvh
Mimo som följer dina skriverier via rss

9:39 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - mittens rike heter teet , en blandning av 7 kinesiska teer. Jättegott.
Jag vet inte riktigt vad du menar men jag brukar lägga upp mina bilder på flickr.com och sen länka dom där. Fast jag vet inte om det var svar på frågan ;)

Niklas - ja och människor är djur så då är maten som växter på åkrar och i trädgårdar avsedda för oss.

Nadia - tack för att du påminner mig om det som är mysigt. Visst kan det vara mysigt att sitta inne och mysa med te , pepparkakor och en god bok eller en bra film. Jag har kakelugn att elda i kalla vinterkvällar på mitt nya ställe också mysigt. Man kan ta ett långt , varmt , skönt bad... o.s.v men vintern kunde ju få vara lite kortare. Jag får väl försöka planera in en Madridresa om det känns outhärdligt.

70-tals Per - det kan ju bli snö i Madrid också så köp en flaska glögg på IKEA utifall att. Själv har jag inte druckit någon glögg alls trots en massa snö.

Mimo - Ja det var ju stormvarning förra helgen men jag befann mig inte heller i närheten av stormen. Snö i Madrid är inte kul. Madridborna kan inte köra i snö men ändå gör dom det och är det kallt i Madrid är det ofta kallt inomhus också. Fördelen är ju att snön oftast försvinner på en dag eller två. Nu läser jag att det ska bli 10 plusgrader i Stockholmstrakten nästa vecka så då försvinner snön som kom nu.

11:08 fm  
Anonymous barajagjohanna said...

Mittens rike, okej, ska lägga det på minnet, tack!

Nej, jag minnar lägger in en bild som presentation, som du har uppe åt höger. Jag brukar fatta sånt här, men nu fattar jag ingenting... :)

1:13 em  
Anonymous barajagjohanna said...

Förresten, det var inget, jag klarade det... :)

10:16 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Jag har spenderat alla mina vintrar i livet i Sverige, men tycker att man aldrig riktigt vänjer sig. Det blir snarare värre. När man var liten gillade man läget oavsett vilket väder det var.

11:15 em  
Anonymous cochabamba said...

Jag har aldrig frusit så mycket som jag gjorde vintern jag tillbringade i Madrid. Jag har läst din blogg sedan i vintras och jag får bara en känsla av att du aldrig blir riktigt nöjd. Ta det inte fel, men vare sig du är i Madrid eller Sverige så är det något som är bättre på den andra platsen. Så är livet.

8:15 fm  
Blogger Thérèse said...

Johanna - Ja , prova det , ett gott te. Bra att du lyckades.

Cliff hanger - jag har ju också spenderat nästan alla mina vintrar i Sverige. Vänjer mig heller aldrig vid mörkret och kylan. Fast när man var liten var det kul att leka i snön , nu känns det inte så spännande...

Cochabamba - Visst kan vintern i Madrid vara väldigt kall och man fryser otroligt mycket. Speciellt som det inte är ovanligt att det är kallt inomhus.
Det finns ju fördelar och nackdelar med både Spanien och Sverige. Nu har jag inte varit i Sverige så länge men självklart saknar jag Madrid. Fast just nu är det i Sverige jag vill bo och även om jag ibland gnäller en hel del så är jag mycket nöjd att jag flyttade hit.

9:06 fm  
Anonymous cochabamba said...

Man får gnälla! Jag saknar fortfarande Madrid trots att det är över 10 år sedan jag bodde där. Lycka till med jobbsökandet!

9:19 fm  
Blogger Thérèse said...

Cochabamba - Tack , jag vill och behöver verkligen ett jobb. Hoppas det inte tar alltför lång tid att hitta. jag förstår att du saknar Madrid , det är en helt fantastisk stad. Som tur är ligger den inte så långt borta och det går att hitta biljetter till rimliga priser så jag kommer säkert att åka dit ofta.

9:48 fm  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Visst är människan ett djur, men vad som gror på åkrar och i trädgårdar är avsett för djur underlägsna människan. Människan står på toppen av näringskedjan och äter därför övriga djur.

Så är det!

Möjligen kan man tänka sig att kombibera köttet med en eller annan krydda - detta trots att kryddor, så gott som uteslutande, är vegetabilier.

2:03 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Men att åka snowracer är fortfarande kul. :-)

8:52 em  
Anonymous Linda said...

Jag gillar mycket med Sverige, men den svenska vintern tillhör INTE dessa :/

1:43 em  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Med den svenska vintern kommer julen - och julen kommer lastad med bl a julskinka och fårfiol!

Det är bra!!!

Så trots kylan och mörkret... allting kompenseras av de läckra kötträtterna!!!

11:39 em  
Anonymous barajagjohanna said...

Hahahahaha, alltså, vem är denna niklas?!

9:18 fm  
Anonymous Anonym said...

Det är nån kannibal som har bestämt sig för att frälsa alla veganer/vegetarianer. ;D

11:07 fm  
Anonymous nikas (fd hans ångest) said...

Själv ser jag mig som en modern "Röda Nejlikan".

11:11 fm  
Blogger Blancaflor said...

Jag som fortfarande är kvar i Spanien tycker att kyla och snö later härligt. Men, men det man inte kan fa...

Hoppas att allt är bra med dig och barnen.

1:31 em  
Blogger 70-tals Per said...

Jag åkte oranga miniskidor med jofa-hjälm på vintrarna, dvs när det var frilufsdag. Man hade matsäck med sig, varm choklad i termos och mackor

10:56 em  
Anonymous barajagjohanna said...

Therese, jag känner att det är min plikt att påminna dig om att en uppdatering vore på sin plats. ;) Hoppas det gått bra med flytten.

8:54 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Hahaha! Jag tänkte precis: är det inte dags för Johanna att börja gnälla nu?

7:40 fm  
Anonymous barajagjohanna said...

:D

8:57 fm  
Blogger Thérèse said...

Niklas - Döda djur är olämpligt som människoföda

Cliff Hanger - kanske , jag har inte provat...

Linda - jag håller helt med

Barajagjhanna ochJohanna - Niklas är mitt senaste omvända-till-veg-projekt... Fast det går rätt trögt...

Blancaflor -snö låter mysigt när man sitter under den spanska solen men inte när man sitter och fryse i den svenska kylan

Per - åka skidor är kallt men dricka varm choklad och äta mackor är trevligt

Barajagjohanna och Anna - jag har inte haft någon uppkoppling förrän ikväll men nu jäklar ska det bli blogga av

7:52 em  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Menar du att LEVANDE djur är lämpligare, Therese?

Huh, du överträffar till om med en inbiten köttätare som jag...

8:49 fm  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Till Barajagjohanna:

Therese kan aldrig omvända mig!

Men du ska veta att jag har fått Therese att äta tonfisk hemma hos mig nyligen!

"Röda Nejlikan"

P.S.
Therese, en guarde!!!

8:53 fm  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Jag menar EN GARDE!!!

"RÖDA NEJLIKAN"

8:55 fm  
Blogger Thérèse said...

Niklas - Inget med ansikte på ska ätas , varken dött eller levande. Djur av alla slag är olämplig människoföda.
Om sanningen ska fram så försökte ju du hindra mig från att äta tonfisk hemma hos dig. Iallfall första gången. Så lite smyg-veg är du nog allt.

12:17 em  
Anonymous niklas (fd hans ångest) said...

Jag bara LÅTSADES hindra dig för att du skulle vilja trotsa mig och äta... - och den diaboliska taktiken fungerade!!!

He he he, du är lätt att dupera!

För övrigt tänker jag på en Björn Afzelius-låt när jag filosoferar över din uppfostran samt matutskänkning till dina barn. Låten heter Ikaros och behandlar ämnet respekt - och då i synnerhet mot sina barn.

Eftersom dina barn älskar kött skall du respektera detta och servera dem enligt deras önskemål.

Ett citat från låten är mer än passande:

"Vill du bli respekterad av din avbild skall du visa din avbild respekt".

5:48 em  
Blogger Thérèse said...

Niklas - Det där med låtsades hindra mig låter som en efterhandskonstruktion tycker jag. Du var mycket seriös i ditt hindrande.
Mina barn är inte vegetarianer utan äter mer än gärna kött fast dom kan också njuta av goda vegetariska rätter mellan sitt köttfrossande.
Även om det inte är så ofta händer det att jag serverar dom kött.

6:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home