söndag, oktober 29, 2006

vegetarisk tonfiskmacka

Läste om vegetarisk skinkpizza på Stefans blogg
Jag råkade själv ut för samma sak som Stefan när jag för några år sen beställde en vegetarisk paj på kafé. Pajen visade sig vara full av grönsaker och skinka. När jag gick fram och klagade fick jag veta att "det ska vara skinka i en vegetarisk paj".
En åsikt som dom flesta vegetarianer troligen inte delar.

I Spanien är det vanligt att en smörgås med sallad , majonäs eller någon dressing och tonfisk kallas sandwich vegetal. Vilket också leder tankarna till vegetarisk smörgås. Tonfisk eller andra fiskar och skaldjur är inte precis några grönsaker. Spanjorerna verkar också nästan alltid ha tonfisk i sina sallader. Beställer man bara en ensalada i Spanien är det nästan alltid olika blandade grönsaker och tonfisk.

20 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det påminner mig om min mormor som har lite problem med det konstiga påhittet att jag är vegetarian. Gång på gång försöker hon servera mig tex skinkpaj, med motiveringen "jamen, jag kollade och det var inte så mycket skinka i den".
Verkar vara lite svårt för alla att förstå att vegetarian inte betyder, det går bra med lite kött....

8:36 em  
Anonymous Anonym said...

Vegetariskt med skinka har jag aldrig råkat ut för men tonfisk och kyckling är rätt vanligt.

Psst, länken till Stefans blogg funkar inte.

3:04 fm  
Anonymous Anonym said...

Skinka i en vegetarisk paj?! Uhhh.

I fredags lunchade jag med en kompis. Vi köpte varsin grillad ciabatta, jag med mozzarella och soltorkade tomater och min kompis med samma + parmaskinka. Jag fick mackan med parmaskinka, höll på att sätta i halsen när jag delade mackan... Men som tur var, var det ju bara att byta macka med min kompis... :)

8:31 fm  
Blogger Thérèse said...

Linda - jag har hört att det är vanligt i vissa länder bl.a Thailand att man bara får lite kött eller fisk om man är vegetarian. Inget jag själv upplevde när jag var i Thailand men det stod i min Lonely Planet Thailand

Pumans dotter - Egentligen inte så konstigt att tonfisk är vanligt för många som inte äter kött men fisk kallar ju sig vegetarianer.
Tack för påminnelsen , jag hade glömt att klistra in länken till Stefan. Nu ska det funka. Kul anekdot om skinkpizzan så gå in och läs!

Johanna - Ja , det mest bisarra var att dom på fiket inte sa att dom gjort ett misstag utan att det SKA vara skinka i vegetarisk paj. Tur att du delade mackan innan och inte tog en tugga utan att titta.

8:48 fm  
Anonymous Anonym said...

Bla bla bla...


Kackel, kackel, kackel...

11:29 fm  
Blogger Thérèse said...

Niklas - Vid det här laget har du väl slutat med kött och fisk. Det hör ju inte hemma i en sund kost. Är det vegetarian eller vegan du är?

2:38 em  
Anonymous Anonym said...

Ska man dra slutsatser av kacklet, ligger en höna närmare till hands. ;D

2:44 em  
Anonymous Anonym said...

Apropå mitt tidigare inlägg:

Eftersom samtalsämnet var trivialt, vegetarianismlöjligt och intetsägande... så anförde jag:

"Bla bla bla".

När det dessutom bara var damer som uttalat sig tidigare i debatten tog jag mig friheten att vara manschauvinist. Därav min kommentar:

"Kackel, kackel, kackel..."

Har alla förstått nu???

5:20 em  
Anonymous Anonym said...

En bekant till mig fran USA berattade att hon da hon flog till Spanien och valde den vegitariska ratten pa planet blev serverad kyckling. Spanjorerna har nog inte riktigt fattat vad en vegetarian ar for nagot annu.

11:07 em  
Blogger becka said...

Åh herregud vad många gånger jag har fått skinka/köttfärs/tonfisk och gud vet vad när jag beställt vegetariskt eller veganskt! Inkompetenta idioter, man kan faktiskt bli jättesjuk om man inte ätit kött på flera år och sen råkar få i sig det...magen är liksom inte van längre. förresten har jag äntligen fått tummen ur och uppdaterat min blogg ikväll! puss puss

12:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jättesjuk?

8:57 fm  
Blogger Thérèse said...

Nadia - jag tror inte heller spanjorer fattat det här med vegetarianer. Trots att dom äter mycket grönsaker finns det få vegetarianer. Överhuvudtaget är inte hälsotrenden lika stor i Spanien som i Sverige. Det finns färre gym , färre spanjorer motionerar och det pratas inte lika mycket om att äta hälsosamt. Nu är ju inte vegetarisk mat nödvändigtvis lika med hälsosam mat.

Becka - otur du har haft , det har nästan aldrig hänt mig i Sverige och bara ett fåtal gånger utomlands.1987 när jag slutade med kött och fisk fick jag ofta förklara vad jag åt och precis som i Spoanien idag fanns knappast några sojaprodukter ellerquorn i affärerna. En bit in på 90-talet blev det plötsligt vanligt att vara vegetarian och det kom jättemycket veg.grejer.

Herman - För längesen hörde jag att det finns ett enzym i magen som behövs för att bryta ner kött. Äter man inte kött på länge så slutar kroppen bilda det där enzymet och man får svårt att smälta kött och kan få problem med magen och bör börja försiktigt. Jag känner en person som varken åt kött eller fisk på 3-4 år och fick för sig att köpa en korv på stan och sen var han fast i köttätarträsket. Han fick inga magproblem och jag är osäker på om enzymteorin håller

9:45 fm  
Anonymous Anonym said...

Det här utspelade sig när P var ung. Han bjöd två nykterister på dryck. När de druckit upp sa P att det var sprit i. Senare var de stackars nykteristerna riktigt dåliga, de mådde pyton. Själva poängen i den här historien är att P ljög, det var ingen alkohol i drickat! (Vet inte varför jag berättar det här...)

För övrigt anser jag det är bedrövligt att folk som jobbar med krubb inte kan respektera sina gästers önskemål.

11:50 fm  
Anonymous Anonym said...

herman hedning, samma sak som att när man bjuder på fest och även på dricka, drinkar, kanske bål? Alkoholhaltigt, antar man såklart. Folk blir lulliga, mer pratglada och högljudda. Det är ingen alkohol i drycken, men det tror de här människorna. Intressant, intressant.

12:46 em  
Anonymous Anonym said...

Haha, det var roligt skrivet. Det påminner mig om när jag i somras var på Konstmuseets café i Göteborg (bredvid Fond) och beställde dagens paj som var en brocolipaj eller nåt. Mmm jag var jättesugen när pajen kom in och jag satte tänderna i en... uäck just det skinkpaj. Jag gillar verkligen inte det och gick lite försynt fram och påpekade misstaget. "Jaha" säger bruttan bakom disken "det står fel, det finns ingen brocolipaj". Varpå hon slänger en tyken blick på sin kompis bredvid. Hon fick mig lixom att känna mig som att JAG beställt fel. Tillslut fick jag byta till dagens soppa men tjejerna körde en riktigt iskall och otrevlig stil med mig (fastän det är deras jobb att informera mig om vilken mat som finns och inte finns) och jag tappade totalt matlusten, åt upp hälften och gick så snabbt som möjligt.

10:01 em  
Blogger Thérèse said...

Herman - Visst är det bedrövligt när folk som inte jobbar med krubb respekterar folks önskemål.
Du berättade det där om P och nykteristerna för att du tror att många vegetarianer skulle reagera på samma sätt. Bjud dom på något och avslöja sen att det var kött i och dom mår illa och spyr.

Johanna - jo jag har också hört om folk som trott sig druckit alkohol och blivit fulla. Låter en aning märkligt tycker jag. Fast jag har ju inte själv provat.

Mandi - Haha vilket ställe , trots att jag har bott 10 år i Göteborg och flera gånger varit på konstmuseet har jag missat kaféet där. Får bli en lunch eller en fika där nästa gång jag är i stan. Annars fanns ett ställe som hette Nevada på Vasagatan , nära Vasaplatsen som hade genuint dryg och otrevlig personal. Ett jugoslaviskt ställe på andra eller tredje långgatan hade riktigt dålig mat och otrevlig personal. Har glömt namnet på stället.Var där med några kompisar , en kille som kom direkt från jobbet hade bil så han beställde en lättöl. Han fick en starköl och när han protesterade sa personlen , men du beställde ju den där. Nej det gjorde jag absolut inte för jag ska köra bil. Jaja du får väl en lättöl då men du får betala för starkölen också.

10:26 fm  
Anonymous Anonym said...

Verkar som att jag missförstått benämningen vegetarian/vegetarisk rätt rejält. Jag trodde att man kunde äta fisk och ändå kalla sig vegetarian.

8:01 em  
Anonymous Anonym said...

Verkar som att jag missförstått benämningen vegetarian/vegetarisk rätt rejält. Jag trodde att man kunde äta fisk och ändå kalla sig vegetarian.

8:01 em  
Anonymous Anonym said...

Tillåt mig att reda ut begreppsförvirringen!

Vegetarian är - rätt och slätt - ett skällsord.

12:15 fm  
Blogger Thérèse said...

Elin - många som äter fisk men inte kött kallar sig ju vegetarianer. Man får naturligtvis kalla sig vad man vill men helt korrekt är det väl kanske inte om man ska vara petig. En vegetarian äter bara vegetabilier och fisk är ingen grönsak.

Niklas - Vegetarian är det finaste ordet som finns!

12:52 em  

Skicka en kommentar

<< Home