torsdag, oktober 19, 2006

tankar i Madrid

Då klockan nu har passerat midnatt är det faktiskt min sista dag i Madrid. På fredag flyger jag och barnen till Sverige. Vissa dagar har jag räknat dagarna till den dagen men nu när den närmar sig så fort känns det lite jobbigt.

Jag känner ett stort vemod. Samtidigt vet jag att jag gör rätt som flyttar. Madrid är en underbar stad som jag verkligen kommer att sakna. Kanske kommer jag att sakna min lilla stad Alcobendas 13 km norr om Madrid ännu mer. En pärla jag inte visste fanns förrän jag flyttade hit. Jag är ingen vän av snö , kyla eller mörker så klimatet kommer jag att sakna otroligt mycket. Egentligen vill jag bo i ett varmt land. Så i framtiden kanske jag gör ett nytt försök med Spanien eller något annat land men det ligger långt fram i tiden.

Vi hade planerat att hela familjen skulle bo här i två år så visst är det tråkigt att barnen och jag flyttar efter ett år. Maken blir kvar här i stan i ett år till men han kommer väl att göra ganska många resor mellan Madrid och Stockholm. Det finns gott om flygbiljetter till rimligt pris. Fast nästa gång barnen får träffa sin pappa blir inte förrän om två månader då han kommer över jul och nyår. Han är en toppenpappa så barnen och han kommer verkligen att sakna varnadra och att skypa via webkamera kan ju aldrig ersätta en kram. Visst har jag skuldkänslor och känner mig ledsen för att jag flyttar med barnen så långt från deras pappa och visst kommer det att bli jobbigt att vara ensam med två barn. Par som har barn men inte bor tillsammans bor ju vanligtvis i närheten och kan ha barnen varannan vecka eller så. Samtidigt skulle jag inte vilja vara utan mina barn varannan vecka.

Året i Madrid har på många sätt varit bra och lärorikt. Jag var redan väldigt bra på spanska när jag kom hit för jag har läst 8 månader i Spanien och en kurs på universitet innan. Jag har också rest runt i Latinamerika i två omgångar i totalt 4 månader. Men nu sitter verkligen spanskan och mina barn pratar en hyfsad spanska som jag har tänkt försöka hålla liv i. Vi får väl prata med varandra , läsa böcker och se filmer på spanska.

Men året i Madrid har också varit jobbigt och ensamt. Nästan alla jag har lärt känna har varit makens kollegor och deras fruar och flickvänner. Det har varit svårt för mig att hitta ett jobb. Visst har jag undervisat lite i engelska men det har bara varit enstaka timmar och ganska dåligt betalt. Jag är inte den första frun eller flickvännen av utlänningarna i bekantskapskretsen som lämnar Madrid just för ensamheten och att man vill ha ett eget jobb och en egen lön.
Visst är det lätt att prata med grannarna eller stammisarna på kaféet men det känns som det är svårt att få nära vänner bland spanjorer. Troligen är det min ensamhet här som har gjort att jag i långa perioder har bloggat så mycket. Bland er som läser och kommenterar mycket och på vilkas bloggar jag också brukar hänga har jag faktiskt fått en hel del bloggkompisar även om jag inte har träffat mer än en i verkligheten. Men jag skulle gärna träffa flera av er.

Jag har redan ordnat med bostad , övervåningen på en prästgård på Ekerö utanför Stockholm. Mina kompisar bor på nedervåningen och vi ska dela kök och tvättstuga. Även skola och dagis är ordnat till barnen. Nu fattas bara jobb till mig. Jag är lite stressad över det för jag har ju inte jobbat det senaste året så det blir ingen a-kassa för mig nu. Alltså måste jag ha ett jobb snabbt. Jag gjorde ett försök att få någon bloggläsare att anställa mig men än har ingen hört av sig. Två har iallfall mailat jobbtips som verkade intressanta. Något jag uppskattade mycket , så ett jättestort tack!

Min sista kväll i Madrid ska jag , familjen och några vänner gå ut och äta lite tapas på en av mina favorittapasbarer. Det känns som ett mysigt avsked till Madrid och människorna jag har lärt känna här.

17 Comments:

Blogger Krokofanten said...

Jag tror att detta blir bra för er... Längtan är ett svårt djur att domtera men det går tro mig... (11 år och träffa familjen 4 gånger om året...)
Säg gärna till när du/ni kommer till Paris så kan vi träffas och prata lite... Vore QL att ses "på riktigt"...
Ta hand om dig och barnen. Du skall se att allt ordnar sig som det skall...
Kram från Krokofanten

7:59 fm  
Anonymous Anonym said...

Åh, jag känner faktiskt lite vemod och sorg och blir nästan tårfylld vid sista raderna... Jag kan förstå hur du känner.

Det är väl alltid sådär när man lämnar en plats man tycker om. Men till Madrid kan du alltid återvända. Vad häftigt det måste vara att kunna språket så bra. Jag önskar att jag kunde det med något annat än svenska! ;)

Hoppas din sista dag, för denna gången, i Madrid blir jättebra. Det där med tapas är jag lite sugen på att testa... Och safe trip home sen! (det där är lite svårt att översätta till svenska...)

9:15 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Förstâr dina blandade känslor och oron för jobb. Hoppas det löser sig när du är pâ plats. Bostaden verkar i alla fall perfekt!
En sak jag har lärt mig här nere är att man inte mâste vara sâ duktig och klara allting själv alltid - be om hjälp eller en tjänst nâgon gâng om du verkligen behöver. Trâkigt att din familj inte ställer upp som de borde, men det kanske finns andra som kan "echar una mano" nâgon gâng.
Trevlig resa och hoppas du fâr en rolig sista kväll.

10:59 fm  
Blogger Thérèse said...

Nu när sista dagen närmar sig så vill jag inte åka.... fattar inte varför jag är så konstig.

Nadia - tack så mycket!

Krokofanten - håller med när det gäller längtan. Antar att du skulle längta till Frankrike om du flyttade till Sverige. Jag har inte bott här så länge men jag kommer att längta tillbaka.
Det vore kul att ses i Paris. Jag hoppas kunna åka dit nästa år men vi får se. Om du har vägarna förbi Stockholm så hör gärna av dig så tar vi en fika eller något.

Johanna - ja nu när jag ska åka känns det sorgeligt och jag är ledsen men som sagt jag vet att det är rätt för mig och barnen att flytta. Madrid och människorna jag lärt känna här finns kvar och det finns billiga flygbiljetter.
Jag vet inte vad jag ska säga om språket. Visst kan jag säga allt jag vill på spanska , jag förstår ordvitsar och kan slang men jag kan absolut inte uttrycka mig lika bra som på svenska eller för den delen engelska. Men visst är det kul att kunna ett språk bra. Nu vill jag bli bra på franska , får väl flytta dit i framtiden.

Anna - du har helt rätt , i Sverige ska vi vara så duktiga och klara allt själv. Spanjorer är bättre på att be om hjälp.
Jag ska bo 10-14 dagar hos mina föräldrar för jag flyttar inte in förrän 1 november. Hoppas att det ska bli bra , för vi har haft ett något ansträngt förhållande. Jag hoppas att det ska bli bättre. Träffade dom bara ett par gånger i Sverige och det kändes bättre så vi får väl se. Kanske tjatar alla föräldrar och lägger sig i allt?
Självklart kommer dom att vara barnvakt någon helg eller kväll ibland .

12:52 em  
Anonymous Anonym said...

Jag vill bara önska dig lycka till och hoppas att det löser sig till det bästa när du kommer till Sverige. Skall hålla tummarna för att du hittar jobb osv.

Madrid ligger där det ligger och förhoppningsvis kan du komma på återbesök snart.

Mvh
Mimo

Ps) Vi har nästan bott grannar, bor i S S de los Reyes, eller närmare bestämt Ciudalcampo ;)

1:06 em  
Blogger Thérèse said...

Mimo - tack , ja självklart kommer jag att komma på flera återbesök.
Ja då bor vi nästan grannar. Jag vet vad Ciudalcampo ligger menkänner inte till det. Jag bor mittemot Cosmocaxia nära Al Campo i Alcobendas.
Vi bodde inne i stan första månaderna men jag har trivts bättre här ute straxt norr om stan och IKEA ligger ju nära om suget efter knäckebröd, pepparkakor eller annat skulle sätta in. Tyvärr har dom inte saltlakrits , något jag har saknat mest här i Spanien

2:54 em  
Anonymous Anonym said...

Avsked och uppbrott är alltid vemodiga och jobbiga, men jag är säker på att det kommer att gå bra för dig när du kommer i ordning i Sverige. Även om familjen inte har ställt upp till 100% så kanske det blir bättre nu när ni har möjlighet att ses mer. Ja, alla föräldrar tjatar! Man slutar ju aldrig att vara mamma/pappa och vill sitt barns bästa. Försök att se det så, då blir det lättare att stå ut med. Jag önskar dig allt gott och lycka till med ditt nya liv i Sverige!

2:56 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - tack , ja visst är uppbrott jobbiga. Jag vill aldrig lämna en plats där jag är. Jag var väldigt vemodigt när jag flyttade från Göteborg.
När jag var i Sverige ville jag inte åka tillbaka till Madrid och nu vill jag inte till Sverige. Fast jag vill det egentligen.
Jag tror också det blir bättre med föräldrarna. Dom bor i Uppsala och jag och barnen ska bo i Stockholm så vi kommer definitivt att ses mer. Nästa vecka fyller pappa år och det blir lite kalas. Trevligt. Jag har varit ute och köpt en födelsedagspresent till honom idag.

3:13 em  
Blogger Nejma said...

Lycka till med allt i Sverige, Thérèse! Du kommer att fixa det, det är jag säker på. Du hann ju med mycket när du var i Sverige, så snart kommer jobbet också. Håller tummarna för att du hittar nått snabbt.

När det gäller att ha pappa på avstånd så är det klart att det är jobbigt för barnen, men dom har ju inte riktigt samma tidspespektiv som vi. Det går ju billigt flyg mellan Madrid och Sthlm. Önskar att vi hade samma möjlighet... När vi åker upp till Sthlm i jul blir det 4½ månad sedan mina barn träffade deras pappa. Kvalitetstid är viktigare än kvantitetstid tror jag. Så jag kommer nog att få mycket fritid under vår vistelse i Sthlm - kanske kan vi ses över en fika?

Hoppas det går bra att bo hos dina föräldrar. När dom tjatar för mycket (ALLA föräldrar tjatar, det är nått biologiskt) får du väl bara stänga öronen och meditera en stund. *s*

Kram,
Nejma

9:27 em  
Anonymous Anonym said...

Safe trip home!

(Det låter mycket gulligare på engelska än svenskans "trevlig resa".)

Ser fram emot bloggandet i Sverige.

10:58 em  
Anonymous Anonym said...

Din reaktion aer fullstaendigt normal. Jag flyttar snart TILL Madrid och har dagarna naer det kaenns fjaerran och andra dagar naer det kaenns helt ok. Lycka till!

11:23 em  
Anonymous Anonym said...

Jag önskar dig lycka till i Sverige! Förhoppningsvis kommer du att snart få ett jättebra jobb! Hoppas att du också fortsätter att blogga!
** Jeff **

1:40 fm  
Blogger Maria Agrell, Barcelona said...

Det bästa sättet att hitta ett jobb är att luncha med alla du känner. Alltid är det någon som vet någon som söker någon.

Själv får jag alltid en massa förfrågningar om jag har någon duktig person på lut.

Maila mig ditt CV så kan jag skicka det vidare om du vill.

12:29 em  
Anonymous Anonym said...

Vilket fint och personligt inlägg. Tror att dina känslor är alldeles normala. Det är inte alltid lätt att flytta utomlands, även om det är en fantastisk upplevelse och säkert oerhört nyttigt. Mina egna första veckor i Tokyo var de värsta för mig, jag fick någon form av chock jag inte alls räknat med. Just att få japanska vänner underlättade mycket. Ett annat Japan trädde fram bakom den isolering jag upplevde. För min del har det ju inte blivit lättare av att inte prata mer än några få ord och meningar på japanska...
Nåja. Lycka till i Sverige. Jag hoppas att allt kommer att gå bra! Att hålla barnens spanska vid liv är säkert också en mycket god idé och något jag är övertygad om att de kommer att tacka dig för i längden :)

1:53 em  
Anonymous Anonym said...

När jag läser det här är du här i Sverige. Hoppas att allt har gått bra och att ni alla vänjer er snart!

Hoppas även att du snabbt får ett jobb. Ska hålla ögonen öppna!

Jag förstår det här med att längta någonannanstans. Jag gör det faktiskt inte nu men ibland längtar jag till människorna... Men jag skulle ha det så jobbigt om jag flyttade tillbaks till Frankrike: det är bara att glömma!

Hör av dig så får vi fika!

Kram och välkommen...

/Fred

11:25 em  
Anonymous Anonym said...

När kommer "Tankar i Sverige"? :)

10:08 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - tack , ja jag tar gärna en fika i Stockholm i jul. Bara skicka ett mail så får du mitt nummer. Det är skönt att läsa din blogg och höra att du och barnen har en så bra fungerande vardag trots att dom inte träffar sin pappa så ofta. Det ska väl funka för mina barn också.

Johanna - tack , resan gick bra och det känns bra att vara i Sverige. Ska bli mer bloggande , jag lovar.

ae - tack , lycka till i Madrid , det är en trevlig och mysig stad fast den kan kännas stressig emellanåt när man kommer från lilla Sverige.

Jeff - tack , självklart ska jag fortsätta blogga och hitta det där jättebra jobbet.

Maria - tack för tipsen , jag ska luncha med alla jag känner och det är jättesnällt att jag får maila mitt cv till dig.

Linda - tack , ja man är ju alltid förvirrad när man kommer ny till ett land och ska bo där. Nu var ju Madrid lite "hemma" för mig eftersom jag varit där flera gånger , pratar spanska och har pluggat 8 månader i Spanien. Fast nu är det skönt att vatra tillbaka till Sverige.

Fred - tack , ja jag är i Sverige. Sitter hemma hos föräldrarna i Uppsala. Känns bra. Jag vill gärna ta en fika i november då jag bor i Stockholm.

Pumans dotter - snart ;) Jag har inte tänkt sluta blogga , bara haft annat att göra den här första helgen i Sverige.

11:36 fm  

Skicka en kommentar

<< Home