onsdag, oktober 18, 2006

Sudan , olja och en utrikesminister

I södra Sudan har minst 50000 människor fördrivits eller mördats i jakten på olja. Civilbefolkningen i och omkring oljefälten har utsatts för omfattande tvångsförflyttningar , flygbombningar , mord , tortyr , våldtäkt och kidnappningar
De utländska företagen har blundat för de övergrepp som begås av säkerhetsstyrkorna och deras allierade. Enligt uppgift använder flera företag legosoldater eller styrkor som tvångsrekryterat barn för att skydda de oljeproducerande områderna

Det här skriver Amnesty International i en rapport från år 2000
Svenska Lundin Petrolium och andra utländska oljebolag har påstått att det inte finns några bosättningar i de oljerika områdena och att det därför inte förekommit några tvångsförflyttningar. Detta är inte sant. Över 4.5 miljoner människor har tvingats på flykt undan säkerhetsstyrkorna och rebellernas terror. Sedan början av 1999 har striderna i de oljerika områdena intensifierats. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch använder regimen i Sudan inkomsterna från Lundin Petrolium och andra utländska oljebolag till köp av vapen. Vapen som bland annan har använts i massmorden i Dafurprovinsen.

Från 2001 fram till nu när Carl Bildt blev utrikesminister i den nya högerregeringen satt han i styrelsen för Lundin Oil numera heter Lundin Petrolium. Carl Bildt har även varit styrelseledamot i Vostok Nafta ett bolag som ägs av Lundin Petrolium och som letar olja i Ryssland och fd. Sovjetländer. I detta bolag har han idag ett aktieinnehav värt drygt en miljon kronor.
När Carl Bildt valdes till styrelseledamot i Lundin Oil publicerade Aftonbladet den här artikeln om hur Lundin Oli systemtiskt bryter mot FNs etiska regler i Sudan. Carl Bildt har inte varit någon vanlig anställd i Lundin Oil utan han har suttit i styrelsen och varit med om att fatta beslut om företagets verksamhet.

Fredrik Reinfeldt pekade i sin regeringsförklaring särsklit ut Sudan och den humanitära katastrofen där som en viktig uppgift för regeringen. Hur han nu har tänkt att utrikesminister Carl Bildt ska vara trovärdig i den frågan?

Svarta barnflickor och skolk med TV-licensen har ju redan fått några ministrar på fall. Hittills har media inte krävt Carl Bildts avgång eller skrivit något om hans uppdrag i styrelsen för Lundin Oil.
Men media och svenska folket borde onekligen fråga sig om ett styrelseuppdrag i ett företag som enligt FN kränker mänskliga rättigheter är en lämplig bakgrund för en svensk utrikesminister. Uppenbarligen tycker vår nya högerregering att det är en lämplig bakgrund.

Mitt svar är naturligtvis att Carl Bildt och hela den förskräckliga regering vi fått ska avgå. Jag överväger nästan att strunta i mitt flyg till Sverige på fredag och vänta med att flytta hem till efter omvalet. För omval måste det bli. Fyra år med det här gänget är ju en mardröm.

Den som är intresserad av konflikten i Sudan och dom utländska oljebolagens roll i den och gillar att läsa kan gå in och läsa den här rapporten på nästan 800 sidor som är gjord av Human Rights Watch.

Det här inlägget avslutas passande med en sångtext av Björn Afzelius. Sången heter "Svarta Gänget"

Då var dom kompis med fascisterna. Då var dom bundis med nazisterna.
Då var dom bästis med rasisterna. Då var dom ett med falangisterna.
Det var då, det var länge se'n.
Men nu står samma Svarta Gäng och har häng på ministertaburetterna igen!
Nu har dom putsat upp fasaderna. Nu ser dom ut som demokraterna.
Nu går dom själva ut på gatorna. Nu vill dom kallas "Moderaterna".
Det är bluff! Det är samma gäng! Om igen samma Svarta Gäng!
Jajjamän, det är samma gamla mörkermän!

Infiltrationerna i skolan ger ekon från en annan tid;
Förr var det skinnbyxor och kjolar,
nu är det nätstrumpor och prydliga små sneda luggar!

Se'n kan du glömma allt du trodde på! Se'n kan du stå bredvid och titta på!
Se'n kan du skåda deras öppna hån! Se'n kan du stå där som ett jävla fån!
Du är noll, dom är överklass! Dom är troll, dom snor åt sej allt!
Du är såld om det gamla Svarta Gänget får en chans!


7 Comments:

Blogger Cliff Hanger said...

Bra att du tar upp detta. Det är konstigt att det inte fått någon större uppmärksamhet, men förhoppningsvis får det det nu.

12:20 fm  
Blogger Thérèse said...

Cliff hanger - ja man kan ju hoppas men det är inte så många som läser min blogg att det kommer att ge så mycket uppmärksamhet till det. Men är vi många som skriver om det så.
Jag hade ju tänkt hålla politiken borta från bloggen men det är ju riktigt kul att blogga om politik.

12:34 fm  
Anonymous barajagjohanna said...

Det där hade jag ingen aning om. Fy f*n. Jag läste på Aftonbladet att vissa kräver omval. Gud vad häftigt om det skulle bli det, vilken historisk händelse! Och vad spännande att se vad resultatet skulle bli.

Björn Afzelius texter är underbara. Svarta gänget var ju passande just nu...

9:08 fm  
Blogger 70-tals Per said...

Pâ en gammal DFFG-skiva (de forenade fnl-grupperna) fins en lât som heter "det ligger dollar bakom"

-men vem äger dessa dollar?
vem stâr bakom vad som sker?
Jo Standard Oil, United Fruits,
det gör Ford och ITT.
Ja, det är imperialister,
som vill bestämma över oss,
men deras gärningar möter motstând,
vi tar till vapen och börjar slâss!


Vi fâr väl se hur det gâr med motstândet i afrika och i Sverige...

11:02 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej!
jag är så trött på alla egotrippade och ytliga bloggar. Du verkar verkligen vara en tänkande person, det gillar jag! Att du tar upp viktiga saker som Bildts affärer i Lundin Oil är jättebra. Underlig medieskugga som råder där.

12:09 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - det är faktiskt konstigt att inte media har tagit upp det här men tyvärr är ju Afrika en bortglömd kontinent i media. Där kan företag bete sig på ett sätt som vore omöjligt i Europa. Amnesty press som går ut till allamedlemar i Amnesty skriver om det då och då.
Ja , visst är texten passande och visst vill vi ha omval

Per - I Afrika finns det motstånd , särskilt i Nigeria har dom internationella oljebolagen med Shell i spetsen mött hårt motstånd. I Sverige verkar det lite lamt för tillfället men några månader till med dn här regeringen så ...
Bra skiva och bra text , fortfarande aktuell tyvärr

Anonym - tack , vilka fina ord. Jag tycker också det är otroligt märkligt att det råder mediaskugga i den här frågan

12:38 em  
Anonymous Anonym said...

Greetings! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd
ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I believe we could
greatly benefit from each other. If you're interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

Take a look at my webpage ハミルトン 時計

11:28 fm  

Skicka en kommentar

<< Home