söndag, oktober 15, 2006

bergsvandring

Idag är jag helt sänkt och öm i kroppen. Någonting ska man väl göra sin sista helg i Madrid och jag tillbringade gårdagen med att vandra i berg 8 mil norväst om Madrid. Det var bitvis väldigt brant och vi var på över 2200 meters höjd. Visst var det jobbigt men också väldigt mysigt och vyerna var sagolikt vackra.


På tågresan dit passerade vi diktatorn Francisco Francos grav. En krypta insprängd i berget med ett enormt kors ovanpå. Platsen heter Valle de Los Caidos och ligger i bergen nordväst om Madrid.


Vi klev av tåget i den lilla skidorten Puerto de Navacerrada


Här finns liftsystem och många små hotell


och även möjlighet att gå i skidskola för den som vill bättra på sina kunskaper. Jag åker själv inte skidor men har hört att det ska vara bra backar här.


För den som känner till Spaniens geografi kan jag upplysa om att vi befann oss på gränsen mellan provinsen Madrid och provinsen Segovia. Staden Segovia ligger bara 2,5 mil bort.


vandringen bjöd på vackra vyer


och det var skönt att komma bort från staden en dag


och se skog och berg


En av flera vackra bergsängar vi passerade och rastade vid. Vi åt vår matsäck på det här stället. Kanske inte det bästa valet för marken var på sina platser fulla av komockor och det var fullt av flugor som också ville smaka vår matsäck.


Det fanns både kor och tjurar på berget som gick lösa med bjällror runt halsen.


vi träffade även några hästar som vi bjöd på bröd. Något dom verkade uppskatta.


Tyvärr gör sig inte alla vackra vyer lika bra på så här små kort som i verkligheten.


Men otroligt vackert var det och jag vandrar gärna i berg igen. Tyvärr finns inte så mycet berg i Stockholmstrakten men säkert annan vacker natur jag kan ge mig ut och vandra i.


Uppe på berget passerade vi en gammal mur men det fanns ingen information om när och varför den byggdes. Fin var den iallfall.


Leden vi gick var tydligt utmärkt. Bara att följa dom gula prickarna som var målade på träden. Vi började som sagt i den lilla skidorten Puerto de Navacerrada och kom fram till den lilla byn Cercedilla där vi kunde ta tåg tillbaka till Madrid.

Nu lämnar ju jag Madrid på fredag annars skulle jag gärna ha gjort flera vandringar i bergen runt staden. Lite synd att jag kom på det så sent. Eller egentligen var det inte ens jag som kom på det utan några kompisar skulle vandra och frågade om jag ville följa med.

För den som är intresserad av att vandra , bara ha pick-nick i bergen eller åka skidor kan jag berätta att tåget mellan Madrid och Puerto de Navacerrada tar 1 timme och 20 minuter och det är ett byte. En enkel biljett med lokaltåg Renfe Cercanias kostar 3.40 euro. Vandringslederna är tydligt utmärkta och det finns fler än den gula som heter Camino Schmid som vi gick. Det är inte svårare och jobbigare än att dom flesta klarar att vandra och det finns många vackra platser där man kan ta en paus. Mina barn som är 5 och 11 år var med och klarade det utan problem.

17 Comments:

Blogger Anna Malaga said...

Vilka fina bilder! Jag älskar ju ocksâ berg, det finns inget som fâr en att känna sig sâ lângt frân storstadsmyllret...trots att man kanske är ett par mil bort. Det är inte alls sâ jobbigt att gâ i bergen som jag trodde först. Ibland blir jag riktigt häpen när jag ser var jag har klättrat upp
;-)
Hâller med om att det är svârt att fâ med höjd och djup pâ kort, verkligheten är ju sâ mycket vackrare...
Gullig häst!

11:04 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - vi gick mest neråt för skidorten där vi startade låg så högt. Först längs bergskammen , sen upp lite och sen ner, ner , ner...
Jättemysigt var det. Hästen hade två kompisar också. Gulliga och gillade att äta bröd.

11:18 em  
Anonymous barajagjohanna said...

Vad härligt! Och vad billigt att åka tåg! Herregud!

8:09 fm  
Anonymous Emma Madrid said...

Ja,visst är det fint däruppe. Så nära staden, men ändå så friskt och så vackert natur. Vi var också i de trakterna nu i helgen, men lite längre ner i byarna Valsain och La Granja där vi bla plockade svamp och åt cochinillo. Om du gillar att vandra kan jag rekomendera Pedriza som också är i närheten och som har en jättefin och spännande vandringsled.

10:55 fm  
Blogger Thérèse said...

Johanna - ja det var jättehärligt. Även om Spanien inte är något billigt land är tågresor och bussresor mycket billigare än i Sverige. Alkohol , tobak och restaurangbesök är också billigare men hyrorna i Madridområdet är helt hysteriska.

Emma - Åh ni verkar också ha haft en mysig helg. Ja det är jättefint där uppe och så skönt att ibland lämna staden.

12:15 em  
Anonymous Linda said...

Vad underbart fint det ser ut! Vissa av bilderna påminner mig om någon anledning av svenska Ångermanland...

1:36 em  
Blogger Nyaga said...

Det verkar väldigt trevligt det där!

3:43 em  
Anonymous Anonym said...

Och du lämnar allt detta frivilligt?... Jo, jag förstår att andra saker är viktigare just nu än vackra vyer. Skönt att du fick en fin sista helg i Madrid! :)

4:41 em  
Blogger Thérèse said...

Linda - ja det har du rätt i , det påminner faktiskt lite om Ångermanland.

Nyaga - ja det var väldigt trevligt. Något jag inte brukar göra

Pumans dotter - ja ibland undrar jag hur jag kan lämna detta , staden Madrid och klimatet frivilligt men som sagt det finns andra saker som är viktigare. Men jäklar vad jag kommer att gnälla på kylan i Sverige i vinter.

9:23 em  
Anonymous lameilleuse said...

Åh vilka härliga bilder! Hur varmt har ni just nu?
Här i Grekland får man börja dra på sig jeans och tröja på kvällarna - lite trist :o(

9:41 em  
Blogger Thérèse said...

Lameilleuse - Ja även här har tempraturerna sjunkit. Idag var det inte mer än 20 grader och det känns ju kallare här i Sydeuropa än i Sverige. Men 20-25 grader har det väl varit dom sista dagarna fast det är soligt och skönt. Men som du säger jeans och tröja åker på , på kvällarna

9:46 em  
Blogger Stefan said...

jävligt sköna bilder. usch får mig att inse att snön kommer hit och sänker min kroppstemperatur till minus 280.

9:55 em  
Blogger Thérèse said...

Stefan - jag ogillar verkligen snö och kyla. Jag måste vara en idiot som flyttar härifrån till Stockholm på fredag.

9:57 em  
Blogger Stora Morran said...

Det ser mysigt ut!

10:05 em  
Blogger Stora Morran said...

Det ser mysigt ut!

10:05 em  
Blogger becka said...

Åh vilka fantastiska bilder! Hade gärna åkt dit och bergsvandrat.

10:10 em  
Blogger Thérèse said...

Morran - det var mysigt

Becka - ja det borde du göra. Mina barn gillade det väldigt mycket så det kanske får bli mer av liknade aktiviteter för oss i framtiden. Nu finns inte så höga berg i Stockholmstrakten men en och annan vandringsled finns det.

10:32 em  

Skicka en kommentar

<< Home