onsdag, augusti 02, 2006

Madrid

Eftersom jag blivit nominerad bland dom bloggar som ska väljas till bästa reseblogg så tänkte jag försöka mig på att skriva en kort Madridguide. Jag har inte själv turistat så mycket i staden som jag skulle vilja så det är mycket jag inte har koll på.
Här finns inte så mycket man MÅSTE se utan hit åker man mer för atmosfären och kanske nattlivet som ska vara bland det häftigaste i Europa.

Jag kan inte förklara vad det är men Madrid har något som gör att stan är lätt att förälska sig i. Madridborna är i allmänhet trevliga och hjälpsamma även om du inte talar spanska , men tyvärr fungerar engelska ganska dåligt så det är bra att ha en parlör och åtminstone lära sig några spanska ord och fraser.

Flygplatsen Barajas ligger 13 kilometer från centrum och det är lätt att ta sig in med metron nummer 8 men byte vid stationen Nuevos Ministerios eller buss till Plaza de Colon. Metron är det smidigaste sättet att ta sig runt i stan , köper man biljetter med 10 resor blir det nästan halva priset mot att betala kontant. Naturligtvis kan man ta taxi också , jag vet inte exakt vad det kostar men skulle gissa på cirka 200-300 kronor. Vill man bo billigt finns det gott om enkla små hotell och hostal runt Puerta del Sol i centrala Madrid.

Puerta del Sol ligger nära det stora och vackra torget Plaza Mayor som man absolut bör se. På Plaza Mayor 3 ligger en turistbyrå där man kan få gratis kartor och information. Turistbyråns gratiskarta är precis lika bra som dom som säljs för 5 € i kioskerna. Restaurangerna på Plaza Mayor är dock dyra och sitter man utomhus är det riktigt överpris. Vill man sitta utomhus och äta tapas föreslår jag istället det mysiga närbelägna torget Plaza de Santa Ana.
Inte långt därifrån ligger det kungliga palatset Palacio Real som är pampigt och öppet för allmänheten. Plaza Oriente vid Palacio Real är ett trevligt torg att sitta ner och ta en kaffe på.

Stadsdelen Chueca är Madrids verkliga gaykvarter och här finns gott om trevliga tapasbarer och trendig shopping. Stadsdelen Salamanca är mer elegant och exklusiv och här ligger affärer med dyra designermärken och fina restauranger.

Längtar man efter lite grönska (för Madrid kan knappast kallas en grön stad) är det trevligt att promenera eller sitta och ta det lugnt i Retiroparken i centrala delarna av stan. Madrids motsvarighet till Londons Hyde Park och New Yorks Central Park. Men räkna inte med att vara ensam men som alltid i Madrid är det kul folkliv.

Är man i Madrid en söndag ska man absolut besöka El Rastro , loppmarknaden. Här är kul folkliv och trängsel och allt från t-shirts till antikviteter finns att köpa. Metro till La Latina.

Dom flesta av Madrids museum har gratis inträde efter 14.30 på lördagar och hela söndagar. Men inträden till museum är relativt billiga om man går andra dagar.

Prado museet anses vara ett av världens finaste konstmuseum. Här finns verk av bland annat Goya , El Greco och Velázquez. Museet ligget på Paseo del Prado mellan metrostationerna Atocha och Banco de España.

På Prado hänger enbart äldre tavlor , vill man se modernare konst som Picasso , Miró och Dali ska man bege sig till Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia på calle Santa Isabel 52. Här hänger Picassos berömda och mäktiga tavla Guernica och det är värt att gå dit bara för att se den. Huset är är också ganska speciellt. Närmaste metrostation är Atocha.

På Paseo del Prado 8 ligger Thyssen Bornemisza som är ett fint konstmuseum inrymt i ett speciellt hus. Det är den adliga familjen Thyssen Bornemiszas privata konstsamling som innehåller konst från 1300-talet och framåt med bland annat Goya , Picasso , Van Gogh och Cezanne som hänger här. Närmaste metrostation är Banco de España.

Som den historienörd jag är , är min favorit naturligtvis Museo Arqueologico Nacional som ligger på calle Serrano 13. ett ganska litet museum men med otroligt fina samlingar från många tidsepoker. Missa inte grottan utanför entrén som är en kopia av den berömda Altamira-grottan med grottmålningar i norra Spanien. Trots att det är en kopia är den hur häftig som helst.Närmaste metrostaion är Serrano

Tyvärr har alla museer ovan bara skyltar med information på spanska men man kan ju njuta av tavlorna och föremålen även om man inte kan spanska.

Stadskärnan är relativt liten och lätt att promenera runt i och blir man trött i fötterna finns hur många barer och caféer som helst att sätta sig och vila fötterna på och äta och/eller dricka något gott.
Vill man ha en bra överblick över staden rekommenderas en tur med Madrid Vision bussar som tar en på en guidad tur genom stan. Det finns två olika turer och dom tar ungefär en timme vardera. Biljetten gäller hela dagen och man kan hoppa på och av så mycket man vill var man vill. Biljetterna säljs i tidningskiosker i hela centrala stan.

Vill man se något utanför Madrid kan man lätt ta sig med RENFE (pendeltåg) och för den historieintresserade är klosterslottet El Escorial nordväst om stan ett givet utflyktsmål. Här kan man se frihetshjälten El Cids svärd och stället har ett enormt bibliotek men alla böcker står med pärmarna inåt och det sägs vila en förbannelse över böckerna så den som tar ut en riskerar att råka mycket illa ut. Hit kommer man om man åker till RENFE linjen C8 ändstation.

Ett annat ställe jag kan rekommendera som lätt nås med RENFE är den lilla mysiga universitetsstaden Alcalá de Henares öster om Madrid. Här föddes Miguel de Cervantes som har skrivit Don Quixote. Till hans minne delas varje år ett litterturpris ut här , Cervantespriset , som kallas den spanskspråkiga författarvärldens nobelpris. Hit tar man RENFE linje C1 , åker man C1 åt andra håller kommer man förresten till Alcobendas där jag bor som är trevligt men knappt värt en utflykt. Mer ett ställe att bo än att turista på.

Ett ställe som absolut är värt ett besök är den lilla vackra staden Aranjuez söder om Madrid. Här ligger ett gammalt kungligt sommarpalats som kallas Spaniens Versaille och som har underbara trädgårdar. Staden ligger vid floden Tajo som så småningom mynnar i Atlanten i Portugals huvudstad Lissabon. Den lilla staden är mysig att promenera i. På sommaren går ett veterantåg ut hit för den som vill åka gammaldags. Stan är känd för sina goda jordgubbar men spanska jordgubbar blir aldrig lika goda som svenska. Aranjuez ligger vid RENFE linjen C3 ändstation och palatset ligger bara ett stenkast från stationen

Vill man ta sig lite längre bort är staden Toledo 75 kilometer söder om Madrid en pittoresk stad som fullkomligt dryper av historia och det finns hur mycket som helst att se. Hit går bussar från Estacion Sur varje halvtimme och resan tar ungefär en timme. Stadens läge vid en krök av floden Tajo är mycket vackert och är man inte så intresserad av att titta på alla gamla byggnader är det mysigt att bara strosa i dom trånga gränderna. Här finns en längre beskrivning och bilder av stan som jag skrev i påskas när jag var där

14 Comments:

Blogger Thérèse said...

Aron - ja det stämmer , oj jag vet inte , goolga på premio de cervantes kanske kan ge något eller kolla wikipedia , det finns ju definitvit i den spanskspråkiga iallfall

2:22 em  
Blogger Thérèse said...

Kollade själv och hittade några sidor mest på spanska dock

http://www.garcianieto.com/cervantes.htm

http://www.epdlp.com/premios.php?premio=Cervantes

http://www.uah.es/universidad/premios_Cervantes/

http://es.wikipedia.org/wiki/Premio_Cervantes

och på englska wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Miguel_de_Cervantes_Prize

Vet inte om det kan vara något

2:30 em  
Blogger Pumita said...

Ååååh, jag har redan röstat på dig, men för det här inlägget skulle du få flera poäng till! Oj, vad jag längtar till Madrid just nu. Alla trevliga ställen vid Santa Ana, Cibeles, Prado-museet, Retiro-parken med el Ángel caído och Palacio de Cristal, la Puerta del Sol med el Oso y el Madroño... ja, jag behöver ju inte räkna upp dom en gång till. Blev bara så ivrig.

Men Therese, lite gröna oaser finns det ju i Madrid förutom Retiro: Casa de Campo t.ex. I värsta fall får man väl sätta sig på Atocha-stationen. ;D

4:29 em  
Blogger Anna Malaga said...

Har röstat pâ dig ocksâ, din blogg Är ju min favoritblogg ;-)
Jag gillar verkligen ocksâ att äta tapas pà Pl.Sta Ana. Arkeologiska Muséet är bra, det som är lite speciellt för Spanien är ju den avdelningen med iberisk, preromansk konst, med La Dama de Elche, La dama de Baza osv.

6:19 em  
Blogger Anna Malaga said...

Just det - jag mÂste ju rekommendera Museo de Las Americas ocksâ, (metrostation Moncloa tror jag). Det är ju inte ett dugg spanskt, men väldigt fint. Har du varit där?

6:22 em  
Blogger Anna Malaga said...

Nadia, nu fâr du ge dig *asg*
Jag ska faktiskt till Corte i Malaga i morgon, följer du med?

7:54 em  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - tack för rösten! Ja du har helt rätt att det finns en hel del gröna oaser och här i Alcobenadas 13 km norr om centrala Madrid där jag bor har vi väldigt gott om fina parker och en underbar botanisk trädgård. Att jag bara nämnde Retiro beror på att den ligger mest centralt och har kul folkliv. Casa de Campo är fint men på vissa ställen är det väldigt mycket prostitution och droger öppet

Anna - åh tack , din blogg tillhör absolut mina favoriter också. Håller med om att Museo de Las Americas är fint och det ligger vid metrostation Moncloa. Ja , den preromerska delen med "Damerna" är fin , fast damerna är mindre i verkligheten än vad man tror om man har sett dom på foton.

Nadia - Haha visst bara El Corte Ingles är värd hela Madridresan ;) Du verkar vara ett stort fan av det spanska varuhuset...

Anna - ha så kul imorgon då ;) Jag kommer nog inte att gå på El Corte Ingles imorgon

11:09 em  
Blogger Pumita said...

P**as i Casa de Campo?!! :eek:
Det var så länge sedan jag var där (slutet eller mitten på 90-talet och då fanns det inga)... så du menar att de har decentraliserat från Calle Montera och andra ställen?

12:51 fm  
Blogger Thérèse said...

Pumans dotter - Calle Montera är fortfarande helt full av prostituerade idag också , tyvärr många unga mycket slitna flickor från Afrika, Sydamerika och östeuropa. Inte trevligt,
Men Casa del Campo är tyvärr också packad av prostituerade , det verkar tyvärr finnas stor efterfrågan. Jag nämnde det lite kort i inlägget om zoo

2:56 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Nadia: Cortes expiditer är verkligen en klassiker. Det är lika kul varje gâng att stâ och parfymera sig ur provflaskorna medan man lyssnar pâ hur de stâr och snackar skit om varandra :-)

3:11 em  
Blogger Pumita said...

Therese, jag får läsa ordentligt en gång till... det där med zoo läste jag väl när mina ögon tårades av all längtan till Madrid. ;)

Ha ha, Cortes expediter är verkligen patetiska! Första gången jag råkade ut för den företeelsen, var jag nästan chockad: de mäter verkligen en från topp till tå och blänger på en som något som katten har släpat in. Sedan vänjer man sig ju och undrar bara hur dom egentligen är funtade? Att förstå går ju inte.

5:36 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia & Anna & Pumans dotter - Ja håller helt mer El Corte Ingles expedite är översminkade och snorkiga och sprutar parfym på en eller ignorerar en. Man kan stå med en vara vid en disk och solklart vilja betala medans tre står bakom disken och skvallrar med varandra istället. Fast vikll man handla där allt finns på ett enda ställe är El Corte Ingles praktiskt men tråkigt

6:53 em  
Anonymous Anonym said...

Enjoyed a lot! 1972 buick centurion search engine optimization company buy meridia viruses and home security Search engine placement tutong Family mobile phone plans Free clip art children's toys

1:50 em  
Anonymous Anonym said...

[url=http://community.bsu.edu/members/buy+online+Viagra.aspx]Viagra online[/url]

[url=http://eterporno.ru/prostitutki-g-hmelnickiy.php]проститутки г хмельницкий[/url]
[url=http://eterporno.ru/pamyatnik-prostitutke-praga.php]памятник проститутке прага[/url]

[url=http://pc.eterporno.ru/zadat-feferu-seks.php]задать феферу секс[/url]
[url=http://pc.eterporno.ru/sereznye-znakomstva-perm.php]серьезные знакомства пермь[/url]

[url=http://pv.eterporno.ru/dagestanskie-shluhi.php]дагестанские шлюхи[/url]
[url=http://pv.eterporno.ru/melkie-blyadi.php]мелкие бляди[/url]
[url=http://pv.eterporno.ru/orenburg-intim-uslugi-seks.php]оренбург интим услуги секс[/url]

[url=http://px.eterporno.ru/2-mohnatye-blyadi.php]2 мохнатые бляди[/url]
[url=http://px.eterporno.ru/znakomstva-gorod-buy.php]знакомства город буй[/url]
[url=http://px.eterporno.ru/bdsm-znakomstva.php]Bdsm-знакомства[/url]

[url=http://pz.eterporno.ru/nizhegorodskiy-sayt-znakomstv.php]нижегородский сайт знакомств[/url]
[url=http://pz.eterporno.ru/prostitutki-tyazholyy-seks.php]проститутки тяжолый секс[/url]

9:46 fm  

Skicka en kommentar

<< Home