lördag, juli 01, 2006

skönhet

I Sverige idag råder ett egocentererat ideal , man ska vara ung , vacker och rik. Då är man glamourös och glamour , lyx och flärd är det man ska sträva efter. Yta är det viktigste. Så här kommer det naturligtvis inte alltid att vara. Inget består för evigt. Ideal kommer och går. Vi vanliga som varken vill eller kan leva upp till rådande skönhetsidela och gillar verkligheten bidar vår tid.

Skönhet och skönhetsideal är intressant för vad som har ansetts vackert har verkligen varierat genom historien. Idag finns också stora variationer mellan länder och kulturer.

Personligen är jag inte så intressead av yta. Jag sitter inte och trånar framför bilder på snygga kändisar och det har aldrig legat för mig att "spana" när jag är ute. Jag tycker inte det finns några fula människor.
För att förklara vad jag tycker är vackrast får jag ta lite hjälp av Nationalteaterns sång Bara om min älskade väntar
Det finns skönhet i flodens silversånger
Det finns skönhet i gryningssolens sken
Men då ser jag i min älskades öga
En skönhet större än allting som jag vet
Den största skönhet som finns är naturligtvis mina barns kärlek och min älskades leende.

Men det finns ju annat än människor som kan vara vackert. Det finns ju självklara saker som en paradisisk karibisk ö eller det svenska skogslandskapet. Sen finns det byggnader och platser som är så vackra att dom nästan tar andan ur en till exempel Stockholm , staden där jag föddes, måste vara en av dom vackraste platseran på jorden. I Louvren i Paris finns konst som är så vacker att man blir alldeles betagen. Min favorit är Nike från Samotrake



När jag bodde i Uppsala gick jag hem tillsammans med en vän som bodde i samma områd som mig en sen natt efter att ha festa på en studentnation. Vi gick längs ån och samtalet var väl inte så djuplodande på grund av all malt vi hade hällt i oss. Han beklagade sig mycket över hur dåligt krograggandet hade gått men så tittar han plötsligt på Uppsala Domkyrka som då var upplyst på nätterna och säger något i stil med att domkyrkan är det vackraste som finns och "vad är en brud mot en upplyst domkyrka". Visst Uppsala domkyrka är vacker även om jämförelsen var så där..

Den vackraste skönheten är det som finns i det fula , slitna och nergångna. Mänskligt lidande , fattigdom och misär är självklart aldrig vackert. Förfall däremot kan vara vackrare än det vackraste palats. Många av bilderna på bloggen Rostsverige är verkliga konstverk. En sliten tråkig förort kan eller en bruksort i förfall där fabriken lagt ner och människorna flytt kan vara underbart vacker. Förortsbetong kan vara vackrare än den vackraste marmor.
"Saker kan gå snett på ett skruvat nästan vackert sätt". Något som ofta händer speciellt i länder utanför Sverige , just det här är faktiskt ett citat hämtat från ett land i Sydamerika.
I dekadens och sunkighet kan det finnas något tilltalande som är vackrare än det lyckligaste äktenskap. Socialrealism är oftast vackrare än dom ljuvaste kärlekshistorierna , om man inte själv är inblandad i kärlekshistorian vill säga. Vardagen är vacker , så mycket vackrare än all glamour , lyx och flärd.
Det här är ju mina personliga åsikter och jag vet inte hur bra jag har lyckats förklara vad jag menar här så jag väljer att illustrera med bilder från Malmberget i Lappland. Titta och njut!



18 Comments:

Blogger Lena said...

Ryssland har helt otroliga övergivna byggnader och monument. Så pampigt och ändå så fattigt och galet och öst och väst och övervuxen supertekonologi och... Ja, jag kan inte förklara Ryssland så jag slutar försöka. Men här finns lite foton som fångar känslan.

http://www.abandoned.ru/

8:22 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - tack , ja visst är det sjukt.

Wettergren - jag vet , Ryssland är häftigt. Vilken länk! Den ska jag lyfta upp på bloggen så fler kan ta del av den

8:30 em  
Anonymous Anonym said...

Alltså, du har ju så rätt. Det där lite vemodiga gröna Konsum in the middle of nowhere har sin charm. Jag älskar att fota och ser allt i fotografier jämt och ständigt - då ser jag vackra saker.

Uppsala! Vacket, vackert, vackert. När jag läste lite foto där så var vi ute och fotade, vi bestämde själv tema. "Vackra Uppsala", var mitt tema. Svartvida bilder över Fyrisån med hängande, kala höstträd över, Domkyrkans toppar, en fin gränd är exempel på foton. Jag har det där sparat någonstans i en svart folder.

8:32 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - jag har också blvit alldeles fototokig , speciellt sen jag fick min första digitalkamera för några år sen.
Visst är Uppsala vackert. Jag har faktiskt ett vykort från Uppsala här bredvid datorn som jag tittar längtansfullt på , just nu vill jag dit men jag kommer om 6.5 veckor

8:46 em  
Anonymous Anonym said...

Det vackraste jag vet är solnedgång i hav där kan tidens tand inte göra så mycket. Midsommarafton när solen sakta sjönk i Bottniska viken var obetalbar tårarna rann och jag var bara lycklig ett med naturen...
/Helena

10:38 em  
Blogger Thérèse said...

Hekena - håller med om att en solnedgång i havet är vackert

11:14 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, härligt att komma hem ett tag, det förstår jag. Få andas Sverige lite, det kan ju vara lite skönt faktiskt.

8:37 fm  
Blogger becka said...

Du har så rätt! Jag har ett antal minnen av hur vardagssaker och svenska landskap bara tagit andan ur mig. Jag har underbara bilder och filmer från en svensk skärgårdsö på Västkusten, där vi stod vid havet och fotade solnedgången. Det var egentligen inte bara synintrycken som var vackra utan även ljudet av havet som slog mot klipporna. Visst kan ljud vara vackra! I musik hittar jag ibland sådan skönhet så det gör ont.

9:55 fm  
Blogger Thérèse said...

Johanna - ja , jag antar att du som har varit i Frankrike förstår. Detär både skönt och vmodigt att flytta hem. Jag ska ju inte flytta hem än så för mig är det bara skönt.

Becka - Ja visst musik kanske jag borde ha tagit med , fast min poäng var det jag skrev i slutet , att det förfall och sunkighet som visas på bloggen Rostsveriger är vacker och bilderna på Malmberget. Det som jag skriver om i inledningen är ju sånt som alla tycker är vackert skulle jag tro

1:41 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tror som du att den enorma uteendefixeringen är övergående, eller hoppas iallafall. Barnen är ju ofta "tvärtom" mot föräldragenerationen, och med tanke på att dagens ungdomar är barn till "68"-generationen och de som var i tonåren i början på 70-talet då allt skulle vara präktigt och naturligt så kan man ju tänka sig att det är ett ganska bra sätt att revoltera att bara bry sig om ytan.

4:32 em  
Blogger Thérèse said...

Sofia - jag tror också den går över. Precis som du säger brukar det alltid komma en motreaktion , fast jag hoppas vi slipper vänta till barnen till Paris Hilton fansen har blvit tonåringar.

7:58 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Visst är det så att skönheten kommer inifrån. Det man har känslor för blir vackert. Varför skulle jag annars bli smått förolämpad när sambon var negativ till vissa av husen i min barndoms förort, när jag kunde se att de rent objektivt inte var så vackra?

Det handlar om vilka upplevelser som man har knutna till en plats. Har man positiva minnen blir platsen vacker.

Men som med människor är första intrycket också viktigt. Skönhet kan dock komma i flera olika skepnader. Saker kan vara vackra på flera olika sätt, inte bara efter en viss stereotyp.

Kan inte hålla med om att betongförorter är vackra annars. Som sagt, det beror på ens erfarenheter av platsen, men vid första intrycket tycker jag inte att Flemingsberg, Skärholmen eller Rinkeby är vackert, hur gärna jag än skulle vilja det och hur trevliga människor som det än skulle kunna finnas där.

1:07 fm  
Blogger Thérèse said...

El Mango - jo men svenska betongförorter är faktiskt vackra , så mycket grönt , träd , gräs och sånt som inte finns i till exempel betongförorterna i många andra storstäder.
Sen kan betong och tristess bli vackert i all sin fulhet , något jag försökte förklara men jag vet inte om jag lyckades så bra. Det här var ett rätt svamligt inlägg

10:53 fm  
Blogger Cliff Hanger said...

Grönskan i betongförorterna är fin men betongen är ful. Betongen kan vara fascinerande i sin fulhet, men inte vacker. Det tycker jag i alla fall. Min kommentar var nog också rätt svamlig.

12:24 fm  
Blogger Thérèse said...

El Mango - det här inlägget var nog rätt svamligt insåg jag i efterhand men det får stå kvar. Man kan inte vara på topp jämt ;) Betong är vackert!

12:42 fm  
Anonymous Anonym said...

MEN HALLÅ ELLER! Du har ju lyckats publicera en bild på MIN gamla Konsumbutik. "Malmberget at night" är LKABS industrimområde och inget bostadsområdet. Men det fattade du säkert :).

Här är en länk till ett av mina blogginlägg. Otroligt vackert! Eller vad säger du utlandssvensken?

http://forss.blogg.se/090106013142_norrland__utanfr_mitt_fnster.html

Mvh/Emil

11:50 em  
Blogger Thérèse said...

Emil - åh vad fint. Här från Madrid är nbästan allt svenskt vackert och Norrland är verkligen Norrland. Även o jag inte kommer därifrån är det en del av Sverige jag verkligen gillar. Människorna och naturen där uppe är så underbart.

2:18 em  
Anonymous Anonym said...

Okey.
Ja Norrland är vackert men ofta lite för "insöat" enligt mig. Dock älskar jag snö och skidåkning är en av mina största intressen. Hur kommer det sig att du publicerade just Malmbergets skokartongsKonsum? Madrid verkar fint det med. Har aldrig varit i Spanien. Vilken stad rekommenderar du. Mardrid eller Barcelona?

11:33 em  

Skicka en kommentar

<< Home