tisdag, juni 27, 2006

hångel

I Spanien är det absolut inte ovanligt att man ser ungdomar som verkligen grovhånglar på parkbänkar , i parker och andra offentliga ställen. Speciellt på kvällarna under den varma delen av året är det en vanlig syn.
För några år sen satt jag med några vänner på en bänk på ett torg i den sydspanska staden Malaga och drack lite och diskuterade kvällens utgång. På alla andra bänkar på torget pågick minst sagt avancerat hångel. Efter ett tag blev det smått generande att sitta där och vi visste knappt åt vilket håll vi skulle titta.
Sånt här avancerat bänkhångel är inget unikt för Malaga utan nåt man ser överallt i Spanien även om det oftast inte är så många par på samma gång på samma plats.

En anledning till att unga spanjorer ägnar sig åt så pass avancerade övningar offentligt är att dom sällan har någonstans att vara. I Spanien bor man vanligen hemma tills man gifter sig , både singelhushåll och sambos är mycket ovanligare här än i Sverige. I storstäderna blir det vanligare och vanligare med sambos men då är det ofta under en kortare period innan man gifter sig som man bor tillsammans. Att bo ensam är ovanligt , och ses nog av många som lite suspekt , även i dom större städerna utan då bor man hellre fortfarande hemma tills man är över 30 år.

Spanska familjer är ofta mer trångbodda än svenska och inte sällan är mamman hemmafru eller så har man en äldre släkting boende hos sig. Så även om unga spanska par skolkar från skolan är det inte säkert dom har någonstans att gå om dom vill vara ifred.
Svenska föräldrar i allmänhet har nog ovanligt stor tolerans för om deras hemmaboende ungdomar låser in sig på rummet med en pojk- eller flick-vän.

Överallt i Spanien finns gott om billiga hostal (små enklare hotell). Dessa används inte bara av turister som vill lägga så liten del som möjligt av reskassan på boende utan även av unga par som vill vara i fred. Det här är för övrigt inte enbart ett spanskt fenomen. Jag bodde på ett hotell i Singapore som verkade vara ett favoritställe för unga par som ville vara i fred några timmar.

16 Comments:

Blogger Anna Malaga said...

Ja, och ännu värre är det ju pâ stränderna... om man ska gâ en strandpromenad efter mörkrets inbrott mâste man gâ väligt försiktigt ;-)
Det är ju precis som Nadia säger. Visst har ogifta sex, och föräldrarna vet det, men vill liksom inte lâtsas om det. Och ännu mindre vill de att grannarna ska veta det!
Som skandalen jag berättade om pâ min gata när den trettioâriga tjejen blev gravid. Som tur var gifte de sig i rekordfart!
Nej tacka vet jag folk som hânglar mot bardiskar ;-)

11:52 fm  
Blogger Thérèse said...

Nadia - Håller med om att det verkligen förekommer "barnförbjudet" grovhångel som man väldigt sällan ser offentligt i Sverige.

Du har helt rätt i att det skulle vara otänkbart för dom flesta att sova över hos pojk- eller flick-vännens familj när dom inte är gifta och här bor man ju hemma länge. Började skriva om detta och tradition och religös övertygelse men strök det för då hade inlägget blivit så frukatansvärt långt. Sen känner jag att jag egentligen inte har så bra koll på spanjorers förhållande till religion.

11:56 fm  
Blogger Thérèse said...

Anna - Klart man ska hångla mot bardiskar! Jag och mina kompisar hamnade sent på natten på natten på Malagas strand.... vi var dom enda som inte hånglade och hånglades gjordes det verkligen med besked.

Egentligen jättetråkigt med den här dubbelmoralen och synen på sex före äktenskapet , alla har det , alla vet om det men ingen får låtsas om det. Förhoppningsvis kommer det att ändras i framtiden

11:59 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Men du... det kan nog ha varit nâgon ANNANS fru ;-)

 andra sidan, i Sverige kan jag faktiskt bli smâtt chockad över att höra föräldrar till 14âringar som tycker att det är OK att de sover över hos pojkvännen. Visst kan man "göra det" ändâ, men dâ blir ju normen nästan att man ska göra det. Alla 14âringar är inte sâ mogna för att ta ansvar för skydd, en ev graviditet osv.
I Sverige verkar man tro att allt löser sig med en massa information. Svâr frâga.

12:36 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - jag håller med Anna , jag undrar om det inte var någon annans fru eller att mannen hade en fru hemma. För sin egen fru klämmer man nog på tuttarna hemma.

Anna - Jag håller med om att det inte är någon enkel fråga. Men jag tycker nog att den svenska varianten är att föredra. Om unga får bra och vettig information och man pratar öppet om såna här frågor så tror jag man kan minska oönskade graviditeter och könssjukdomar. Kanske inte okey med 14 åringar som sover över hos varandra men 17-18 åringar borde väl inte vara nåt problem. Är man myndig och får rösta och i krig gå in i armén så bör man nog kunna ta ansvar för sin sexualitet.

12:47 em  
Anonymous Anonym said...

Jag har ocksa noterat att det ar mer accepterat med kroppskontakt och "hangel" oppet har i sydfrankrike. Och det ar inte bara ungdomar, utan pa stranden ser jag ofta vad jag uppfattar som etablerade par som ligger omslingrade, killen med en hand pa brostet o s v. Nu brukar jag iofs inte strandbada sa ofta i Sverige, sa kanske ar jag helt ute med vad som ar OK dar. Kanner mig ganska pryd iaf, som tycker att sant kan vanta tills man kommer hem.

3:54 em  
Blogger becka said...

Hångel- nu snackar vi mina domäner! Jag älskar hångel, offentligt eller inte offentligt. Hångel är så jävla underskattat! Det är mysigt, kittlande, passionerat, romantiskt och påminner en om den goda tiden när man var så där ung fri, kär o galen som bara en 15åring kan vara. Jag har aldrig skämts för att hångla offentligt:-)

4:03 em  
Blogger Thérèse said...

Sofia - jag känner mig också betydligt prydare än dom spanska ungdomarna. Visst kan jag kramas och pussas offentligt men om någon ska tafsa under kläderna känns det som jag gärna vill att vi ska vara ensamma

Becka - hångel är jättemysigt.

6:02 em  
Blogger Lena said...

Om du tar in på motell här i Nicaragua så är motellet skyldigt enligt lag att tillhandahålla kondomer. Dessutom erbjuder de allra flesta motell att gömma din bil åt dig så att ingen kan köra förbi och notera att du är där. Motellrum går givetvis att hyra per timme om man plötsligt blir väldigt, väldigt trött när man är ute och kör bil och bara mååååste ta en liten power nap innan man kan fortsätta. ;-)

8:11 em  
Anonymous Anonym said...

I Japan rader en liknande situation med ungas karleksliv, bortsett fran det offentliga hanglandet (japaner ar ofta valdigt pryda). Singelboenden ar ovanligt har ocksa (aven om det skett en uppgang pa senare ar), manga bor hemma till de ar uppat 30, om de inte gifter sig och bygger ett eget bo. Love Hotels ar vanligt forekommande har, en tillflyktsort for alskogssugna par (yngre saval som aldre generation) som saknar privacy i hemmet. For en natt summa (alltifran 3000 yen, ca 200 kr, och uppat) kan man hyra ett specialinrett rum (ofta forsett med stereo och tv-spel (!)) for en "rest"-session (nagon timme) eller "stay" (hela natten). I fredags akte jag och Linda till okanda Dogenzaka i Shibuya, aven kant som Love Hotel Hill. Har lag hela kvarter av Love Hotels i langa rader, manga med "inbjudande" exteriorer (mkt neonslingor).

4:55 fm  
Blogger Thérèse said...

Wettergren - haha gömma bilen , perfekt för den som behöver en power nap ... eller ska vänstra

Andreas - inbjudande neon och TVspel på kärlekshotell , så måste jag bo om jag åker till Japan

7:12 em  
Blogger Ataharis said...

Alltså, jag har fått berättat för mig av min spanska pojkvän om att bilar utnyttjas mycket till hångel och sex. Plus studierum på biblioteket - det är tydligen inte mycket som pluggas där!

Själv tycker jag att hela hållningen osar dubbelmoral: jag och min pojkvän bodde så gott som ihop i USA och sov tillsammans varje natt, när han hälsade på mig i Sverige bodde han hos mig (som bor ensam, även om min bror sades vara 'förkläde' men det trodde inte föräldrarna på), och när jag har hälsat på honom i Ankara så bor vi ju ihop. Men skulle jag åka till Santiago de Compostela och hans föräldrar, så inte sjutton skulle vi bo i samma rum och sova ihop. Jag blir ändå 28 i höst! De veeeeet ju att vi har sex, såklart men ändå ska det hålla på och hyssjas. Kankse en av anledningarna också att vi inte varit där, träffas man bara varannan, var tredje månad - då vill man banne mig sova ihop den tid som finns också.

Är det bättre att folk grovhånglar offentligt och har sex utomhus? Jag fattar inte... *s*

Therese: (mitt tangentbord tillåter inte apostrofer) du får jättegärna skriva om religion och moral i Spanien, det är så intressant att läsa!

7:56 fm  
Anonymous Anonym said...

Ja, tv-spel, DVD (med filmbibliotek) och stora flatscreens ingar ofta i moblemanget pa Love Hotels.

Tankte lagga till att Love Hotels ofta har formanliga priser, en hel natt kostar ofta inte mer an 5000 yen (mindre an 350 kr), vilket gor att manga anvander Love Hotels som just hotell. Det lustiga ar dock att det inte gar att boka mer an en natt at gangen. Kanske for att ta hansyn till (och tjana pengar pa) de som bara vill anvanda rummen till "rest" i nagon timme eller tva.

8:11 fm  
Blogger Thérèse said...

Trulsa - jag har sagt det förut , jag struntar ofta själv i apostroferna så det är helt okey om du också gör det. Tror inte någon som känner mig någonsin skriver med apostroferna , så står det i körkort , pass , deklaration och likande papper.

Intressant med spanska svärföräldrar.. Jag håller med om att den här dubbelmoralen är sååå irriterande

Andreas - Åh vad kul , måste bo på ett love hotel åtminstone en natt om jag besöker Japan. Kan man ta in på dom ensam eller med en kompis eller måste man vara ett par?

11:20 em  
Anonymous Anonym said...

Det var en bra fraga, jag vet faktiskt inte om man maste vara tva for att kunna checka in. Ska undersoka detta, aterkommer nar jag vet mer :)

4:43 fm  
Anonymous Anonym said...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»

8:13 fm  

Skicka en kommentar

<< Home