onsdag, juni 28, 2006

Spanien - Frankrike

Varit på en bar med bara spanjorer och sett Frankrike slå Spanien med 3 - 1. Ingen munter stämning på den baren precis. Jag vet inte vad jag ska tycka. Jag bor i Spanien , men är sjuklig frankofil så det fanns kanske ingen förlorare eller vinnare för mig ikväll. Möjligen tycker jag det är kul att det gör så bra för Les Bleus när Zidane spelar sitt sista mästerskap. Eller bra och bra , hittils i VM har dom ju inte spelat så bra men i dagens match var dom lysande. Zidane spelar ju i Real Madrid som alla här i norra delen av Madrid håller på eftrsom deras hemmaarena Santiago Bernabeu stadion ligger i norra utkanten av stan. Fast vi har ett division två lag här ute i min stad men jag har dålig koll på dom.

Real Madrid fan blir jag dock aldrig. Av princip håller jag inte på "superlag" , jag gillar "underdogs" och vanliga folkliga lag. Jag är född på Söder i Stockholm så självklart är jag Hammarbyare och har bott länge i Göteborg så en liten del av mitt hjärta klappar naturligtvis för GAIS. Jag fattar inte hur infödda göteborgare kan hålla på nåt annat lag... eller infödda stockholmare som jag själv kan hålla på nåt annat än Bajen...

Åter till kvällens match , Zinedine Zidane är och förblir en av dom största fotbollsspelarna i klass med Pelé och Maradona. Möjligen är han den största. Kändes kul att han fick göra mål även om det var mot mitt nya förmodligen tillfälliga hemland.

Jag antar att det måste ha varit annorlunda att se matchen på fransk TV än på spansk TV. Den spanska kommentatoren var optimistisk hela tiden men det verkade nästan maniskt i slutet. Han hade någon förhoppning om att Spanien den sista minuten skulle peta in två mål. Spanska sportkommetatorer är 100 gånger mer intensiva och känslomässiga än sina svenska kollegor. På spansk TV visades också festen vid 1-0 målet och sen besvikelsen vid Plaza de Colon i centrala Madrid , ett stort torg där matchen visas på storbildskärm och mängder av spanska fans samlas.

Trots min sjukligt frankofila läggning så tycker jag nog ändå att Frankrike vann rättvist.

6 Comments:

Blogger Knaster said...

"Jag fattar inte hur infödda göteborgare kan hålla på nåt annat lag..."

Mycket enkelt, du växer upp med kompisar som alla spelar i IFK och får tidigt lära dig ramsan "GAIS, GAIS, papper med bajs!". ;)

10:32 fm  
Anonymous Anonym said...

Tusentals människor på Champs-Elysées, jubel och tutande bilar i hela landet. Fotbollen är störst och Zidane har återtagit en del av sin tappade Gud-status.

Innan matchen tydde ändå mycket på att Spanien skulle vinna. De hade spelat bättre i kvalet och de unga spanjorena skulle springa slut på det åldersstigna franska laget. Men gamlingarna höll måttet igår:)

Jag har hört att Zidane ska stanna kvar i Madrid och träna Reals ungdomar efter att han lagt av. Marseille sörjer. De vill ha sin Zizou tillbaka.

11:39 fm  
Anonymous Anonym said...

Åååhh, vad grymt att vara på Champs-Élysées!

Zidane har inte varit så bra hittills tycker jag. Men igår var han bra! Och det var riktigt kul att se!

12:27 em  
Blogger Thérèse said...

Cindy - för att vara gaisare krävs ett starkt psyke som orkar med att förlora , flyttas ner i divisioner. Bara dom starkaste pallar. När jag stod i GAIS-klacken och såg GAIS -IFK för några år sen sjöng GAISarna Bananer i pyamas...

Cocotte - åh , jag hade velat vara på Champs-Elysées... I augusti ska jag till Frankrike ... längtar

Johanna - håller med om att Zidane inte har varit så bra hittils men igår... NU hejar jag på Frankrike men Brasielien blir nog svårt för Les Bleus , fast alla trodde ju att Spanien skulle vinna igår

4:03 em  
Blogger becka said...

Thérèse>> Och jag fattar ju givetvis inte hur en Göteborgare kan hålla på något annat lag än IFK Göteborg;-) Men det har vi ju diskuterat förut. Jag nöjer mig med att citera mina barn: GAIS e bajs!

11:21 fm  
Blogger Thérèse said...

Becka - Bananer i pyamas dom skojar och går på , bananer i pyamas dom kommer två och två

1:04 em  

Skicka en kommentar

<< Home