tisdag, juni 27, 2006

dataproblem

Jag har sen några månader ett problem med min dator som jag inte kan komma till rätta med så jag tänkte prova att efterlysa hjälp här på bloggen. Förra gången funkade det.

Jag har en bärbar HP som är 2.5-3 år gammal som började krångla för några månader sen. Helt plötsligt kan den utan förvarning stänga av och sen går den inte att sätta på igen på ett tag. Den stänger inte ner fint som när man avslutar utan sidan man håller på med "fryser" några sekunder som om datorn hängde sig , för att sen bara slockan. Den blir ibland väldigt varm , speciellt på undersidan när den står på en längre tid om det har med saken att göra vet jag inte.

Jag har scannat med diverse virusprogram , plockat bort allt som ser minsta skumt ut och sitter bakom en brandvägg så jag tycker inte det borde vara virus. En kompis föreslog att det kunde vara en så kallad hårdvarukonflikt men jag har provat att flytta om mellan uttagen utan resultat.

Så om någon har något förslag hur jag ska komma till rätta med det här ,blir jag jätteglad. Tveka inte att skriva en kommentar eller skicka ett mail

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du behöver en "kylplatta" under din dator för den den blir för varm, tyvärr tror jag det kan bli ganska svårt att få tag på i Spanien för de ligger 15 år efter när det gäller datorer...ställ barnen på varsin sida om datorn och säg till dom att blåsa på den.

12:24 em  
Anonymous Anonym said...

Prova ställ en fläkt bakom och palla upp datorn så den inte ligger platt på bordet, kanske funkar..

12:29 em  
Blogger Pappan said...

Man kan även prova att dammsuga i fläkthålen på sidan undertill osv. Jag gkorde så att jag pallade upp min dator på tomma cd fodral. Det hjälpte lite... Lycka till

12:47 em  
Blogger Magnus W said...

Om man ska förklara lite mer grundligt;

Detta fel är troligen inte orsakat av något program i datorn, Windows eller virus. Det handlar snarare om att datorn börjar få några år på nacken och att datorer rent allmänt är känsliga för värme, blir de för varma är det "överbelastning", de stannar, hackar och stänger av sig i ren protest.

Bärbara datorer är extra "bra" på det och skulle du dessutom ställa datorn på ställen där fläkthålen under datorn blockeras/har jobbigare att mata ut luften som exempelvis i sängen måste datorn jobba ännu hårdare och blir ännu varmare.

Som pappan säger kan man även dammsuga rent datorn/öppna datorn och få bort allt damm, som också blockerar och gör datorn varmare än vanligt.

Att "palla" upp datorn är också på idé, kontrollera först var fläkthålen på datorn sitter (alltså var den matar ut luften) och försök ge de så mycket utrymme som möjligt och "frihet" att kunna mata ut luft.

Kylplattor är också väldigt bra saker (dock låter vissa en del), jag håller dock inte riktigt med och tror utan tvekan att du kan hitta kylplattor (jag såg iaf i Marbella) på exempelvis Corte Ingles IT-avdelning (jag kan inte stavningen på exakt rätt spanska men El Corte Ingles verkade som en rätt stor kedja?). Lycka till med att få datorn lite kallare!

1:28 em  
Blogger Knaster said...

Aaw, poor baby har fått värmeslag. Låter helt klart som att det är fläkten som blivit gammel o trött. Följ de andras råd, och det illa kvickt innan något bränner sönder.

3:14 em  
Anonymous Anonym said...

Kan inte vara lätt för gamla datorn att flytta till varmare breddgrader bara så där. Den kanske längtar hem.
Nej skämt åsido kan jag inte tillräckligt om datorer för att hjälpa dig. Jag kämpar för fullt med egen. Den har fått copy/paste-krupp. Jag kan inte copy/paste:a längre. Det är katastrof. Vem kan leva utan copy/paste?
När jag ska klistra in, oavsett om jag använder kortkommando, högerklickar eller använder menyn klistrar den in en print screen av hela sidan istället för det jag kopierat. Utom ibland. Då funkar det plötsligt. Jag blir knäpp. Ärligt talat. Knäppknäpp.
Krånglande datorer är inte kul.

5:31 em  
Blogger Thérèse said...

Åh tack allihopa för alla bra råd.

Magnus - El Corte Ingles var helt rätt stavat , jag ska dit och titta efter kylplattor. Undrar vad det kan tänkas heta på spanska? Tack för din utförliga förklaring

Argaste - jag frågade men barnen var inte intresserade av att blåsa under datorn. Ouppfostrade ungar!

Pappa - Har dammsugit nu och ska ställa upp den på tomma cd-fodral , ska se om det blir någon förbättring

Galf - tack för tipset men skruvarna verkar sitta som dom ska.

Cindy - jag får väl fläkta den med en spansk solfjäder

Cocotte - men gamlingar brukar ju flytta Spanien... nä krånglande datorer är inte kul särskilt som jag inte är så bra på datorer.

5:59 em  
Blogger Lena said...

Ja, jag är också nyfiken på vad "kylplatta" heter på spanska. Någon som vet?

7:55 em  
Anonymous Anonym said...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

11:20 em  

Skicka en kommentar

<< Home