torsdag, juni 29, 2006

Vino Tinto

Läste i kvällstidningarna idag att en fruktansvär kulturskandal. Systemet ska sluta sälja kultvinet Vino Tinto. Vino Tinto är spanska och betyder rött vin. Nu har inte jag druckit Vino Tinto på länge men det fanns en tid då jag gjorde det då och då.
I början av 90-talet pluggade jag i Uppsala och bodde ett tag i ett kollektiv och ett tag i en studentkorridor så kände jag många studentikosa vänstermänniskor som satt på golvet , rökte pipa , odlade skägg , drack Vino Tinto , drömde om revolutionen och undrade vad som gick snett 68.

Nu har förstås dom här människorna som var vänster och då drömde om revolutionen och drack Vino Tinto gått ut sina utbildningar , fått fina jobb , stadgat sig , kanske bildadt familj och är inte längre särskilt vänster. Nu sitter dom inte på golvet och röker pipa och dricker Vino Tinto utan nu har dom fastnat i 100 kronors-rödvins-träsket och parmiddagar.

Vino Tinto är en bit svensk folkhems historia. En trotjänare som har sålts på Systembolaget i 64 år. Det är en fruktansvärd kulturskandal av Systemet att sluta sälja ett sånt vin. 1942 när Vino Tinto börja säljas på Systemet fanns ingen vindrickarkultur i Sverige. Vanligt folk drack mest pilsner och brännvin bara överklassen och snobbar drack vin och då var det dyrt vin som gällde. Vino Tinto som när det började säljas 1942 kostade 4.50 kronor blev ett verkligt folkligt vin. 4.5 kronor 1942 motsvarar i dagens penningvärde drygt 70 kronor så dagens facila pris på 49 kronor är ju ett fynd.

Vino Tinto ska tydligen sluta säljas i augusti så jag hoppas innerligt att jag hinner lägga vantarna på några buteljer när jag är hemma i fosterlandet. Möjligen så måste jag försöka få någon att handla åt mig så jag vet säkert att jag får mina buteljer.
Om jag någon gång skulle bli bjuden på en dejt som börjar med en romantisk promenad genom Rostsverige för att sen avslutas hemma med hemlagad middag och Vino Tinto sen utgång till ett skönt sunkhak och hångel mot en bardisk då kommer jag att gifta mig med honom.

9 Comments:

Blogger Per said...

" satt på golvet , rökte pipa , odlade skägg , drack Vino Tinto , drömde om revolutionen och undrade vad som gick snett 68."

-Var det riktat som en pik till mig? Jag hade Vietnamesisk risodlarhatt och spelade progg pa gitarren ocksa...

Jag drack mycket Vino Tinto pa den tiden, men även Parador. Brukade köpa en karton med 12 flaskor n¨r jag fatt studielaanet. Synd och skam, jag faar väl köpa en flaska innan dom tar slut och sätta i en monter.

11:53 fm  
Blogger Thérèse said...

Per - det var inte riktat till någon speciellt , mer en beskrivning av en livsstil. Det var definitivt ingen pik

12:23 em  
Blogger Per said...

Nej jag forstod det ocksa, men det var ett skoj uttryck. Men du satt inte pa golvet själv och drack rödvin da pa den tiden?;-)

Minns en festival da Torbjörn Sävfe hölle ett "föredrag" om att han skulle "bryta loss hela norrland och segla iväg bort fraan EG". Han fick en flask Vino Tinto som gage, vilket han uppskattade!

12:44 em  
Anonymous Anonym said...

Fastnade aldrig för den, California White var min favvo....trots namnet gav den aldrig nån air av Californien....

12:57 em  
Blogger Per said...

argaste: Ja, gamla härliga Carlifonia white, Aussie White, Lagaronne! Fast det drack jag mer i gymnasiet, kanske för mycket för sen ledsnade jag kraftigt pa att dricka dessa viner...

1:17 em  
Blogger Thérèse said...

70-tals Per - Det här verkar vara ett ämne som intresserar dig. Säkert har jag någon gång suttit på golv och druckit rödvin men kanske inte vino tinto. I studentrum brukar sittplatseran vara sängen eller golvet.

Argaste - California white ger verkligen ingen air av Californien... Bra favvo men det har inte samma kultstatus som Vino Tinto. Tror jag ska ta mig en sista Vino Tinto fylla om jag lyckas få tag på några buteljer när jag besöker Sverige i augusti

5:27 em  
Blogger Per said...

therese: Ok, billigt rödtjut, som billigt rödtjut. Men klart att man blir nostalgisk nu när dom skall ta bort Vino Tinto. Det finns ett "Rodvin" pa Norges bolag ochsa, undrar hur det gaar med det?

5:40 em  
Anonymous Anonym said...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»

12:43 em  
Anonymous Anonym said...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

5:35 em  

Skicka en kommentar

<< Home