onsdag, juni 14, 2006

värdelöst vetande om mig

Jag satt för en stund sen och tittade på när Spanien utklassade Ukraina med 4-0 i fotbolls VM. Jag är helt såld på VM och nu när jag har lyckats tjuvkoppla upp mig på en kinesisk satellitkanal missar jag inte en match. Men Spaniens matcher sänd på en vanlig spansk kanal så den valde jag idag eftersom det är trevligt att förstå vad kommentatorn säger. Nu är det inte så lätt att förstå en spansk fotbollskommentator. I början funkar det väl ganska bra men ju fler målen blir desto mer går han upp i varv och efter 3-0 målet skrek han så mycket och var så hysterisk att det inte gick att förstå många ord. Visst kan svenska spotkomentatorer vara smått entusiastiska men jämfört med spanska framstår dom som den tystlåtne Hedlund spelad av Staffan Ling i Snowroller eller Sällskapsresan 2 som den också brukar kallas.
För den som är intresserad av spanska fotbollstermer kan jag upplysa om att när det blir mål skriker man GOL fast det låter GOOOOOOOOOOOOOOOOL Straff heter penalty , hörna esquina , gult kort heter trajeta amarilla , rött kort trajeta roja , domare kallas juez , lag equipo och spelare jugador.

El Mango har gjort en lista på mat och dryck han har lärt sig gilla som vuxen och en annan lista på sånt han ännu inte lärt sig gilla. Eftersom han frågade efter andras listor så tänkte jag slänga in min här och utmana alla som känner sig manade att skriva en egen. Min kommer eventuellt att uppdateras efter hand.

saker jag har lärt mig gilla som vuxen

kaffe
öl , vin ,whisky
oliver
apelsin
jordgubbar
kantareller
majs
kronärtskocka
rödbetor
surkål

Saker jag aldrig kommer att lära mig gilla

russin
snaps
jordnötssmör
koriander
vindruvor
långfil
ume (surt inlagt japanskt plommon)
ananas
mole
ägg (jag är ju vegetarian så jag äter inte ägg men det är rysligt äckligt iallfall)

Eftersom jag är vegetarian och inte har ätit kött och fisk på 19 år så hoppar jag över dom även om jag åt det som liten. Ägg tar jag med fast jag som vegetarian inte äter det för det är så vansinningt äckligt

Till sist måste jag berätta en mysko sak. Jag har fått ett mail om att min blogg har potential och bla bla bla och att man vill sätta reklam på min blogg. Det är något företag som heter TradeDoubler som jag aldrig har hört talas om. Vanligtvis tycker jag det är kul och smickrande att få beröm för det jag skriver men det här tar jag som ett skämt. Min blogg har relativt få besökare. Jag har en räknare så jag vet faktiskt hur många som hittar hit och jag har kikat in på bloggtoppen och noterat att jag inte placerar mig särskilt högt utan på plats 162. Att jag skulle ha potential är också lite fånigt för det är nog en ganska begränsad skara som är intresserade av en svensk i Madrid och orkar läsa mina långa inägg. Men det jag undrar är om det är något sorts massmail som går ut till alla som bloggar.


42 Comments:

Blogger Per said...

jag gillar inte:

oliver
färska tomater
basilika
ägglikör
coscos
ättika
mjölk

saker jag lärde mig gilla redan som barn:

kaffe
öl (lättöl)
kalvtunga
russin
sill
rova

7:29 em  
Blogger Thérèse said...

Per - Rova , sill , kalvtunga ? Växte du upp på 1800-talet. Det är inte möjligt att inte gilla oliver , basilika och färska tomater!

7:50 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Håller med, Per måste ha fötts på 1700-talet. Vilken anarksit han är förresten som hittar på egna listor! Oliver är det nog ganska många som inte gillar, jag är en av dem.

Jag har i a f inte fått nåt mail från TradeDoubler. Du kan nog ha potential.

8:49 em  
Blogger Cliff Hanger said...

"Anarkist" ska det vara förstås...

8:50 em  
Blogger Magnus W said...

TradeDoubler är ju numera ett stort företag, ganska seriöst också som jag uppfattat det.

Massmail eller inte, din blogg HAR potential. Många andras bloggar är antingen för tråkiga, för svåra språkmässigt, för långa inlägg el. likn. men du håller det på en väldigt bra nivå.

Dock beror det väl lite på, är det det klassiska "Hej! bla bla bla, VI på TradeDoubler bla bla bla Mvh TradeDoubler" vet jag inte. Men om det kommer från ex. Pelle Andersson, TradeDoubler och så...finns det ett namn bakom, någon du kan kontakta eller något som signalerar att de inte massmailat bara?

9:03 em  
Blogger Thérèse said...

El Mango - oliver är jättegott , växter överallt där jag bor och äts också överallt till allt. T.o.m mina barn har insett hur gott det är. En favorit enligt båda. Ja det kanske t.o.m är mer 1700-tal än 1800-tal för Per.
Gulligt av dig att säga att jag har potential. Jag blir jätteglad. Men jämför jag tycker inte att mitt skrivande passar bloggformat egentligen , trots att jag kortar ner så blir det för långt. Här finns heller inget som finns i dom mest populära bloggarna. Det viktigaste för den som sätter in annonser borde ju vara hur många besökare jag har och inte hur jag skriver. Jag är jätteglad för mina besökare för ni är så aktiva och kommenterar. Nåt jag gillar. Många bloggar som har många fler läsare än min har betydligt färre kommentarer.

Magnus - Kul att veta att det var ett stort och seriöst företag. Det fanns ett namn och adress och telefonnummer i mailet.
Säger som till Mango jag blir jätteglad när du säger att min blogg har potential. Men jag är realist och inser att det nog är en ganska begränsad grupp som är intresserade av att läsa här. Vet inte heller vad jag tycker om reklam här , ganska fult men det är ju alltid trevligt med extra pengar så det beror väl på summan.

9:46 em  
Blogger Thérèse said...

Förutom relativt få besökare på min räknare och en plats långt ner på bloggtoppen har jag heller inte drabbats av någon bloggmobbing. Något som verkar drabba alla bloggare med många besökare. Jag ogillar all mobbing och hoppas slippa bloggmobbare så jag vill inte ha för många läsare.

10:02 em  
Blogger Unknown said...

Din blogg har GRYMT mycket potential. Min chef frågade mig för nån dag sen vilken bloggare jag tror skulle kunna slå som proffsbloggare, och jag sa Therese, utan att blinka och utan att tänka efter.

Tradedoubler för övrigt är bra. Det är ett företag du hämtar annonser genom. Företaget har en låååång lista av företag du kan anmäla dig till. När någon klickar på annonsen alternativt köper något får du betalt för det.

10:11 em  
Blogger Unknown said...

Tänkte ge ett exempel på Tradedoubler:

Du kan ha en sådan annons som jag har, om du sett min Travelstartannons? Då får du 2 kr varje gång ngn klickar på den.

10:15 em  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - jättegulligt sagt , vad glad jag blir.
Men om jag kikar på dom mest populära bloggarna (enligt bloggtoppen då för det finns ju andra bloggar också )så är dom väldigt olika min. Dom skriver annorlunda och om andra saker. Så skriver jag egentligen för långa inlägg. Ni är ju en trogen skara som orkar läsa men många gör nog inte.

Jag är nog rätt skeptisk till reklam på min sida. Inte så snyggt

10:19 em  
Blogger Unknown said...

Nej, jag förstår vad du menar med reklam. Jga har ju tackat nej till allt förutom Travelstart. Min rädsla har varit att jag ska sammankopplas med företag för mycket. Travelstart är ju lite svårt att komma från kopplingen, då det är min arbetsgivare.
Dessutom vet jag att vi är 100 % ärliga, hade känts lite osäkert att ha reklam för något man inte har full koll ¨på.

10:21 em  
Anonymous Anonym said...

Hrm. Jag vet att "de där 'stora' modebloggarna" har det där. Är det inte det där också där du kan tjäna pengar på varje klick? Alltså, klart kul att du får frågan, det ska du absolut ta som en komplimang! Frågan är ju sedan om man ska ställa upp. Reklam på sidan är inte snyggt, nej, jag skulle gärna ta bort reklamen som kommer efter det första inlägget på blogg.se men då måste jag betala för det. :P
Jag har ju inte så stor koll på det där företaget, men uppenbarligen säger folk att de är seriösa, och kan man tjäna pengar och det är för stora annonser, så... egentligen... varför inte...?

10:23 em  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - på din sida tycker jag det är helt okey , dha har ju bara en liten annons som faktiskt inte är ful. Men det finns en del bloggar som är mer eller mindre dränkta i reklam , inte snyggt.


Johanna - alltså skulle det handla om myckat pengar visst , men det tvivlar jag på speciellt när jag faktiskt har relativt få besökare. Så jag är nog rätt skeptisk. Även om företaget tydligen är seriöst har jag svårt att inte ta mailet som ett skämt.

10:28 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - redan hemma från firmafesten?

10:29 em  
Blogger Nejma said...

Jag hade reklam frå Tradedoubler på några avmina hemsidor förrut. Det är faktiskt den enda reklamen jag gillat, för man har en möjlighet att själv styra över vad som visas och hur mycket. Såvida dom inte ändrat system så får man tillgång till en lista på företag som är partners med Tradedoubler. Man väljer själv vilka företag man vill göra reklam för. För varje företag väljer man själv vilken banner man vill visa genom att lägga ut koden för just den bannern på hemsidan. Om man av någon anledning inte längre vill göra reklam för just det företaget plockar man bara bort bannerkoden. Man får betalt när man samlat ihop X antal kronor, man har några månader på sej. Jag lyckades aldrig komma upp i tillräckligt mycket pengar så jag fickaldrig någon utbetalning. :-( Men som sagt var, det är ett seriöst företag - eller var i alla fall när jag försökte tjäna pengar genom dom.

Sedan håller jag med både Tradedoubler och de andra - din blog är jättebra och har helt klart potential. :-) Och att den skiljer sej från bloggarna med massvis med besökare är just precis det som är charmen. Jag har varit inne och kollat på en del bloggar som är inne just nu - fy farao vad dom är trissta! Din blogg kollar jag in flera ggr/dag, för att se om det kommit nått nytt.

/Nejma

10:51 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - åh vad gulligt skrivet. Jag som hade tänkt ni skulle kommentera mat och spansk fotboll också. Visst var det en kul match.

Ulrika - men är din travelstart reklam från Tradedoubler ? Jag trodde det var nåt du fått för du jobbade där. Finns det någon koll på vem som klickar eller kan man själv sitta och klicka på reklambannern 100 gånger om dagen? Inte för att jag tror du gör det och jag skulle absolut inte göra så , är bara nyfiken.

11:10 em  
Anonymous Anonym said...

Hur kan man vägra att äta vissa maträtter och dylikt??? Ett sådant larv är oacceptabelt och löjligt redan vid unga år - och vid vuxen ålder i synnerhet!

Det handlar om respekt för andra människor och kulturer samt för den avkastning vår jord har att erbjuda...

Jag äter precis A L L T ! ! !

11:17 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - jag är naturligtvis jätteglad att du gillar min blogg och jag gillar den. Men det kanske inte är så underligt vi är nog ganska lika på många sätt 2 barnsmammor , bor utomlands , har bern med speciella behov , gillar yoga , har relation till Spanien , pratar spanska , är i samma ålder... ja det finns säkert fler saker.
Men min blogg kommer aldrig att bli en som lockar mängder av läsare för här skrivs inte om mode , kändisar , shopping , dokusåpor , smink , skönhetstips , sex , sport (okey kanske fotboll någon gång) eller annat som intressserar den större delen av bloggläsarna.
Fast som jag skrev i ett inlägg med rubriken utvik så kommer säkert en motreaktion mot all yta och då kanske min blogg blir jättepoppis men det lär nog dröja så förmodligen bloggar jag inte längre då...

11:19 em  
Blogger Thérèse said...

Niklas - Du låter som Jean-Pierre en holländare min kompis strulade med i Uppsala och som vi liftade hem från Hultsfred med , skum typ

11:20 em  
Blogger Thérèse said...

Niklas - vad sägs om delikatesser som pölsa , surströmming , leverbiff , blodpudding , ruttna bönor (japansk rätt som kallas natto).... sugen?

11:21 em  
Anonymous Anonym said...

det är nästan så jag överväger att bli vego igen..

11:37 em  
Blogger Thérèse said...

Christer - Klart du ska bli vego! Jag har svårt att förstå hur någon kan gå från att vara vego till att äta kött. Även om jag tyvärr känner flera som har gjort det. Nu efter 19 år utan "likdelar" är jag nog fast i vego-träsket på livstid :)

11:40 em  
Blogger Unknown said...

Therese: Nej, jag har inte via Tradedoubler, utan direkt via Marknadschefen på Travelstart. Men man kan skaffa samma reklam via Tradedoubler från oss. Jag tror, men är inte helt säker, att det är ungefär samma annons som jag har.
Man får besökt per unik besökare, så trycker jag tjugo gånger, blir det ändå bara betalning för ett besök.
Skillnaden är att jag jag får betalningen samtidigt som lönen, medan man annars får genom Tradedoubler.

11:50 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Jag åt levergryta i fredags. Det var jättegott! Blodpudding är också jättegott.

12:14 fm  
Blogger Thérèse said...

El Mango - trots att jag är vegetarian har jag inga problem med att se folk äta kött eller se kött överhuvudtaget. Men just blodpudding är för läskigt , lukten får mig nästan att vilja kräkas. Helt obegripligt att någon kan äta det frivilligt

12:17 fm  
Blogger Stefan said...

jag har också en lista hos mig. fast bara med en sak som jag lärt mig att gilla...

det finns en risk att du kommer att tycka att jag föråder "saken"

12:17 fm  
Blogger Thérèse said...

Stefan - ja det gör du verkligen! Men ett plus är att du blir sugen när du ser en ko på ängen eller en gris i en hage. Något jag tror få köttätare skriver under på fast dom borde. Det verkar finnas en stark förträngning angående varifrån köttet kommer hos dom flesta köttätare

1:18 fm  
Anonymous Anonym said...

Haha, firmafesten ja, jaja, läs svaret i min blogg vettja. Apropå vego skulle jag kunna säga massa saker, men... orkar inte just nu, är alldeles för trött och bör jobba. :]

8:24 fm  
Blogger Thérèse said...

Johanna - haha kan nog vara klokt att lämna tidigt medans det fortdarande är trevligt. Ju senare kvällen går desto mer fylleslag brukar firmafester bli fast din kanske var lugn du får väl kolla hur dom andra mår och snappa upp skvaller idag.

9:37 fm  
Blogger Thérèse said...

Nejma - och jag gillar din inte jag gillar den ska detvara. Din blogg alltså

4:54 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, jag älskar surströmming, leverbiff - ja you name it! Märk också ditt ordval; du säger att du själv befinner dig i "vego-träsket". Du sitter med andra ord fast i något NEGATIVT!

Jag vet vad jag talar om eftersom jag själv var fast i ett träsk av vegomissbruk i över tio år... Men idag är jag rehabiliterad!!!

På 70-talet var en viss alternativ livsstil rådande. På 80-talet var motsvarande att vara depprockare. På 90-talet var "grejen" att vara vegetarian...

Vi får väl se hur många av dessa som trettio år senare vidhåller sin övertygelse - och inte har sunkat ner sig som en djävla medelsvensson med villa, vovve och Volvo och allmänt (vidriga) borgerliga värderingar...

Om så blir fallet var aldrig vegetarianismens utbredning resultatet av ett genomtänkt ställningstagande, utan endast ett ungdomligt utslag av alternativt trendigt levnadssätt...

Då faller ideologin platt till marken eftersom ingen grund riktig fanns att stödja sig på...

1:48 fm  
Blogger Thérèse said...

Niklas - hahaha , jag trics ypperligt i vegoträsket. Det är inget dåligt träsk att sitta fast i. jag blev förresten vegetarian på 80-talet innan det var inne. Innan jag var vegetarian tyckte jag inte ens om kött , något som bekyrmade mina föräldrar när jag var liten.
För mig har vegetarianismen ingeting att göra med om man sår höger eller vänster i politiken. Den går utmärkt att kombinera med ett småborgeligt liv med vovve, villa , volvo.

Eftersom jag är en extremt vanlig person måste jag väl bli betraktad som medlesvesson. Känns inte det minsta sunkigt ;)

2:03 fm  
Anonymous Anonym said...

Jamen, jag menade inte att min pessimistiska syn och mina generaliseringar! stämde in på just DIG... lÄR DIG ATT ARGUMENTERA - OCH SE TILL ATT INTE ATT TAPPA DISKUSSIONENS FÖREMÅL... Lite pinsamt ,va´?

Jag blev (tyvärr) också vegetarian på 80-talet - närmare bestämt februari -83.

4:09 fm  
Blogger Thérèse said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

1:21 em  
Blogger Thérèse said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:42 em  
Blogger Thérèse said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:44 em  
Blogger Thérèse said...

Niklas - jag är ledsen om jag är pinsam och inte kan argumentera eller är trög nog att inte fatta att jag ska argumentara. Jag tänker inte omvända några köttätare och hoppas att dom respekterar att jag låter bli att äta kött.
Självklart känns det tråkigt att du tycker att jag är dålig på så många saker. Fast jag är ju också medveten om att jag är långt ifrån perfekt och det finns mycket jag inte behärskar. M

10:52 em  
Blogger Knaster said...

Undrar bara stilla hur herr niklas förklarar att jag blev vego på nittiotalet utan att vara det minsta medveten om att det var "inne"? Jag var den enda på min skola som vara vego, och det fick man ju inte alls höra sjuttielva gånger om.

"Då faller ideologin platt till marken eftersom ingen grund riktig fanns att stödja sig på..." <-- LOL!

1:03 fm  
Blogger Thérèse said...

Cindy - jag blev inte hller vego för att det vr inne. sommaren mellan 9an och 1an på gymnasiet jobbade jag 5 veckor på en hösnfabrik. äckligt. Fick mig att sluta äta kött och ägg. ett år senare slutade jag med fisk. För min del följde det inte någon ideologi utan jag tyckte bara det var äckligt. Nu har det blivit en vana. Mina barn och min man ätar kött men försöker aldrig få mig att göra det. Nu efter 19 år har det blivit en vana att låta bli.
Nu gillar Niklas och retas med mig och det är okey. Men på vissa punkter tror jag inte att han har så höga tankar om mig och det är väl också okey antar jag. Men jag tycker bra om honom på alla sätt.

1:36 fm  
Blogger Knaster said...

Själv är jag bara uppe i lite mer än hälften av dina år som vego, och har väl ännu inte lyckats orka sätta på "ignore" när folk går igång med köttets lovsång.

2:06 fm  
Blogger Thérèse said...

Cindy - det kommerr... Jag känner att jag skiter i vad andra äter och dricker eller inte äter och dricker så snälla lämna mig i fred också. Fast det är sällan någon säger nåt om att jag är vego faktiskt. Dom flesta accepterar det utan frågor och kommentarer.

2:16 fm  
Blogger sparris said...

Umeboshi! Umaiiiii!

2:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home