tisdag, juni 13, 2006

värme

Jag läser om att det är varmt i fosterlandet nu. Just den svenska sommaren kan jag längta till när det är varmt och skönt men kvällarna ändå är svala. Hoppas det fortfarande kommer att vara bra väder när jag ska komma på besök senare i sommar.
Här är verkligen varmt i veckor har termometern visat 30-40 grader och det är oftast fortfarande mer än 30 grader på natten. Nu tänker jag absolut inte klaga på värmen för har man som jag växt upp i ett minst sagt kylslaget klimat där människor flyttar till sol och värmen är längtan efter värmen så stor att det nästan inte kan bli för varmt. Maken klagar på värmen men jag och barnen tycker det är helt okey, förutom kanske på natten när man ska sova.



Mannnen som klagar på värme har iallafall köpt ett antal såna här golvfläktar som vi har hemmma. Han ville lägga flera tusen på luftkonditionering vilket jag tycker är helt meningslöst så vi kompromissade och han la några hundra på effektiva tysta superfläktar. Jag tycker det var helt onödigt eftersom vi har en väldigt sval lägenhet. Sval lägenhet på sommaren betyder kall på vintern. I Madrid är klimatet mer extremt än vid dom spanska kusterna. Det finns ett talesätt som beskriver Madrids klimat som tres meses de invierno y nueve meses de infierno alltså tre månaders vinter och nio månaders helvete. Här i Madrid är somrarna oftast mycket varmare och vintrarna oftast mycket kallare än vid dom spanska kusterna där man har ett mer jämt och behagligt klimat. Jag var och klippte mig för en dryg vecka sen och frisörskan var väldigt intresserad av Sverige och frågade om allt , speciellt intresserad var hon av den svenska vintern. Kan man verkligen gå ut om det är 10 minusgrader? Det hade hon aldrig gjort. Så sa hon om Madridklimat att när det är varmt så är det verkligen varmt och när det är kallt så är det verkligen kallt. Nu ska jag väl säga att Madridvintern absolut inte är i närheten av svensk vinter. Snö är sällsynt och ofta kan det vara riktigt varmt och skönt mitt på dagen fast nätter, kvällar och morgonar är kalla.

Husen är oftast sämre på att hålla värme här och el är dyrt så många klär på sig inomhus på vintern istället för att vrida på elementen. Det gör att människor fryser fast tempraturen är 10-15 grader. Inte kul att ha 15 grader inomhus.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Igår klockan 20 hade jag 30 grader i skuggan på min balkong. Jag satt ute och åt, gissa vad.... tacos! :) I morse klockan 6 när jag gick upp var det 25 grader. Helt fantastiskt. Jag älskar mornarna och kvällarna. Under lunchen satt jag ute och åt pastasallad - det var dock olidligt.

2:09 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - ja av någon konstig anledning blir värmen mer olidlig i Sverige än i varma länder. Jag antar att man är mer inställde på att det ska vara varmt i varma läder. Så vänjer man sig också om man är i värme en längre tid men man vänjer sen av sig väldigt snabbt igen. När jag kom hem från en termin i Sevilla var det midsommar och 18 grader alla gick sommarklädda utom jag som frös och gick med en kofta men efter några veckor gick jag också sommmarklädd och tyckte att 18 grader var skönt.

4:09 em  
Blogger Knaster said...

Lägenheten jag bodde i under tiden i Paris var gjord för att hålla sina invånare svalkade under de varma månaderna. Fönstren hade enkelglas och var inte det minsta tätade. Oavsett hur varmt det var ute, så var det behagligt inne.

Detta innebar dock att vi frös som f-n under vintern, och våran elräkning femdubblades för att vi försökte hålla värmen någolunda med el-elementen...

4:20 em  
Blogger Thérèse said...

Cindy - riktigt så illa är inte min lägenhet , här är faktiskt dubbla fönsterglas som är bra tätade. Nu har jag bara bot här sen mitten av mars , jag bodde på ett annat ställe tillfälligt i dec-mars men jag tror att vintern i den här lägenheten kan bli kylslagen

4:25 em  

Skicka en kommentar

<< Home