lördag, juni 10, 2006

bimbo


Det här är ett av dom vanligaste bröden i Spanien. Varför det heter Bimbo vet jag inte för bimbo betyder samma sak på spanska som på svenska.
Det är inte så spännande bröd utan vanlig formfranska som man rostar. Här är nästan allt bröd som äts vitt och väldigt färskt. Även på helger när det mesta är stängt finns en panaderia , brödaffär där man kan köpa färska baguetter. Äter man inte baguetter så äter man rostat bröd. Bröd äts inte bara till frukost utan är en viktig del av varje spansk måltid.

Men den spanska frukosten lämnar väl en del att önska för en svensk. Ingen fil , flingor eller müsli. Dom flesta nöjer sig med en slät kopp kaffe eller en cafe con leche kaffe med mjölk. Matvarken tar en bit baguette med ost eller skinka eller en croaissant. Jag som är extremt morgontrött och har alltid haft svårt att äta på morgonen. Så jag anpassar mig lätt till dom spanska frukostvanorna. Här drar man sig inte heller för att ge barnen bredbar chockladkärm på det rostade brödet till frukost. Något som är otänkbart för mig och många andra svenskar.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bimbo är väl förknippat med en osmart brud med extremt blont hår. Därav namnet på det VITA ONYTTIGA brödet? Eh, det var dåligt.

Jag mår dåligt av att bara äta vitt bröd! Köpte alltid det grövsta som gick att hitta när jag var i Paris och det var dyrt det. Köpte också hellre sarrasin-baguetter (sarrasin=bovete) då de var mörkare än de vanliga. Dock alltid gärna en croissant, de är jag svag för... :)

10:12 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - haha jag tycker den var ganska kul. Ska väl ckså påpeka att det här inlägget har inget med diskussionen om Linda Rosing som kom upp under inlägget Copa Mundial att göra.

Alla i min släkt är svenskar men troligen har vi en vallonsk härstammning har någon släktforskare i släkten kommit fram till. Hur som helst är vi väldigt mörka allihopa. Jag är så mörk att jag inte kan blondera mig utan att det ser hyperskumt ut alltså kommer jag aldrig att bli tagen för bimbo och det är ju skönt... Fast naturligt blont hår är väldigt vackert. Men jag kan inte få sånt. Någon gång ska jag våga lägga ut en bil men i april-arkiver under rubriken Aranjuez finns en för den som undrar hur jag ser ut

Fast jag har ju pluggat i hundra år , läst alla böcker på biblioteket och kollar mest fransk och spansk film så jag slipper nog bimbostämpel.

10:21 em  
Blogger Thérèse said...

Pistache - naturligtvis är inte blond = bimbo. Ska du se spanska kolal Almodovars filmer speciellt kan jag rekommendera Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott och Allt om min mmamma. Men det mesta av Almodovar är bra.
Andra jag kan rekommendera är Bajarse al moro som jag inte vet vad den heter på svenska. Likaså Abre las ojos som det gjordes en dålig Hollywood-cover på som hette Vanilla Sky.

11:49 em  
Blogger Nejma said...

Nejma mot strömmen igen. *s* Jag GILLAR pan Bimbo, det är Spaniens godaste rostbröd och deras hamburgerbröd är bara sååå gott! Men visst, det finns inte samma utbud på grovt bröd som i Sverige men i specialaffärer hittar man en hel del.

Min favvofilm är "El robobo de la jojoya" med Martes y 13. Misstänker att den inte finns översatt till svenska och om den nu finns översatt är den kanske inte lika rolig på svenska. Det är en väldigt spansk film. :-)

/Nejma

9:36 em  

Skicka en kommentar

<< Home