onsdag, juni 14, 2006

gokiburi hoi-hoi

I lördags var jag på en bar och kollade England -Paraguay och Sverige - Trinidad Tobago med japanska vänner. Eftersom jag är en trogen läsare av Japanesevikings blogg så hade jag läst om hans krig mot kackelackoran och japanska kackelacksfällor så dessa som heter gokiburi hoi-hoi vilket betyde kackelacka kom kom , diskuterades flitigt med mina japaner.


Fällorna som är mycket populära i Japan och har varit det i 20 år är små pappershus som ser hur gulliga ut som helst. Ser ut som leksaker. Det är bland annat fönster med gardiner där glada kackelackor tittar ut och växter , dörrar , på taket sover en katt. Inne i huset är golvet klibbigt så kackelackan ska fastna där. För att locka in kackelackan lägger man en doftpåse med någon odör som kackelackor gillar i huset. Utanför dörrarna till huset finns dörrmattor så att kackelackan ska torka av fötterna för om kackelackorna har något fett på fötterna fungerar inte det klibbiga golvet som ska fånga dom lika effektivt.



Ja dom verkar ju fungera iallfall....

I Spanien finns naturligtvis också gott om kackelackor som i hela världen. Jag har faktiskt till och med sett kackelackor i Uppsala. Även om dom inte är lika vanliga i Sverige som på många andra ställen finns dom. I Spanien finns inga små söta gokiburi hoi-hoi hus att fånga kackelackorna med utan här används spray. Starka grejer ska det vara för ju starkare desto effektivare. Min fråga i affären om gifter och miljö fick affärsbiträdet att förvånat skaka på huvudet och säga att hon inte förstod vad jag menade.



Den vita flaskan ska vara väldigt effektiv fick jag veta i affären. Jag kan intyga att så är fallet för jag har dödat en kackelacka med den och det gick snabbt och effektivt. Den ska också lukta ros och sprida en ljuvlig doft i hemmet enligt texten på flaskan. Det vet jag inte om jag kan intyga. Jag älskar rosor och rosendoft men den här syntetiska kackelacksspaysrosendoften luktar inte som riktig ros iallfall.
Den svarta flaskan tipsade Nejma om , det är en spansk superspray som ska döda både kackelackor och deras ägg. Visst är det inte så mysigt att spraya ner lägenheten med gift men fördelen är att även äggen dör och förhoppningsvis flyttar kackelackorna in till grannen om man sprayar ordentligt vid dörren. Nackdelen med gokiburi hoi-hoi husen är att dom bara tar kackelackorna som går dit och gör inget åt äggen eller dom som kommer in genom dörrar och fönster. Mina japanska vänner tyckte det där med spray verkade väldigt läskigt och ohälsosamt.

Jag har faktiskt bara sett en kackelacka här hemma i lägenheten men några gånger har jag sett döda i trapphuset så jag har sprayat som en galning för att slippa få in någon. Jag brukar alltid uppge källor när jag knyckt bilder men dom med gokiburi hoi-hoi hittade jag på en sida som var på japanska och det enda jag tror att jag lyckades klura ut var att det var någon som sålde såna. Sprayerna har jag själv fotat på min köksbänk

Kackelacka heter cucaracha på spanska , ett spanskt ord dom flesta svenskar kan

7 Comments:

Blogger Per said...

Jag brukade konstruera råttfällor när jag var liten. Tyvärr fanns inga råttor eller möss som kunde fastna i mina kluriga fällor. Jag önskade att det vore så, presis som farsan hade berättat om hur mössen kröp innanför väggarna. När man bankade så rasade dom ner -Tänk vilken skoj fest för mig det hade varit.

Nu väcks intresset till liv igen -kackerlackorna dom små vännerna. Men först måste man locka in några så att dom sen kan fångas in -kackerlacka -kom-kom! Vad gillar dom bäst?

7:19 em  
Blogger Lena said...

Jag byggde också en egen råttfälla när jag var liten, men det fastnade en sädesärla i den. Det var något av en besvikelse.

7:45 em  
Blogger Thérèse said...

Per - för det första får du inte locka in några kackelackor där jag bor och för det andra kan det nog vara knepigt att hitta en kackelacka-kom-kom fälla här i Madrid. Du får väl kolla med någon av dom japanska affärerna , en skryter ju med att ha allting.

Wettergren - haha måste ha varit en besvikelse. Jag tycker att fåglar är rätt obehagliga så jag gillar idén på en fågelfälla

9:37 em  
Blogger Me said...

Kackerlackor verkar helt klart ha fångat ditt intresse, hehe.

4:53 fm  
Blogger Thérèse said...

Japaneseviking - hehe bor man i Spanien och inte vill ha dom små vännerna som inneboende måste intresset ligga på topp!

8:15 fm  
Blogger Me said...

Om du vill, så kan jag skicka över lite Gokiburi-hoi-hoi.

10:31 fm  
Blogger Thérèse said...

Japaneseviking - hahaha ja det är ett erbjudande jag inte kan motstå, fixar du ätpinnar med Hello Kitty också är min lycka total ;)

10:45 fm  

Skicka en kommentar

<< Home