söndag, juni 25, 2006

pussar

Här i Spanien hälsar man inte genom att ta i handen utan man kindpussar. Män och kvinnor och kvinnor och kvinnor kindpussar men aldrig två män. Det är alltid en puss på varje kind. Även i Frankrike är kindpussandet ett vanligt sätt att hälsa där förekommer även att män kindpussas något jag tror är otänkbart i Spanien. Jag har aldrig sett två spanska män kindpussas. Kindpussandes är mer förlagt till den privata sfären , professionellt förekommer oftare handskakningar även om kindpussar inte är helt ovanlig

Spanjorerna kindpussar även folk dom känner ytligt och nya människor dom blir presenterade för. Man kan stå i en bar och börja prata med någon och kindpussas som hälsning. När man möter bekantas bekanta kindpussar man självklart dom. Jag har hört av några svenskar at dom upplevde det här lite väl intimt och smått obehagligt med folk dom inte kände. Personligen tycker jag att det är ganska trevligt trots att jag är en ganska blyg person. Jag skulle gärna införa samma sed i Sverige.
Pussarna ska inte vara hårda utan bara möjligen nudda vid kinden eller ofta pussar man i luften bredvid kinden.

Japanerna bugar. Indierna för ihop handflatorna med fingrarna uppåt , nickar och säger "Namaste". I Sverige kakar vi hand men många har en grupp av dom närmaste vännerna som man hälsar med en kram. Precis som i Spanien är det ovanligt att två svenska män kramas som hälsning men kvinnor och kvinnor och kvinnor och män.
Hur man hälsar varierar mellan olika länder. Genrellt sätt är nog dom flesta länder mer noga med titlar och man presenterar sig alltid med för och efternamn. Fast i mitt fall blir det alltid krångligt för jag har ett svenskt efternamn som ingen i Spanien kan uttala. Så jag får upprepa mitt efternamn hur många gånger som helst tills personen ger upp.

20 Comments:

Anonymous Anonym said...

Här i Marseille hälsar man med kindpussar, även första gången man träffas. Precis som i Spanien alltså. Men skillnaderna verkar vara så stora inom landet på alla områden, så jag vågar inte uttala mig om resten av Frankrike. Även männen kindpussas, men bara om de känner varandra väl tror jag. Kan se ganska lustigt ut, tycker jag, när två förortsgrabbar kindpussas.

12:49 em  
Blogger Krokofanten said...

I Paris verkar de bero lite på...
Presenteras jag för en vän till en vän kindpussas vi, men professionnellt sett skakar man ofta hand.

12:57 em  
Blogger Thérèse said...

Sofia - tack kul att veta. Får ändra lite i texten då. Jag har aldrig sett spanska män kindpussas och det känns som om det skulle vara ganska otänkbart.

Krokofanten - Här skakar man nog också mest handen professionellt fast kindpussar kan också förekomma.

1:00 em  
Blogger becka said...

Jag älskar pussar! Jag pussas med många av mina vänner, både tjejer och killar, och tycker kindpussande är en skön sed. Men det värsta jag vet är luftpussarna, de är skitsnobbiga tycker jag. Jagf har en pinsam incident att berätta om; för ca fem år sedan (när jag var 25) skulle jag kindpussas med en kvinna jag känner som är ca tjugo år äldre, men jag råkade pussa henne på HALSEN, lite väl intimt kanske och vi blev båda jättegenerade haha

1:04 em  
Blogger Thérèse said...

Sofia och Krokofanten - tack för era snabba svar. Hoppas mina korregeringar är okey annars för ni gärna påpeka det.

Becka - vi får väl börja pussas då men inte sluta kramas.

1:09 em  
Blogger becka said...

Haha det låter bra det! Puss o kram

1:18 em  
Blogger Knaster said...

Jag har skitsvårt för kindpussar, jag tycker att det klampar rakt in i min personliga sfär utan att be om lov, och jag förväntas acceptera det. Det värsta är när ngn slafsar saliv på mina kinder - uärk! Jag är väldigt glad att slippa det här i London!

I min bekantskapskrets och familj så kramas man som hej - kvinnor som män som barn, släkt eller ej, nära eller ej. Av nån anledning tycker jag mycket bättre om kramar än kindpussar, trots att det ju borde kännas intimare att trycka sin kropp mot någon.

Jag hade alltid lika kul på franska restauranger när vår killkompisar och jag hälsade på varandra med kramar - alla runt omkring tapapde hakorna. "Hur många killar HAR hon egentligen!?" :D

2:09 em  
Anonymous Anonym said...

I början av min Parisvistelse tyckte jag nästan att det blev lite intimt med kindpussandet. Men sen kom jag på, att jäklar vad bra det var! Det bryter gränser, det gör att man kommer en lite närmare... faktiskt! Vi hade lite onsdagsfester hos en engelsk kille som bodde med två fransmännen, och de där fransmännen var så välkomnande när de kom och kindpussades. Det gillade jag. Faktiskt. :) Skaka hand känns ju faktiskt mycket mer stelt. (Även om det kan vara skönt då det är någon man känner att man helst inte vill pussa. ;))

2:11 em  
Blogger Anna Malaga said...

Kul med kindpussar tycker jag. Det är vänligt, men ändâ mer formellt än en kram.
Vad jag vet kindpussar män om de är släkt, typ bröder, kusiner och far-son

3:33 em  
Blogger Thérèse said...

Cindy - haha kul historia från franska restauranger. Jag tycker kindpussar är ganska trevligt. Kramar är också trevligt men jag tycker nog det skulle kännas lite konstigt att krama någon första gången vi sågs.

Johanna - ja det har du helt rätt i , man bryter gränser och kommer närmare varandra.

Anna - jag tycker också att kindpussandet är kul och trevligt. Intressant att män som är släkt kindpussas , hade jag ingen aning om. Men jag har inte direkt forskat i kindpussandet.

Nadia - jag föredar också kramar fast kanske inte med männskor jag inte känner.
Haha vad kul måste surfa till dagens industri och titta. Förra valet såg jag någon statistik på röster och från utlandet är det en enormt stor andel borgeliga röster. Så tydligen är många utlandssvenskar Frippe och Noppe

10:04 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - nej jag lyckades inte hitta den på di.se trots olika sökord. Ja , det är väl inte hela världen. Jag såg redan för några månader sen att moderaterna gör reklam på föreningen Svenskar i utlandets sida

11:22 em  
Blogger Anna Malaga said...

Inte konstigt alls, moderaterna har säkert stor majoritet bland väljarna här. Men det finns en stor grupp svenska "vanliga jobbare" ocksâ i Marbella t.ex, men de syns och hörs inte sâ mycket.
Nu fâr jag ta och poströsta pâ miljöpartiet, bara för att j*vlas :-)

11:31 em  
Blogger Anna Malaga said...

...och just det efternamnet, ja! Mitt är likande och det är helt omöjligt. Jag har gett upp!

11:32 em  
Blogger Nejma said...

Här i Marocko hälsar man på lite olika sätt, beroende på vem det är.

Dom allra flesta, kvinnor som män, hälsar på varandra med kindpussar - 3 stycken eller fler. Är det någon kompis/släkting man inte sett på länge kan det bli så mycket som 10 pussar fram och tillbaka. Även män kindpussar varandra. Folk man inte känner så väl eller vill ha lite avstånd till tar man i hand först och sedan närmar man sej lite försiktigt och kindpussar i luften samtidigt som man fortfarande håller i handen. Män som är släkt eller nära kompisar tar i hand först och kindpussas sen på riktigt och står efter det och håller varann i hand i flera minuter. Här anses det inte alls vara konstigt att män rör vid varandra och det är väldigt vanligt att män är ute och promenerar hand i hand. Folk som precis kommit till Marocko brukar bli rätt chockade och tro att det är fullt med homosexuella. *s*

Folk som följer islam mer strikt rör inte alls vid andra människor än den närmsta familjen. Dom tittar heller ingen i ögonen. Det kan kännas lite konstigt i början men efter ett tag vänjer man sej vid att det är så. För dom är det av respekt man inte rör vid varandra.

/Nejma

11:43 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - det där med vilken typ av kroppskontakt som är okey i olika länder är intressant. I Sverige och övriga västeuropa tar män inte i varandra särskilt mycket. I Indien är det precis som i Marocko helt naturligt att två män går och håller varandra i handen och t.o.m smeker varandras underarmar. Däremot ser man sällan eller aldrig en man och en kvinna gå och hålla varandra i handen eller två kvinnor. Nu är ju Indien stort och jag har bara varit i norra delen så det kan säkert variera.

11:46 em  
Blogger mitt fyrverkeri said...

Jag sa det senast igår, jag tror att Spanien är ett trevligt land att bo i.

10:26 fm  
Blogger Thérèse said...

maza - visst är Spanien ett trevligt land att bo i , men det är Sverige också

11:16 fm  
Blogger Efva said...

Jag är en rätt reserverad människa som inte vare sig kramar eller pussar på vem som helst. Jag har blivit sån med åren lustigt nog och jag kan inte riktigt sätta fingret på varför.

Jag kan känna mig lite generad ibland för att jag känner mig stel i hälsningssituationer, i synnerhet med nya människor som verkar vara kram- och pusspersoner. Jag vill bara veta vem dom är först. Det har ju hänt att jag blivit presenterad för ett par riktiga puckon och såna vill jag inte ta i ens med tång.

En sak jag tänkt på är den uppenbara generationsskillnad som finns här hemma i Sverige. Yngre killar tvekar inte att krama om sina manliga vänner offentligt när man möts medan det bara inte finns bland 40-talisterna tex.

9:33 em  
Anonymous Anonym said...

Greets to the webmaster of this wonderful site. Keep working. Thank you.
»

10:51 em  
Anonymous Anonym said...

I like it! Good job. Go on.
»

5:32 fm  

Skicka en kommentar

<< Home