onsdag, juni 21, 2006

klädsel

Angående det du skrev om att spanjorer klär sig mer strikt och propert; jag har inte varit i Spanien på sex år och då var jag i Barcelona som kanske inte är representativt för övriga Spanien, jag vet inte. Men i alla fall; där slog det mig att alla kvinnor var så jävla snyggt klädda medan killarna klädde sig som lodisar. Detta stämmer kanske inte längre?

I går fick jag den här kommentaren under inlägget sunkhak och jag tänkte att jag skulle fundera och spana lite och svara. Jag är fortfarande osäker så jag vill gärna ha mothugg eller medhåll i kommentarerna. Ni är ju några som känner till Spanien bra som brukar kommentera här. Så ni och alla andra får mer än gärna hjälpa mig.

Jag håller nog med ganska mycket att spanska kvinnor alltid är snyggt och väldigt kvinnligt klädda medans männen i större utsträckning ser ut som lodisar. Hockeyfrillan verkar just nu anfalla på bred front i Madrid. Jag ser bara fler och fler hockeyfrillor varje dag. Usch hoppas inte otyget sprider sig. En man som klipper en hockey ska veta att det är ett högst legitimt skäl för frun att ta ut skilsmässa och iklädd en hockey kommer hans möjligheter att ragga på singelmarkanden att vara ganska små. Fast samtidigt finns det nog betydligt fler strikt och propert klädda män här än i Sverige.

I Spanien är både män och kvinnor mer noga med hur man är klädd på jobbet. Inga gympadojer och shorts på jobbet. I allmänhet bär inte spanska män shorts annat än på eller i anslutning till stranden. Så ser man en man i Madrid i shorts kan man vara nästan 100%igt säker på att det är en utländsk turist.

Det här blev ett ganska luddigt svar. Jag hoppas på lite bra kommentarer som kan reda ut det här.

På tal om hår så är det ovanligt att unga spajorskor har kort hår. Nästan alla har långt , tjockt , vackert hår. Jag inbillar mig att det finns en skillnad mellan länder här. I till exempel Storbrittanien och Frankrike är kort hår på yngre kvinnor ganska vanligt men i Sverige och Spanien är det ganska ovanligt. Fast jag kan ju också ha helt fel. Jag har inte kollat upp det på något sätt utan det är bara en känsla.

12 Comments:

Blogger Coola Morsan said...

Hej, dottern och jag var i Barcelona förra juni. Hon hade aldrig sett så många unga snygga killar, och ballt och slappt klädda, som i Barcelona. Inga vita tubsocker och fula t-shirtar där inte.
Det var bara det. Själv ser jag inte riktigt vad folk har på sig och om det inte sticker ut ordentligt. Som ett fläskberg med tajta rosa kläder i ett hav av magra mörkklädda kostymnissar och dräktnissor.

1:26 fm  
Blogger Thérèse said...

Coola morsan - Du och jag är nog rätt lika där. Jag är också usel på att se vad folk har på sig om det inte sticker ut ordentligt.

1:38 fm  
Anonymous Anonym said...

Men i Sverige är det väl relativt vanligt med korta frisyrer ändå?

9:45 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Här i söder är bâde män och kvinnor propert klädda. De har en väldigt "glad" klädstil ocksâ, killarna kan mycket väl ha rosa eller turkos skjorta och tjejerna gillar starka färger och typ jeans med brodyr eller paljetter.
Man klär upp sig väldigt mycket även till enklare tillställningar.
Hâret - ja, jösses! Jag tar och skriver ett inlägg pâ min blogg om det, annars blir det för lângt!

10:20 fm  
Blogger Nejma said...

Jag hörde på TV i morse (japp, jag har TV igen! Nu ska INGET få mej att missa Spaniens nästa match!*s*) att medelspanjoren gör av med 700 euro/år bara på kläder! Det är ungefär 10 gånger min årsbudget... Så det är ju inte att undra på att folk i allmänhet är snyggare klädda i Spanien. Att vara snyggt klädd är ett måste i Spanien.

/Nejma - som kör med lodisstilen & går på sunkhak ;-)

11:36 fm  
Blogger Thérèse said...

Nadia - Jag har bara varit på två korta besök i Barcelona så jag har lite svårt att uttala mig om skillnaderna. Jag som klär mig ganska "vanligt" oich sminkar mig ungefär så mycket som dom flesta svenskor dvs. ganska liten känner mig som en lodis bredvid många superstajlade spanjorskor.

Johanna - Jo visst det är det. Men jag har bara en fördom som kanske är helt fel att det är vanligare i Frankrike och England än i Sverige och Spanien. Fast i Spanien är det definitivt ovanligare än i Sverige att tjejer under 25 år har kort hår.

Anna - även här tror jag den där "glada" klädstilen med starka färger finns. Det känns som om man klär upp sig väldigt ofta. En spansk familj på söndagspromenad på gågatan eller i parken är ofta väldigt uppklädda även barnen som kan ha slips och finskjorta. Ser fram emot ditt inlägg om hår.

Nejma - Även om mitt klädkonto inte är särskilt stort känns inte 700 € / år som så mycket. Det bli ju bara drygt 500 kronor i månaden på kläder. Spanjorskorna har en förmåga att se superstajlade ut även om kläderna inte är så dyra. HM är väldigt populärt här så finns ju liknande inhemska spanska kedjor som Zara , Mango och Bershka.
Klart det är sunkhak som gäller. Här klassas nog alla ställen som sunkhak. Jag går ju inte på klubbar och sånt utan bara till barer där man kan dricka några cañas och äta lite tapas och ha barnen med

1:03 em  
Anonymous Anonym said...

Hmm, men nog är det många unga svenskor som har kort hår? Rent generellt så blir tjejhåren kortare ju mer norrut i Europa man kommer. Här kring Medelhavet skaaa man ju bara ha långt hår. Det gissar jag mest av allt beror på att kulturen här nere är mer "män är män och kvinnor kvinnor" än motpolen könsneutrala Sverige, men också på hårkvaliten. Jag menar, hade jag haft ett stort glänsande mahognyhår så hade jag definitivt inte suttit här med hår till nyckelbenen.
Kläderna ja, svenskar är mer "lagom" klädda dygnet runt, medan medelhavskvinnorna är uppklädda och mejkade till max när de är ute, men klädda i myspyjamas när de är hemma och i nära anslutning till hemmet, vilken tid på dygnet det än är.
Det är så roligt att läsa din blog!

3:26 em  
Blogger becka said...

Ja Thérèse jag håller både med om att hockeyfrilla (*rys*) är allt för vanligt bland spanska killar och att kort hår på tjejer är mycket vanligare i Sverige. På tal om det är jag långhårig igen efter flera år som korthårig, Jag tror att jag fortfarande hade rätt kort hår sist vi sågs. Var det i nov eller dec förresten?

5:23 em  
Blogger Thérèse said...

Anonym - Tack vad snäll du är. Alltid roligt när någon tycker om att läsa bloggen. visst är det så att sydeuropeiska kvinnor ofta har väldigt fin kvalitet på sitt hår. Precis som du säger är kulturen mer män är män och kvinnor är kvinnor i Sydeuropa. Något jag har en aning svårt att vänja mig vid om jag ska vara ärlig.
Visst är kort hår inte ovnaligt i Sverige men jag tror det är ännu vanligare i England och Frankrike men det är mer en känsla jag har än att jag har något fakta att gå på.

Becka - och jag har klippt av mitt långa hår. Men du hade långt när vi först träffades. Vi fikade på Humanisten i slutet av november , sen skjutsade jag dig hem. Åh vi måste försöka ses snart. Hockeyfrillan är nog bland det fulaste som uppfunnits , synt-tofsen är i samma läskiga kategori. Undrar om Chippen har fixat sin med extension.

10:39 em  
Blogger becka said...

Haha jag har också tänkt på Chippens synt-tofs och undrat varför i hela friden han har en sådan! han är ju rätt söt egentligen men denna tofs drar ner helhetsintrycket. Fast framför allt är han givetvis en fantastisk fotbollsspelare, jag tycker att han är väldigt underskattad och nästan alltid får för lågt betyg i tidningarna dagen efter match. Ja nu måste vi ses snart, får faktiskt lite abstinens;-)

11:00 fm  
Blogger Thérèse said...

Becka haha har han fixat tofsen med extension då skulle jag nästan kunna bli lite kär i honom. Fast jag skulle nog klippa tofsen. Jag såg en blid på honom med en sk "pussy teaser" som han hade innan tofsen , mycket bättre

1:22 em  
Blogger becka said...

Haha vi får starta "Chippen fan club"

2:38 em  

Skicka en kommentar

<< Home