söndag, juni 25, 2006

världens tråkigaste land

Det här var faktiskt lite kul även om jag inte håller med. Sverige är absolut inte världens tråkigaste land.
På många punkter håller jag inte alls med henne men hon har helt rätt i att den långa , mörka och kalla vintern är omänsklig.

It is a myth that Swedes are jolly, happy people. If this is what you think, it's because you have probably only met Swedes abroad. And of course they're happy overseas; they're not in Sweden any more. Även det här citatet har vissa poäng. Av någon anledning känner sig svensken glad och fri i utlandet. I ett flygplan på väg söderut är stämningen glad och uppåt. Ta samma flygplan på väg tillbaka till Arlanda , det är betydligt mindre muntert i höjd med Skåne då.

Fast att intelligenta svenskar skulle lämna landet håller jag inte med om. Det är mer en sån klyscha som "Frippe" och hans utlandssvenska vänner skrockar över.
Jag har sagt det förut , jag gillar Sverige men jag har svårt för klimatet. Just nu finns det inget ställe där jag hellre skulle vilja vara än i Sverige och jag är jätteglad att jag ska åka dit i sommar.

Jag funderade på vilket av dom länder jag har besökt som jag skulle klassa som världens tråkigaste. Thailand var ingen höjdare för mig men jag kan nog inte kalla det tråkigt. Inte heller Marocko blev jag stormförtjust i men jag ska ge landet en ny chans. Spanien har jag en sorts hat-kärlek till. Det finns en hel del saker som irriterar mig men jag skulle inte kalla landet tråkigt.

17 Comments:

Blogger Coola Morsan said...

Hon måste väl peppra på för att ha nåt att säga. Och för att få bli bli publicerad. Men man orkar knappt igenom artikeln. Vilket ältande. Klart om man vuxit upp i ett råtthål i Norrland så är England himmelriket med sina högljudda pubar på varje kvartershörna, men det blir fånigt när en typisk svensk med vi- och dom-tänkandet inbyggt i ryggraden bara byter lokalitet.

2:27 fm  
Blogger Thérèse said...

Håller med om att det var en väl lång artikel och mycket upprepningar. Säkert har hon vuxit upp i ett råtthål i Norrland.

5:12 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Usch, nej jag tyckte att artikeln var ovanligt korkad. Bara en lâng rad sammansatta klyschor.
Jag är frân Lund och känner sâklart inte igen mig i hennes beskrivning av vintern. Visst den är lâng, men den extrema kylan och sju mânaders snö har jag definitivt inte varit med om. Var har den här mÄnniskan växt upp?
Däremot kan jag hâlla med om propagandan om man har sân otroligt tur som bor i Sverige och att det knappt gâr att leva pâ nâgot annat ställe.
Men tja, kul för henne att hon har hittat lite trevliga människor i England. Jag har faktikst hittat en hel del i Sverige ocksâ.
Vad kul att ni fick en trevlig midsommar till slut!

8:17 fm  
Blogger Thérèse said...

Anna - midsommar blev väldigt lyckad. Jo jag håller också med om att det finns en propaganda om att det knappt går att leva någon annanstans än i Sverige. Ellr i allfall fanns när jag växte upp , jag inbillar mig att det har lugnat sig lite. Men många svenskar har en övertro på att Sverige och den "svenska modellen " är så överlägsen alla andra länder. Fast den här artikeln var onödigt negativ

9:32 fm  
Anonymous Anonym said...

Sommaren är bäst i Sverige. Igår en timme på surfingbräda perfekt värme i skärgårfen där jag är uppväxt, idag åker jag ut till en skärgårdsö för att invänta lägerungdomarna. Sen blir det sport, hajk och superkul bland öar och skär i sol och värme. Helt perfekt!:)/Robban

10:19 fm  
Anonymous Anonym said...

En kompis till mig, som bott åtta månader i Luxemburg, hävdar att det lilleputtlandet faktiskt är det tråkigaste i hela världen. Jag vet inte, jag... :)

10:38 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Jag mâste ocksâ säga att Spanien är ett av de roligare länderna, om det är det sociala livet man menar. Man umgâs pâ ett spontanare sätt och man kan ha livliga diskussioner om vad som helst, med vem som helst och när som helst.
Man kan ocksâ konsten att njuta av dagen och vara nöjd med att ta en kopp kaffe med en kompis eller att gâ pâ stranden med familjen. Att förvandla vardagen till en fest är de väligt bra pâ.
Svenskarna är stelare och mer reserverade, men inte tror jag att de är olyckligare pâ nâgot vis.

11:16 fm  
Blogger becka said...

De städer där jag har trivts bäst och känt mig mest hemma är London och Barcelona, men jag älskar faktiskt Sverige, särskilt Göteborg och Stockholm, på allvar. Ibland blir jag sugen på att flytta utomlands, men jag älskar mina vänner och min släkt så mycket att jag skulle ha svårt att bryta upp härfrån. Jag tycker att det fanns roliga poänger i artikeln men samtidigt så många tråkiga, tjatiga och överdrivna klyschor så man knappt orkade läsa. Vilken byhåla kommer hon från egentligen? Är hon så inavlad så hon tror att det är likadant i hela Sverige som i byn där hon växte upp?

12:20 em  
Anonymous Anonym said...

Hatkärlek! Undrar om det är det jag känner för Frankrike! Jag gillar det här med att det alltid är folk ute, folk sitter verkligen ute på caféer och restauranger och umgås, jag älskar bagerier och ostbutiker. Jag gillar deras språk och jag gillar den franska stereotypen.
Men jag kan inte komma ifrån att jag inte gillar fransmännen. Jag tycker inte om deras mentalitet om att franska är det viktigaste, att franska är något man ska lära sig och Frankrike är viktigt och bla, bla, bla. Jag har en känsla av att många fransmän tror att de är bättre än andra nationaliteter.

(Jag generaliserar säkert, har trots allt inte lärt känna särskilt många fransmän, jag umgicks ju mest med andra utlänningar när jag var i Paris.)

Samtidigt kan jag ju inte komma ifrån att jag vill dit.

12:26 em  
Blogger Thérèse said...

Robban - jag håller med , du verkar inte ha det helt omysigt... Snart kommer jag också.

Tobias - jag har faktiskt också hört det om Luxemburg och om Belgien. Själv har jag varit i Luxemburg några dagar och tyckte det verkade väldigt fint och trevligt men det är säkert annorlunda om man bor där.

Anna - Jag håller med om att spanjorer är roliga , sociala och lätta att umgås med och ofta ägnar sig åt enkla nöjen som en promenad , en kaffe , ta några tapas och sånt. Men spanjorer pratar så fruktansvärt mycket. Jag blir alldeles trött i huvudet av en dag med pratsamma spanjorer men det kanske är en vanesak och det är ju inte otrevligt att prata.

Becka - Jag håller med dig att det är svårt att vara borta från nära vänner och släkt. Jag ska försöka med täta besök till Sverige , det blir ett i augusti och ett i höst är inplanerat.

Johanna - jag har verkligen varit irriterad på Spanien och spanjorer samtidigt tycker jag jättemycket om det här landet. Det jobbigaste med att flytta hit är en byråkrati utan like. Man får köa hos olika myndigheter och fylla i 1000 papper. Sen är inte allt lika effektivt som i Sverige. Det är sällan makens lön kommer på den dag den ska och andra saker som är minst sagt irriterande. Sen är det underbart med solen och värmen och folklivet ute där man umgås mer över generationer. Fast egentligen vill jag hellre till Frankrike men du vet ju att jag är sjukligt frankofil

1:06 em  
Anonymous Anonym said...

Haha, jo, jag vet. Har hört att Frankrike möter Spanien i åttondelsfinalen. Blir det svårt att bestämma sig för vem du ska heja på? Jag hejar såklart på Frankrike, men tror att Spanien vinner.

Förresten, massa papper hit och dit, sånt kryllar det av i Frankrike också har jag hört. Och de använde sig så mycket av checkar. Jag fasar nästan över att vara där en längre tid. ;)

3:05 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - checkar är inte så poppis här men jag har en kompis som bor i New York och hon MÅSTE betala sin hyra med check.

Papper som man får fylla i här innehåller dom mest konstiga frågor. När jag var med min son på sjukhuset fick jag skriva adress telefon och sånt men också mina föräldrars förnamn , vad nu det skulle vara bra för.

Jag tror också att Spanien vinner och det känns svårt att inte heja på Spanien men också svårt att inte heja på Frankrike , nej usch jag vågar nog inte se den matchen ;)

3:22 em  
Anonymous Anonym said...

Klimatet är nog det jag trivs bäst med i Sverige.

//JJ

8:54 em  
Anonymous Anonym said...

Jag håller nog med Johan! :) Älskar den kalla vintern. Avksyr rå vinter utan snö. Däremot får gärna vintern och sommaren byta plats, så att sommaren är lite längre. För vintern har börjat vara så snöfattig, och då är det inte roligt när den är lång.

Nu när jag har läst hela "artikeln" eler "inlägget" eller vad det ska vara, om Sverige, så blir jag nästan arg. Vad fel hon har.

9:04 em  
Anonymous Anonym said...

Angaende temat hatkarlek sa har jag ocksa dubbla kanslor till spanien, eller narmare bestamt Barcelona. Samtidigt som jag forstar och respekterar catalanernas patroism sa kan jag bli sa sjukt trott pa deras eviga sjalvstandighetstankande... Alskar Barcelona och mina catalanska vanner men oj vad man onskar ibland att vara tillbaks i Sverige.
Trevlig midsommar i efterskott! /Johanna

10:43 em  
Blogger Me said...

Jag förväntade mig en slutkläm som skulle ge positivt ljus över Sverige, men författaren av artikeln saknade den talangen, eller så är hon helt enkelt precis så negativ som hon anför.

3:27 fm  
Blogger Thérèse said...

Johan - det är nog det jag trivs sämst med ;)

Barajagjohanna - jag gillar verkligen INTE vintern. Skulle gärna ha ett tips på hur man lär sig. Visst hon har fel och skriver inte särskilt bra , jag tyckte mer att den var så dum så den blev komisk än att jag blev arg

Johanna - tack detsamma. Ja jagälskar också Spanien och Madrid men just nu önskar jag verkligen att jag var tillbaka i Sverige. Ska dit snart. Får se om det förvärrar eller dämpar Sverigesuget

Japanese - hon var nog både negativ och saknade talang för artikeln är inte särskilt bra skriven. Den publicerades samma dag som England och Sverige skulle spela sin VM match

1:14 em  

Skicka en kommentar

<< Home