torsdag, juni 22, 2006

IKEA , dill och rom

Idag klockan åtta på kvälen visade termometern 40 grader och min familj var kloka nog att ligga vid poolen. Själv tog jag en tur till IKEA och kände mig allmänt svettig och äcklig. IKEA är verkligen inte ett av mina favoritställen här på jorden men eftersom IKEA i utlandet har svenskaffärer åker nog vi utlandssvenskar dit i tid och otid. Nyligen läste jag i en favoritblogg skriven av en svensk i utlandet att han hade hängt tio timmar på IKEA. Helt vansinning. För mig låter det som tortyr.


Ett av dom två IKEA som finns i Madrid. Flaggorna i kanten är den svenska , den spanska och Madrids röda med sju vita stjärnor. På alla officiella byggnader här sitter Madrids flagga tillsammans med Spaniens och EUs.

Tienda Sueca - Svensk affären, bjöd dom på knäckebröd , pepparkakor och blandat godis bl.a Djungelvrål så jag har säkert ätit en påse Djungelvrål ikväll. Jag har även utan framgång förklarat för skeptiska spanjorer i butiken vilken delikatess Djungelvrål är. IKEAs SDjungelvrål säljs i en kartong ihop med 2 påsar Zoo , en påse Brio och en påse Fruxo. Kartongen kostar 3.5 € så för att få 5 Djungelvrål får jag alltså betala 17.5 € , dyrt , men dom andra godispåsarna kan barnen eller mina pratsamma grannar äta upp. Bara jag får behålla Djungelvrålen.


Tienda sueca

Naturligtvis glömde jag mitt bankkort/VISA och mitt andra Mastercard hemma för det låg i en annan väska och inte hade jag överdrivet mycket kontanter på mig men jag tänkte betala min svenskmat med American Express. Just ikväll hade dom fel på sin kortmaskin och tog bara kontanter så det blev dillchips och knäckebröd och imorgon får jag åka tillbaka igen och fixa midsommarmat till övriga familjen. Inget jag ser fram emot.

Nu hoppas jag inte att min trädgårdstokiga mamma som lyckas med alla växter läser här. Någon dill till midsommar lär det knappast bli för min del.


Så här ser dillen jag odlar på balkongen ut. Jag fick en kommentar som löd så här :"Jag förstår inte heller varför det ska vara så svårt att få dillen att ta sig?!Jag försöker varje år, men alla försök har gått åt pipan. Vad är trixet?Nu odlar jag smörgåskrasse, omöjligt att misslyckas."

Säkert en av dom klokaste kommentarer jag fått. Tror det få bli krasse i mina krukor på balkongen också. Det enda som verkar fungera är paprikan men den är ju bara en decimeter hög och har ingen antydan till frukter än så jag kan inte vara säker på att den fungera. Krasse odlar ju barn på dagis på hushållspapper istället för jord. Det borde faktiskt till och med jag klara även om jag är tveksam. Jag vet faktiskt inte ens om man kan köpa krassefrön i Spanien och jag är osäker på vad det heter på spanska kanske berro. Det är nog vad jag skulle chansa på.

För att trösta mig för min misslyckade utflykt till IKEA och att jag måste åka dit imorgon igen smet jag in på Carrefour för att köpa mig en flaska Captain Morgan. Bredvid Kaptenen stod något så inbjudande som en rom från Venezuela som hette Santa Teresa.


Venezuela är ett av dom häftigaste läder jag har besökt. Skulle jag lista favoritländer och inte få ta med Sverige kommer Venezuela , Indien och Frankrike att hamna högt på listan. Frankrike för att jag är en sjukligt obotlig frankofil som borde läggas in för det. Indien har jag många gånger tänkt skriva en hyllning till på bloggen mn det verkar aldrig bli av.

Jag heter ju inte Teresa utan Therese officiellt stavs mitt namn Thérèse men jag skriver ofta utan accenteran och det är helt okey att andra gör. Min mamma läste en franskakurs när hon var gravis och därför har jag fransk stavning av mitt namn vilket är mer än okey för en frankofil som mig.
Här i Spanien har folk väldigt svårt för mitt namn och kallar mig alltid Teresa. Ibland sitter jag en kvart och förklarar vad jag heter och att det uttalas som Teresa fast utan a men det brukar ändå resultera i att folk säger jaha, Teresa.

Spanjorer har en egenhet att göra om namn. Till exempel kallas vår kungafamilj i spansk skvallerpress Carlos Gustavos , Silvia , Victoria , Carlos Felipe och Magdalena. Den schweiziska sagohjälten Wilhelm Tell kallas Guillermo Tell precis som den engelska prinsen William. Spice Girls kallades Las Chicas Picantes. Karl Marx kallas här alltid Carlos Marx och jag kallas Teresa.

Ibland kan jag känna att , vad skönt det vore att vara i Sverige (eller Frankrike) där jag slipper presentera mig med ett annat namn eller sitta en kvart och förklara vad jag heter till ingen nytta. Iallfall kan jag intyga att romen Santa Teresa romen var hur god som helst.
Jag som är ateist kan förstås aldrig bli helig och kallas santa Teresa. Santa Teresa var en nunna från staden Avila som ligger cirka 11 mil nordväst om Madrid. Hon levde på 1500-talet och hade en väldig direktkontakt med Jesus. 1975 när Franco dog på hospital La Paz i Madrid hade han ett relikskrin med Santa Teresas arm i sängen. Om det hjälpte mot hans synder är oklart och en gammal arm från 1500-talet är knappast vad jag drömmer om att ha i sängen.


Eftersom det är midsommarafton och man förväntas vara kär , glad och pilsk tänkte jag komma med ett råd. Jag är usel på kälek , förhållanden och sånt så jag personligen kan inte ge något råd men jag hittade det här som vänder sig till alla män. Jag har inget bra råd till kvinnor så håll till godo.

13 Comments:

Blogger Me said...

10 timmar på IKEA, det måste ha varit jag det. Men för mig är det också ett jobb att kolla in IKEA eftersom jag bland annat jobbar i husbranschen. Laddar upp inför mitt nästa 10-timmarsbesök.

4:51 fm  
Blogger becka said...

Problemet är väl att krasse inte passar så bra att koka färskpotatisarna i, där måste det ju vara dill. Men du kan ju ha krasse i gräddfilen som du har till färskpotatisen. Jag har själv aldrig försökt mig på att odla dill, men jag hör ju nu att det inte verkar vara nån idé tt försöka.

11:03 fm  
Blogger Nejma said...

Men 10 timmar på Ikea är väl inget? Det skulle jag lätt kunna göra. Släpp mej loss i ett Ikeavaruhus så får ni se! *asg* Jag har ju inte varit inne i något riktigt stort möbelvaruhus sedan jag kom hit så jag skulle nog provligga alla sängar, dra i alla lådor, skruva på alla kranar... Fika på cafét, äta mat i restaurangen, låta barnen leka i bollhavet, dregla i svenskshopen... En riktig mardröm för ens partner med andra ord. *s* Någon som hänger med på shopping med mej?

Förresten, på tal om spanska namn på folk & fä... Vet du vilka "lo e'mits" är/var? Eller "lo kure"? 80-talsgrupper. *s* Spanglish borde nästan räknas som ett eget språk. ;-)

/Nejma

11:29 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Hehe - klart du ska köpa en flaska om det stâr ditt namn pâ den! :-)

Spanjorerna tycker det är sâ jobbigt med saker som ligger fel i munnen.. Algeriet t.ex har de gjort om till ARgelia och Argel heter staden, hjälp vad fult! Therese blir ju alldeles för korthugget, de klarar helt enkelt inte av att säga det.
Chochonegger är det roligaste exemplet jag kommer pâ just nu :-)

11:30 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Hahaha - Nejma. Jag gillar U-dos!

11:33 fm  
Blogger Thérèse said...

Japaneseviking - visst var det du , jag tror du är ganska ensam om att klara en sån prestation. Själv hade jag blivit smått galen... men jag är imponerad

Becka - spanjorerna har inte lärt sig att uppskatta dill eller eneldo som den heter här. Här odlas den i klosterträdgårdar som ett medel mot häxor. Här äter man inte ens kokt potatis. Men jag ska ge mig ut på dilljakt idag för den jag odlar går ju inte att äta.

Nejma - åk till Tokyo så finns det någon som kan gå med dig på IKEA i 10 timmar utan att tröttna...

Anna - jag tror också det har att göra med att spanjorer i allmänhet är dåliga på främmande språk. Numera presenterar jag mig ibland som Teresa istället för Therese. Det blir enklast så och egentligen är det ju samma namn

1:20 em  
Blogger becka said...

Vad hände med texten som varm ovnför, om pervon? Jag och en annan tjej har skrivit långa svar på det. Är det du eller blogger som har raderat den?

1:22 em  
Blogger Thérèse said...

Jag raderade , för känsligt , för mycket rom inblandat . Men jag ogillar pervon och jag har läst era svar.

1:24 em  
Blogger Anna Malaga said...

Jag tänkte ocksâ att det nog var Santa Teresa som gästbloggade, men det var bra skrivet och jag hâller med dig!

3:33 em  
Anonymous Anonym said...

Men Therese, du får sluta upp att fylleblogga, vi gillar inte att meddelanden försvinner. ;)

Ikea i utlandet är roligt, tycker jag! Alla möbler har svenska namn och de som jobbar där ser precis ut som i Sverige och de serverar samma mat. Det känns nästan som om man är hemma liksom, och det kan ju vara skönt om man får hemlängtan...

Har precis ätit jordgubbstårta. Mm.

4:13 em  
Blogger Thérèse said...

Anna och Johanna - jag ska sluta blogga onykter. Ni som läser här har säkert fått intryck av att jag börjar gå ner mig rejält. Kan säga att bara VM tar slut så... Jag har sett många matcher på samma bar som alla grannar hänger på och under VM säkert druckit mer än jag gjort det senaste året. Hu.
Idag blir det lugnt men jhag vet inte om det blir nåt bloggande , man måste ju ha något att skriva om.

5:09 em  
Blogger becka said...

Thérèse>> idag ska jag bege mig ut i det soliga vädret och åka till Röda Sten. Där kommer tusentals människor att samlas för att se på storbildsskärm när Sverige krossar Tyskland. Du borde vara med, så släng dig genast på ett snabbflyg och kom hit:-)

2:44 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - åh vad mysigt det låter. Av flera skäl är jag just nu sugen på att kapa första bästa plan norrut. Igår var en kompis här och åt midsommarmat. Hon är från Göteborg så vi pratade mycket om Göteborg och göteborgska sunkhak och jag blev ju helt sjukt sugen på en sommar i Götet

4:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home