tisdag, juni 20, 2006

sunkhak

Hittade den här definitionen av ett sunkhak på sunkhak Jag gillar sunkhak. Jag tycker det är trevligt att dricka några öl eller lite vin ihop med några kompisar och sitta och snacka. Inget krav på att behöva klä upp sig och stå och fixa med hår och make-up i timmar innan utgång. Jag är inte så mycket för att dansa även om det kan hända någon enstaka gång. Hamnar jag på ett dansställe så brukar jag hänga i baren istället. Undrar om inte nästan alla ställen i Spanien skulle bli klassade som sunkhak efter dom här definitionerna.

Sunkhak är ett alternativ.

När andra krogar ser ett egenvärde i exklusivitet och möjligheten att välja ut sitt klientel, står sunkhaken för uppriktigt demokratiska ideal. Självklart kan man ibland uppskatta besök i den övriga krogfaunan, men sunkhaken måste alltid finnas där som en motvikt.


Saker som är viktiga när vi utser sunkhak:

1. Priset på öl.
Det ska vara lätt att gå på sunkhak. Och om ditt besök blir dyrt ska det bero på att du varit där för länge och druckit för mycket, inte för att ölen kostar 54 kronor. Ett riktmärke för sunkhak är att en öl inte kostar mer än 30 kronor.

Här är det nog omöjligt att hitta ett ställe där ölen kostar mer än 30 kronor.

2. Garderober.
Får gärna finnas. Men tvinga oss för allt i världen inte använda dem. Det bör inget sunkhak göra.

Att garderober överhuvudtaget existerar är sällsynt i Spanien och jag tvivlar på att man någonstans tvingas använda dom.

3. Köer.
På posten köar man och när man ska åka lift. Men inte när vi går på krogen. Sunkhak bör i det längsta undvika köer och framför allt: inte uppmuntra dem.

Krogköer verkar vara ett svenskt eller iallfall skandinaviskt fenomen. Det är sällsynt i utlandet.

4. Klientel.
Sunkhak är öppna. Tillgänglighet bör vara en ledstjärna. Hos bra sunkhak är alla välkomna. Oavsett ålder, storlek på plånbok eller klädsel.

Visst på spanska barer spelar ålder , storlek på plånboken eller klädsel ingen som helst roll. Krav på vissa kläder tror jag inte ens dom hippaste och trendigaste klubbarna i Madrid har. Spanjoerer i allmänhet klär sig dock striktare och proprare än svenskar i allmänhet.

Sunkhaken är helt klart en skön motvikt till den andra krogfaunan. Sidan om sunkhak behöver dock en kraftig uppdatering. Det finns en drös sunkhak i Stockholm , två i Göteborg och inga i övriga landet. En tävling som korade Sveriges bästa sunkhak hade inte heller varit så dumt.

Kvällens fotbollsmatch mellan Sverige och England bör för övrigt avnjutas på ett skönt sunkhak.


30 Comments:

Blogger Per said...

Enligt sunkhakslistan skulle det bara finnas 2 sunkhak i göteborg -tillat mig skratta! I majorna finns val ca 5-10 sunkhak, som ex silverkallarn, västerhus... Sedan har vi ju alla kinakrogar. 90% av dem maste räknas som sunkhak.

Kännetecken: B-laget (dvs A-laget light, eller dom i A-laget som inte är portförbjudna) sitter alltid där. Stället är brötigt, dom har en liten TV uppe i naat hörn, det finns jack-vegas, kritasystem förekommer, personalen är bundis med klientelet och fraagar fraagor som: -Hur aer det med Lena idag da Lasse? eller: -Johanna ringde förut Janne. Du skall komma hem innan 6.

3:48 em  
Blogger Thérèse said...

Ewila - javisst dom är med båda två på listan.

Per - det står på sidan om sunkhak att kinakrogar , pizzerior och indier kan ha billig öl men då dom är mer inriktade på mat faller dom utanför begreppet sunkhak. Men Silverkällaren och Västerhus bör ju definitivt klassas som sunkhak

3:53 em  
Anonymous Anonym said...

Det där med att krogköer är ett skandinaviskt fenomen håller jag inte med om. I Paris t.ex, är ju krogköarna låååååånga. Det var inte ovanligt att stå i kö en timme för att komma in på en klubb t.ex.

Sunkhak annars, de brukar vara schyssta. Just att man kan gå dit och se helt vardaglig ut, det blir liksom skön stämning.

3:56 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - du kan säkert ha rätt , jag var lite osäker när jag skrev det. Men krogköer är väl inte lika vanliga i Paris som i Stockholm iallfall? Eller har jag fel? Här i Madrid tror jag att dom är väldigt sällsynta. Jag har aldrig sett någon , men jag går så väldigt sällan ut på krogen så det säger inte så mycket

4:14 em  
Blogger becka said...

Angående det du skrev om att spanjorer klär sig mer strikt och propert; jag har inte varit i Spanien på sex år och då var jag i Barcelona som kanske inte är representativt för övriga Spanien, jag vet inte. Men i alla fall; där slog det mig att alla kvinnor var så jävla snyggt klädda medan killarna klädde sig som lodisar. Detta stämmer kanske inte längre?

4:15 em  
Blogger becka said...

Och jag håller med om att Västerhus borde vara med på listan Thèrèse! Det är dit alkisarna går när de är för fulla för att få handla på Systembolaget.

4:18 em  
Blogger Magnus W said...

Men har inte Spanien och vissa andra länder ett annat "krogklimat"? I Sverige har man ju köer, entréavgifter och i princip hänglås på gästerna för att man som gäst ska spendera en helkväll på en och samma krog. Tack vare "sunkhaksmodellen" kan man cruisa mellan olika ställen utan att behöva betala inträden och ta någon eller två öl på ett ställe för att sen gå vidare. I Sverige om man någonsin använder uttrycket "gå vidare" i krogsammanhang har man förfestat/ätit & förfestat och går sen vidare till krogen man ska till för kvällen...

Gör inte det att de svenska sunkhakena blir lite unika? (trots det är de helt underbara...ta en öl i goda vänners lag är långt skönare än att behöva klä upp sig, se cool ut och vara kung på dansgolvet)

4:24 em  
Blogger Nejma said...

Åh, älskar sunkhak! Jag hade en favvis i Granada, vi var alltid där! Vi var ett gäng på över 20 pers som brukade hänga där. Ägaren och dom som jobbade i baren kände oss allihpa, så om man ville lämna nått meddelande till någon kompis så kilade man bara förbi baren och lämnade en lapp. Praktiskt och bra! Och perfekt när man inte hade pengar och kompisarna ville gå ut.

Det finns inte så många sunkhak med alkohol här och dom som finns skulle jag inte rekomendera till någon. Jag har hört att dom är rätt läskiga ställen... Fönstrena är övermålade så att ingen utifrån ska se vem som är där eller så ligger lokalerna på någon ruggig bakgata...

/Nejma

5:10 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - hm , jag ska återkomma med ditt svar om att män klär sig som lodisar och kvinnor snygg. Jag tror det kan ligga lite i det... Västerhus skulle alla gånger vara med. Där är inte ölen dyr , någon garderob eller inträde finns nog inte och köer har det väl aldrig varit. Även på Hisingen måste det ju finnas ett och annat sunkhak.

Magnus - helst rätt , jag kunde inte ha sagt det bättre. Här går man får ställe till ställe. Just madridborna är specialister på att gå runt mellan ställen och brukar därför kallas för los gatos , katterna , som drar runt på gatorna på nätterna. I Sverige kan det ju kosta 100 kronor att bara komma in på ett disco. När det är inträden här ingår vanligtvis en drink eller två i inträdesbiljetten och prisnivån är en annan än den svenska.

Nejma - sunkhak är grejen. Nöästan varje spansk tapasbar passar ju i definitionen ovan.

6:01 em  
Anonymous Anonym said...

Jag vet inte, Therese, jag besökte inte sådär supermånga olika klubbar i Paris men de jag var på var det långa köer till. Sen är det ju skillnad på klubb och krog. Det finns goooooooott om härliga sunkhak i Paris, utan varken kö eller inträde. Såna gillar vi.

Jämföra Paris och Stockholm kan jag inte då jag inte har så mycket att jämföra med - i Stockholm har jag aldrig varit ut.

6:06 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - i stockholm finns en massa elaka vakter som säger att du inte får komma in om du är klädd si eller så eller inte är tillräckligt snygg eller rik eller nåt. Så där finns gott om köer. Speceillt vid dom trendiga ställerna runt Stureplan. Men i Stockholm liksom i Paris finns gott om sköna avslappnade sunkhak.

6:28 em  
Anonymous Anonym said...

Jag hade nästan glömt bort hur det var att gå ut i Sverige sist jag var i Göteborg. Vi var på after-work och jag hade en liten kavajaktig jacka som jag tänkte gå in med men det fick jag minsann inte. Man var tvungen att hänga av sig jackan. Sådant stör jag mig lite på. Varför måste man hänga av sig jackan? Okej om man har en stor dunjacka och det är mycket folk, men stället var nästan tomt, det lite småkallt och jag hade en kavaj. Det är inte de 20 kronorna som stör mig lika mycket som principen...
Sedan var jag ute på ett ställe på Avenyn också. 100 kronor att gå in, 20 kronor i garderob, omöjligt att komma fram till handfatet och tvätta händerna på toaletten för där stod så många tjejer och sminkade sig. Alla var snygga och snofsiga. Jag fick nästan panik, kände mig sunkigare än sunk och när mina två kompisar bara ville dansa gick jag hem.

Frankrike har gjort mig mer försunkad än någonsin.
Det ska väl tilläggas att jag aldrig går ut på klubbar i Frankrike, men ofta på barer av olika slag. De allra flesta barer här skulle nog kunna passa in under din definition av sunkhak.

Nu har jag skrivit en så där jättelång kommentar igen...

6:28 em  
Blogger Thérèse said...

På tal om sunkhak. Finns Flogstapuben kvar i Uppsala?

6:28 em  
Blogger Thérèse said...

Cocotte - jag älskar jättelnga kommentarer så skriv så mycket du vill. Jag stör mig också på att garderob är dyrt och obligatoriskt. Sen att betala 100 spänni inträde till ett disko är ju bara för mycket. Är det ett bra band som spelar så kan det vara okey. Dom flesta ställen söder om Danmark kan nog definieras som sunkhak. Jag går heller aldrig på klubbar.
Förra sommaren var jag på Avenyn med en italiensk och en engelsk kompis , vi blev inte insläppta på ett ställe för att italienaren hade sandaler. Det var en av sommarens absolut varmaste dagar. Han var helt chockad , något likande skulle absolut aldrig hänt i hans hemstad Neapel
Förresten ingen har nappat på annonsen än

6:35 em  
Blogger becka said...

Annonsen? Har du slängt principerna över bord och satt in en kontaktannons i alla fall:-)

7:45 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - läs Cocottes kommentar under kontaktannonser .

7:53 em  
Blogger becka said...

Haha den hade jag lätt svarat på om jag var lesbisk och singel:-)

8:17 em  
Blogger Helena said...

Här i England kallar vi dom för "pubar", ha ha ha :-)

10:36 em  
Blogger Nejma said...

Blev det nått sunkhak? Vad tycker du om matchen? Jag sufkollade lite av& till bara, lillen tappade en tand mitt i och då gick han givetvis före allt annat. Men Sverige går vidare och ska visst möta Tyskland i åttondelsfinalen. Det ska bli kul att se!

/Nejma

12:28 fm  
Blogger Thérèse said...

becka - ja hur singel jag än blir , blir jag nog inte särskilt lebisk. Tyvärr. även om du är jättesöt

Helena - här i Spanien kallar vi dom för barer eller kanske tapsbarer

Nejma - tyskland iåttondelsfinal är ingen dröm. Vi blir troligen tyskemat men ibland kan det ju vara bra att vara underdog också.... om man försöker se positivt på det hela

1:59 fm  
Blogger Per said...

Jag hoppas ingen trodde att jag tyckte sunkhak var dåligt! Tvärtom är sunkhak mitt kall här i livet! Men jag måste säga att jag inte delar synen att förortstkinakrogar inte skull platsa i sunkihakskategorin inte är riktig!

2:56 fm  
Blogger becka said...

Åh vilken nervbitande rysare detta var! Sonen är på läger med fritids och fästmannen är på sjön, så jag kollade matchen med min dotter och lite släktingar. Min snart 2åriga brorson ropade "Eja bejje" (heja sverige) så det skallade mellan väggarna:-) Så jävla skönt att knäppa engelsmännen på näsan när de trodde att de äntligen skulle få bryta vår 38åriga svit mot dem. De kan helt enkelt inte vinna över oss! Å andra sidan har Tyskland en 48årig svit mot oss vilket är ännu värre. Hur fasen ska vi fixa detta, hade hellre mött Ecuador. Men du har en viss poäng i fördelen av att vara underdog Thérèse. Usch jag saknar verkligen att ha en lika fotbollstokig kompis i Sverige:-(

9:50 fm  
Blogger Thérèse said...

Per - en kinakrog , indier eller pizzeria är inget sunkhak även om dom har billig öl. Det måste vara mera bar/pub över det hela.

Rebecka - Äh klart vi slår Tyskland... nä det känns en aning jobbigt. Men men vi får se på söndag. jag flyger hem och så ser vi matchen på Kellys ;)

11:11 fm  
Blogger becka said...

Låter superbra:-)

11:19 fm  
Blogger Thérèse said...

Per - "sunkhak är mitt kall" . Intressant kall du har , det får du gärna utveckla.

Becka - haha , åh vad kul det hade varit. Fotbolls VM ska inte ses i utlandet. Det är kul att titta på Spanien här men att ensam sitta och heja på Sverige , nej.

11:49 fm  
Anonymous Anonym said...

Varför är inte Murveln i Göteborg med på sunkhakssidan? Murveln är ju värre än både Kellys och Sejdeln

8:56 em  
Blogger becka said...

Anonymous>>Murveln är fruktansvärt sunkigt men mer narkomaner o kriminella än på andra sunkhak som ofta består av kvartersalkisar. Sen så tror jag inte att ölen är tillräckligt billig för att det ska kunna klassas som sunkhak. Men jävligt risigt ställe är det i alla fall.

9:09 em  
Blogger Thérèse said...

Anonym - Jag håller med Becka. Jävligt risigt ställe , sunkigare får man leta efter men eftersom det hänger så många kriminella och narkomaner där så finns inte den där gemytliga stämningen som på andra sunkhak.

Becka - Vad kostar ölen på Murveln då. Jag trodde det var billigt men jag har bara varit där två gånger och då var det sent på nattkröken och jag var väl inte helt klar och skärpt om man säger så.

9:49 em  
Blogger becka said...

Jag har också bara varit där ett par gånger och det är säkert elva år sen sist och jag var nog inte helt nykter så jag vet inte heller haha

9:54 em  
Blogger Thérèse said...

Becka - jag tror få har varit där helt nyktra , det är inget ställe man går till tidigt på kvällen utan man brukar hamna där när nästan alla andra ställen har stängt och man vill ha en sista öl eller två fast man absolut inte behöver

9:59 em  

Skicka en kommentar

<< Home