fredag, juni 16, 2006

Frippe spelar golf

Jag skriver ju en del om hur det är att flytta till ett annat land , dagligen tala flera språk , höra sina barn tala flera språk , umgås med lokalbefolkningen och utlänningar. Det här är erfarenheter jag delar med miljontals männskor över hela världen och inte minst delar med många tusen svenskar. Runt hela jorden bor svenskar och det finns svenska klubbar , svenska skolor , svenska kyrkan på många platser.

Jag ogillar ordet utlandssvensk för jag associerar det med svenskar som spelar golf i löjliga kläder i soliga länder och klagar över skattetrycket och bidragssverige. Anledningen till att det står med i min presentation är att jag inte hittat något bättre och att jag inte tror det har en lika negativ klag för alla som för mig. Naturligtvis vet jag att alla människor är olika så även svenskar som bor i utlandet. Min enda kontakt med andra svenskar i utlandet är dom vars bloggar jag läser och dom som kommenterar här. I Madrid känner jag inte en enda svensk , eller skandinav och har ingen aning om var jag ska hitta någon. Jag känner inte heller att jag måste umgås med en person eller ha någonting gemensamt med henne eller honom bara för att vi kommer från samma land.

Man ska absolut inte ha fördomar och jag försöker att inte ha det men när det kommer till utlandssvenskar känns det svårt. På mitt hittills enda möte med svenskar i Madrid fick jag verkligen fördomar bekräftade. Det var på skandinaviska skolans julfest i december förra året. Alla hette Frippe eller Noppe eller nåt sånt och spelade golf , pratade om höga skatter , bidragssverige och att det gick utför med Sverige på alla sätt och vis. Alla intelligenta människor som dom sjävla hade fattat och lämnat landet , bara patrasket var kvar.

Jag VET ju att det bor många jättetrevliga människor i utlandet och många jag säkert skulle ha jättekul tillsammans med. Men dom som hänger på svenska klubbar känns inte som folk jag har så mycket gemensamt med. Möjligen kan jag ha haft lite otur så jag ska göra ett nytt försök nästa gång jag för reda på var det finns en svensk klubb och när dom har en fest. Tyvärr tror jag att jag kommer att få mina fördomar bekräftade igen men jag är glad om jag ha fel.

Det tråkiga med dom här svenska klubbarna och skolorna som finns runt om i världen är att dom ibland tenderar att bli isolerade enklaver i landet där dom ligger. På skandinaviska skolan mötte jag många som efter 10 år i Madrid fortfarande inte pratade mer spanska än vad en turist på Mallis lär sig på en vecka. Här kan man inte klara sig på engelska som man kan i Sverige så det är nödvändigt att kunna iallfall lite spanska och kan man lite är spanjorerna jättebra på att försöka förstå vad man menar.

Många fruar var hemmafruar och mannen jobbade på något av dom större svenska företagen här. Om dom svenska hemmafruarna hade stall av älskare eller söp ner sig på rom tog jag tyvärr inte reda på.
Nästan alla bodde i samma område i närheten av skolan och umgicks naturligtvis bara med varandra. Man gick till svenska läkare och tandläkare och handlade svensk mat på IKEA. Visst kan man leva som man levde i Sverige bara med bättre klimat , lägre skatter och möjlighet att spela golf dygnet runt. Att leva så här i svenska enklaver i utlandet är något som dom flesta svenskar betraktar som helt okey och ganska trevligt.

När invandrare i Sverige bosätter sig i samma bostadsområden , har egen skolor , egna klubbar och bara umgås med varandra ses det som ett problem. Något som vi ska komma till rätta med. Invandrarna behöver sätta sina barn i svenska skolor och sprida ut sig i landet. Familjerna Frippe och Noppe skulle säkert dö om dom var tvugna att flytta till Badajoz , Murcia , Orense , Lleida eller någon annan mindre spansk stad och sätta sina barn i spansk skola.

I höst när jag ska ge mig ut på jobbsökarjakt här som jag skrev i Therese goes personlig så tänkte jag söka upp svenska företag , svenska handelskammaren , svenska exportrådet och möjligen ambassaden här. Jag är rädd för att alla jag kommer att träffa heter Frippe och spelar golf. I så fall kommer jag att flippa ur helt. Förresten har vi gott om golfbanor här norr om Madrid och min son vill börja spela golf.

32 Comments:

Blogger Knaster said...

Jadu, man undrar ju vad det är för fel på folk ibland... Jag får jämt höra att jag "borde" hänga på Svenska Kyrkan (både i Paris och i London).

Men varför i hela helsingland skulle jag söka mig till ett samfund som jag lämnat för en massa år sedan, bara för att jag är utomlands? Nätack.

I Paris försökte jag mig på att umgås med två svenskor som gick i samma skola som mig. Jag gav upp efter ett par fikor (en fika, flera eeehrm...?) när allt de pratade om var tuggummin och mode och hur snälla pappor de hade som pröjsade deras Parisvistelse.

4:28 em  
Blogger Anna Malaga said...

Ett väldans tjatande om att du inte känner en enda svensk i Madrid :-))
Det börjar ju se ut som en kontaktannons, hehe
Svenska Mammor har regelbundna träffar, tror jag, men det kan ju faktiskt hända att det är Frippes och Noppes fruar och att de bara snackar handväskor och au-pair problem.
Själv känner jag ett par väldigt trevliga tjejer i Madrid och själv är jag ocksâ hemskt snäll :-), spelar inte golf och pratar gärna om resor, barn och skolor. Hoppas vi kan träffas nâgon gâng i Madrid!
Sen mâste jag säga att hemmafru är det absolut bästa jobbet jag har haft. Den är bara lönen jag är missnöjd med.
Vi hörs, nu ska jag ta hand om mitt stall av älskare....

4:38 em  
Blogger Thérèse said...

Cindy - ja kyrkan känns lite mysko för mig också eftersom jag inte är troende och passade på att gå ur så fort jag fyllde 18. Alla som är med i kyrkan är väl troende på nåt sätt för annars vore det som att vara med i moderaterna utan att vara moderat.
När jag pluggade spanska i Sevilla träffade jag många svenskar som jag verkligen gillade och som jag håller kontakten med idag. Det var personer jag hade börjat umgås med om vi hade träffats i Sverige också.
I Cadiz träffade jag inte många svenskar som jag hade nåt gemensamt med , det var för mycket mode och smink för mig.

Anna - haha ja det har ju fungerat , jag har ju träffat Mandimoon men hon flyttar ju tyvärr snart. Jag tror inte att jag kommer att trivas med hemmafru men det är klart skaffar jag mig ett stall av älskare så....

5:13 em  
Anonymous Anonym said...

Valdigt traffande jamforelse med invandrarna i Sverige, det hade jag inte tankt pa.

Jag har lite samma problem med att traffa svenskar, jag vill ju garna traffa _likasinnade_ svenskar och jag ar ganska saker pa att de finns, men hur fa tag i dem? Svenskklubbar blir tyvarr garna klubbar for en viss sorts manniskor, jag maste erkanna att jag inte ens forsokt utan det har ar en ren fordom hos mig. Men det ar inte bara utomlands det blir sa utan det ar latt hant i andra sammanhang ocksa (jag har erfarenhet av segelklubbar, sportklubbar osv). Skillnaden ar val att i Sverige finns det sa manga andra sallskap att valja pa om man inte skulle trivas.

5:53 em  
Blogger Nejma said...

Förresten, vem är Frippe? Är inte det Castors kompis? ;-) Det var den bilden jag fick upp när jag läste rubriken på inlägget, en bäver som spelar golf.... *s* För er som inte jobbat på dagis de senaste åren och inte har barn under 10 så kan jag ju avslöja att Castor är en väldigt gullig barnboksbäver som gör olika saker, t.ex. "Castor bakar", "Castor snickrar", osv. Och hans kompis heter Frippe... Men jag misstänker att Thérèse tänkte på någon annan Frippe...

/Nejma - tydligen totalt borta när det gäller svenska kändisar

7:18 em  
Anonymous Anonym said...

Av någon underlig anledning så blir jag alltid nära vän med just svenskar när jag är utanför Sverige.
Jag är en väldigt social person och gillar att träffa folk från hela världen men just den där intima vänskapen får jag (oftast, har faktiskt andra kompisar oxå ;)) bara med svenskar.
London, Gran Canaria, Madrid.
Det är lustigt ändå...

7:49 em  
Anonymous Anonym said...

Nejma: Nej, Frippe det e inte Castros kompis, det e Bush kompis ;)

7:49 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - ja det vore jättekul att ses om du har vägarna förbi Madrid eller om jag ger mig av söderut.

Sofia - jo det finns en hel del likheter. Nu vet jag inte hur invandrare som isolerar sig i Sverige ser på Sverige. Men min lilla erfarenhet av svenskarna här i Spanien är att man är ytterst skeptisk till mycket spanst. En mamma på skandinaviska skolan sa att hon aldrig skulle gå till en spansk tandläkre och hon lät verkligen förskrcäkt bara av tanken. Min tandläkare i Uppsala som har bott i Portugal påstår däremot att spanska tandläkare i allmänhet är jätteduktiga så jag antar att den svenska mammans skräck var helt ogrundad.

Nejma - Nej Frippe är ingen kändis eller ens en verklig person. Bara ett namn som en typisk utlandssvensk som spelar golf i löjliga kläder och klagar på skatterna kan tänkas ha. En frejdig borgare med andra ord. Precis som Mandi säger så är han absolut inte Castros kompis utan Bush kompis. Jag har helt missat bävern Castro trots att jag har barn.

Mandi - Precis Frippe är Bush kompis. Jag förstår precis vad du menar för i Sevilla träffade jag många människor från olika länder som jag fortfarande har kontakte med men det blev svenskarna som kom att stå mig absolut närmast. Dels är det skönt att prata svenska när man pratar mycket andra språk och dels har vi ganska många lika värderingar trotsd att vi är olika. På något sätt finns det en nationalkaraktär som gör att vi har mycket gemensamt även om man inte har det med precis varje svensk. Hittills är ju du den enda svensk jag har träffat i Madrid men jag har funderingar på att leta efter andra för du ska ju flytta :/ Det måste ju finnas någon om inte är Frippe. Får väl se när jag ska ut på jobbsökarjakt i höst.

Nadia - jag såg också det där programet och skämdes nästan att vara svensk. Men intressant var det. Även på svenska skolan här finns gymnasieungdomar som gått nästan hela sin skoltid på svenska skolan och knappt pratar spanska. En fantastisk replik i filmen var när reportern frågade en äldre herre som bott i Fuengirola 10-15 om han som invandrare inte borde försöka lära sig språket i landet där han bodde. Mannen blev arg och sa att han minsann inte var någon invandrare. När reportern pedagogiskt förklare att eftersom han hade flyttat till ett annat land så var han nog ändå invandrare svarade han , "ja ser man det så , så kanske jag är invandrare men någon svartskalle är jag verkligen inte"

8:32 em  
Blogger Anna Malaga said...

Hjälp - det programmet skulle jag vilja se!!
Jag har varit pâ Svenska skolan en massa gânger och gjort prov med rektorn som vakt när jag pluggade pâ distans. Som att komma in i en annan värld, mâste jag säga....
Spansk sjukvârd är jättebra, skolorna ocksâ, fast de offentliga inte har sâ stora resurser som i Sverige. Lärarna är duktiga och ambitiösa.
Fast jag förlâter svenskkolonin - de har en svensk affär där man kan handla godis!!! (Jag stâr ut med vad som helst för en pâse bilar och turkiskt peppar)

9:54 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - det var ett par år sen den sändes. Jag har även hört en radiodokumentär om svenskkolonin på Solkusten. Den fick en massa priser och utmärkelser. Jag tror den hette Vitskallar och Svartskallar. Om det går att rota i nåt arkiv på sr.
Här handlar vi Ahlgrens bilar på IKEA men dom har ingen turkisk peppar eller saltlakrits. Men sist jag var där hade dom tagit in djungelvrål , nu får jag absinens av att skriva det ....

10:00 em  
Anonymous Anonym said...

Har aldrig tänkt på det där med integrering från synvinkeln svenskar i utlandet... intressant.

Min första dag i Paris var en söndag. Kompisen (som inte var min kompis då, kände henne inte, men hon som jag åkte till Paris tillsammans med) och jag hade kollat på Svenska kyrkan innan och fått veta att det var au pair/ungdomsträff då för att äta semlor. Eftersom det var första dagen och vi inte hade koll på något, så gick vi dit och köpte oss en liten semla. Kyrkan var full av au pairer som var väldigt tajta och vi kände oss mest... bortkomna. Nej, det var inte min grej att vara där. Gillade inte atmosfären alls.
Men efter lite tid började man ju sakna lite svenska saker och en dag åkte jag till Svenska Kyrkan med en kompis och läste DN och åt jordgubbar - det var skönt för ett tag att läsa svenska nyheter och glömma att man inte var hemma.

10:07 em  
Anonymous Anonym said...

Har aldrig tänkt på det där med integrering från synvinkeln svenskar i utlandet... intressant.

Min första dag i Paris var en söndag. Kompisen (som inte var min kompis då, kände henne inte, men hon som jag åkte till Paris tillsammans med) och jag hade kollat på Svenska kyrkan innan och fått veta att det var au pair/ungdomsträff då för att äta semlor. Eftersom det var första dagen och vi inte hade koll på något, så gick vi dit och köpte oss en liten semla. Kyrkan var full av au pairer som var väldigt tajta och vi kände oss mest... bortkomna. Nej, det var inte min grej att vara där. Gillade inte atmosfären alls.
Men efter lite tid började man ju sakna lite svenska saker och en dag åkte jag till Svenska Kyrkan med en kompis och läste DN och åt jordgubbar - det var skönt för ett tag att läsa svenska nyheter och glömma att man inte var hemma.

10:07 em  
Blogger Anna Malaga said...

Haha - har du redan glömt att du hade förätit dig pâ djungelvrâl?
Det brukar jag ocksâ göra, och lova mig själv att aldrig köpa mer...
Jag har förresten börjat med en öppen blogg, utan foton pâ oss och lite mer allmän. Titta gärna in (via min perfil) och länka gärna om du vill.
Kan jag länka till den här bloggen?

10:30 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - klart du kan länka , det är alltid roligt att bli länkad och jag ska absolut titta in och länka dig ;)

10:33 em  
Blogger Per said...

Appropå frippe som spelar golf. Jag har ju träffat "frippe": "Det var bättre på Francos tid, folk har fått sina demokratiska rättigheter lite väl fort..."

12:41 fm  
Blogger Thérèse said...

Per - haha precis när Gösta i Sällskapsresan spelar golf är det verkligen Frippe-snack

12:48 fm  
Blogger Thérèse said...

Anna - kontaktannonsen skriver jag nog när jag ska fixa stallet av älskare.... inte för att hitta svenska kvinnor.

Johanna och Sofia - jag har faktiskt skrivit om likheten mellan svenskar i utlandet och utlänningar i Sverige förut. I januari tror jag möjligen i februari. Fast alla har ju inte följt bloggen slaviskt sen jag började kanske är det bara el manog och virvla som har gjort det;)
Iallfall så finns det en stor likhet men också en stor olikhet. Invandrare i Sverige kan ju vara flyktingar som kommit till Sverige högst ofrivilligt , längtar hem och vantrivs. Svenskar har ju ofta gjort ett aktivt val att flytta (även om jag nog anser att jag inte gjort det , vi fick inga jobb i Sverige så vi flyttade till jobb men jag vantrivs inte) Flyktingar kanske inte heller har så mycket pengar medans många svenskar som flyttar har gott om pengar eller flyttar för att dom får ett jobb eller ska studera någon annanstans. Kort sagt många likheter men en del skillnader och nu blir det rörigt för nu är kaptenen i huvudet

1:23 fm  
Blogger Me said...

Jag spelar också golf, men bara mot min egen vilja och med japanska kollegor. Svenska kyrkan vet jag inte ens om den finns representerad här, men norska sjömanskyrkan finns i Kobe vet jag. Jag är medlem i Svergies Chamber of Commerce genom företaget, men går bara på fester där det utlovas fri mat och dryck. Jag känner “Frippe”, men vi umgås bara sporadiskt.

4:30 fm  
Blogger Me said...

Shit, Cindy smittar. "Sverige" stavas det ju!

4:32 fm  
Blogger Thérèse said...

Japaneseviking - så Frippe finns alltså både i Spanien och Japan. Jag har egentligen inget emot golf. Jag har provat och tyckte det var kul och Kramer spelar ju. Har också sett en gammal bild från Cuba där bröderna Raul och Fidel Castro spelade golf med Che Guvara. Dom tre grabbarna var/är knappast "Frippe" allfall inte offentligt möjligen på golfklubben

12:51 em  
Blogger Magnus W said...

Jag har verkligen ingen aning om alla kommentarer ovan. Så det jag ska skriva kanske redan är tipsat om, men dina kommentarer har börjat blivit sjukt långa, typ chattartade...Whatever. ;D

"Scoopt, the world's first commercial citizen journalism photography agency (see our recent article for more), just launched ScooptWords to help bloggers find a commercial market for their writing."

http://www.scoopt.com/words/index.html

2:46 em  
Blogger Thérèse said...

Magnus - ja det är helt sinnessjukt och ibland blir det nästan som en chatt. Fast det är jättekul.

Jag har nog inte på allvar tänkt att leva på att blogga men tack iallafall

8:25 em  
Blogger Thérèse said...

Mangus - vad jag vet har inte någon "vanlig" blogg fått betalt för att blogga på heltid. Dom som skriver bloggar mot betalning på till exempel Aftonbladet och Expressen och andra tidningar var ju redan anställda där innan dom började blogga. Jag har ju faktiskt inte ens många läsare och skriver egentligen för långt. Däremot har jag läsare som gillar att skriva kommentarer.

Japaneseviking - hälsa Frippe förresten. "Spelar du golf? Det är ett härligt spel"

8:49 em  
Blogger Nejma said...

*asgarv* Frippes kompis heter CASTOR, inte Castro. Fast Castro ger det hela en annan knorr. *s*

/Nejma

11:05 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - låter ju logiskt om han är en bäver. Hur gick det med inkastadet , blev det fler kommentarer? I så fall får du skicka den där checken vi pratade om ;)

11:23 em  
Blogger Nejma said...

Thérèse - checken kommer på posten!

/Nejma

11:43 em  
Blogger Thérèse said...

Kul att det fungerade att vara inkastare. tack för checken , jag behöver köpa nya golfbollar och peggar för jag ska ut med Frippe och gå några hål , eller vad man nu säger

11:48 em  
Blogger Nejma said...

Det är kanske nästa del i serien o Castor? "Castor spelar golf". Kan ju vara bra för framtidens barn, att bli "rätt" redan från början, ifall dom ska flytta utomlands som så många andra akademiker när dom är klara med utbildningen.

Vi har förresten flera golfklubbar här i närheten. Dom ska visst vara väldigt bra har jag hört, fast jag känner ingen marockan som spelar golf...

/Nejma

12:15 fm  
Blogger Thérèse said...

Nejma - haha jag är akademiker och bor i utlandet men jag spelar inte golf och Frippe ska inte få snärja mig ;)

12:55 fm  
Blogger Nejma said...

Akta dej Thérèse, Frippe slåt till när du minst anar det... En vacker dag vaknar du där på golfbanan och fattar inte hur det hela gått till...

/Nejma

8:18 em  
Anonymous Anonym said...

A fantastic blog yours. Keep it up.
If you have a moment, please visit my auckland it architect job vacancies site.
I send you warm regards and wish you continued success.

9:52 fm  
Anonymous Anonym said...

Hey Fellow, you have a top-notch blog here!
If you have a moment, please have a look at my austin texas job listings site.
Good luck!

2:58 em  

Skicka en kommentar

<< Home