onsdag, maj 03, 2006

världens vackraste strand?

Jag är engentligen inte sån som åker utomlands bara för att ligga på en strand. Samtidigt kan väl ingen förneka att det kan vara gudomligt skönt att ligga och lata sig på en paradisisk stand , ta sig några dopp i havet , läsa lite , dricka nåt svalkande och äta en glass eller två.

Ett land där det finns fantastiska stränder är Venezuela. Det slår det jag har sett av det populära chatermålet Thailand och stränderna där.

Vackrast bland Venezuelas stränder är Playa Grande i Choroni. Alla som besöker Venezuela borde försöka ta sig hit. Bara resan hit är interessant från huvustaden Caracas tar man buss eller taxi 10-12 mil västerut till staden Maracay, huvudstad i delstaten Carabobo. Det är fin nybyggd motorväg så resan går hur smidigt som helst. Mellan Maracay och havet ligger över 2000 meter höga djungelklädda berg. Över dessa slingrar sig den smala vägen inne i grönskan. På sidorna rinner små bäckar och vattenfall. I träden ser man färgglada papegojor och tjattrande apor.

Även om jag inte har anlag för höjdskräck kändes det lite småläskigt ibland när man nästan fick känslan av att man flög när man tittade på utsikten från bil/buss fönstret. Men mest var det kul. Jag har åkt en gång med skranglig buss som liksom alla andra bussar i Venezuela maxar på med karibisk musik på högsta volym och en gång med taxi. Egentligen lite onödigt att ta taxi , bussen funkar hur bra som helst och är betydligt billigare även om inte taxi är dyrt i Venezuela.

Det lilla samhället Choroni och "hamnstaden" Puerto Colombia är i princip ihopvuxna. I den här delen av Venezuela ligger en hel del kakaoodlignar och venezuelanderna påstår att världens godaste kakao kommer härifrån.
Choroni och Puerto Colombia är en gammal hamn i kakaodistriktet så husen här är gamla och har kolonial prägel. Samhället är väldigt litet man går snabbt igenom det. Men det är säkert , folk är vänliga och det känns tryggt att vara ute alla tider på dygnet. Havet är alltid närvarande på ena sidan och på andra sidan dom höga djungelklädd bergen.

Choroni

Choroni

Nu är hamnen ombyggd till en vacker strandpromenad där det är trevligt att promenera eller sitta på kvällarna. Samhället är verkligen litet men en hel del turister kommer hit så det finns gott om små hostal (enklare hotell) och små enkla restauranger. Kan tipsa om Colonial där vi bodde. Rummen är rena , enkla och billiga , atmosfären är trevlig. Frukost och kaffe finns att köpa och man kan laga sin egen mat i ett gemensamt kök och det finns fina trädgårdar att sitta och ta det lugnt i. Hemsidan är värd att kolla för bilder från Venezuela för den som är intresserad. Ägaren är en äldre tysk herre som pratar både tyska och engelska för den som inte kan spanska. Men det rekommenderas att ta med en palör och ett lexikon och lära sig lite spanska fraser om man ska resa i Latinamerika.


hostal Colonials patio

Dom flesta turister är Maracaybor eller Caracasbor som kommer över helgen , över dagen eller över några dagar. Få utlänningar verkar ha hittat till Venezuela trots att det är ett obeskrivligt vackert land som har allt , Anderna , Amazonas , vackra karibiska ständer och korallrev perfekta för dykning. Dessutom är det sjukt billigt att handla , äta ute , roa sig och bo på bra hotell. Gillar man shopping så har huvudstaden Caracas Sydamerikas största shoppinggalleria och mängder av andra affärer. Dom turister som hittar till Venezuela brukar hamna på turistön Isla Margarita som visserligen är vacker och värd ett besök men går inte på långa vägar upp mot Choroni och flera andra stränder på fastlandet.

Jag var där i januari 2004 och vill gärna återvända. Ett minus är att det inte finns någon bankomat , bank eller annat uttagsställe så man måste ta ut så mycket pengar man tror man behöver för vistelsen i förväg. Alternativet är att göra den 2.5 timmar långa resan över berget ta ut pengar i Maracay och åka 2.5 timmar tillbaka över berget.

Stranden Playa Grande ligger 10 minuters promenad från Choroni. Man passerar en bro över en liten flod full med färgglada båtar.


Vid själva stranden är det sällan trängsel utan lätt att hitta en ostörd plats. Här finns inga strandcaféer och likande men glass och öl försäljare finns. När maken och skulle köpa varsin iskall Polar-öl fick vi veta att så gör man inte i Venezuela. Man hyr en kylbox i frigolit full med is och köper en drös öl av ölförsäljaren. Tar dom slut kommer ölförsäljaren och stoppar nya i kylboxen. När man går hem kommer försäljaren och hämtar kylboxen.

Stranden är verkligen paradisisk , varmt, kristallklart karibiskt vatten , kritvit finkorning strand full av kokospalmer och med dom vackra djungelklädda bergen i bakgrunden. Jag tror det måste vara en av världens vackraste stränder

Playa Grande

Playa Grande

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej! Satt och sökte på Choroni och hamna på din blogg. Var i Choroni för tre månader sen och måste hålla med dig om allt du skriver! Så himla, himla vackert! Bodde även hos världens sötaste, Maria som tog hand om mig och min kompis som om vi vore hennes egna barn. Tiden där går knappt att beskriva. Bussresan var helt fantastisk med. Ha det bra!

3:05 em  

Skicka en kommentar

<< Home