tisdag, maj 02, 2006

dos de mayo

Dos de Mayo - Andra Maj är en röd dag i Madrid men inte i hela Spanien. Här finns både regional och nationella helgdagar. Eftersom 1 maj precis som i Sverige är en röd dag här har madridborna i år 4 dagars ledighet. Anledningen till att andra maj är en helgdag här har med händelser som inträffade 1808 att göra.
När Napoleonkrigen bröt ut 1801 gick Spanien genast med på Frankrikes sida. Spanien gav mer och mer eftergifter mot Napoleon. Så Napoleon lät den franska krigsledningen överta befälet över den spanska krigsmakten och utnämnde sin bror Joseph till spansk kung. Nu hade spanjorerna fått nog.

På morgonen 2 maj utbröt oroligheter i Madrid som snabbt växte till ett väpnat uppror där folket tog över huvudstaden. Militärkasernen Montelleon som låg där Plaza dos de Mayo idag ligger stormades så folk fick vapen. Men Napoleons armé var dåtidens effektivaste så folket hade inte en chans när dom vältränade insatsstyrkorna trängde in i huvudstaden. På några timmar slogs upproret ner. Det som sen följde var mycket blodigt och kan likans vid en slakt.
Vid torgen Puerta del Sol och Plaza dos Mayo finns mässningsplaketter som berättar att här stod striderna som hårdast. Varje år 2 maj pryds dessa av blommor.

Efter massakern genomsökte Napoleons soldater staden i jakt på stulna vapen. Några soldater stoppade sömmerskan Manuela Malasaña som var på väg till arbetet för att visitera henne. Men soldaterna nöjde sig inte med att visitera henne utan började göra sexuella närmande. Då tog flickan fram en sax för att försvara sig. På grund av detta greps hon för olaga vapeninnehav och när dom överlevande upprorsmännen avrättades den 3 maj var Manuela Malasaña en av dom. För att hedra hennes minne kallas hennes stadsdel än i dag för Malasaña.

Den kända spanska konstnären Francisco Goya blev från sitt fönster vittne till blodbadet och han såg även avrättningarna 3 maj som han ritade av. Det sägs att när krutröken skingrats gick en förtvivlad Goya ut på gatan för att skissa i månens sken. Hans tavla Dos de Mayo som hänger på Prado muséet anses vara ett av den kända konstnärens starkaste verk och ett av dom första pacifistiska verk i världshistorien. De dödsdömda männens ångest skildras av ögonvittnet Goya.

Trots detta är inte 2 maj idag en sorgens dag i Madrid. Här i staden Alcobendas 13 kilometer norr om Madrid där jag bor har man idag en gastronomisk festival i en park. Som jag , mannen och barnen funderar på att gå och titta på


Goyas målning Dos de Mayo