lördag, maj 27, 2006

Tatin de pommes de terre au brie

Det här receptet på Tatin de pommes de terre au brie eller Potatispaj med brieost som vi säger på svenska hittade jag hos Krokofanten i mars. Det är mina barns favorit och min son har t.o.m börjat läsa Krokofanten då och då på grund av det här receptet. Det tycker jag att flera kan göra för där finns alltid fina bilder från Paris med omnejd.
Mina stekpannor har alla plasthandtag och går därför inte att ställa i ugnen. Så jag brukar fuska och klä en form med pajdegen och ösa ner den stekta potatisen och stoppa i briebitarna där. Jag brukar också fuska med att köpa färdig pajdeg så jag har faktiskt aldrig gjort degen i receptet.

Enkelt att göra och blir jättegott. Jag är som dom flesta i min generation dålig på att laga potatisrätter men har faktiskt blivit bättre sen jag flyttade till Spanien. Här äts mycket potatis men aldrig kokt utan stekt , i potatissallad med mycket vitlök som kallas patatas alioli , stekta med stark tomatsås och kallas då patatas bravas , den berömda potatisomeletten tortilla och på många fler sätt. Om någon är intresserad kan jag ordna recept på spanska rätter och lägga ut.

Håller den här bloggen på att bli en matblogg?


Tatin de pommes de terre au brie
250g pajdeg (recept nedan)
1 kg potatis
250g Brie ost
Smör/Margarin och olja
Salt och peppar


Recept på 500g Pâte Brisée (pajdeg)

250g vetemjöl
180g smör
1 nypa salt
1 ägg gula
5 cl mjölk

Rör smöret/margarinet i en skål tills det har en krämig konsistens. Tillsätt ägg gulan och saltet och fortsätt att röra.
Tillsätt sedan mjölken och mjölet.
fort som degen tar ”form” tryck mellan händerna och dela sedan degen i två delar.
Skall degen användas samma dag måste den få ”
vila” i kylskåpet i minst 2 timmar.
Resten av degen
kan frysas. För att använda en fryst deg skall den tas läggas i kylen på morgonen för att kunna användas på kvällen.


Tatin de pommes de terre au brie

Koka potatisen med skalet på. Hur som helst, efter potatiskoket avlägsnas skalet och potatisen bör skäras i skivor.
Smält lite smör och olja, (Krokofanten använde 1 msk olivolja och 25g osaltat smör , själv steker jag i enbart olivolja på spanskt manér) i en stekpanna som sedan
kan hystas in i ugnen. Placera potatis skivorna harmoniöst (!). (I en tatin blir botten toppen när man i slutändan vänder på steken, eller ja... pajen.)
Stek potatisen på svag värme och låt bli gyllenbrun. Skär brie osten i små kuber och fördela jämt över potatisen.
Ta stekpannan från plattan och ”slå” in hela rasket i pajdegen. Lägg helt enkelt degen över stekpannan och vik ner degen i stekpannan, runt om potatisen och osten.
Stick trick i degen med en gaffel (för att släppa ut luft om det skulle behövas) Hyst in i ugnen i 25-30 minuter på 220 grader. Det hela är klart när degen är gyllenbrun

Gott till är naturligtvis en grönsallad och kanske ett glas rött vin.

Receptet är från Krokofanten

Ett annat gott franskt potatisrecept är Tartiflette som jag har hittat hos Depardieu. Eftersom jag är vegetarian har jag gjort den utan bacon och det blir hur gott som helst. Vi har även provat att ersätta baconet med stekt svamp och det fungerar också bra.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

gott gott gott! detta ska jag testa :)

ja gärna fler recept och bilder! jag älskar matbildbloggar! ;) Anne
http://annesfood.blogspot.com (tror jag adressen är) är min favorit!

1:43 fm  
Blogger Thérèse said...

Virvla - jag tänkte fota potatis och brie pajen men den hade inte blivit ens hälften så snygg som Krokofantens foto på sin paj. Kolla arkivet och mars på hennes blogg. Det är jättegott och enkelt fast det tar lite tid eftersom potatisen först ska kokas , sen skalas , stekas och in i ugnen.

Jag har ju kul matbilder på nudlar och sudhi och annan japansk mat

1:47 fm  
Blogger Krokofanten said...

Nu får du sluta att komplimentera Krokofanten, annars kommer hon att bli alldeles för högfärdig... :o)
Jag bugar och bockar för alla dessa snälla saker som sagts om mig.
Ville bara tillägga att pajen kommer ursprungligen från en mattidning som jag köpte för ett par år sedan. Receptet provade jag för första gången i mars i år och det blev stor succès. Tycker att det är jätteQL att receptet har blivit så uppmärksammat!

10:04 fm  
Anonymous Anonym said...

hm...det låter lite speciellt. Potatis i paj med brieost.

Jag testar och återkommer med rapport om familjens reaktion :)

10:50 fm  
Blogger Thérèse said...

Krokofanten - bli högfärdig du! Jag vet inte vad det är men alla ni som skriver från Frankrike är så roliga att läsa du , Cocotte , Tolken ,Robban , Sofia , Depardieu och Bodil Malmsten så ett särskilt hedersomnämnande till Fred fransyskan i Stockholm vars blogg jag fastnat för. Också väldgt fina bilder.
Sen är det kul att sprida tartin för den är verkligen superpoppis i min familj.

Mifflan - gör det. Du och familjen kommer garanterat inte att bli besvikan hur gott som helst.

1:25 em  
Anonymous Anonym said...

Oj, vad spännande det lät! Jag som älskar ost... särskilt brieost. Mmmm.
Det känns som om även min blogg blir mer och mer matinspirerad... ;) Men vad gör det, det är ju kul med mat!

9:28 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - nej precis det är ju kul med mat. Jag ska nog lägga ut lite typiska spanska recept någon gång

12:09 fm  

Skicka en kommentar

<< Home