måndag, maj 29, 2006

El codigo Da Vinci

Hela helgen har det varit jättevarmt. Fast jag duschat och tvättat håret på morgonen har det varit svettigt efter en stund i solen. Att gå ut genom porten är som att gå in i en varm vägg. Naturligtvis är det trevligare med värme än med kyla men ikväll kolckan 23 var det fortfarande 30 grader.
Dottern klagade på värmen och ville inte gå ut och leka. Sonen älskar att vara ute oavsett hur varmt eller hur kallt det är.
Så vi bestämde oss för att gå på museum istället.
Jag bor mitt emot ett vetenskapsmuseum och det är gratis inträde på söndagar , något som är vanligt på spanska museum. Det är ganska litet men nytt och väldigt trevligt. Man får trycka på saker och göra olika expriment. Dom har också några akvarium bland annat ett med tre "Nemos" och en "Doris" som dottern är väldigt förtjust i. Vi bestämde oss också för att besöka planetariet på muséet och titta på en film om stjärnor men dottern som annars gillar att gå på bio blev väldigt rädd och ängslig så efter några minuter smet vi ut. Man kan gå upp på muséets tak och har då en fin utsikt över området närmast kring där jag bor.
Muséet har också ett trevligt fik och en väldigt fin och välsorterad men dyr butik.

På kvällen lämnade jag familjen hemma och gick på bio. Jag såg Da Vinci koden. Eftersom jag tyckte att boken var ganska dålig men som en som kommenterade här på bloggen skrev så var den skriven som ett filmmanus. Eftersom filmen fått genomgående dålig kritik så hade jag inte förväntat mig så mycket. Men jag tycker nog att kritiken har varit lite orättvis för det är en absolut godkänd film med en spännade intrig och många händelser. Helt klart sevärd. Den är också väldigt trogen boken. Men jag tror att det absolut sista när Langdon kommer på att en viss grav finns under Louvren inte fanns med i boken. Stämmer det?

Skådespelarna kanske inte gör sina bästa prestaioner någonsin men så dåliga som det stått i vissa recensioner är dom absolut inte. Audrey Tautou som är en av världens vackraste kvinnor är inte lika söt som hon brukar i den här filmen , kanske för att hon är så allvarlig och man inte får se hennes charmiga leende så mycket. Tycker också att hennes frisyr är lite skum ,eller den passar iallfall inte henne. Ian McKellen är mycket bra likson Jean Reno men Tom Hanks känns en aning blek.

Man kan ju fråga sig varför jag går på en film som fått dålig kritik som är gjord efter en bok som jag tyckte var ganska dålig. Jag är så sjukligt frankofil att jag borde läggas in för det. Visar filmen franska miljöer (i den här filmen fanns också vackra Londonmiljöer och miljöer från Skottland) och det finns möjlighet att höra lite franska har jag svårt att stå emot. Jag är sjukligt galen i franska språket , fransk kultur , fransk film , fransk mat o.s.v. Det var underbara Parismiljöer och en del franska i filmen så jag blev nöjd. Jag vet att det här är smått sinnessjuk men jag skadar ju ingen med min frankofili och jag är glad att jag såg filmen för jag gillade den bättre som film än bok.

Det är billigt att gå på bio i Spanien. Kvällens biobesök kostade mig 6.40 €. Om man som jag inte gillar dubbade filmer eller om man inte känner att spanskan räcker för att följa med i en film finns en biograf som heter Yelmo Cineplex Ideal. Här visas alla filmer på orginalspråk med spansk text. Hit går dom verkliga cineasterna och utlänningar som bor eller turistar i Madrid.
Yelmo Cineplex Ideal ligger på calle Doctor Cortezo 6 närmaste tunnelbanestation är Tirso de Molina som trafikeras av linje 1. Det finns flera Yelmo Cineplex men jag vet inte om dom andra visar filmer på orginalspråk

4 Comments:

Blogger Thérèse said...

Jodå det är härligare med spansk värme än svensk kyla. Jag vill absolut inte klaga på värmen men lite jobbigt är det att bli svettig bara man går till busshållplatsen. Men visst det är verkligen sommar och från och med torsdag ska jag kunna använda poolen i huset , skönt.

Jo jag vet att det finns ganska många ställen som visar odubbade filmer. Det här stället jag tipsade om är stort , har många föreställningar och jag brukar nästan alltid gå dit. På gårdagens föreställning hade dom förresten numrerade platser vilket jag aldrig har varit med om i Spanien förut.

11:05 fm  
Anonymous Anonym said...

Åh, jag måååååste ju se den snart... ska bara hitta någon att se den med också. :)

Härligt med värme, här är det fortfarande så kallt! Men å andra sidan, det är inte roligt när det är jättevarmt, det blir ju lite för mycket också, särskilt då man bor i det.

8:13 em  
Anonymous Anonym said...

Vi ska nog se filmen på torsdag, jag lääängtar!
Jag har gått på orginalspråksbio vid plaza de España, där mixar dom även med spanska filmer. Fräscht och bra men konstig smak på colan.
Det där med grav under Louvren minns jag inte alls...

9:36 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - jag vet inte om dom hade fått solsting , om det bara var för just den här filmen eller om dom verkligen har genomfört numrerade platser. Den biografen har jag varit på många gånger och det har aldrig varit numrerat. Jag håller med dig om att dom varma kvällarna och nätterna är underbara.

Johanna - Ja du kommer inte att bli besviken , som jag skrev så tycker jag att kritikerna har varit väl negativa.

Mandi - Nä jag minns inte heller det. Kändes som det var en extra effekt man lagt till. Utan att avslöja för mycket för någon som läser här ch inte vill veta slutet så slutade väl boken i Skottland om jag minns rätt. Colan på Yelmo Cineplex smakade helt okey igår iallfall

10:23 em  

Skicka en kommentar

<< Home