torsdag, april 27, 2006

droger

Igår vid halv nio tiden på morgonen när jag åkte buss satt jag bredvid en vanlig söt spanjorska i 20 års åldern. Helt ogenerat tar hon upp en bit hasch och börjar "mecka" en haschbit. Dvs hon eldade på den med tändare för att kunna smula sönder den och sen blanda haschet med tobak och rull cigaretter , jointar , av tobak-haschbalandning. Hon gjorde det här helt öppet och stoppade jointarna i sin plånbok. Ingen på bussen reagerade.

UAM (Universidad Autonoma de Madrid) ligger en bit utanför Madrid i närheten av där jag bor. Det är ett väldigt fint universitetsområde med stora grönområden och caféer. När jag hämtar min dotter på UAMs dagis klockan fyra varje dag sitter alltid studenter och pratar , pluggar eller festar på dom stora gräsmattorna. Värst är festandet på torsdagar och fredagar. Då kan det vara band som spelar eller musik ur enorma högtalare. Redan på eftermiddagen är folk lite packade och troligen fortsätter dom hela natten. Som Valborg i Uppsala gånger tio.
Det är inte ovanligt att man känner lukten av haschrök när man går förbi vissa grupper av festande studenter.

Jag har ganska dålig koll på Madrids uteliv men där ska också finnas rejält med droger ganska öppet. Just hasch ser man ofta yngre som är väldigt öppna med. Här i Spanien är det olgaligt men det ses som en lätt drog och därför bryr man sig inte så mycket om haschrökande ungdomar.

Visst finns det mycket droger i Sverige också men Madrid verkar helt klart mycket värre och mycket öppnare, iallafall med hasch , än Stockholm


festande studenter på UAM idag

13 Comments:

Anonymous Anonym said...

Usch. Obehagligt.

8:53 em  
Blogger Thérèse said...

Barajagjohanna - ja det känns märkligt att droger är så öppet här. Men jag tror inte bara det är i Spanien det är så här. Många länder i Syd och Central-Europa är väldigt mycket drogliberalare än i Sverige. Speciellt när det gäller hasch och marijuana.

8:58 em  
Blogger Ataharis said...

Jag tror och vet att det är som du tror Thérèse. Liberalare drogpolitik (åtminstone tidigare; la movida) och liberalare allmän inställning. Det ses ofta som något ungdomar håller på med, men sen när man blir äldre slutar man oftast. Röka lite hasch är ju ingen fara, typ. Väldigt märkligt för mig som svensk.

Sen har jag ett kanonbra boktips om man vill förstå en del av Spanien och det är en bok som heter Den gåtfulla passionen - essäer om den spanska världen. Nathan Shachar är författare, och den finns som pocket. Atlantis är förlaget. Läs den!

:)

9:46 em  
Blogger Thérèse said...

Trulsa - tack för boktipset. Jag har sett den på bibioteket men inte läst den. Har läst en bok om Latinamerika av Nathan Shachar Ska försöka göra det.

9:48 em  
Blogger Efva said...

I Sverige finns en betydligt lägre acceptans för hasch och maja än i övriga västeuropa. Vi super. Som fan. På många håll i Europa röker man på istället. Om man ska va krass så är det droger båda delar fast det ena är accepterat medan det andra inte är det. Hade ciggen blivit introducerad idag hade den ALDRIG fått säljas som den gör idag.

Tål att tänkas på.

9:55 em  
Blogger Thérèse said...

Freja - du har helt rätt i att hade cigg blivit introducerat idag hade det förmodligen förbjudits. Jag är nog typisk svensk på det där området och tycker att det är bättre att supa än att röka hasch eller marijuana. Men men du har så rätt , droger båda två

10:24 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, alkohol är en drog precis som narkotika, helt klart, det kan jag skriva under på. Det som är skillnaden är att berusningen av viss narkotika är farligare, och biverkningarna likaså (t.ex. hasch som man kan få uppleva synvillor av flera år senare).

6:14 em  
Blogger Thérèse said...

barajagjohanna - sen är det ju så med alkohol att dricker man i mindre mängder är det inte så farligt. Man måste ju inte bli berusad varje gång man dricker , dom flesta blir nog inte det. Men det är svårt att ta heroin eller hascha i små mängder.
Jag dricker själv gärna ett glas vin eller en öl men droger känns inte lockande

8:24 em  
Blogger Nejma said...

När jag pluggade på universitetet i Spanien var det mycket droger i omlopp. Kan tänka mej att det är likadant nu. Jag är faktiskt lite kluven när det gäller droger... Å ena sidan kan jag tycka att röka några bloss på en porro (man måste inte röka skallen av sej) tillsammans med kompisar inte är värre än att supa med kompisarna. Så att förbjuda droger men låta alkoholen vara fri känns fel. Å andra sidan är det himla svårt att veta var gränsen går, var ligger "lite" liksom... Vad ska man tillåta, vad ska förbjudas. Tyvärr finns det väl heller inga resurser för att få ett absolut drogfritt samhälle, för i så fall skulle tobak och alkohol också bort.

Jag trodde tidigare att hasch inte var "så farligt". Jag tror inte jag känner någon spanjor/spanjorska i vår ålder som aldrig provat hasch, men för dom allra flesta var det nått man testade någon gång vid nått speciellt tillfälle och så var det bra. Dom flesta visste liksom att om man röker varje dag blir man dum i huvudet, precis som om man super järnet varje dag i flera år. Men sedan jag sett alla "haschgubbar" här börjar jag inse att det nog inte är så ofarligt trots allt. Det finns gott om "tokiga gubbar" här, och dom allra, allra flesta är inte mentalsjuka utan har fått haschpsykoser och spårat ut. Visst finns det alkoholister här med, men dom syns inte lika tydligt iom att alkohol är förbjudet i islam. Vilket då inte hindrar dom från att dricka...

Däremot tycker jag att "tyngre" droger typ tabletter, kokain och liknande borde utrotas. Har sett alldeles för många hamna i missbruk som dom inte lyckats ta sej ur.

Tyvärr är väl ett drogfritt samhälle en utopi...

/Nejma

3:33 em  
Blogger Per said...

-Kom igen, näckrosdammen, vasaparken eller 5:ans torg
men man sitter som på nålar,
ett, tu, tre é bängen där och trålar.
Torskar du fins ingen förmildrande omständighet.

3:52 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - även i Sverige provar många droger när dom är yngre men dom flesta stannar ju vid att ha provat några gånger.

Per -haha

4:25 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker att det är ok med folk som röker på om de vill det. Men så bor jag i Amsterdam. Problemet är att det finns en massa som röker på HELA dagen. De kan fortfarande gå i skolan och jobba. Men om de söp skulle de åk ut direkt. Så nu blev jag helt motsägelsefull - vad tycker jag egentligen?

Jag tror att jag vill säga att legalisera har sina fördelar, problemet ligger inte i drogen i sig, men hos nyttjaren.

Själv skulle jag inte ens komma på tanke att ta en joint.

12:33 fm  
Anonymous Barihaze.. said...

Nice att mecka en fet ju!!

1:37 em  

Skicka en kommentar

<< Home