torsdag, april 27, 2006

Starbucks

Många svenskar verkar tycka att Starbucks är det coolaste som finns. Visserligen har ju många svenskar en förmåga att tycka att amerikanska multinationella företag är det bästa som finns. Men hyllningen av Starbucks är för mig helt obegriplig. Deras kaffe är sliskigt och dyrt. Är man i Spanien kan man gå in på vilket café/bar som helst och beställa en kaffe till en tredjedel av Starbucks pris. Den är dessutom mycket godare. På Starbucks i Madrid sitter nästan bara utlänska turister. Vad som är så fantstiskt med alla dessa multionationella kedjor har jag heller aldrig begripigt. Nu är jag ingen aktivist som vill slå sönder alla multinationella företag. Jag tycker bara att dom bidrar till en ganska tråkig likriktad stadsbild i hela världen. Sen har ingen av dom någon mat som jag är särskilt intresserad av. Men mina barn är galna i McDonalds och Burger King så jag går dit med dom ibland.

Är man kaffeberoende och befinner sig i stoar tedrickarländer i till exempel Asien kanske Starbucks kan vara nåt men absolut inte här i Europa där det går att köpa gott kaffe överallt. Men det finns faktiskt bättre alternativ även i Asien. I Hong Kong, Singapore och flera asiatiska länder finns min favorit

Deli France (bilden är från Thailand)

Hong Kong har också Pacific Coffee som serverar betydligt goadre kaffe än Starbucks.
Även Olivers Super Sandwich i Hong Kong är bättre än Starbucks om man gillar snabbmatkedjor. Olivers är förresten billigt och man får mycket mat. Så om man vill äta en budgetmåltid i Hong Kong kan det vara nåt.

I Indien finns inte Starbucks men precis som i Sverige finns kopior. Där drack jag ganska gott kaffe på Barista. I det kaffeodlande Latinamerika finns inte Starbucks men där brukar det inte vara något problem att hitta gott kaffe.

I Paris drack jag mycket gott kaffe på alla små caféer men gjorde sen misstaget att gå in på Starbucks. Inte gott. Så i Spanien och Frankrike rekommenderar jag alla att gå till små caféer istället. Både godare och billigare

Jag förstår faktiskt inte varför Starbucks inte öppnar i Sverige. Skulle säkert gå hur bra som helst för ingen annanstans verkar ju folk så inte intresserade av deras sliskkaffe. Naturligtvis tycker jag inte illa om folk som hänger på Starbucks , jag har själv druckit kaffe där. Jag har bara svårt att förstå vad som är så fantastiskt med Starbucks. Jag bor 5-10 minuters promenad från en Starbucks som jag aldrig har sett insidan på.

Men en bra sak med Starbucks är att dom markandsför sig som ett socialt medvetet företag och att deras varor är rättvisemäkta. Visst får dom ibland kritik för att det inte uppfylls fullt ut. Men om nästan allt är handlat rättvist ska dom ha stort beröm för det få så stora företag har det som policy.

10 Comments:

Blogger ecka said...

Hej Thérèse!
Man skulle kunna tro att det är lätt att hitta gott kaffe i hela sydamerika... tyvärr är det inte så...

Cafékulturen har inte kommit speciellt långt här i Chile. Tror det beror mycket på att det traditionellt bara är män som går på café, och då främst för att titta på lättklädda damer. Café con piernas.

Chilenare dricker kaffe hemma, till once och frukost, och då är det pulverkaffe som gäller... äckligt nescafé. För en kaffeslukande svensk blir det helt fel. Min lycka var gjord när vi hittade en riktig kaffekokare och äntligen kunde göra ordentligt kaffe hemma.

När jag sedan fick reda på att det fanns Starbucks här, sprang jag dit på en gång. Där kan man faktiskt få en hyfsad latte eller espresso och sitta ner i sköna fotöljer, i like!

Visst, Starbucks är inte det ända fiket här som funkar... det finns fler, men de är få och svåra att hitta. Nu har jag sån tur att en av mina vänner ska öppna ett kafé, det ser jag fram emot... men än så länge får jag nöja mig med starbucks, som absolut är alldeles för dyrt...

3:46 em  
Anonymous Anonym said...

I Paris råder en riktig Starbuckmania. På två år har drygt 20 Starbucks poppat upp lite här och var i staden. De är nästan alltid fulla. Mycket utlänningar i vissa kvarter men mycket parisare också. De har ju ett litet annorlunda koncept jämfört med vanliga franska kaféer. Servering över disk, "hemtrevlig" inredning med fåtöljer och liknande där man kan sitta länge utan att någon klagar, samt ett stort urval av drycker som man inte hittar någon annanstans. Dessutom är det rökfritt och det är rätt ovanligt i Paris.

Jag är inget jättefan, tycker också framförallt att det är för dyrt och rätt ocharmigt, men samtidigt är jag inte förvånad över att det funkar så bra i Paris.

5:21 em  
Blogger Thérèse said...

Ecka - ojdå jag har ju bara varit i Venezuela , Mexico , Guatemala , Honduras och där har det varit hyfsat lätt att hitta gott kaffe. Speciellt i Mexico och Venezuela tycker jag. Men håller med om att många ställen har pulverkaffe. Så Starbucks finns i Chile. Jag som hade fått för mig att Sydamerika var Starbucks-fritt.

Cocotte - Att det är rökfritt kan jag tycka är skönt. För precis som i Frankrike det är ju inte så vanligt med rökfria fik här i Spanien.

6:09 em  
Anonymous Anonym said...

i england var det ratt svart att fa tag i en cappuccino eller en espresso innan starbucksinvasionen, befann man sig inte i soho sa fanns det i princip bara pubar eller engelska caffs (som oftast har uselt kaffe). sjalva fika-grejen ar ju ratt svensk och jag kommer ihag hur man saknade att kunna ga o satta sig o fika lange i skona soffor. (men, vi hittade eftersom ett antal cafeer med hyfsat kaffe och trist nog har flera av dem lagt ned nu.)sen kom starbucks och ganska plotsligt blev london ett cafe society. jag gillar inte starbucks alls men det positiva med deras framfart ar att det har dykt up en massa andra cafeer, tex caffe nero som ar helt ok, och man kan numera fa en schysst espresso eller cap[uccino utan problem nastan overallt i london. Men a andra sidan ar det kanske inte bara starbucks fortjanst, londons hela matkultur har gatt uppat de senaste sex sju aren och cafe kulturen kanske ar en naturlig foljd av det. Det finns manga schyssta franska eller italienska delis som inte bara saljer mat (att ta hem ) utan oxo serverar mat & kaffe etc.

8:42 em  
Blogger Per said...

jag håller med ecka. Kaffet i syd-centralamerika smakar blä. Man trodde ju i sin enfald att länderna där kaffet kommer ifrån skulle vara mästare på att fixa gott kaffe, men icke!

Till och med kaffet i plastmugg på mcdonalds smakade bättre än det dom kallade "Americano" i Guatemala. Här i Sverige kallas motsvarande "kaffe" för lank, dvs hälften kaffe hälften vatten. Om man vill ha mjölk i kaffet är den gammal med skinn och smakar vidbrännt. Men det tar emot att gå till Starbucks, eftersom jag hatar den sortens kultur också

8:51 em  
Blogger Thérèse said...

Anonym - det visste jag inte men det är klart , England har väl av tradition varit mer ett te-land än ett kaffe-land. Då ska naturligtvis Starbucks ha beröm för att dom har banat väg för cafékulturen. Här i Spanien finns en del traditionella caféer med bakverk men vanligast är att man dricker sitt kaffe på en bar. Brukar smaka utmärkt men till skillnad från Starbucks har dom sällan fåtöljer och det är aldrig rökfritt.

9:06 em  
Anonymous Anonym said...

Jag säger som Cocotte, det rökfria och urvalet är grejen. Och internet uppkopplingen. Och så är Starbucksklientelet i Frankrike ovanligt franskt. Men jag tycker ju att fransmännen är ganska lika amerikanerna, jag ska utveckla det i ett inlägg någongång, men jag vågar nästan inte säga det högt. Och därför är det kanske inte konstigt att amerikanska fenomen går bra i Frankrike. Appropå det, vet ni att Beligen lär vara det enda land i världen där McDonalds inte går med vinst. Belgarna fixar inte McDonalds pommes frites. Ganska kul ;-)

9:31 em  
Blogger Thérèse said...

Therese - Jag håller med om att rökfritt är ett stort plus. Jag tyckte det var så skönt när alla caféer och krogar i Sverige införde rökfritt för som icke-rökare är det inte kul att sitta i en dimma och äta eller dricka. Starbucks är väl ett av dom få ställen i Spanien som har rökfritt och här andelen rökare också betydligt fler än i Sverige. Kul det där med Beligen. Jag förstår dom för i Beligen har jag ätit jättegoda pommes frites. McDonalds här har en sorts friterad klyftpotatis som man kan ta istället för vanlig pommes frites. Mycket godare

9:35 em  
Blogger Thérèse said...

Tolken menade jag ju när jag skrev Therese i förra inlägget. Det här med att fransmän och amerikaner skulle vara lika är nåt nytt. Jag och många andra med mig tror nog att fransmän är verkligt olika amerikaner. Väntar med spänning på ditt inlägg om detta

1:33 fm  
Blogger Thérèse said...

Nadia - frapuccinos är rätt mastiga. Man känner sig verkligen proppmätt efter en sån. Rökfritt uppskattar jag också. Ibland kan det kännas jobbigt att hår och kläder verkligen stinker bara man tar en kaffe någonstans. Tycker det är så skönt i Sverige nu när alla caféer krogar har rökfritt.
Jag kansek får revidera det här inlägget och skriva nåt mer positivt om Starbucks. Men jag är inte så förtjust i deras kaffe. Dom flesta sorterna är för sliskiga i min smak
Men rökfria fik och att dom strävar efter att bara sälja rättvisemärkta produkter är helt klart stora plus.

1:49 em  

Skicka en kommentar

<< Home