torsdag, april 27, 2006

träna

En sak som man lägger märke till om man jämför den svenska och den spanska huvudstaden är att i Madrid finns väldigt få gym. I Stockholm finns det ett gym i nästan varje kvarter.
I mitt hus har vi ett gym för boende men det är inte så vanligt så det kan knappast förklara att det finns så få gym här. Det kan ju vara så att spanjorer motionerar på andra sätt än går på gym. Där jag bor möter jag nästan alltid folk som är ute och springer eller joggar på kvällarna. På makens jobb har dom ett fotbollslag som spelar i nåt man kan jämföra med Korpen och ja , maken är med och spelar.

Utan att ha sett någon statistik eller pratat med någon om det har jag en känsla av att medel-spanjoren motionerar betydligt mindre än medel-svensken. Jag har en känsla av att svenskar generellt motionerar väldigt mycket jämfört med andra europeer. Men det här är inget jag har belägg för utan bara en tanke. Så säg gärna emot om ni tror att jag har fel.

Det finns ju en paradox i det här för samtidigt som medvetenheten om kost och träning ökar så öker också antalet överviktiga i Sverige. Samtidigt som fler och fler restauranger satsar på hälsosammare mat ökar antalet snabbmatställen.

Själv har jag för övrigt dåligt samvete för att jag inte tränat sen november. Dags för en uppryckning snart. Jag vet ju att jag mår så otroligt bra av det.

7 Comments:

Blogger Anna Malaga said...

Du har helt rätt, spanjorerna - och speciellt spanjorskorna - är extremt osportiga.
"Sillón-ball" är den populäraste sporten här.
Väldigt fâ tjejer hâller pâ med bollsport t.ex, möjligen aeróbics i sâ fall.
Nu har det börjat bli ganska poppis med gym här nere. Men just i Malaga tycker jag inte att det känns sâ lockande, vi har ju sâ fint väder och man kan cykla, promenera och jogga hela âret (och simma pâ somrarna)

9:42 fm  
Blogger Thérèse said...

Anna - jo här i Madrid finns ju en del gym men jämför man med svenska städer så är det betydligt färre.
Visst klimatet lockar ju till att röra på sig ute som att cykla , promenera , jogga mm

11:03 fm  
Blogger Nejma said...

Haha, kanske dags att ta upp yogan igen? Det finns visst flera yogacenter i Madrid så passa på! *avis* Du får gärna berätta sedan vilket som är bäst så jag vet vilket jag ska satsa på när jag kommer upp till Madrid. För GIVETVIS ska vi på yogacenter både barnen och jag. ;-)

Kram,
Nejma

9:29 em  
Blogger Thérèse said...

Jo jag ska kolla upp dom där yogacentren som finns , har tänkt på det en del. Nu har jag yogat så mcket så jag skulle nog inte ha några problem att göra det hemma utan instruktör. Men men det ska ju bli av också och helst ska man inte ha lekande barn omkring (fast min dotter brukar vara med och yoga ibland , hon ställer sig bredvid och härmar rörelserna)

7:33 fm  
Blogger Nejma said...

Thérèse - ser fram emot en redogörelse för dom olika yogacentren. *s* Och när jag väl kommer upp till Madrid (när nu det blir) så får vi kombinera fika med en yogaklass. *s*

Kram på dej!

/Nejma

3:20 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - fika och yoga låter jättetrevligt. Hoppas du kommer till Madrid. Jag ska ta mig till Marocko någon gång , vill ju gärna se Marrakesh faktiskt

4:23 em  
Anonymous Anonym said...

Här i Taiwan har det blivit jätteinne att gå på gymmet de senaste tre-fyra åren. Massor av femvåningsgym med all den senaste utrustningen. Och alla går. Varje dag ser jag gubbor och gummor som knapppt kan gå i trapporna själva som kommer in och byter om och går på löpbanden och deltar i någon av lektionerna som ges i taichi eller yoga eller annat.

Yoga är nästa stora grej. Det senaste halvåret har de öppnat två eller tre yogacenter på fyra-fem våningar.

3:06 fm  

Skicka en kommentar

<< Home