onsdag, maj 03, 2006

Cadiz

I sydvästra hörnet av Spanien ligger den lilla vackra staden Cadiz. Cadiz grundades av fenicierna på 1100-talet före vår tideräkning, vissa hävdar att det var så tidigt som 1300-talet före vår tideräkning.
Det gör staden till Europas äldsta kontinuerligt bebodda stad , äldre än Rom och Athen.

Det mytomspunna riket Tarsis som nämns i Gamla Testamentet låg troligen här i närheten. Tarsis var känt för sina silvergruvor och handlade troligen med fenicierna som dominerade handeln i Medelhavet årtusendet före våran tideräkning. Dom grundade städer på öar i och kuster runt hela Medelhavet. Det var fenicier som grundade och levde i den kända staden Kartago. Dom var skickliga sjömän och seglade troligen också runt Afrika , man vet att dom handlade med England och Bretange , vissa forskare tror att dom sökte sig så långt bort som till Skandinavien men det finns få om ens några belägg för det.

Efter fenicierna kom romare , morer ,goter och en hel rad folk. Cadiz blommande upp på nytt efter upptäckten och koloniseringen av Latinamerika. Allt guld och annat värdefullt man skeppade till Spanien passerade först Cadiz. På 1700-talet då monopolet på handeln (egentligen utplundrigen av) med kolonierna gick till Sevilla som ligger cirka 12 mil från kusten men har en hamn vid floden Guadalaquivir.
På 1700-talet utveckaldes handeln från Europa till Kina och mycket av den handeln kom att gå via Spanien och Cadiz.

Kineserna var inte intresserade av något svenskarna hade utan enbart av spanska silverpiastrer (silvermynt). Så för skeppen från Ostindiska kompaniet var Cadiz första hamnen. Här sålde man varor för att få spanska silverpiastrar. Många gånger kunde skeppen tillbringa månader i Cadiz och det finns många både hemska och spännande historier från dom svenska sjömännen här.

1812 utropades här Spaniens första demokratiska konstitution den så kallade Cortes de Cadiz av intellektuella som tröttnat på kungens makt. Tyvärr skulle det dröja länge innan Spanien fick demokrati.

Staden ligger på ett långt och smalt näs. Drygt en mil långt. Längst ut ligger den gamla delen. Här är gränderna så smala att människorna som bor där säkert kan nå varandra genom fönstren. Eftersom staden är omgiven av hav vetter alla gränder mot havet , ofta i båda riktningarna. Havet ger också staden ett speciellt ljus. Överallt finns små vackra torg där man gärna sätter sig ner och dröjer kvar länge. En favorit är det lilla torget Plaza de Mina , även torget vid rådhuset Ayuntamiento med alla restaurager är trevligt.

Staden är också känd för sin karneval som ska vara den största på fastlandet. Karnevalerna på Gran Canaria och Tenerife är större. För ett antal år sen besökte jag karnevalen i Cadiz och den var inte som en traditionell karneval á la den i Rio de Janerio eller på Kanarieöarna. Här var det mera folkdräkter och politisk satir än lättklädda damer.
Från Cadiz kan man också ta båten till Gran Canaria och Teneriffa för info kolla här

Cadiz är underbart vacker , full av historia , har underbara stränder och ett kul folkliv. En stad som definitivt är värt ett besök. Jag pluggade spanska där sommaren 2000 och slogs av att så få svenskar verkar hitta dit. För mer info om Cadiz kolla här


katedralen i Cadiz


torghandel


rådhuset Ayuntamiento


vågbrytare och katedralens guldkupol


Parque Genovese


båtar


det gåtfulla drakträdet som bara växer här och på Kanarieöarna


staden från luften. Ni kan se det smala näset som staden ligger på. Gamla delen är det som ligger längst ut.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

åååh du får mig verkligen att ångra att jag aldrig tog mig tid eller råd att åka till Spanien för att plugga.
Egentligen ville jag till Sydamerika men då "sponsrar" ju in CSN...

10:45 fm  
Blogger Thérèse said...

Virvla - ska du till Spanien för att plugga är Cadiz inget bra alternativ (även om jag själv pluggat där) dialekten där är fullständigt obegripligt. Till och med Madridbor säger att dom inte förstår. Dialekten i hela södra Spanien är knepig men jag undrar om inte Cadiz är knepigast. Men Andalusien i söder och städerna Cadiz , Sevilla , Cordoba och Granada är definitivt värda ett besök. Vackra och mycket historiskt intressanta.
Innan vi gick med i EU sponsrade CSN spanska i Sydamerika och engelska i USA men efter EU inträdet bestämdes att språk som talas i Europa ska pluggas i Europa.

11:04 fm  
Blogger Nejma said...

*s* Och som vanligt måste jag påpeka att spanskan i södra Spanien inte är ett dugg svår att förstå om man vant sej vid den. *s* Och många dialekter i Sydamerika liknar sydspanskan så den är gångbar även internationellt. ;-) Dialekter är ju väldigt individuellt också, för det som kan verka knepigt för en kan ju vara enektl för en annan. Så Virvla, om du vill plugga spanska i Spanien, tänk mer på att hitta en bra skola istället för att oroa dej för vilken dialekt folk pratar. För det viktigaste är att du skaffar dej en bra grund i språket, sedan bygger du vidare på den oavsett var du än befinner dej.

/Nejma - högst partisk i frågan

3:20 fm  
Blogger Thérèse said...

Nejma - okey jag kan ge dig rätt till viss del. Min skola i Cadiz var jättebra men "gaitanos" på stan hade uttryck som var mycket annorlund och svalde väldigt mycket av orden. Jag tyckte Cadiz var mycket knepigare än Sevilla när det gällde att prata med och förstå infödda. Fast skolan i Cadiz var mycket bättre än den i Sevilla.
Men självklart är det en vanesak att höra folk säga ma o meno istället för mas o menos. Däremot tycker jag att andaluz är knepigare än det mesta av den spanska som talas i Latinamerika, mexikansk spanska inbillar jag mig är bland det lättaste att förstå

3:31 fm  
Blogger Nejma said...

Glömde ju kommentera innehållet i ditt inlägg. *s* Jag håller med dej om att Cádiz är en av Spaniens vackraste städer, tack vare läget och ljuset. Gamla stan i Cádiz är helt underbar, husen är otroliga (jag är galen i gamla hus! *s*) och jag skulle flytta dit direkt om jag fick en lägenhet i present. Tyvärr är dom oerhört dyra, så den som äger en lägenhet där måste vårda den ömt.

Jag hann aldrig in i katedralen men jag har hört att den är oerhört vacker. Utsikten från stranden är fin, dagar med vackert väder ser man ju hur långt som helst.

Och så gaditanon då. Själv tycker jag att det är en av dom charmigaste dialekterna. Iaf den klart bästa för att berätta historier, för det är så bra flyt i den dialekten.

Mexikanskan tycker jag är lite småknepig, den är så långdragen. En sydamerikansk dialekt som jag tycker är vacker är ekvatorianskan och så gillar jag spanskan som talas i Peru och Bolivia (fast det blir lite jobbigt när dom blandar in en massa quetchua eller aymara), den är lik "standardspanskan". Jag tror faktiskt att den enda latinamerikanska spanskan jag har lite svårt för är viss chilenska, men det beror nog mycket på att det handlar om personer med mycket låg social status som blandar in ord från mapuche och andra lokala språk. Högutbildade chilenare talar en helt annan sorts spanska. I mitt jobb som tolk träffade jag på folk från i stort sätt hela den spansktalande världen och även en och annan saharaui, nordmarockan, sefardijude och spansktalande asiater. Det skulle vara kul att kunna forska på dialekter. Min man och jag drömmer om att kunna forska på spanskan som talas i norra Marocko, men för det måste vi nog sätta oss i skolbänken igen och det har vi nog inte riktigt tid till just nu...

/Nejma

4:41 fm  
Blogger Thérèse said...

Nadia - Det är faktiskt möjligt att göra en dagsutflykt från Madrid till Andalusien. Snabbtåget AVE tar bara 1 timme och 40 minuter till Cordoba och kostar 50 €. cirka 20 turer om dagen finns att välja på. Fast Andalusien är värd ett längre besök. Här finns otroligt vackra städer och mycket historiska sevärdheter , det är också här dom finaste moriska byggnaderna finns.
Jag håller väl med att visst blir man van vid en dialekt. Visst förstår jag andaluz någorlunda men jag tycker det är så mycket lättare att förstå en Madridbo. Då har jag ändå pluggat i Andalusien i sammanlagt 8 månader (5 i Sevilla och 3 i Cadiz) och bara bott snart 6 månader i Madrid. Även då jag var i Andalusien tyckte jag att det var lättare att förstå folk som kommer från platser längre norrut i Spanien.

10:55 fm  
Anonymous Anonym said...

Åh, Cadiz... När jag var i Cordoba våren 1997 gick helgerna åt till resor runt i Andalusien och till Madrid förstås. Till Cadiz kom vi aldrig iväg, kompisgänget och när vistelsen gick mot sitt slut kände jag att det inte fick missas. Flera vänner hade åkt hem och resten hade tröttnat på rundresor, så jag åkte själv. Det var en stor sak för mig på den tiden, tre dagar på egen hand och med knagglig spanska. Cadiz var underbart, grep tag i mig med sina färger och sin atmosfär. Jag gick runt nästan andlös och när jag återvände till Cordoba kändes det som om jag varit med om något mycket speciellt. Förutom att Cadiz ÄR en mycket speciell stad så insåg jag att resor på egen hand ger mycket. Att vara ensam på okänd ort utan allt distraherande småprat och hänsynstagande till andras viljor är underbart. Numera reser jag själv ibland. Gillar din blogg!

9:12 em  
Anonymous Ida vernersson said...

Hej hej!
Funderar på attåka och plugga spanska i cadiz i juni och undrar vilka/vilken skola/förmedling du kan rekommendera.. blueberry verkar ha bäst pris av de jag sett, någon kommentar om dem? Mvh Ida

10:51 em  

Skicka en kommentar

<< Home