onsdag, april 19, 2006

vegetarian i utlandet

När jag skrev om ris skrev jag att jag var vegetarian och bland kommentarerna blev lite diskussion om att vara vegetarian i olika länder. Till bara jag Johanna (som har gjort mig rysligt sugen på tacos , mannen är i affären och köper sås och skal nu) skrev jag att jag skulle skriva lite om att vara vegetarian i olika länder. Nu har jag inte besökt världens alla länder så det blir bara ett axplock. Jag hoppas att dom som har erfarenhet av hur det är att vara vegetarian i andra länder eller tycker att jag har fel om nåt land skriver det i kommentarerna.

Sommaren mellan 9 an och gymnasiet jobbade jag 5 veckor på en äggfabrik. Jag blev så äcklad att jag slutade äta kött , fisk och ägg. Det har jag fortsatt med och i sommar firar jag 19 år som vegetarian. Jag har svårt att tänka mig att jag någonsin kommer att äta kött eller fisk igen. Ägg kan jag fuska med idag om det är i något som inte smakar ägg som t.ex bullar, majonäs i potatissallad eller likande. Min man och mina barn äter kött och fisk och jag har aldrig tänkt omvända varken dom eller andra människor. Jag har aldrig varit med i någon vegetarian eller vegan förening. Jag bryr mig inte alls vad andra äter eller dricker. Ät gärna en stor köttbit och skölj ner med en clara (öl blandat med läsk för den som inte läst tidigare inlägg)

I Spanien där jag bor är det både sämre och bättre att vara vegetarian än i Sverige. Grönsaker här är mycket fina och ofta billiga. Men det är knepigt att få tag i sojaprodukter och tofu. Vissa hälsokoster och ett apotek som jag har hittat säljer sojaprodukter. Tofu köper jag på en av dom två japanska affärer jag känner till. Där kan man också köpa miso , nori , ume och anant typiskt japanskt. Quorn verkar inte finnas alls. Något jag saknar.
Går man på restaurang är folk alltid vänliga och fixar det man vill ha. I allmänhet finns olika rätter med potatis i olka såser som patatas bravas - stekt potatis i kryddstark tomatsås eller patatas aioli potatissallad med majonäs och vitlök. Stora goda sallader eller ungsbakade grönsaker brukar aldrig vara något problem att få tag i. Ofta finns pasta med tomatsås eller med pesto.

Jag kan tänka mig att det är ungefär likadant i dom flesta länder i Syd och Central Europa. I Paris har jag iallfall sett quorn på en livsmedelsaffär. Jag har en fördom om att Östeuropa verkligen är köttätarländer av rang och att vegetarianer kan ha problem. Men jag har varit i Ryssland, Estland , Ungern och Jugoslavien (innan kriget) och inte haft några problem att äta vegetariskt. Tristast var nog Ryssland där dom mest serverade mig soppor när jag bad om vegetariskt.

Det europeiska veg.paradiset är utan tvekan Storbrittanien. Här finns hur mycket olika vegetariska rätter som helst och alla restauranger har bra utbud av vegetarisk mat. Med undantag av vissa pubar kanske. Oftast mycket större utbud och variation än på svenska restauranger. Jag har hört att Storbrittanien är det land i Europa där störst andel av befolkningen är vegetarianer.

Världens veg.paradis är Indien där en stor andel av befolkningen är vegetarianer. En troende hindu ska inte äta kött , fisk och ägg. Men alla är förstås inte så renläriga. Många fattiga har aldrig råd att köpa kött och är därför ofrivilligt vegetarianer. Jag bodde i en fattig troende familj och fick underbart god mat tillagad på en liten murad lerugn med eld. Varierat , gott och kryddstarkt. På alla restauranger finns ett stort och varierat utbud för vegetarianer och ingen tycker att man är konstig som är vegetarian.

Ungefär samma upplevelse har jag från Kina. Även många buddister avstår ju från kött och fisk. Men jag kan tänka mig att det variera mellan olika regioner. Jag har bara varit i Hong Kong , Macao och Guandong-provinsen i söder. Jättegod mat , kryddstark och många variationer inte alls som vår svenska kinamat. Varför kan inte en kines öppna en "autentisk kinakrog" i Sverige? I Hong Kong finns restauranger som specialiserat sig på mat från en viss kinesisk provins. Jättekul att prova olika provnisers mat. I en världsstad som Hong Kong kan man förstås äta mat från hela världen.

Samtidigt såg många mindre kinesiska restauranger ut som zooaffärer. Utanför kunde det finnas hinkar med fiskar , krabbor, kräftor , humrar , grodor , sköldpaddor, höns och andra fåglar. Bara att välja vad man var sugen på så fick man det slaktat , tillagat och serverat. En gång försökte en kinesiska i Shenzhen som var servitris och som kunde lite englelska att locka med en sköldpadda. Hon lyfte upp en levande sköldpadda stor som en tallrik och lät oss titta på den och frågade "Are you hungry?"

I Hong Kong , Sydkina och i dom kinesiska kvarteren i Singapore fanns flera helt vegetariska kinarestauranger som serverade rätter på grönsaker och mock-meat alltså "veg-kött" gjort av vete. Finns att köpa på konserver i en del asiatiska affärer i Sverige. Man använde också en hel del tofu. Jag kan verkligen rekommendera alla att besöka en sån restaurang. Även köttfantasten lär älska maten.

Thailand upplevde jag som det knepigaste asiatiska landet jag besökt som vegetarian. Inte för att det var ett dugg knepigt egentligen men det fanns inte samma utbud och variation som i andra delar av Asien jag har varit. Jag åt mest stekt ris och grönsaker och stekta nudlar och grönsaker. Gott men inte så mycket variation.

I Latinamerika har jag bara besökt Mexico , Guatemala , Belize och Honduras (mycket hastigt). Bäst av dom tyckte jag att Mexico var. Där fanns alltid tacos som man plockade ihop fyllning till själv (ofta olika grillade grönsaker och goda såser som starka tomatsåser och den välkända avokadoröran guacamole) eller quesadillas -ostfyllda tortilla med sallad. I dom andra länderna åt jag mycket pasta och tomatsås och pizza och sallad. I Venezuela hade dom Arepas med queso guayanes som fanns precis överallt. Arepas är ett majsbröd som är typiskt för Venezuela och kan vara fyllt med vad som helst. Queso guayanes är en jättegod vit ost som inte smakar som någon annan ost jag har ätit. Annars kunde man alltid äta sallad och stekta matbananer. Helt okey men kanske inte det roligaste som finns.

Kinarestauranger finns över hela världen och dom brukar alltid ha en eller ett par vegetariska rätter. Oftast är det både gott och billigt. Samma sak gäller pizzerior. Man brukar också överallt kunna få tag i pasta och tomatsås eller sallader om man vågar äta det. Men det är ju kul att kunna prova mer lokala rätter.

13 Comments:

Blogger Lugnetetc said...

Jag kommer ihåg svenska vegetarianer på en studentkonferens i Slovakien! De fick: en jättestor bit Äppfelstrudel i vaniljsås, en jättestor hög med potatis eller andra grönsaker.

Vi fick å andra sidan kokt, kött som enligt min mening var förstört och så fick vi förra året igen i samma land och i Polen... Jag skulle tro att det är bättre i Slovenien och mot Medelhavet!

7:44 em  
Anonymous Anonym said...

Kan du förklara för mig varför mexare har koriander i allt? Dom har det tom i tandpetarna tror jag, är det deras sätt att säga att jag inte är välkommen?

9:15 em  
Blogger Thérèse said...

Fred - jag tror också Medelhavländerna är bättre än Polen om man är vegetarian

Argaste - jag höll också på att bli vansinning på den där koriandern som mexarna hade i allt. När jag känner lukten av koriander numera tänker jag alltid Mexico. Så gott är det väl inte?

9:23 em  
Anonymous Anonym said...

Tack för inlägget! ;) Kul att läsa om det. Jag funderar på att fortsätta plugga franska i Paris till hösten, eller att plugga engelska i London. London verkar ju helt klart klokast med tanke på maten. ;) Fast jag har ju redan varit i Paris en termin och klarat mig. Är mycket impad av att du faktiskt hittade qourn i Paris!

10:16 em  
Blogger Thérèse said...

Johanna - jag turistade i Paris (jag har aldrig bott där) senast i december 2004 Då bodde vi på ett litet hotell vid Place Abbessess i Montmartre. Ungefär nere vid Place Pigalle nära Moulin Rouge ligger en livmedelsaffär som jag var in i. Där hade dom iallfall i december 2004 quorn

11:14 em  
Blogger Knaster said...

*Sitter och ser mycket, mycket sur ut över att få höra att någon lyckades med det jag misslyckades med i Paris - att hitta quorn*

Förvisso lyckades jag övertala Agneta som har svenska Affären att ta in quorn åt mig, men den kostade fasen skjortan också!

London, London, London! :D

11:59 em  
Blogger Thérèse said...

Jag har bara varit på en enda större livsmedelsaffär i Paris. Vilken tur jag måste haft.

Det ska förresten finnas någon svensk affär här också men jag vet inte var. Kanske någon som läser bloggen vet

12:09 fm  
Blogger Me said...

Jag är allätare, men trodde av någon anledning att vegetarianer skulle uppskatta Japan, eftersom man äter så hälsosamt här.
När jag hade en indisk klient på besök så visade det sig dock vara ganska svårt att hitta renodlad vegetarisk mat.
Det ingår inslag av kött, fisk och kyckling i nästan allting här.
Inte ens Tofu äter man som den är, utan den serveras med torkad och riven tonfisk som strös över tofun.

6:40 fm  
Blogger Thérèse said...

Japaneseviking - jag har också trott att Japan skulle vara ett bra land för vegetarianer.
Många japaner är väl buddister? Ska inte iallfall munkar och mycket troende äta vegetariskt? I Kina sa man det
Sen har jag inte haft några större problem var jag än har varit i världen för äter man på restaurang fixar dom i allmänhet nåt ma ber om.

11:20 fm  
Blogger Me said...

Munkar går ju inte på restaurang så ofta, så jag tror inte de märker av problemen. Dessutom så äter de ju fisk, vilket nästan är en förutsättning i Japan.

3:53 em  
Blogger Thérèse said...

Nej det är sant att dom inte gör. Fast min kompis som reste runt i Thailand påstår att han rökte lite starkare saker än tobak och lyssnade på amerikansk rock med en thailändsk munk.
Låter lite otroligt dock.

Men även om inte munkar går så ofta på restaurang finns vegetarianism sen gammalt i kultueren. Förutom munkar har mer renlärigt troende buddhister iallfall historiskt sett ibland varit vegetarianer.
I Sverige finns ju ingen månghundra eller mångtusen årig vegetarisk tradition på samma sätt.
Ungefär så har jag fått mockmeat och det stora utbudet av veg.mat i Kina förklarat för mig av en hongkongkinesiska.

Men jag vet att japaner är stora fiskätare

4:27 em  
Anonymous Anonym said...

Det var som tusan! Var det... åh, jag har tappat namnet... men det måste vara den livsmedelsaffären jag brukade handla på, jag bodde nämligen i Montmartre på Rue Lepic ganska nära Abbessses. Nåväl, får kika där lite noggrannare om jag bor där igen... ;)

6:21 em  
Anonymous Daniel said...

I Nordkorea har jag ätit jättefin vegetarisk mat. Fast ibland var det lite knepigt att få dem att fatta vad man åt och inte åt.

Tyskland har väl för övrigt mycket vegmat också? Tror ingen nämnt det hittills?

10:23 em  

Skicka en kommentar

<< Home