lördag, april 15, 2006

Glad påsk

Igår kväll efter maten gick vi en promenad med svärfar och hans fru. Vi stannade till vid en bar där vissa bord har ölkranar. Man beställer glas och det man eventullt vill äta sen sitter man och tappar upp ur kranen själv. På kranen finns ett litet räkneverk med digitala siffror som visar hur många euro man druckit för.
Nu har svärfar , hans fru , maken och dottern har gett sig ut för att turista i Madrid så jag tänkte passa på att skriva lite om spanskt påskfirande.

Mycket av det vi gör i Sverige på påsk gör man inte här. Här klär inte barnen ut sig till påskkärringar eller målar ägg. Visserligen ger man barnen påskgodis i form av chokladägg, chokladharar eller chokladkycklingar men man stoppar dom inte i ett papp- eller plast-ägg. Mina utlandssvenska barn har naturligtvis fått äkta svenska påskägg inköpta på IKEAs svenska mataffär och ikväll ska dom måla ägg. Fast påskkärringar har dom inte varit i år.
Spanjorerna smäller inte heller smällare som man gör på svenska Västkusten på påsk.
Visst pyntar affärerna med kycklingar men absolut inte lika mycket som i Sverige och vad jag vet så har inte spanjorer kycklingar, ris och annat påskpynt i hemmen.
Man har ingen speciell påskmat utan bara en sorts kaka med ett kors på Tarta de Semana Santa.

Påsken i Spanien är främst en religös högtid så i alla städer drar processioner fram hela påskveckan. Värst är det i södra delarna speciellt i Sevilla. Eftersom jag pluggade i Sevilla våren -99 och bodde på ett ställe där alla processioner passerar känner jag att jag fått min livstidsdos. Dom som deltar i processionerna är i allmänhet klädda som ku klux klan medlemar i olika färger beroende på vilken kyrka man representerar, men man ser också folk utklädda till Jesus , romerska soldater och trumslagare eller trumpetspelare i uniform. En speciell Semana Santa musik som finns att köpa på cd spelas av trumpeter och trummor. Inte min favorit , men den höll mig vaken ett antal nätter påskveckan i Sevilla.

Processionerna bär också på enorma stayer med scener ur Jesus liv. Som alltid i Spanien är religösa stayer otroligt realistiska och Jesus mamma Maria har en stor roll. Jag har hört att kulten kring Maria är större i Spanien än i något annat katolskt land. Det finns forskare som hävdar att det beror på att man hade en stark gudinnekult i Spanien innan kristendomen infördes.






Bilder från Semana Santa i Sevilla som jag lånat från Spain online

Till sist lite reklam. Många av dom mest lästa bloggarna på nätet är inte särsklit bra eller intressanta. Många bra , intressanta och roliga bloggar har inte alls så många läsare som dom förtjänar. Så jag tänkte lobba lite för några favoriter jag nyligen hittat och länkat.
Frankrikeliv jätterolig och intressant blogg skriven av två svenskar i den sydfranska staden Marseille. Vill man läsa om norra Frankrike har Cocotte en jättemysig blogg med fina bilder. Båda har fantastisk iaktagelseförmåga och ser och skriver om små detaljer i det franska samhället. Även Tolken och Krokofanten har fina Parisbloggar
Jag har även hittat nätets absolut bästa reseblogg som en guidbok fast mer personlig. Resor från Europa och Asien.
Sen har den före detta Madridbon Nadia börjat blogga. Jättebra och välskriven, jag är fast. Minnen från Sydamerika och lite annat. Kanske blir det lite Madrid också.
så ni som sitter och slösurfar framför datorn och hamnar här , gå in och kika på dom här bloggarna också

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ska absolut kolla in tipsen så fort jag hinner! Ska passa på att tipsa om en egen favorit för den som gillar mat (och vackra bilder): http://agliolio.blogspot.com/

7:55 em  
Blogger Thérèse said...

Tack för tipset , vilken jättefin blogg

12:18 fm  
Blogger Nejma said...

Så du gillar inte processionerna? Åh, jag som saknar dom supermycket! Det är ju lite av årets höjdpunkt... Min man (som är muslim) och jag brukade försöka hinna med att se så många processioner som möjligt när vi bodde i Granada. Mina favoriter är dom som går på natten, då allt är alldeles mörkt och man bara ser alla tända ljus. Och saetas, dom religiösa sångerna, är ju bara såååå vackra! *sakna* Visste du förresten att varje "staty" väger flera ton och att dom inte använder något som helst hjälpmedel annat än vilja och styrka för att bära runt dom? Man får bara bära en liten stund, för man orkar inte många minuter åt gången. Det är därför varje prosession tar så tid, det blir många bärarbyten. Inte vem som helst får bära heller, man blir utvald.

Nästa år är det jag som tar barnen och skippar skolan i några dagar så mina barn också får uppleva en riktig Semana Santa!

/Nejma

1:19 fm  
Blogger Thérèse said...

Nejma - håller med om att dom vackraste är dom som går på natten. Jag bodde alldeles vid katedralen i Sevilla så nästan dygnet runt var det processioner under min balkong. Kul i början men efter en vecka av dålig sömn och svårt att ta sig ut p.g.a all trängsel blev jag lite less

Nadia - Jag gillar din blogg jättemycket. Jag har skrivit flera kommentarer men om verkar inte komma med. Verkar som du får lägga in dom. Vilken ära att du länkar mig!

11:19 fm  
Blogger Vi på Kantarellen said...

Jag håller med dig till fullo att de flesta bloggarna i toppen på Bloggtoppen är rätt trista. Men jag tycker fortfarande att Silverfisken tillhör de absolut bästa.

Själv var jag med på den där listan, men blev så stressad av det, så jag tog bort mig själv.

2:17 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - du skriver jättebra och intressant så jag är glad att du kommit igång med bloggandet. Ska bli kul att läsa om Chile i höst.

Mamselamsen - ja självklart finns det undantag , en del av toppbloggarna är läsvärda men dom flesta är det inte , enligt min åsikt iallafall. Jag förstår dig. Visst vill jag ha fler läsare men samtidigt känns det skönt att jag inte har så många för då kan jag skriva ganska spontant och inlä'ggen behöver inte vara så fantastiskt bra eller smarta. Skulle jag ha alltför många läsare skulle jag säkert få skrivkramp. Men skulle den dagen mot förmodan komma tar jag säkert också bort min blogg från olika listor

2:59 em  
Anonymous Anonym said...

Jag har aldrig upplevt påsken i Sevilla men flera gånger i Granada och Málaga.Enligt en malagueño är Sveillas processioner inget att ha (lillebrorskomplex).De är hur som helst ganska trista i Málaga.
Däremot finns det ett par guldkorn i Granada."Procesión CRISTO DE LA MISERICORDIA (del silencio)" är helt utan musik och de flesta åskådarna är tysta.Väldigt spöklikt i mörkret då den går mellan midnatt och 05."
Procesión CRISTO DEL CONSUELO Y MARIA SANTISIMA DEL SACROMONTE (los Gitanos)" består av en enda ikon som bärs genom zigenarstadsdelen Sacromonte.Under kvällen och natten kantas dess väg av brinnande eldar.Även det mycket effektfullt.

1:25 em  
Blogger Thérèse said...

El David - jag ar hört att dom i Malaga är ganska trista men att Granada har bra processioner.
Jag var på en sån där tyst procession i Sevilla så det förekommer där också.

2:34 em  

Skicka en kommentar

<< Home