måndag, april 17, 2006

kassor

Jag läste på Milda Matildas blogg om en tysk livsmedelsbutik som öppnat i Sydney. Australiensarna var förvånade över att kassaeronalen fick sitta och att kunden måste plocka ner sina varor själv i kassen.

Jag funderar lite på om det här är ett nordeuropeiskt fenomen. För i Sverige är det ju alltid så. Antaglien i Tyskland också. Men här i Spanien är IKEA den enda butik jag varit på där kassapersonalen sitter och kunden själv plockar ner varorna i kassen.
Den tyska livsmedelskedjan Lidl finns här i Madrid men jag har aldrig varit inne i någon butik. Jag får kanske göra ett studiebesök och kolla.

7 Comments:

Blogger Jenny said...

Inte nog med att man måste plocka ner varorna själv på IKEA, man får även betala för påsarna. Du skall se minerna på folk i kassan. Riktigt roligt :D

6:45 fm  
Blogger Thérèse said...

Jenny - Det är samma sak som här. IKEA tar 10 cent ungefär 1 krona för en påse. Det tror jag inte dom gör i någon annan affär. Jag har iallfall inte varit på någon som gör det

11:22 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker alltid dom är så artiga som plockar ned varorna:) nästan så att jag försöker ta kassen ifrån dom så de inte ska behöva göraa sig besväret:) Lite svenskt beteende som i sitter i benmärgen antar jag

11:40 fm  
Blogger Cliff Hanger said...

Jag tycker nog att du kan fortsätta hålla dig undan Lidl. Både deras personalpolitik och miljötänkande är tveksam, som du kan se om du t.ex. läser detta:
http://www.kvp.se/index.jsp?a=181672

och detta:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/marknad/foredrag.htm

9:31 em  
Blogger Thérèse said...

El - Mango , jag har hört en del skit om Lidl och bara besökt en Lidl-butik en enda gång. Då tyckte jag att mer än halva butiken bestod av kakor och sötsaker. Jag har aldrig bott i närheten av någon Lidl och det enda besök jag gjorde lockade inte till flera.
Jag håller mig gärna undan företag som jag vet har en usel personalpolitik

10:07 em  
Blogger Efva said...

Samma system i England. Kassapersonalen sitter och man får packa kassen själv. Som svensk reagerar man ju inte på sånt direkt ;) Men i min lokala Habibi-butik där jag bor får jag aldrig packa kassen själv. Det bara är så. Punkt. Precis lika självklart som att det finns tahini på hyllan. ;)

9:57 em  
Anonymous Anonym said...

Säkert kommer du inte ens läsa den här kommentaren eftersom det är ett gammalt inlägg, men OM du nu ser den kanske det kan vara av intresse (sitter och plöjer genom massa inlägg i din superintressanta blogg).

Var i Spanien i förra veckan på Solkusten (Costa del Sol) i Marbella/Fuengirola.

Där var vi inne på flera olika butiker (Hypercor, ngnting med Sol och fler) och ingen av dessa hade kassörer som packade påsarna utan alla satt ner...

Det kanske handlar om att vi bara hadlade på stora kedjor. Vad vet jag...

9:38 fm  

Skicka en kommentar

<< Home