tisdag, april 18, 2006

clara

hej, måste bara fråga vilket land du befinner dig i??? om du aldrig hört nån beställa en clara. du umgås väl antagligen bara med andra utlänningar som de flesta svenskar. inte för att det är av ondo men jag trodde du hade bättre koll.

Fick den här kommentaren idag och svarade bland kommentarerna men jag tänkte även svara här på bloggen. Jag bor i den spanska huvudstaden Madrid och har bott här i 5 månader. Här ska jag bo minst två år är det tänkt. Jag flyttade hit med man och två barn på 10 och 4 år för att min man fick jobb på universitetet här. Mina barn går på spansk skola och spanskt dagis. Majoriteten av min mans jobbarkompisar är spanjorer. Jag känner inte en enda svensk eller skandinav i Madrid men flera spanjorer/spanjorskor. Förutom spanjorer umgås jag med några japaner, några fransmän , några latinamerikaner och ett polskt par. Folk som vi har träffat via min mans jobb. Vi ska ha fest i övermorgon så jag kan komma med en fullständig lista på vilka nationaliteter som var här efter det men kan reda nu säga att spanjorerna kommer att vara i majoritet och inga svenskar kommer om ingen bloggläsare får för sig att ta sig hit för festa.

Naturligtvis småpratar jag lite med grannarna i huset men jag umgås inte med någon. Själv håller jag på och försöker skriva klart en uppsats så jag har inte jobbat så mycket , bara lite som engelskalärare på kvällskurs för vuxna spanjorer. Den som orkar läsa en mer utförlig presentation av mig kan kolla här

Eftersom jag inte känner så många och dessutom har ganska småbarn går jag väldigt sällan ut på barer. Om vi går ut blir det oftast att vi går ut och äter hela familjen och kanske med några vänner. Men då jag har gjort det har aldrig någon spansk vän beställt en clara. Blanding mellan öl och casera en läsk som smakar som sprite ungefär. Kanske har jag konstiga vänner som inte dricker clara vad vet jag? Jag sitter inte heller och kollar vad andra okända personer beställer utan brukar prata med mina kompisar när jag är ute. Själv är jag rätt trist och håller mig mest till öl och vin.

Jag började blogga för att mina vänner och min familj i Sverige skulle kunna följa vårt nya liv i Spanien. Jag hade inte trott att jag skulle få en massa andra läsare. Även om min blogg tillhör dom bloggar med få läsare så har iallfall en del hittat hit och börjat kommentera. Jättekul och jag har upptäckt en massa nya spännande bloggar.

Jag är ingen expert på Spanien. Förutom dom 5 måander jag nu bott i Madrid pluggade jag i Sevilla våren -99 och i Cadiz sommaren 2000. I Cadiz jobbade jag även lite på en bar. När jag pluggade umgicks jag bara med andra utlänningar som gick på samma språkskolor.
Vill man läsa någon som är expert på Spanien tycker jag man ska bege sig till biblioteket eller bokhandeln och låna eller köpa Thomas Gustafssons bok Spanien sol och skugga.

Jag kan inte allt om Spanien och spansk livstil , spansk kultur , mat , dryck och annat men jag vill lära mig mer och frågar alltid mina spanska vänner om saker. Jag pratar , förstår och läser spanska språket obehindrat Varje dag ser jag på spansk TV och läser minst en spansk tidning. Jag är nyfiken och tycker jättemycket om min nya hemstad. Men jag har som sagt bara bott här 5 månader. Tydligen har jag missat vad clara är precis som jag säker har missat en hel del andra saker jag borde veta enligt vissa.

Jag skriver om hur det är att leva som svensk familj i ett annat land. Om vardagen här och kul iaktagelser jag gör. Jag tycker att Spanien är spännande, nytt och exotiskt och jag upptäcker dagligen nya grejer att berätta. Känner att jag i stor utsträcking skriver samma typ av blogg som Robban och Sofia som precis flyttat till Frankrike och varje dag upptäcker nya grejer. Jag tycker det finns massor av spännande och exotiska saker att förundra sg över varje dag i Madrid. Jag upplever saker som spännande och exotiska som är vardag och tråkigt för många andra.


Jag tycker fortfarande att det är superhäftigt och exotiskt att vi har sköldpaddor i fågeldammen i parken som jag bor bredvid och att det växer palmer i mitt kvarter.


Eftersom jag älskar att resa och har gjort en del roliga längre resor tänkte jag varva min blogg med reseminnen , ankdoter och liknande. Men också om reser jag vill göra Men jag är inte heller någon expert på dom länder jag rest till. Jag skriver om det jag sett , upplevt och varit med om vilket kan skilja sig från vad någon annan upplevt. Jag har till exemel varit i Kina (okey inte i Beijing) och brukar läsa Ulrikas blogg om Beijing. Ofta känner jag igen jättemycket men ibland märker jag att hon har upplevt något annorlunda än jag gjort eller har sett saker jag inte märkt. Det betyder inte att hon har fel och jag rätt utan bara att vi sett olika på samma sak.

Jag generaliserar ofta och skriver om hur svenskar, spanjorer , japaner eller andra är. Det är för att få en mer humoristisk och lättsam ton. Ibland varvar jag med fakta som jag kollar upp och ibland skriver jag om något jag funderat på som språkfrågor och likande. Men jag har inga regler för vad jag får och inte får skriva. Det är min blogg. Jag skriver precis vad jag vill när jag vill. Jag tycker det är jättekul att folk hittar hit och kommenterar.
Eftersom jag har ganska få läsare sitter jag inte och går igenom och funderar så mycket på inlägge utan skriver spontant ner och publicerar.

19 Comments:

Blogger Lugnetetc said...

Clara heter nog Panaché i Frankrike (efter din beskrivning). Det är faktiskt gott särskilt om det är varmt: tar bort av läskens sötma med ölets beska!

10:09 em  
Blogger Thérèse said...

Fred - jag tycker inte att det låter gott. Men jag ska väl ta och prova nu. Ska väl även våga mig på en calimocho dvs. rödvin blandat med coca cola. Fast varken det eller öl+läsk låter gott

10:39 em  
Anonymous Anonym said...

Att du inte hört någon beställa en Clara tycker jag inte låter så konstigt alls, även jag har jobbat i en spansk bar (ja, riktigt spansk-spansk med spanska gubbar hängandes vid bardisken), och det var bara några få gånger som jag serverade clara, och då var det främst till engelska kunder. Calimocho däremot var mycket populärt bland mina kompisar när det vankades botellon i parkerna. Godast är det med mycket is och en skiva citron. Men när jag ändå är inne på vindrycker så är ändå Tinto de verano bäst, särskillt under spaniens varma sommarsol... Salud!

11:11 em  
Blogger Thérèse said...

Emma - jag jobbade också i en spansk-spansk bar i Cadiz. Inga bord bara ett hål i väggen och en bardisk. Men jag jobbade bara lite under dom tre månader jag var där och serverade aldrig någon clara. calimocho har jag varit med när kompisar druckit men inte smakat själ. Tinto de verano är nog det som har varit populärast bland folk jag varit ute med och det dricker jag gärna själv. Drack en senast i lördags

11:58 em  
Blogger Unknown said...

Åh vad sådana kommentarer är meningslösa. "Nähä, vet du inte allt, men då är du inte värd någonting!". Trist att sådant ska förekomma.

12:19 fm  
Blogger Efva said...

Total orelaterat. Men hur i allsin dar kan du se mitt vasa-inlägg??? Jag kan inte... blogger åt upp det så vitt jag kan se... O_o

12:57 fm  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - ja det är trist. Kommentaren med kort svar från mig ligger under rubriken Latinamerika och Afrika men jag tänkte att jag kunde lyfta upp frågan på bloggen och skriva ett långt svar där. Vem jag är , vad jag bloggar om och varför. Kanske kan det ge någon förklaring till att jag inte känner till vad öl blandat med läsk heter

Freja - Det finns under rysligheter med bild och allt på Gustav Vasa. Håller med om att Mobergs historia är jättebra. Så var han republikan också Moberg , ännu ett plus!

1:06 fm  
Blogger ecka said...

Synd att vissa gillar att skriva spydigheter på bloggarna, är det något man inte gillar så kan man ju bara surfa vidare.

Anledningen till att, i alla fall jag, fastnat vid din sida är just att den är öppen, spontan och personlig. Det är din blogg, din resa och dina upplevelser. Fortsätt så, upplev Spanien på ditt sätt och i din takt. Vad vore det för vits att bo i ett nytt land om man redan visste allt om landet?

Även i Sverige upptäcker man nya saker, finns inte en chans att man kan veta allt om hur svenskar gör i alla delar i Sverige. Alla länder har variationer, vilka alla ses med olika ögon.

Här får man läsa om Spanien genom dina olika sinnen, och det är intressant!

5:20 fm  
Blogger Nejma said...

Thérèse - ta inte åt dej av dumma kommentarer och fortsätt skriva som du gjort hitills, personligt och med din syn på saker och ting. Vill man läsa tråkig fakta får man väl kolla i ett uppslagsverk eller en guidebok. *s*

Jag har heller aldrig träffat någon som beställt clara under alla mina år i Spanien (minst en resa/år när jag var liten för att hälsa på släkten (jag är halvspanjorska född i Sverige), en sommar när jag gick på gymnasiet och 6 år när jag pluggade på universitetet). Jo, förrutom min "adoptivpappa" då. ;-) Som inte är min "pappa" på riktigt utan en av min pappas bästa vänner, men iom att jag bott hemma hos honom och hans familj i omgångar så ser jag honom som min "stand in-pappa" när jag är i Spanien. Och jag har heller inte haft några skandinaver i min umgängeskrets i Spanien, jag har helt enkelt inte rört mej i dom grupperna. Så för att återgå till "clara-frågan" - det är nog bara hon med spydiga kommentaren som dricker clara... *s*

Stå på dej Thérèse och skriv som du själv vill! Det är ju DIN blog. Gillar man den inte får man väl surfa nån annanstans, nätet är stort.

/Nejma

10:19 fm  
Blogger Anna Malaga said...

Hej!

Jag bor i Spanien sedan 1990 och har precis snubblat över din blogg, jag hittade hit frân Nejmas intressanta sida.
Du skriver väldigt bra, intressant och varierat tycker jag. Kul att läsa!
Jag tycker att kommentaren om clara var väldigt underlig... kanske ett uttryck för hur fixerade svenskarna är av alkohol i alla dess former: man ska dricka det ena när man är i Grekland, det andra när man är i Thailand...
Här är det sällskapet som är det viktiga, ingen bryr sig egentligen om vad de andra dricker!
Ha det bra uppe i Madrid!

Anna

10:58 fm  
Blogger Thérèse said...

Tack vad gulliga ni är. Det värmer!! Jag får i och för sig väldigt sällan några elaka eller spydiga kommentarer. Det har bara hänt någon enstaka gång. Dom som inte håller med mig eller när jag skrivit något fel brukar skriva det på ett vänligt sätt och det känns helt okey. Alla behöver inte tycka som jag och jag kan ha fel , då går jag in och ändrar när jag får veta det.

Åter igen jag är kass på att hänga på barer och dricka alkohol överhuvudtaget. Är mest med mina barn och då gör vi annat än hänger på barer.

Samma sak med kaffe jag skrev om. Jag har provat alla men jag dricker nästan bara cortado

11:24 fm  
Anonymous Anonym said...

Aldrig roligt att se folk som tror att deras upplevelser är de korrekta upplevelserna. Alla människor har olika förförståelse om världen och den kultur de verkar i(riktat till Clara). Jag gjorde en skön erfarenhet på ett housewarming party för nån vecka sedan när jag tyckte vi skulle dricka calimucho och alla andra sågade mig. De tyckte att sånt gjorde man när man var 16 år och hade dåligt rödvin. Jag insåg att dom hade rätt i dom aspekterna att man var förmodligen runt 17 (betydligt senare i mitt fall)när man provade det första gången och att det lämpar sig bäst i att göra det med dåligt rödvin då det ändå ska blandas ut med cola och is. Men jag tyckte ändå att vi skulle göra det då jag tyckte att det var ganska gott. Efter några klunkar insåg jag att det inte var så gott som jag proklamerat. Erfarenheten är denna: Smakar ändras förmodligen med ålder och saker man dricker 17 års ålderna dricker man inte i 30 års åldern och så vidare. Allt detta ingår givetvis i en mycket mer komplicerad socialiseringsprocess som jag inte tänker redogöra för här:). Summa kardemumma är att det kan vara så att Claras umgänge har andra smakpreferenser än vad Thereses umgänge har. Nu ska peta lite på min MDF låda för att se om den rasar ihop:)

12:21 em  
Blogger Blancaflor said...

Ja, vissa kommentarer känns verkligen onödiga. Dessutom verkar du verkligen inte vara en sadan där invandrare som bara umgas med dina egna landsmän. Om man följt din blogg tycker jag att den visar stor kunskap om Spanien och spansk kultur.

Clara har jag druckit nagra ganger, det är väl som Shandy (eller vad det nu heter)ungefär.

12:48 em  
Anonymous Anonym said...

Såg just att clara inte var en person utan drickat i fråga:) säger allt om hur insatt jag är i ämnet..eller är det limmet?

2:19 em  
Anonymous Anonym said...

Hej

Jag är en av all de stereotypa människor som har tagit min tillflykt till Australien. Jag vill bara säga att jag läst lite i din blogg och skrattat gott.

PS. Afrika är roligt men jobbigt. Ska flytta till Sydafrika med mina barn, om ett år. Jag är inte helt nöjd med tanken.

3:29 em  
Blogger Thérèse said...

Anna - ja det stämmer verkligen att svenskar är fixerade vid alkohol. Man måste ha druckit vissa saker om man har besökt vissa länder och man ska handla hem så mycket billig alkohol som möjligt. Det är helt sinnessjukt att folk åker till Tyskland och fyller stora bilar med öl, vin, sprit för kanske 10000 kronor och då sparar 20000 mot svenska priser eller nåt. Om man inte ska ha en jättestor fest , när hinner man dricka upp det?

Robban - vill du prova en clara ska du tydligen beställa en panaché i Frankrike. Kolla Freds kommentar. Men jag tycker inte det låter gott. Ibland dricker jag tinto de verano och någon enstaka gång sangria men jag föredrar vin och öl för sig och läsk för sig. Men jag ska prova en calimocho inom en snar framtid. Men jag tycker inte det låter gott heller.

Blancaflor - Nej jag känner inga svenskar alls och kan spanska och är intresserad av att lära mig så mycket som möjligt om Spanien. Det jag skriver på bloggen är sånt jag sett, läst eller fått berättat. Jag har nog mycket mer koll på Spanien och spansk kultur nu än när jag pluggade spanska i Sevilla och Cadiz. Du vet hur det är på såna språkskolor , mycket svenskar med CSN. Tycker din blogg är jättebra om man vill läsa om Spanien och spansk kultur och livsstil. Clara och Shandy tror jag är samma sak , de ena är spanska och det andra engelska.

Greger - Nä du är väl inte stereotyp. Jag skulle gärna åka till Australien och tror att jag skulle trivas ypperligt där. Läster flera bloggar skrivna av svenskar i Australien. Kolla mina länkar till vänster. Kan tänka mig att Afrika är roligt men jobbigt. Jag säger detsamma om Indien där jag varit ganska länge

4:34 em  
Blogger Patricia said...

Hej Therese! Jobbigt det där med folk som utgår från att man utnämnt sig själv som någon sorts "expert"...

Jag gillar din blogg och det du skriver om! Gör man det inte, läs någon annanstans!

6:00 em  
Blogger Ataharis said...

Jag instämmer med de andra, du behöver knappast försvara dig. Vad i hela världen spelar det för roll om du vet vad en Clara är eller inte?

För övrigt frågade jag min pojkvän, som är helspanjor från Santiago de Compostela, om han kände till gamla kläder-maträtten och han hade ingen aning. Inte heller känner han till så mycket om Andalusien som jag gör efter att ha bott i Sevilla. Alltså behöver man inte ens kunna så mycket om sitt eget land bara för att man är av den nationaliteten - så varför skulle du? Fånig kommentar helt enkelt, och förhoppninsgvis felformulerad. Fortsätt skriva bara, och ge oss läsare din syn på Spanien och vad du upplever.

:)

9:46 em  
Blogger Thérèse said...

Patricia - tack , det värmer

Trulsa - tack, jag blir jätteglad. Dom gamla kläderna är en typisk rätt från Kanarieöarna som ligger ganska långt från Santiago de Compostela. Jag har inte varit på kanarieöarna utan känner igen det från Sällskapsresan och en kompis som var 3-4 månader på Gran Canaria och vi mailade varandra rätt mycket. Jag har en gång sett det på en meny på en rstaurang i Madrid , så det är inte vanligt här heller

11:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home