söndag, april 16, 2006

väderprat

För några dagar sen såg jag filmen Sällskapsresan för femtielfte gången. På planet ner till Kanarieöarna träffar Sivan (Kim Andersson) en spanjor José som bor i Sverige men ska hem och hälsa på familjen. Han bjuder henne på "äkta spansk restaurang" och i scenen när dom sitter och äter säger han jag hörde att det var 18 grader kallt i Sverige.

Det är verkligen typiskt svenskt. Få andra folk är så intressserade av vädret och pratar om vädret som svenskar. Här i Spanien är vädret ett ovanligt samtalsämne. Svensken på utlandssemester måste hålla koll på vilket väder man har hemma. Helst ska dom ju ha dåligt väder hemma medans man själv sitter och har det gott i solen. Skulle dom ha varmre och soligare hemma är semestern nästan förstörd.När svensken kommer hem från semestern frågar vännerna hur vädret var och dom får utförliga redogörelser till svar.

Släkt och vänner som ringer från Sverige frågar ofta vilket väder vi har i Madrid. Som jag tidigare skrivit är en del som ringer väderpatrioter. Dom vill höra att vi har 7 grader och snålblåst i Madrid för att kunna säga här i Bollnäs har vi minsann 8 grader och solsken. Mina föräldrar är verkligen såna. Tror man på deras värderrapporter får man intrycket av att Uppsala ligger vid Medelhavet. Där är alltid varmt och skönt och strålande sol. Fast så var det tyvärr inte när jag bodde där.

En annan typ är vädermasochister. Dom vill alltid att det ska vara kallast , tristast och jävligast väder där dom befinner sig. Dom vill höra att det är 25 grader och sol i utlandet för att kunna säga "Här i Örebro har vi 5 grader , regn och blåst"


Sivan och José äter Ropa Vieja som betyder gamla kläder och är en kanarisk pyttipanna. Notera den tjusiga hunden med lampan och Josés mamma som sitter i bakgrunden.

6 Comments:

Blogger Per said...

-men det kanske skulle vara lite mera kryddor? Oiga por favor!

1:51 em  
Anonymous Anonym said...

Visst är det så. Men i och med att Sverige är kallare än många andra länder vill man ju ofta ha varmare när man reser bort och så blir det ett centralt samtalsämne... Komiskt kanske, men vatusan. :)

10:50 em  
Blogger Thérèse said...

Per - vänta jag har peppar

Johanna -jo visst är det så. Vi har ju ganska ofta anledning att gnälla på det svenska vädret också. Egentligen är det lite förvånande att andra folk inte pratar väder så mycket. Här i Spanien har man ett ganska varierat klimat med alla typer av väder i olika delar av landet men ändå pratar inte folk väder och väderprognosen betas av väldigt snabbt i nyheterna

12:16 fm  
Anonymous Anonym said...

Inleder alla samtal till Sverige med att säga hur varmt vi har det:) Att det minsann är t shirt väder eller shorts väder. Den Svenska mentaliteten att man vill att andra ska vara avundsjuka, skäms jag, nja lite kanske men det är i grund och botten ngt man socialiserats in i:)

11:43 fm  
Blogger Thérèse said...

Nadia - dom flesta svenskar är väldigt väderintresserade. Jag jobbade extra i hemtjänsten flera år när jag pluggade och jäklar vad jag pratade väder med dom gamla. Trots att dom gamla nästan aldrig gick ut var dom superintresserade av väder och väderprognoser.
Själv är jag också extremt frusen av mig men jag vet inte jag lycks inte uppbringa något större väderintresse. Bara om jag ska göra något särskilt ute en dag så kollar jag vädret.

11:45 fm  
Blogger Thérèse said...

Robban - det är ju samma sak när man kollar svenskar som bloggar från utlandet. "Idag har vi suttit ute och ätit lunch i t-shirt" "Idag är det 25 grader och sol" "Idag har vi varit på standen hela dagen" och annat som dom som sitter hemma i ett kallt Sverige absolut vill höra;)
Klart man inte ska skämmas!

11:49 fm  

Skicka en kommentar

<< Home