tisdag, april 18, 2006

Afrika och Latinamerika

Jag har lagt in min blogg under resor på bloggtoppen och ibland haft lite ambitioner att skriva om resor. Jag har rest en del och det är ett stort intresse men jag är absolut inte världens mest beresta person. I januari gjorde jag en karta där jag fyllde i vilka länder jag hade besökt. Den gäller fortfarande.

Jag läser en hel del resetidningar och reseberättelser på nätet. Dom flesta resebloggar verkar inte vara så mycket resebloggar utan precis som min skrivs dom av någon som bor utomlands.
Jag blir lite irriterad över likformigheten i svenskt resande. Är man ung och vill ut och backpacka ska man till Sydostaisen och Australien möjligen till Indien. Afrika, Latinamerika och Mellanöstern verkar inte alls existera. Jag har en kompis som har rest jättemycket i Mellanöstern han har varit i Iran , Irak (innan kriget) , Libanon , Syrien , Jordanien och flera nordafrikanska länder. Han är helt såld på mellanöstern och Östeuropa.

Ska man på chater åker man till spanska eller grekiska öar eller Thailand. Är inte folk intresserade av att upptäcka andra kontinenter? Dom backpackers jag träffade på backpackergatan Khao San Road i Bangkok visste knapt var dom var eller vart dom skulle. Dom var helt ointresserade av länderna , bara det fanns billig alkohol och shopping. Finns det inget intresse av att se andra ställen? Spanjorer reser i väldigt stor utsträcking till Latinamerika eller Karibien om dom reser utanför Spanien. Men det verkar inte svenskar ha hittat. Jag har själv varit i flera länder i Latinamerika och tycker det är jättefint , ser fram emot att i framtiden besöka fler latinamerikanska länder.

Afrika verkar ju inte alls finnas på resenärernas karta? Varför? Jag är jäkligt sugen på Afrika , har hittills bara varit i Marocko.

Att idag åka runt i Thailand och kanske besöka några av grannländerna är väl som en Mallorca-trip på 60-talet. Spännande och exotiskt men väldigt ordnat. Jag tycker få backpackers verkar ta sig utanför området Sydostasien, Australien och Indien. Är dom så mycket upptäckare när dom alla reser till samma ställen?

Jag har en annan kompis som reste med ryggsäck landvägen från Indien till Turkiet via länder som Pakistan , Iran mfl. och sen flyg till Sverige. Naturligtvis får alla resa dit dom vill men jag tycker mina kompisar känns mer äkta backpackers än mig och många andra backpackers jag har träffat.

Nu ska jag inte kasta sten i glshus för jag har också varit på typiska backpackertillhåll i Thailand , Malaysia och Singapore men jag vill verkligen till Afrika och se mer av Latinamerika.

Sen tycker jag även att Afrika och Latinamerika förtjänar större plats i våra tidningar och nyhetssändningar. Ibland kan man undra om dessa kontinenter överhuvudtaget finns när man läser svensk press och ser på svensk TV.

Hittade förresten i en guidebok en till spansk dryck att lägga till min kaffeguide. Clara som består av hälften öl och hälften casera (som sprite eller 7-up). Jag har dock aldrig hört om någon som beställt en sån ute. Låter inte som något jag skulle vilja dricka. Jag föredrar nog ölen för sig och caseran för sig.

19 Comments:

Blogger Lena said...

Jag tycker det dräller av svenskar (och nordeuropeer) i Latinamerika, men det kanske beror på att jag är i Mexico och inte längre söderut? De mexikanska universiteten har ju väldigt mycket studentutbyten med andra länder, jag vet inte hur det ser ut på den fronten i Sydamerika. Dessutom kanske många svenskar i Latinamerika inte kategoriserar sina bloggar som resebloggar, eftersom de kommer hit just för att studera/volontära/arbeta under en längre tid. Jag tycker själv att det känns lite konstigt att kalla min blogg för reseblogg eftersom jag sällan rör mig mer än 15 km från mitt hus...

Jo, en sak till. Som jag upplever det har många svenskar som kommer hit till Latinamerika direkt eller indirekt planerat sin resa under många år, t ex genom att läsa spanska på gymnasiet. För de som bara försöker hitta en quick fix mot medelsvensonångesten och ge sig ut på 3 månaders festresa kanske Thailand och andra Full Moon Party länder känns mer lockande pga av pigeon-engelskan? Fast det kanske bara är fördomar från min sida, jag har inte direkt undersökt det. (Och själv pratar jag än så länge usel spanska...he he.)

1:15 fm  
Blogger ecka said...

Även här i Chile finns det många svenskar. De flesta jag känner är dock här under en längre period, mest de jag har kontakt med eftersom jag själv ska bo här ett bra tag.

Kul ändå att svenskarna faktiskt är ett resande folk, även om många bara reser charter... så reser de ju i alla fall.

Tror kanske att Thailand är ett sånt ställe man åker till första gången det är dags för en långresa; det är lätt att ta sig runt samtidigt som många andra reser runt där. Kan sen hända att reslusten växer och man vågar sig vidare till andra platser i världen.

Här i Santiago dricks det förövrigt fanschop, hälften fanta och hälften öl. Smakar inte allt för illa... men föredrar fortfarande de båda var för sig.

7:42 fm  
Blogger Thérèse said...

Wettergren och Ecka - ja , jag tror absolut ni har rätt. Thailand och grannländerna är mer ställen man åker till första gången. Om man generaliserar är folk som åker till Thailand mer inne på att ligga på stranden , shoppa och dricka billig sprit / gå på fullmoon party och inte så pålästa om landet. Men dom svenskar man möter i Latinamerika är mer pålästa och intresserad av kultur och sevärdheter i landet och talar ofta åtminstone lite spanska. Sen finns det en del som åker i jobbet eller som studenter. Att lära sig spanska har ju blivit mer och mer populärt i Sverige har jag förstått.

Hälften fanta hälften öl. Låter inte gott. Jag tvivlar på att jag kommer att smaka

12:14 em  
Blogger Unknown said...

Jag är också enormt sugen på Afrika! Tyvärr så är ingen jag känner särskilt sugen. de flesta vill bara hänga på Khao San road och dricka buckets. Trist trist.

2:42 em  
Anonymous Anonym said...

Jag forundrade mig ocksa lange over att alla "backpackers" hanger pa samma stallen, att man inte stravar efter nagot mer unikt. Men till sist har jag dragit slutsatsen att de flesta inte ar ute och reser for att "upptacka nya stallen", utan att man helt enkelt vill vara med de andra "backpackarna". Det ar samma fenomen i skargarden. Den allmanna uppfattningen ar att idealet ar en egen vik, men i verkligheten verkar batarna lagga sig dar det redan ligger andra batar. Man far val konstatera att vi ar mer sociala varelser an vi vill erkanna, och pa resor umgas man helst med andra resenarer. Men jag haller med dig om att detta ar lite trakigt.

3:17 em  
Blogger Nejma said...

Åh, clarita hade jag alldeles glömt bort! Min "adoptivpappa" i Spanien tyckte att jag var en väldigt konstig filur som var i 16-årsåldern och inte drack öl. Så han brukade blanda ut ölen med casera för att se om jag tyckte det smakade bättre. Det gjorde det INTE... Nä, han är ingen svensk man, helt klart. Hade han varit svensk hade han väl åkt fast för lagning eller nått. *s* Något år senare var jag totalt botad från min konstiga ovilja mot att dricka öl och han blev lugnad. *s*

Det finns fler ölblandningar när jag tänker efter. Är inte shandy öl med SevenUp? Eller är det den alkolholfria ölen? Nä, det är ju sin alcohol... Så shandy måste definitivt vara öl och läsk.

/Nejma

3:39 em  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - ja jag är också sugen på Afrika men vet inte när det ska bli av.

Sofia - kan bara instämma . Jäkligt bra skriviet. Backpackers vill inte upptäcka nya länder och träffa lokalbefolkning utan bara hänga med andra backpackers.Du läser bloggar på arbetstid ser jag;)

Nejma - Shady är väl engelska för blandningen öl och seven-up tror jag. Finns kanske här i Spanien också. Mina franska kompisar här i Madird förfasar sig verkligen över olika blandningar spanjorerna glatt dricker.
Ovanlig adoptivpappa. Inte svensk. När jag jobbade på en bar i Cadiz kom en man in med sin son och bad och två rom och cola , en lite svagare till sonen för han var bara 16 år

3:51 em  
Anonymous Anonym said...

hej, måste bara fråga vilket land du befinner dig i??? om du aldrig hört nån beställa en clara. du umgås väl antagligen bara med andra utlänningar som de flesta svenskar. inte för att det är av ondo men jag trodde du hade bättre koll.

4:20 em  
Blogger Thérèse said...

Iruña - Jag har heller aldrig hört om någon Clara. Som jag skrev läste jag det i min guidebok Lonely Planet Madrid. Jag bor i den spanska huvudstaden Madrid och känner inte en enda svensk eller skandinav här. Däremot en del spanjorer och latinamerikaner , fransmän/fransyskor , japaner och två polacker.

4:24 em  
Blogger Thérèse said...

Iruña - ska också säga att jag väldigt sällan går ut på barer och sånt , så det kanske är därför jag har dålig koll på vad som dricks. Jag känner inga svenskar här , mina barn går i spansk skola och dagis , jag umgås med en del utlänningar men också en del spanjorer. Mina spanska kompisar kanske inte gillar clara för jag har aldrig sett någon dricka det och ingen har berättat för mig om det. Jag får väl fråga lite

4:34 em  
Blogger Thérèse said...

Ska väl också säga till mitt försvar och min eventuella dåliga koll på Madrid och Spanien. Jag har bara bott här i 5 månader nu så , så jättemycket folk har jag inte lärt känna på 5 månader. Känner mest makens jobbarkompisar och deras familjer. Majoriteten av dom är spanjorer. Vi känner inte en enda skandinav men en del andra utlänningar som jag nämnde ovan. Tidigare har jag bott i Spanien i två omgångar och pluggat spanska men då umgicks jag bara med utlänningar , mycket svenskar , som gick på min språkskola. Eftersom jag har barn och inte är så mycket för att hänga på barer så går jag inte så ofta till såna ställen. Någon gång ibland går vi ut och äter med familjen och kanske med några vänner. Annars träffar jag oftast folk hemma hos mig eller dom. Men som sagt jag känner ännu inte så många alls här. Småptatar lite med mina grannar. Jag har jobbat lite extra som engelskalärare till vuxna spanjorer så dom småpratar jag lite med också. Det är mycket spanskt som jag inte kan eller vet eller har fel uppfattning om , men jag ska ju bo här några år och jag är nyfiken så jag hoppas lära mig mer

5:12 em  
Blogger Efva said...

Många av mina kompisar har rest mycket i Latinamerika som backpackers faktiskt så nog reser svenskar dit oxå. Inte Afrika så mycket dock. På nåt vis avskräcks svenskar mindre av eventuella militära spänningar i Sydamerika än i Afrika.

Annars när det gäller backpackers så kan jag bli så trött ibland när jag hör folk... Alla hamnar på samma "alternativa" ställen, är föraktfulla mot charterturister och gnäller när lokalbefolkningen skaffar trottoarer och el inomhus. Som om inte backpackers skulle va turister! Och va är det för attityd att bli missnöjd när dom som inte haft nåt faktiskt kan skaffa sig lite av det som vi kan glänsa med? Det är faktiskt inte så jäkla roligt alltid att leva i nåt som turisterna kallar pittoreskt. Dom kan ju åka därifrån sen. Det kan ju inte dom som bor där.

Jag har typ resten av världen kvar att upptäcka. *skrattar* Jag har inte rest så mycket själv ännu fast jag tycker att det är rasande kul. Jag är dock fast på Asien. Kan inte hjälpa det. Men det finns så mycket att upptäcka och jag trivs där.

Sen har jag stående inbjudningar hos folk i Australien, USA och Jordanien att anta nån gång oxå.

9:51 em  
Blogger Thérèse said...

Freja - jag gillar ju själv Asien och vill resa mycket där så det förstår jag absolut att andra turister (backpackers är ju också turister) vill. Men det var väl den här likriktingen att alla ska till Thailand och kanske något av Thailands grannländer. Några få hittar till Latinamerika och man jämför med hur många som är i Thailand. Ännu färre hittar till Afrika.
Precis som Sofia skrev finns hos många ingen upptäckarlust eller intresse för landet och dess befolkning utan man vill bara hänga med andra backpacker på olika samlingsställen för backpacker.

Jag har också mycket kvar att upptäcka av världen och jag vill se mer av Asien (fast inte Thailand ,har varit där en gång och blev inte så impad som alla verkar bli, finns många ställen dit jag mycket hellre reser) men även mer av Afrika , Latinaerika, Australien , Europa , Mellanöstern och Nordamerika

10:22 em  
Blogger Unknown said...

Dock måste jag säga att jag har rätt mycket fördomar mot Afrika, vilket är väldigt omoget av mig. Min pappa jobbade där många år som u-landsläkare och blir man inmatad med alla hemskheter under hela tonåren blir man lite rädd:)
Paradoxalt nog älskar pappa Afrika över allt annat, trots allt han genomlevt.

12:22 fm  
Blogger Thérèse said...

Ulrika - jag har inte varit i Afrika själv (nja några dagar i Marocko då) men jag har också intrycket av att många som rest eller arbetat mycket där blir jätteförälskade i Afrika. Så det måste ju vara en kontinent som absolut är värd ett besök

12:43 fm  
Blogger Nejma said...

GIVETVIS är Afrika värd inte bara ett besök utan flera! Varje afrikanskt land har ju sin kultur och sin prägel. Det går liksom inte att resa till tanger över dagen och säga "Nu har jag varit i Afrika". *s*

Jag skulle jättegärna vilja resa mer. Jag har knappt varit någonstans känns det som när jag jämför med backpackers och andra globetrotters. Vinner jag på lotto eller liknande kommer en stor del av pengarna att gå åt till resor. Jag skulle åka till Peru, Bolivia, Mexico, Indien (åh, jag skulle nog äta ihjäl mej där...), Kina, Japan, Australien (drömmer om att korsa öknen på kamel), Egypten, Tunisien, Gambia, Senegal, Benin, Elfenbenskusten, Tanzania... Jag skulle kunna bränna mycket pengar... *s*

/Nejma

2:17 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - ja visst finns det hur många platser som helst att besöka. Hade jag varit snuskigt rik och inte behövt jobba hade jag säkert rest över hela världen mer eller mindre på heltid

4:35 em  
Anonymous Anonym said...

En engelsk Shandy är väl precis som en Clara?
"Shandydrinker" är ett ganska lustigt sätt att nedlåtande tilltala en sydengelskman, vanligt i mellan- och nordengland.

1:38 em  
Blogger Thérèse said...

El David - ojdå det hade jag ingen aning om. kul att veta. Min farmor drack ibland öl blandat med sockerdricka och kallade det shandy. Annars har jag nog nästan aldrig stött på ölblandningar förutom belgiskt körsbärsöl som är odrickbart då

2:33 em  

Skicka en kommentar

<< Home