onsdag, april 26, 2006

dill

I stora kulturnationer som Sverige , dom övriga nordiska länderna och Ryssland används dill flitigt som krydda. Iallfall i den traditionella kosten. I Sverige har bl.a dill i vattnet när man kokar potatis, man äter dillsås , dillkött var en kuslig rätt jag minns från barndomen , på kräftskivan laddar man upp med rejält med dill på kräftorna, vi kalasar på dillchips och mycket mer.

I Spanien liksom i övriga Syd- och Central-europa är det nästan omöjligt att hitta dill i livsmedelsaffärer. Jag har hört att dill ibland kan förekomma som dekoration i blombuketter men jag har aldrig sett det själv hos någon blomsterhandlare.
Man kan också i delar av Europa hitta dill i gamla klosterträdgårdar för i Spanien , Frankrike , England och säkert fler länder har dill ansetts skydda mot häxor och troll. Även i Sverige har dill använts som skydd mot det övernaturligt , man trodde att trollen var rädda för dilldoften. Och visst när vi sitter i trädgårdarna i augustinattens fullmåne , då alla möjliga övernaturligta varelser är ute och rör på sig, och äter kräftor laddar vi ju upp med rejält med dill. Häxorna och trollen brukar då inte visa sig skulle dom ändå göra det ska man nog kolla innehållet i flaskorna som druckits till kräftorna.

Dill har även använts som rogivande medel i gammal folkmedicin. Dill kommer från det sachska ordet dilla som betyder vagga till sömns. Dill odlades förresten redan av dom forntida egypterna men jag vet inte om dom kryddade maten med den eller bara använde dillen som medicinalväxt.

Jag var ingen större dillkonsument i Sverige så jag klarar ganska bra att leva i ett dillfritt land. Men det är klart midsommar blir inte detsamma utan färskpotatis med mycket dill. Fast det är klart midsommar lär ändå inte bli detsamma med brist på lövad påle att dansa runt.

Läste på Japanesevikings blogg att IKEA som öppnade i Tokyo häromdagen säljer dillchips. Då blev jag sugen. Tyvärr säljer inte IKEA i Madrid dillchips utan bara svenska lantchips saltade eller sourcreme. Visst dom saltade lantchipsen är jättegoda och kostar hälften mot i Sverige men nu vill jag ju ha Estrellas dillchips.

Läste för längesen en kåseribok av Herman Lindqvist där han skrev om livet som svensk i Paris. I Paris fanns då , boken var säkert från 80-talet, ett nummer till en ryss man kunde ringa om man var i behov av en leverans dill.

13 Comments:

Blogger Per said...

Jag tror att det finns vissa kryddbrannvin med dill i ocksa. Bara man inte far "dille" (fast kommet fran dilirium och inte dill).

Dill aer ocksa gott att ha pa gravlax. Dom saljer vanliga sotvattens kraftor haer, sa om man hade dill kunde man koka i augusti

12:35 em  
Blogger Thérèse said...

70-tals Per - Jag tror också det finns dillkryddat brännvin. Kanske finns det en rysk agent även i Madrid som man kan ringa och få en leverans dill i augusti så du kan bjuda kollegorna på äkta svensk kräftskiva med mycket dill

12:51 em  
Blogger Nejma said...

Odla egen dill! Hur lätt som helst. *s* Det har jag gjort och nu äter vi dill så ofta vi vill. Det går att få tag på dill här i Marocko, men tydligen bara på vissa få ställen, där utlänningar kan tänkas handla - och priset blir ju därefter. Så jag är glad att jag har 2 krukor egenodlad dill, så jag slipper betala skjortan för att göra potatissallad. *s*

/Nejma

3:03 em  
Anonymous Anonym said...

Det tog ett tag innan jag hittade ordet för dill i Marseille ännu längre innan jag hittade det, men nu vet jag att det finns i vår lokala grönsaksaffär i ett litet hörn(ibland) ser mer ut som dekoration. Sedan har dom det i frysbutiken Picard. För den intresserade heter det aneth i France:)

3:34 em  
Blogger Thérèse said...

Nejma - bra idé. Jag har jord och krukor och har länge tänkt odla kryddor på min balkong men inte kommit till skott än. Hittar jag ingen dill här så kommer mina föräldrar om en månad. Dom kan ta med svenska dillfrön. Då blir det dillkokt potatis i midsommar iallfall

Robban - på spanska heter det eneldo. Ska ut och kolla mina lokal grönsaksaffärer extra noga nu. Kan man hitta dill i Marseille ska man väl kunna hitta det i Madrid

5:47 em  
Anonymous Anonym said...

Dill är mums, brukar köpa värsta dillknippet när jag kan,sen är det bara att klippa o frysa in.
Ang midsommarstång så känns det lite pinsamt när man vet vad stången ska föreställa, sen jag fick reda på det.... (tack o lov i vuxen ålder)känns det inte lika viktigt att dansa runt den. Hallå vi är väl för jämlikhet?http://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommarst%C3%A5ng
Kolla länken här!
Fast det kanske är vi som är blommorna???
Ha det bra!

10:57 em  
Blogger Östermalmsräven said...

shit nu blev jag sugen på midsommarkäk, typ sill och färskpotatis och sånt...

6:05 fm  
Anonymous Anonym said...

Oh, vad sugen jag blev pa dillchips nar jag laste detta inlagg! Jag kanske ska bege mig ut till IKEA i Funabashi trots allt :)

6:32 fm  
Blogger Me said...

Nu har jag varit på IKEA, men det blev inga dillchips denna gången.
Det var för mycket folk och köerna var alldeles för långa för min smak.
Jag gör ett nytt försök efter den första stormen har lagt sig.

8:50 fm  
Anonymous Anonym said...

Dill finns att köpa i de flesta matvaruaffärer i Sydney, men ingen verkar någonsin köpa den. Det används inte till mycket och är precis som persilja mer något att piffa upp tallriken med, inte att faktiskt äta.

12:35 em  
Blogger Thérèse said...

Tina - att midsommarstången är en gammal fallossymbol är nog ganska känt. Men jag tycker nog att man kan dansa runt den och vara för jämlikhet. Det är ganska kul med såna traditioner som är typiskt svenska. Midsommar är ju verkligen som Sveriges nationaldag. Som utlandssvensk med barn som kanske inte kommer att få bo i Sverige på mycket länge om ens någonsin känns det extra viktigt/kul att visa upp svenska traditioner för dom.

Östermalmsräven - midsommarkäk kanske är lite svårt att få tag i , i Indien. IKEA i Bangalore snart?

Andreas - Det är faktiskt ganska kul att besöka IKEA i utlandet. Alla grejer har svenska namn som man hör utlänningar gå runt och försöka uttala utan att dom har en aning om vad det betyder

Japaneseviking - då kanske dillchipsen är slut..... även svenska tidningar på webben skrev om att det var hysteriskt när Kamprad invigde IKEA i Tokyo. Fler butiker i Tokyo och Japan ska vara på gång.

Milda Matilda - Dill är ju vackert att se på men du borde tala om för Sydneyborna att det smakar gott också

12:50 em  
Blogger Cliff Hanger said...

Jag blev väldigt fascinerad av hur höga dillväxterna var i San Francisco när jag var där. De var högre än mig.

1:15 em  
Blogger Thérèse said...

El Mango - så jänkarna har monsterdill. Hoppas dom uppskattar att äta den också

1:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home