söndag, april 09, 2006

Tjurfäktning

Jag bor i Alcobendas en stad med drygt 110000 innevånare , 13 kilometer norr om Madrid. Alcoendas är i princip ihopvuxen med den lilla staden San Sebastian de los Reyes som har 69000 innevånare. Det går faktist inte att se någon gräns alls när man går omkring. Igår tog vi en långpromenad i det som är San Sebastian de los Reyes.

Ayuntamiento (rådhuset)

I en skyltfönster i en blomsteraffär såg jag den här trädgårdstomten. Precis likadan som den som reser jorden runt och skickar vykort i min favoritfilm Amelie från Montmartre


Vi passerade också den lokala tjurfäktningsarenan. Tjurfäktningsäsongen på den stora tjurfäktningsarenan i Madrid börjar idag och sträcker sig fram till någon gång på senhösten. Tjurfäktning är något jag verkligen inte förstår mig på och jag har aldrig sett en corrida i verkligheten och har ingen större lust att se det heller. Jag är nog för känslig för att uppskatta det. Hängivna aficinados tal om att tjurfäkning är konst eller sport lockar inte mig. Så det jag skriver om här är sånt jag har läst mig till och fått berättat för mig.

Under en säsong hålls cirka 1900 corridas , tjurfäktningar, i Spanien. Intresset för tjurfäktning varierar mycket mellan olika regioner. På Kanarieöarna finns det inte alls och i Katalonien där Barcelona ligger är det förbjudet sen några år. Störst är intresset i Andalusien , Spaniens sydligaste region.
I många grupper är intresset stort och man klär verkligen upp sig när man går på tjurfäkting och publiken är oerhört engagerad i det som pågår på arenan. Dom spanska vänner jag har pratat med om det här säger att det är mest äldre som är intresserade , yngre föredrar fotboll.
Vanligen består en corrida av 3 matadorer och 6 tjurar. Varje matador dödar alltså 2 tjurar var. Vid inledningen av tjurfäktningen kommer matadoren ut och testar hur tjuren använder hornen. Han viftar med en slängkappa kallad capa och får tjuren att anfalla denna och samtidigt som tjuren anfaller hoppar matadoren undan. När tjuren gång på gång förgäves anfallit den undanglidande capan är han rejält uppretad.

matador med capa. Lägg märke till dom två linjerna. Dom bildar två ringar inne i tjurfäktningsarenan och finns alltid med. Jag vet inte vad dom symboliserar. Jag har hört olika saker som liv och död, sol och att dom ska ha sitt ursprung i en urgammal iberisk tjurkult

Då lämnar matadoren över till dom ridande picadorerna. Dom sticker långa lansar i tjurens nacke för att trötta ut den. En väldigt blodig del av tjurfäktningen.Tjuren anfaller naturligtvis picadorernas hästar men dom är klädda i en sorts madrass som dom skadas inte men dom blir rädd och tjuren kan stånga hästarna så dom välter omkull. När Hemmingway var i Spanien och blev förtjust i tjurfäktning var inte hästarna madrasserade utan stångades oftast ihjäl.
Sen lämnar picadorerna över till banderilleron som ska sätta sex hullingförsedda pikar i tjurens nacke. Banderilleron får tjuren att anfalla och hoppar i sista stund undan samtidigt som han sätter pikrna i nacken.
Till sist kommer matadoren in igen och retar tjuren med capan en stund innan han kör ner ett svärd i djupt ner i nacken som dödar tjuren.
Är matadoren modig och duktig skärs ett av den döda tjurens öra av och ges till honom som trofé. Är han extra modig och duktig bärs han ut från arenan på publikens axlar.
Den kungliga tjurfäktingsarenan Las Ventas i Madrid är den mest prestigefyllad. Här uppträder dom bästa matadorerna. En matador må vara hur bra som helst på andra ställen men blir inte en av dom stora förrän han har triumferat på Las Ventas. Den största äran en matador kan uppleva är att bli utburen på publikens axlarn genom Puerta Grande , Stora Porten , på Las Ventas

Plaza de toros Las Ventas i Madrid
En annan prestigefylld tjurfäktingsarena att uppträda på är La Maestranza i Sevilla

Matadorens en aning märkliga klädsel härstammar från hur spanska adeln klädde sig på 1700-talet. Men matadorerna har aldrig kommit från adeln utan vanligen från den fattiga delen av befolkningen. Många gitanos , romer, har varit stora kända matadorer. Dom duktigaste och mest kända matadorerna är superkändisar som har många miljoner i årsinkomst , umgås med dom vackraste fotomodellerna och är ständigt omskrivan i revista del corazon , skvallerpressen.

Tjurfäktningens ursprung sägs vara en urgammal tjurdyrkan som funnits i tusentalsår i medelhavsregionen

Dom här freskmålningarna från Knossos på Kreta visar att man där ägnade sig åt någon form av tjurkult på Kreta för 3500 år sen.

Dom fyra stora stentjurarna står vid byn El Tiemblo några mil väster om Madrid. Man vet att ibererna , dom ursprungliga innevånarna i Spanien högg ut dom redan innan folket i Knossos firade någon tjurkult. Man vet inte vilken betydelse dom haft i forntiden men det finns flera mindre likande stentjurar runt om på den iberiska halvön

Målningen visar Mitras döda en tjur. Mitraskulten var en mysteriekult i Romarriket där någon form av tjurdyrkan eller tjuroffer troligen ingick. Kulten var hemlig för utomstående så vi vet inte så mycket om den men Mitras avbildas vanligen tillsammans med en tjur. Mitraskulten var speciellt populär hos romerska soldater.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Har varit pa tjurfakting ett par ganger och maste erkanna att jag finner det lite fascinerande. Forsta gangen jag sag en tjurfaktning blev jag illa berord och kande obehag over det faktum att jag faktiskt pa nagot satt tycktes uppsaktta skadespelet. Manga spanjorer forsoker ju rattfardiga tjurfakting med argument om att tjuren behandlas mycket val(vilket till viss del ar sant)fram till sin dodsdag jamfort med slaktdjur. Men trots detta kan man inte ingnorera det faktum att det faktiskt ror sig om djurplageri. Jag vet inte riktigt varfor jag finner det fascinerande. Kanske ar det for att det pa nagot satt askadliggor manniskans morkaste sidor...
Tycker dock att det ar markligt att bade picadorer och banderilleros orsakar tjuren sa mycket skada innan matadoren stiger in pa scen. Jag har flera ganger varit med om tjurar som forts ut fran arenan utan att ha mott matadoren eftersom banderilleros eller picadores redan forsvagat tjuren sa mycket att han anses obrukbar.

3:33 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - jag har hört andra svenskar som också finner det fascinerande och naturligtvis kryllar det av spanjorer som gillar tjurfäktning. Jag har ibland funderat på att ge det en chans men det jag sett på TV känns inte lockande att gå och se.
Visst är det en form av djurplågeri men det är också sant att tjurarna behandlas bättre än slaktdjur fram till sin dödsdag.

7:03 em  
Blogger Stora Morran said...

Min kompis bodde precis vid tjurfäktningsarenan i Madrid! Det var tider det!

6:53 em  
Blogger Thérèse said...

stora morran - ja det måste ha varit en del folk i kvarteret när det var tjurfäkningar då. Arenan i Madrid är väldigt vacker på utsidan iallfall , insidan har jag ju aldrig sett

11:35 em  
Anonymous Anonym said...

Jag har hört att i Portugal har man tjufäktningar men där det inte är tillåtet att döda eller skada tjuren. Någon som vet något om det?

10:15 em  
Blogger Thérèse said...

Tolken - ja det stämmer , jag har varit på portugisisk tjurfäktning. Matadoren ska ta en tofs som sitter på tjurens horn.
Jag tror det är likadant i södra Frankriek men jag vet inte säkert

4:10 em  

Skicka en kommentar

<< Home