onsdag, april 05, 2006

secondhand affärer och kineser

I Spanien finns inte alls lika många second hand affärer som i Sverige. Dom få som finns här är oftast mer hippa vintage affärer. Vintage är samma sak som second hand låter bara finare och man kan sälja kläderna dyrer.
Så finns här förstås markander som den underbara Rastron varje söndag i La Latina i Madrid där man kan köpa allt och folklivet är fantastiskt. Något ingen Madridbesökare får missa!

Men istället för secondhand affärer finns i min lilla stad , lilla och lilla drygt 110000 inv, mängder av Kineser. Kineser är affärer som drivs av kineser , där man kan köpa allt och ofta väldigt billigt. Dom brukar ha en massa kinesiska prylar och kinesisk mat (inte färdig utan nudlar, soja, svampar och annat) och kläder men sen även andra kläder, lampor, husgeråd, väskor, verktyg, leksaker , filtar, klockor ja allt du kan tänka dig. Jag brukar köpa samma doftljus som min Supermercado har fast till mindre än halva priset , billiga glödlampor mm.
Jag tror att kineserna är spridda över hela Madrid men det verkar vara en särskilt hög koncentration i Alcobendas där jag bor. Man hör dagligen kinesiska på gatan här.
Här är några av dom affärer som ligger i närheten av där jag bor men det finns många fler här i närheten. Kunde inte gå runt och fota alla.
Natruligtvis har vi fullt av kinarestauranger här också. Men dom är inga alkistillhåll som i Sverige utan man går dit och äter bara. Sitter och dricker gör man på en bar. Varför har kinakrogar blivit alkishak i Sverige?

4 Comments:

Blogger Jenny said...

Samma sak här nere, fast det är inte bara kineser utan det finns hela stadsdelar som representerar ett asiatiskt land. Just i vårt område är finns en mängd otroligt trendiga japaner som studerar på univeristetet. Ofta förmögna och alltid med de senaste kläderna svassar dom omkring i sina blonderade klalufser. Just nu finns det en mycket intessant utställning på tekniska museet här om deras intressanta klädstil och ganska tuffa regler över hur man beter sig som "up and coming" i Japan.

8:03 fm  
Blogger Thérèse said...

Det låter härligt. Madrid är tyvärr ingen multikulturellstad. Visst finns här invandrare men dom flesta är från Latinamerika och nordafrika. Går inte alls att jämföra med städer som Paris och London

10:34 fm  
Blogger Jenny said...

Å andra sidan är det ovanligt att se svarta människor (förutom aboriginals) här nere. Australien införde i början av 1900-talet en policy om ett "vitt australien" och det verkar fortfarande som vi lever kvar i den andan tyvärr. Vissa element av denna policy fanns kvar ända in på 70-talet, en epok som vår premiär minister fortfarande befinner sig i. :P

2:32 em  
Blogger Thérèse said...

Jo jag har hört en hel del om hur aboriginerna behandlas och har behandlats i Australien. Inte kul.

Men jag minns att man vid Sydney-OS lät en kvinnlig idrottare som var aborigin tända OS-elden. Så jag tänkte då att kanske är en förändrig på gång.

6:18 em  

Skicka en kommentar

<< Home