söndag, april 23, 2006

Hugo Chavez Frias


Venezuelas president heter sen 6 december 1998 Hugo Chavez Frias. Han har senare återvalts och vunnit en folkomröstning om han skulle sitta kvar som president. Vid alla val har FNs valobservatörer funnits på plats och rapporterat att allt gått rätt till.

Chavez är en mycket omstidd person i vissa läger. Har har mycket starkt stöd bland Venezuelas fattiga, samtidigt som han är impopulär bland de mer välbärgade samhällsskikten. Bland hans motståndare finns näringslivet, vissa fackföreningar och ägarna till samtliga Venezuelas privata TV-kanaler.

Sen 1958 har två partier turats om vid makten och deras företraädare har alla kommit från de mer välbärgade samhällsskikten. Landet har haft stora problem med korruption. Chavez blev vald på ett program grundat på kamp mot fattigdom och korruption samt missnöje med dom två styrande partierna. Chavez har också en annan bakgrund än tidigare venezuelanska politiker som främst kommit från eliten i huvudstaden Caracas. Hugo Chavez växte upp i en liten stad i sydvästra delen av Venezuela och kommer från ganska vanliga förhållanden.

Vid årsskifter 2003-2004 reste jag runt i Venezuela en dryg månad och mötte många som både ogillade och gillade Chavez. Någonting som jag flera gånger hörde var att Chavez hade inga skor när han var liten. För oss kan det verka obegripligt men för Venezuelas fattiga som inte alltid har skor var det en viktig symbol att han var en av dom. Hugo Chavez har faktiskt gett inte bara Venezuelas fattiga utan hela latinamerikas fattiga ett hopp om en bättre framtid utan fattigdom och förnedring.

På bergen runt huvudstaden Caracas breder så kallade ranchos kåkstäder ut sig. Oftast är dom dåligt byggda på dom branta bergen och förstörs i dom häftiga tropiska regnen. 1999 orsakade regnen såna jordskred att mängder av ranchos sköljdes ut i Karibiska havet och runt 50000 människor ska ha omkommit. I svensk press blev det en notis.

Chavez har under sin presidenttid startat projekt att bygga nya bättre hus. Han har drivit kampanjen Mission Robinson vars mål var att utrota analfabetismen och när jag var där 2003/2004 fanns mängder av små kurser där vuxna fick lära sig läsa och då firade man att man fått ner analfabetismen till några få procent. Chavez regering har också sett till att fattiga områden fått egna läkare dit dom fattiga kan gå gratis. Man har också startat affärer där basvaror säljs subventionerat. Projekt med microkrediter finns nu i olika delar av landet och dessa har visat sig vara framgångsrika.

Under Chavez presidentperiod har landet fått en ny konstution som bland annat stärker ursprungsbefolkningens rättigheter. Det finns också i konstutionen något som säger att samlar man in ett visst antal namnunderskrifter och kräver en folkomröstning i en fråga ska en folkomröstning hållas. Oppositionen drev igenom en sån folkomröstning om Chavez skulle avgå eller inte. Den hölls 15 augusti 2004 och Chavez hade stöd av drygt 60% av befolkningen.

12 april 2002 genomfördes en militärkupp och Chavez avsattes. En stor del av svensk media applåderade kuppen. Det var minst sagt osmakligt. Man kan tycka vad man vill om Chavez men svensk media ska inte applådera en militärkupp mot en folkvad president!
Men då Chavez har ett starkt stöd hos vanliga soldater och folket kunde han återvända till presidentpalatset Miraflores redan 14 april.

Många jag talade med i Venezuela om kuppen sa att även om dom inte gillade Chavez kunde dom aldrig stödja en militärkupp mot en demoktratiskt vald president. Dom ville att Venezuela skulle vara en demokrati där presidenter man ogillar röstas bort , inte kuppas av militären.

Pressfriheten och yttrandefrihete är mycket god i Venezuela. 90 % av media är privata och här drivs ofta grova kampanjer mot Chavez. För övrigt var Venezuela det första land i världen som avskaffade dödsstraffet redan 1863.

Varje söndag sänds TVprogramet Aló Presidente i den statliga TVkanaden. Då pratar Chavez om olika saker , ibland med inbjudna gäster. Möjlighet att ringa in och ställa frågor direkt till presidenten finns också. Chavez är verkligen en retoriker och programmet är faktiskt mycket underhållande. Går att se och läsa om på nätet här (på spanska)
Venezuelas regering har också en sida som är värd ett besök.

Till sist kan jag säga att Venezuela är väl värt ett besök. Landet är otroligt vackert. Här finns allt från vackra karibiska stränder och öar med korallrev och Andernas snöklädda toppar och Amazonas djungel med världens högsta vattenfall Salto Angel (hoppande ängeln). Landet är fruktansvärt billigt att resa , bo och leva i. Jag och min familj mötte bara generösa , vänliga och hjäpsamma venezuleaner och vi reste runt i alla delar av landet (okey missade Anderna)

Hugo Chavez Frias och Venezuelas flagga

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Therese!
Har länkat din blogg från min blogg, tycker att den är så bra och hoppas att fler hittar hit!
/Linda

11:06 em  
Blogger Thérèse said...

Tack Linda vad snällt skrivet , vad glad jag blir. Tänkte länka dig och pojkvännen också.

11:18 em  
Blogger Thérèse said...

Nadia - ja det var verkligen förkastligt. Tyvärr har tidingar och TV få "korrar" på plats. Radion har en som sitter i Santiago de Chile och rapporterer om hela Latinamerika och Karibien. Han verkar visserligen ovanligt kunnig men sitter man och kollar utländsk media kan man ju lika gärna sitta i Stockholm som i Santiago. Jag kan förstå att tidningar inte har råd att ha "korrar" ute och att journalister inte kan allt. Men då får dom väl ta hjälp av experter på universitet , ud , ambassader och annat som kan förklara saker dom inte vet. PÅ P1 sändes ett program där man granskade hur radion hade rapporterat om kuppen och kom fram till att det var förkastligt. Tror inte någon annan media gjort en sån självransakan

9:55 fm  
Blogger Cliff Hanger said...

Jag såg en dramatisk dokumentär från bl.a. presidentpalatset i april 2002. Heja Chavez! säger jag bara. Mannen av folket som arbetar för folket, så vitt jag förstår i alla fall.

För övrigt är Chavez den första presidenten i Venezuela med indian-ursprung.

2:28 em  
Blogger Thérèse said...

El Mango - jag såg också den dokumentären. Jättebra. När jag var i Venezuela mötte jag knappt någon som ogillade Chavez heller även om jag läste i tidningar och såg på TV. Men som turist blir man ju inte inbjuden till Venezuelas överklass tillställningar så folk man snackar med på bussar, stränder , restuaranger och likande är oftast sk. "vanligt folk"

Det stämmer att han ska ha indianursprung även om hans familj inte är "helindianer". Nu har ju Boliva fått en president som är indian och fd. fackligt aktiv gruvarbetare Evo Morales.

2:35 em  
Blogger Per said...

Jag hoppas pa en ny vag av befrielsewrorelser i latinamerika precis som pa 70-talet och da aer Chavez i ledningen. Lite som Salvador Allende i Chile nar det begav sig. Fast det aer skillnad jag vet

12:31 em  
Blogger Thérèse said...

Men idag är vänstervågen i Latinamerika mer framgångsrik än på 70-talet. 70-talet var ju också präglat av högerdiktaturer och militärkupper i Latinamerika.

Men Chavez är jättebra. han jobbar ju verligen för minskad fattigdom , tidigare har presidener i Venezuela mest jobbat för att berika sig själva

12:49 em  

Skicka en kommentar

<< Home